Alle vil have mere data. Ikke bare EU.

Fremtidens rapportering på bæredygtighed skabes i disse måneder både i og uden for Europa, og ligegyldigt hvor man kigger hen, blinker langt større datakrav.

15.06.2022

Eva Harpøth Skjoldborg, CSR.dk

Man kunne jo tro, at det bare er EU, der er gået amok. At nogen med en overdreven begejstring for detaljerede krav til gennemsigtighed og åbenhed åbenbart stod forrest da opgaven med krav til virksomheders rapportering på bæredygtighed skulle fordeles.

Det er dog ikke tilfældet. For selvom EU’s direktiv om bæredygtighedsrapportering (CSRD) og de tilhørende standarder (ESRS) går længst i sine krav, så bliver det svært at komme uden om at skulle levere langt mere information til offentligheden, hvis man driver virksomhed i et G20-land eller et EU-medlemsland.

For hele tre nye sæt regler for bæredygtighedsrapportering er på vej:

  • I EU forventes Corporate Sustainability Reporting Directive (CRSD) vedtaget ved udgangen af i år. De første standarder for rapportering blev offentliggjort i april måned og er i høring indtil 8. august.
  • I USA er the Securities and Exchange Commission (SEC) (svarer til Finanstilsynet i Danmark) undervejs med et krav om, at noterede virksomheder skal levere information om deres klimarelaterede finansielle risici. Forslaget blev lanceret i april i år med høringsfrist 17. juni.
  • Internationalt barslede det nyligt etablerede International Sustainability Standards Board (ISSB) med første del af detaljerede standarder for klimarapportering i april måned. Det forslag er i høring frem til 29. juli.

Ligheder og forskelle
Fællesnævneren for alle forslagene er, at de vil etablere standardiserede rapporteringsværktøjer, som gør det muligt at sammenligne virksomheders resultater. Det betyder et langt – som i virkelig langt – større fokus på data. Komplette og fuldt dokumenterede datasæt.
De sammenfaldende tidslinjer og aktiviteter har ført til ihærdige opfordringer til at koordinere standarder og regler på tværs, for at skabe mindst mulig forvirring og ekstra arbejde til virksomhederne. Det har også skabt stor aktivitet hos eksisterende udbydere af rapporteringsguidelines som f.eks. Global Reporting Initiative (GRI). I hvilket omfang, det vil lykkes, vides endnu ikke.

Den væsentligste forskel ligger i, at EU’s regler dækker emner inden for alle grene af bæredygtighedsdagsordenen, mens SEC og ISSB’s forslag foreløbig kun fokuserer på klima. Derudover er der forskelle i f.eks. hvordan reglerne implementeres, reglerne og standardernes formål og hvor mange virksomheder der vil være dækket af dem. Det er der for nylig udgivet en kort men dog udførlig sammenlignende analyse af, som kan findes her

Hvem skal rapportere efter CSRD?

CSRD-direktivet vil gælde for virksomheder, der er børsnoteret på et reguleret marked i EU, og for hvem to af nedenstående tre gælder:

Har i gennemsnit 250 fuldtidsansatte eller flere
Har en balancesum på mere end 20 millioner euro
Har 40 millioner euro eller mere i nettoomsætning

Der er desuden lagt op til, at der skal udvikles tilpassede krav for børsnoterede SMV'er gældende tre år efter kravene for store virksomheder.

Men hvad gør vi lige nu?
Virksomheder i Danmark, som er inden for scope (se faktaboks), vil blive omfattet af EU’s vidtgående regler og sandsynligvis skulle rapportere i henhold til disse i rapporteringen for regnskabsåret 2023. Det vil sige, at de nødvendige data vil skulle indsamles fra 1. januar 2023. Det er der mindre end seks måneder til.

Direktivet bliver dog først endeligt vedtaget på omkring samme tidspunkt. Det kan lyde umuligt, men budskabet fra den række af webinarer og dialogmøder om emnet, CSR.dk har deltaget i, er, at det første udkast til standarder godt kan benyttes som en kladde til, hvad man skal forberede sig på. Der vil være forandringer, men det er svært at forestille sig, at hovedprincipperne ændrer sig.

En anden konklusion er, at man skal kridte dataskoene. Man skal kende sin virksomheds datasystemer, vide hvem der samler data ind om hvad, være sikker på hvor meget af virksomheden de enkelte datapunkter dækker, hvordan de er samlet ind, hvor troværdige de er osv. Mangler man data for at kunne rapportere fyldestgørende, så skal man sætte i gang med at få indsamlet dem. 

Overblik med tak for hjælpen
Lovstof og standarder er ofte ikke helt nemt at tilgå. Således også forslagene fra EU. Derfor er det en stor hjælp, når nogen tager det på sig at forenkle informationen. Denne gang læner CSR.dk sig op ad Nordic Susatinabilitys indsats og det overblik, de præsenterede til et webinar for nylig. Nedenfor kan man således se: 

  • Timeline – hvornår sker hvad?
  • Et samlet overblik over standarderne.
  • Et bud på det tre største forandringer lov og standarder medfører.

En af de tre største forandringer handler om double materiality. Det kigger CSR.dk nærmere på i løbet af de kommende uger.

Kilde: Nordic Sustainability.

Standarderne knyttet til CSRD fordeler sig på en grundstamme, som gælder for alle, og nogle sektorspecifikke, som vil blive udgivet senere. Kilde: Nordic Sustainability/EFRAG.

I fugleperspektiv fremstår de største forandringer, som CSRD kommer til at drive, som vist ovenfor. Arbejdet med double materiality betyder nyt fokus på impact, krav om value chain perspektiv forstørrer landskabet for risici og impact, hvilket leder til langt mere forretningsnære dilemmaer og muligheder. Kilde: Nordic Sustainability.

Toyota Material Handling A/S

Sponseret

3 centrale trin til ESG i din materialehåndtering

Danmarks Medie- og Journalisthøjskole

Sponseret

Brainy Brunch: S’et i ESG: 3 stærke råd til at kommunikere om social ansvarlighed

Denne artikel er del af et tema:

I fokus: fremtidens rapportering

Der er store ændringer på vej for rapportering på samfundsansvar. CSR.dk gør status og etablerer et øjebliksbillede med input fra danske virksomheder. 

Relateret indhold

Flere mikrobryggerier forvandler CO₂ til øl-skum

10.07.2024CSR.dk

09.07.2024CSR.dk

Danske Bank giver rådgivning om klimasikring til boliger

05.07.2024Dansk Erhverv

Sponseret

Er din virksomhed omfattet af CSRD? Få svaret her

05.07.2024KNAUF A/S

Sponseret

Knauf udgiver CSR rapport 2023

02.07.2024Dansk Erhverv

Sponseret

Få hjælp til at strukturere og opbygge din ESG-rapportering

01.07.2024Foxway A/S

Sponseret

Foxway’s science-based targets validated by SBTi

01.07.2024BDO Statsautoriseret revisionsaktieselskab

Sponseret

Er din virksomhed klar til den nye EU-lov om miljøvenligt produkt design?

28.06.2024Dansk Erhverv

Sponseret

Få hjælp til ESG-rapporteringen: Ny vejledning om, hvordan du anvender bæredygtighedsstandarder

Jobmarked

Se alle

Roblon A/S

ESG-koordinator

Brænder du for at arbejde med bæredygtighed? Få et spændende job som ESG-koordinator hos Roblon A/S og bliv fagligt ansvarlig for ESG-rapportering i en international virksomhed i vækst

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

29.08.2024

Beierholm

ESG-Seniorkonsulent til Beierholm Bæredygtighed

Til vores nyopstartede afdeling for Bæredygtighed søger vi erfarne konsulenter, der kan være med til at sætte deres præg på afdelingen fra dag ét!

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hofor

Seniorprojektleder og talsperson for regn- og spildevandsprojekter i Hovedstadsområdet

Vil du være med til at klimasikre hovedstadsområdet og kommunikere de udfordringer, vi oplever som spildevandsforsyning? Så har du mulighed for at blive en del af holdet i Spildevand Plan HOFOR.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

22.07.2024

Hofor

Biomass Sustainability Officer til HOFOR – hovedkontoret i Ørestad

Vil du være med til at sikre bæredygtigt biomasse til København?

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

16.07.2024

Sparekassen Danmark

ESG-controller

Brænder du for ESG og rapportering? Så er du måske vores nye kollega til en spændende, nyoprettet stilling som ESG-controller.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Andel

Sustainability Supply Chain Specialist – Skab en bæredygtig fremtid i vores indkøbsafdeling!

Vil du være med til at prioritere grønne indkøb og arbejde med ansvarlig leverandørstyring? Vær med til at sætte dit præg på bæredygtighedsrejsen i vores indkøb og leverandørkæde. Vi er en ny funktion i indkøbsafdelingen, det betyder at dit ansvarsområde og dine opgaver løbende tilføres og tilpasses, i forhold til din og forretningens udvikling.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

14.07.2024

SUSTAINX ApS

Vil du være med på et stærkt ESG-Hold? 🌱

Som Senior ESG Advisor hos SustainX bliver du en aktiv del af den grønne omstilling, og sammen leverer vi ESG løsninger, der omfatter alt fra strategi til direkte projektudførelse.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Anlægsgartner Gottlieb A/S

Anlægsgartner Gottlieb A/S privathave afdelingen søger formand

Anlægsgartner Gottlieb Søger formand til udførsel af anlægsopgaver

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Beierholm

Senior Manager til erklæringsafgivelse på bæredygtighedsområdet

Til vores nystartede afdeling for erklæringsafgivelse på bæredygtighedsrapporteringer søger vi en Senior Manager, der kan være med til at sætte sit præg på afdelingen fra dag ét!

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Klimakampen ApS
Workshop
Klimakampen - Marts 2024

Er du kontorets klimahelt? Saml dit hold og dyst mod dine kollegaer i at udføre klimavenlige handlinger i 4 uger. Tilmeld jer Klimakampen nu!

Dato

04.03.2024

Sted

Online

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Klimadata og klimaregnskaber i praksis - København

Efterspørges der en baseline på virksomhedens carbon udledninger, og har du behov for at blive bekendt med klimaregnskabets scope 3? Dette to-dages kursus vil ruste dig til at håndtere klimadata og klimaregnskaber effektivt.

Dato

25.06.2024

Tid

09:00

Sted

IDA Conference, Kalvebod Brygge 31-33, 1530 København V

SUSTAINX ApS
Webinar
Webinar: Spørgetime om ESG

- Med CEO og Partner i SustainX, Line Amtorp

Dato

26.06.2024

Tid

11:00

Sted

Online

Sustainable Business Solutions ApS
Webinar
Gratis webinar - Scope 3: Downstream-udledninger

Bliv klogere på de 7 downstream-udledninger i klimaregnskabets scope 3, når vi gennemgår dem én efter én med konkrete eksempler og gode råd. Webinaret er en del af Sustainable Business Solutions gratis webinarrække "ESG to the point".

Dato

02.07.2024

Tid

08:15

Sted

Live online (Zoom)

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Webinar
Åben tilmelding: ESG Sommerskole

Få viden og værktøjer til at forbedre din virksomheds bæredygtige forretningsindsats med sommersmagsprøver fra den praktiske Sustainable Business Change Manager uddannelse.

Dato

07.07.2024

Tid

09:00

Sted

Online

Sustainable Business Solutions ApS
Webinar
Gratis Webinar - CSRD: Hvad skal der rapporteres på?

Bliv fortrolig med de nye CSRD-krav og forstå, hvad der er obligatorisk, og hvad der afhænger af dobbeltvæsentlighedsanalysen. I dette gratis webinar fra Sustainable Business Solutions vil vores seniorrådgivere give dig et detaljeret indblik i implementeringstidslinjen, ESRS-hierarkiet, og hvordan en CSRD-rapport ser ud. Webinaret er en del af vores "ESG to the point" webinarserie.

Dato

06.08.2024

Tid

08:15

Sted

Live online (Zoom)