Alle kan nu få adgang til satellitdata om jordens tilstand

Aarhus Universitet tilbyder hjælp til brug af europæiske satellitdata og går i dialog med amerikanske myndigheder om overvågningen af miljø og natur.

Data om en række fysiske parametre fra satelitter bliver åbnet og kan bidrage til vores forståelse af klima og natur. Foto: Andreas Mogensen ESA/NSA

22.05.2024

CSR.dk

Satellitdata om alt fra billedanalyser til luftkvalitet er nu åbnet for alle. DCE - Aarhus Universitet har afholdt en workshop om CAMS - Copernicus Atmosphere Monitoring Service, som er én ud af seks europæiske satellittjenester, som tilbyder overvågningsdata fra hav, landjord og klima.

Her kunne alle få adgang til data og lære at identificere og bruge dem. Og er noget, som interesserer erhvervsliv, forskere og myndigheder.

”Drivhusgasser, luftforurening, skovene og tilstanden i havet er blot nogle af de ting, man kan få en idé om ved at se detaljer fra rummet. Og vi bliver bedre og bedre til at kombinere vores data fra jorden med oplysningerne fra rummet”, siger Maria Sommer Holtze, direktør for DCE – Nationalt Center for Miljø og Energi ved Aarhus Universitet.

Læs også: SAP-værktøjer skal accelerere bæredygtig cloud-udvikling

Maria Sommer Holtze er øverste ansvarlige for overvågningen af den danske natur gennem NOVANA-programmet. Her undersøger forskerne muligheder for at indarbejde oplysningerne fra satellitterne i avancerede computermodeller til blandt andet overvågningen af luftforurening og tilstanden i havet.

”Udviklingen går ufatteligt hurtigt, og vi vil fremover blive målt på vores evne til at drage nytte af enorme mængder data i kombination med generativ kunstig intelligens. Jeg er spændt på at få et kig helt ind i de amerikanske miljømyndigheders evne til at behandle data og ikke mindst diskutere anvendelsen til en effektiv og endnu mere nøjagtig miljøforvaltning”, siger Maria Sommer Holtze.

Kilde: Aarhus Universitet

/ PiB

Vestforbrænding

Sponseret

Vi går i dybden med CO2

CSR.dk

Jobopslag: Fagmedie eller jobportal – hvad virker bedst?

Denne artikel er del af et tema:

Tema: Bæredygtighed og digitalisering

Digitale teknologier og bæredygtighed går på den ene side hånd i hånd for at sikre grøn omstilling og effektivisering. På den anden side driver nye løsninger et øget energiforbrug. CSR.dk undersøger, hvordan man kan høste fordele og minimere ulemper. 

Relateret indhold

17.06.2025CSR.dk

Danmark har 20 år til at blive klimaneutral

17.06.2025UN Global Compact Network Denmark

Sponseret

Nyt nordisk program skal klæde virksomheder på til videnskabsbaserede klimamål

16.06.2025Vestforbrænding

Sponseret

Vi går i dybden med CO2

13.06.2025CSR.dk

Grønnere telefoner på vej med nye EU-regler

10.06.2025CSR.dk

Nyt center skal hjælpe virksomheder med at forvandle slidte produkter til ny forretning

09.06.2025Klimakampen ApS

Sponseret

Middelfart Erhverv inviterede til digital Klimakamp

06.06.2025Brdr. Dahl A/S

Sponseret

Brødrene Dahl sætter CO2-tal på 70.000 varer

05.06.2025CSR.dk

Regningen stiger: Klimaskader har allerede kostet samfundet milliarder

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle