Aktionærer stiller samfundsansvarlige forslag til banker

Initiativet Bankernes Samvittighed har stillet en række samfundsansvarlige forslag, der blev behandlet på Danske Banks generalforsamling. Også flere pensionskasser presses af kritiske medlemmer, der ønsker samfundsansvarlige investeringer.

18.03.2016

CSR.dk

I går afholdte Danske Bank generalforsamling i Tivoli Congress Center. Og med på dagsordenen var fire forslag stillet af initiativet Bankernes Samvittighed, som SF Ungdom står bag. De fire forslag har alle til formål at få banken til at tage samfundsansvar.

De fire forslag lyder således:

Forslag 1: Danske Bank skal stoppe nye investeringer i ikke-vedvarende energi og nedtrappe de investeringer, man allerede har.

Forslag 2: Der skal på næste generalforsamling præsenteres et loft over gyldne håndtryk.

Forlag 3: Danske Bank skal støtte indførelse af en skat på spekulation (FTT-skat) på europæisk plan.

Forslag 4: Danske Bank skal til næste ordinære generalforsamling have oprettet flere elevpladser end siden sidste ordinære generalforsamling

Bankens bestyrelse havde inden generalforsamlingen indstillet tre af forslagene til forkastelse, men indstillet forslag 2, der vedrører gyldne håndtryk, til vedtagelse.

"Vi mener slet ikke, at der bør gives gyldne håndtryk, men det er meget positivt, at banken nu er villige til at sætte et loft over de ekstreme bonusser", siger landsformand for SF Ungdom, Nanna Bonde.

Læs også: Pensionskasser presses ud af grønne investeringer

De samme forslag blev stillet til Jyske Banks generalforsamling, der blev afholdt onsdag i Silkeborg. Her var alle forslag indstillet til forkastelse inden generalforsamlingen. Bankens begrundelse for forkastelse kan læses her.

Pensionskasser presses også
Det er ikke kun bankerne, der presses til at foretage samfundsansvarlige investeringer. Også da danske pensionskasser presses af medlemmer til at frasælge deres aktier i fossile brændsler som olie, kul og gas. Det skriver Information.

I flere år har foreningen Ansvarlig Fremtid prøvet på at overbevise pensionskassernes medlemmer om at modsætte sig investeringer i kul af hensyn til den globale opvarmning. Og de seneste to år har foreningen fremsat forslag ved syv danske pensionskassers generalforsamlinger for at sikre, at pensionskundernes opsparinger ikke bruges på projekter, der skader klimaet. Foreningens håb er, at det på de kommende generalforsamlinger bliver besluttet, at pensionskasserne senest i 2018 har afviklet alle investeringer i kul.

Indtil videre har bestyrelserne i pensionskasserne Danske Civil-og Akademiingeniørers Pensionskasse (DIP) og Juristernes og Økonomernes Pensionskasse (JØP) givet udtryk for, at de ved deres generalforsamlinger vil redegøre for, hvordan de i deres investeringsretningslinjer helt eksplicit vil tage hensyn til klimaet.

Læs også: Dong beholder olie og gas, men vil stadig satse grønt

Andre pensionskasser er mere skeptiske over for Ansvarlig Fremtids forslag om at frasælge aktier - også selvom der har været flertal blandt pensionskunderne for at følge Ansvarlig Fremtids anbefalinger. Begrundelsen lyder blandt andet, at det skyldes hensynet til medlemmernes penge, fordi frygten har været, at et frasalg af aktier kan få konsekvenser for det økonomiske afkast.

Dette modsiges dog af en ny analyse fra Corporate Knights, der viser, at det er en god forretning at gøre sig fri af investeringer i særligt kul. Analysen viser blandt andet, at pensionsselskabet New York State Pensions Fund, der er det tredjestørste i USA, i gennemsnit ville have tjent 4.500 dollar mere til sine opsparere, hvis pensionselskabet havde valgt at afvikle sine investeringer i kul, olie og gas over de seneste tre år og i stedet havde sat pengene i grøn teknologi.

-SSM

Toyota Material Handling A/S

Sponseret

Fra gas til el – stor byggevaregrossist eksekverer ESG tiltag i den interne transport

Danmarks Medie- og Journalisthøjskole

Sponseret

Brainy Brunch: S’et i ESG: 3 stærke råd til at kommunikere om social ansvarlighed

Relateret indhold

21.06.2024CSR.dk

Survey: CSRD har konkrete forretningsfordele

21.06.2024CSR.dk

Nestlé vil at politikere fremmer regenerativt landbrug

30.05.2024BSR

Sponseret

The United States is at Risk of Marginalizing Itself on Sustainability

30.05.2024SUSTAINX ApS

Sponseret

EU giver grønt lys til CSDDD - hvad ved vi om den kommende lovgivning?

02.05.2024CSR.dk

Ny rapport fra 2030-panelet: Danskerne forbruger og smider mere ud end nogensinde før

29.04.2024BSR

Sponseret

The EU AI Act: What it Means for Your Business

25.04.2024Prysmian Denmark A/S

Sponseret

Prysmian 2023 rangering på anerkendte ESG-indekser

17.04.2024CSR.dk

SBTi’s accept af klimakreditter er tegn på ny klimaøkonomi

Jobmarked

Se alle

Sparekassen Danmark

ESG-controller

Brænder du for ESG og rapportering? Så er du måske vores nye kollega til en spændende, nyoprettet stilling som ESG-controller.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Andel

Sustainability Supply Chain Specialist – Skab en bæredygtig fremtid i vores indkøbsafdeling!

Vil du være med til at prioritere grønne indkøb og arbejde med ansvarlig leverandørstyring? Vær med til at sætte dit præg på bæredygtighedsrejsen i vores indkøb og leverandørkæde. Vi er en ny funktion i indkøbsafdelingen, det betyder at dit ansvarsområde og dine opgaver løbende tilføres og tilpasses, i forhold til din og forretningens udvikling.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

14.07.2024

ista Danmark A/S

Salgsassistent til kampagnesalg

Drømmer du om en karriere inden for salg og rådgivning? Så har ista brug for dig.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

27.06.2024

ista Danmark A/S

Kontorassistent til Team Aflæsning og Service

ista Danmark søger en kontorassistent til vores Team Aflæsning og Service i Ballerup

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

27.06.2024

Energi Danmark A/S

Junior ESG Analyst

Do you want to work in a leading Nordic energy trading company and be a part of a newly established ESG team? Do you thrive in an international environment and want to contribute to the green transition? Then you could be our Junior ESG Analyst.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

29.06.2024

Rambøll A/S

Commercial Lead, Incept Sustainability

We're looking for a passionate sustainability professional to help us take our offering, Incept Sustainability, to the next level.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Dagrofa aps

Brænder du for grøn omstilling i Dagligvarehandlen?

I Dagrofa- koncernen intensiverer vi i disse dage vores fokus på bæredygtighed og samfundsansvar, herunder kommende lovgivning på CSRD, samt udvikling af en ny klimaplan. Vi arbejder intensivt med at indfri vores målsætninger på området og søger derfor en ESG- analytiker til vores CSR-team.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

24.06.2024

SUSTAINX ApS

Vil du være med på et stærkt ESG-Hold? 🌱

Som Senior ESG Advisor hos SustainX bliver du en aktiv del af den grønne omstilling, og sammen leverer vi ESG løsninger, der omfatter alt fra strategi til direkte projektudførelse.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Anlægsgartner Gottlieb A/S

Anlægsgartner Gottlieb A/S privathave afdelingen søger formand

Anlægsgartner Gottlieb Søger formand til udførsel af anlægsopgaver

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Beierholm

Senior Manager til erklæringsafgivelse på bæredygtighedsområdet

Til vores nystartede afdeling for erklæringsafgivelse på bæredygtighedsrapporteringer søger vi en Senior Manager, der kan være med til at sætte sit præg på afdelingen fra dag ét!

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Sustainable Business Solutions ApS
Webinar
Introduktion til klimadata og klimaregnskaber i praksis - Juni

Er du ny i arbejdet med klimaregnskaber, og mangler du en grundlæggende forståelse for, hvad arbejdet med klimadata og udarbejdelse af klimaregnskaber indebærer? Så er dette kursus for dig.

Dato

17.06.2024

Tid

09:00

Sted

Live online (Zoom)

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Klimadata og klimaregnskaber i praksis - Aarhus

Efterspørges der en baseline på virksomhedens carbon udledninger, og har du behov for at blive bekendt med klimaregnskabets scope 3? Dette to-dages kursus vil ruste dig til at håndtere klimadata og klimaregnskaber effektivt.

Dato

19.06.2024

Tid

09:00

Sted

Comwell Aarhus, Værkmestergade 2 8000 Aarhus C

SUSTAINX ApS
Webinar
Webinar: Spørgetime om ESG

- Med CEO og Partner i SustainX, Line Amtorp

Dato

26.06.2024

Tid

11:00

Sted

Online

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Webinar
WEBINAR: LÆR AT TALE ESG 27. JUNI

Ønsker du at få styr på “bogstavssuppen”, så du kan forstå og tale med om de nye spilleregler for at drive en bæredygtig forretning? Deltag i vores live webinar for at få styr på hvad der ligger bag både bogstavsforkortelser og nøglebegreber. Så du kan lære at tale ESG.

Dato

27.06.2024

Tid

09:00

Sted

Online

Sustainable Business Solutions ApS
Webinar
Gratis webinar - Scope 3: Downstream-udledninger

Bliv klogere på de 7 downstream-udledninger i klimaregnskabets scope 3, når vi gennemgår dem én efter én med konkrete eksempler og gode råd. Webinaret er en del af Sustainable Business Solutions gratis webinarrække "ESG to the point".

Dato

02.07.2024

Tid

08:15

Sted

Live online (Zoom)

Sustainable Business Solutions ApS
Webinar
Gratis Webinar - CSRD: Hvad skal der rapporteres på?

Bliv fortrolig med de nye CSRD-krav og forstå, hvad der er obligatorisk, og hvad der afhænger af dobbeltvæsentlighedsanalysen. I dette gratis webinar fra Sustainable Business Solutions vil vores seniorrådgivere give dig et detaljeret indblik i implementeringstidslinjen, ESRS-hierarkiet, og hvordan en CSRD-rapport ser ud. Webinaret er en del af vores "ESG to the point" webinarserie.

Dato

06.08.2024

Tid

08:15

Sted

Live online (Zoom)