Aktionærer stiller samfundsansvarlige forslag til banker

Initiativet Bankernes Samvittighed har stillet en række samfundsansvarlige forslag, der blev behandlet på Danske Banks generalforsamling. Også flere pensionskasser presses af kritiske medlemmer, der ønsker samfundsansvarlige investeringer.

18.03.2016

CSR.dk

I går afholdte Danske Bank generalforsamling i Tivoli Congress Center. Og med på dagsordenen var fire forslag stillet af initiativet Bankernes Samvittighed, som SF Ungdom står bag. De fire forslag har alle til formål at få banken til at tage samfundsansvar.

De fire forslag lyder således:

Forslag 1: Danske Bank skal stoppe nye investeringer i ikke-vedvarende energi og nedtrappe de investeringer, man allerede har.

Forslag 2: Der skal på næste generalforsamling præsenteres et loft over gyldne håndtryk.

Forlag 3: Danske Bank skal støtte indførelse af en skat på spekulation (FTT-skat) på europæisk plan.

Forslag 4: Danske Bank skal til næste ordinære generalforsamling have oprettet flere elevpladser end siden sidste ordinære generalforsamling

Bankens bestyrelse havde inden generalforsamlingen indstillet tre af forslagene til forkastelse, men indstillet forslag 2, der vedrører gyldne håndtryk, til vedtagelse.

"Vi mener slet ikke, at der bør gives gyldne håndtryk, men det er meget positivt, at banken nu er villige til at sætte et loft over de ekstreme bonusser", siger landsformand for SF Ungdom, Nanna Bonde.

Læs også: Pensionskasser presses ud af grønne investeringer

De samme forslag blev stillet til Jyske Banks generalforsamling, der blev afholdt onsdag i Silkeborg. Her var alle forslag indstillet til forkastelse inden generalforsamlingen. Bankens begrundelse for forkastelse kan læses her.

Pensionskasser presses også
Det er ikke kun bankerne, der presses til at foretage samfundsansvarlige investeringer. Også da danske pensionskasser presses af medlemmer til at frasælge deres aktier i fossile brændsler som olie, kul og gas. Det skriver Information.

I flere år har foreningen Ansvarlig Fremtid prøvet på at overbevise pensionskassernes medlemmer om at modsætte sig investeringer i kul af hensyn til den globale opvarmning. Og de seneste to år har foreningen fremsat forslag ved syv danske pensionskassers generalforsamlinger for at sikre, at pensionskundernes opsparinger ikke bruges på projekter, der skader klimaet. Foreningens håb er, at det på de kommende generalforsamlinger bliver besluttet, at pensionskasserne senest i 2018 har afviklet alle investeringer i kul.

Indtil videre har bestyrelserne i pensionskasserne Danske Civil-og Akademiingeniørers Pensionskasse (DIP) og Juristernes og Økonomernes Pensionskasse (JØP) givet udtryk for, at de ved deres generalforsamlinger vil redegøre for, hvordan de i deres investeringsretningslinjer helt eksplicit vil tage hensyn til klimaet.

Læs også: Dong beholder olie og gas, men vil stadig satse grønt

Andre pensionskasser er mere skeptiske over for Ansvarlig Fremtids forslag om at frasælge aktier - også selvom der har været flertal blandt pensionskunderne for at følge Ansvarlig Fremtids anbefalinger. Begrundelsen lyder blandt andet, at det skyldes hensynet til medlemmernes penge, fordi frygten har været, at et frasalg af aktier kan få konsekvenser for det økonomiske afkast.

Dette modsiges dog af en ny analyse fra Corporate Knights, der viser, at det er en god forretning at gøre sig fri af investeringer i særligt kul. Analysen viser blandt andet, at pensionsselskabet New York State Pensions Fund, der er det tredjestørste i USA, i gennemsnit ville have tjent 4.500 dollar mere til sine opsparere, hvis pensionselskabet havde valgt at afvikle sine investeringer i kul, olie og gas over de seneste tre år og i stedet havde sat pengene i grøn teknologi.

-SSM

Toyota Material Handling A/S

Sponseret

3 centrale trin til ESG i din materialehåndtering

Danmarks Medie- og Journalisthøjskole

Sponseret

Brainy Brunch: S’et i ESG: 3 stærke råd til at kommunikere om social ansvarlighed

Relateret indhold

22.07.2024CSR.dk

Klimavenlige handlinger betaler kulturelle oplevelser i København

18.07.2024CSR.dk

EU's Taksonomi kan skubbe branchen i en mere bæredygtig retning

03.06.2024BSR

Sponseret

The United States Is At Risk of Marginalizing Itself on Sustainability: What Business Can Do

30.05.2024BSR

Sponseret

The United States is at Risk of Marginalizing Itself on Sustainability

30.05.2024SUSTAINX ApS

Sponseret

EU giver grønt lys til CSDDD - hvad ved vi om den kommende lovgivning?

02.05.2024CSR.dk

Ny rapport fra 2030-panelet: Danskerne forbruger og smider mere ud end nogensinde før

29.04.2024BSR

Sponseret

The EU AI Act: What it Means for Your Business

25.04.2024Prysmian Denmark A/S

Sponseret

Prysmian 2023 rangering på anerkendte ESG-indekser

Jobmarked

Se alle

Visma e-conomic A/S

Sustainability Manager

Har du erfaring med ESG, og vil du gøre en forskel i en virksomhed i rivende udvikling? Så er det måske dig, vi leder efter.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Roblon A/S

ESG-koordinator

Brænder du for at arbejde med bæredygtighed? Få et spændende job som ESG-koordinator hos Roblon A/S og bliv fagligt ansvarlig for ESG-rapportering i en international virksomhed i vækst

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

29.08.2024

Beierholm

ESG-Seniorkonsulent til Beierholm Bæredygtighed

Til vores nyopstartede afdeling for Bæredygtighed søger vi erfarne konsulenter, der kan være med til at sætte deres præg på afdelingen fra dag ét!

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hofor

Seniorprojektleder og talsperson for regn- og spildevandsprojekter i Hovedstadsområdet

Vil du være med til at klimasikre hovedstadsområdet og kommunikere de udfordringer, vi oplever som spildevandsforsyning? Så har du mulighed for at blive en del af holdet i Spildevand Plan HOFOR.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

22.07.2024

Andel

Sustainability Supply Chain Specialist – Skab en bæredygtig fremtid i vores indkøbsafdeling!

Vil du være med til at prioritere grønne indkøb og arbejde med ansvarlig leverandørstyring? Vær med til at sætte dit præg på bæredygtighedsrejsen i vores indkøb og leverandørkæde. Vi er en ny funktion i indkøbsafdelingen, det betyder at dit ansvarsområde og dine opgaver løbende tilføres og tilpasses, i forhold til din og forretningens udvikling.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

14.07.2024

SUSTAINX ApS

Vil du være med på et stærkt ESG-Hold? 🌱

Som Senior ESG Advisor hos SustainX bliver du en aktiv del af den grønne omstilling, og sammen leverer vi ESG løsninger, der omfatter alt fra strategi til direkte projektudførelse.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Anlægsgartner Gottlieb A/S

Anlægsgartner Gottlieb A/S privathave afdelingen søger formand

Anlægsgartner Gottlieb Søger formand til udførsel af anlægsopgaver

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Beierholm

Senior Manager til erklæringsafgivelse på bæredygtighedsområdet

Til vores nystartede afdeling for erklæringsafgivelse på bæredygtighedsrapporteringer søger vi en Senior Manager, der kan være med til at sætte sit præg på afdelingen fra dag ét!

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Klimakampen ApS
Workshop
Klimakampen - Marts 2024

Er du kontorets klimahelt? Saml dit hold og dyst mod dine kollegaer i at udføre klimavenlige handlinger i 4 uger. Tilmeld jer Klimakampen nu!

Dato

04.03.2024

Sted

Online

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Klimadata og klimaregnskaber i praksis - København

Efterspørges der en baseline på virksomhedens carbon udledninger, og har du behov for at blive bekendt med klimaregnskabets scope 3? Dette to-dages kursus vil ruste dig til at håndtere klimadata og klimaregnskaber effektivt.

Dato

25.06.2024

Tid

09:00

Sted

IDA Conference, Kalvebod Brygge 31-33, 1530 København V

SUSTAINX ApS
Webinar
Webinar: Spørgetime om ESG

- Med CEO og Partner i SustainX, Line Amtorp

Dato

26.06.2024

Tid

11:00

Sted

Online

Sustainable Business Solutions ApS
Webinar
Gratis webinar - Scope 3: Downstream-udledninger

Bliv klogere på de 7 downstream-udledninger i klimaregnskabets scope 3, når vi gennemgår dem én efter én med konkrete eksempler og gode råd. Webinaret er en del af Sustainable Business Solutions gratis webinarrække "ESG to the point".

Dato

02.07.2024

Tid

08:15

Sted

Live online (Zoom)

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Webinar
Åben tilmelding: ESG Sommerskole

Få viden og værktøjer til at forbedre din virksomheds bæredygtige forretningsindsats med sommersmagsprøver fra den praktiske Sustainable Business Change Manager uddannelse.

Dato

07.07.2024

Tid

09:00

Sted

Online

2030 Builders
Møde
Sustainability Engagement Consultative call

Participate in an open discussion hosted by Mia Negru, co-founder of 2030 Builders. Engage in a dynamic dialogue focusing on the unique challenges and best practices in sustainability engagement. This session aims to foster a collaborative environment where you can exchange insights with fellow professionals, explore innovative solutions, and learn how to leverage technology to enhance human interactions within your company.

Dato

02.08.2024

Tid

12:00

Sted

Google Meet