Hvad er op og ned i historien om afbrænding af tøj?

Så kom der en ny afsløringshistorie fra modebranchen. Denne gang om tøj, der sendes til forbrænding, selvom store kæder slår sig op på genbrug. CSR.dk fortæller historien uden drama.

Foto: Fra TV2.dk's spot for Operation X-udsendelsen.

16.10.2017

Eva Harpøth Skjoldborg, CSR.dk

Mandag aften rullede TV2’s program ”Operation X” over skærmen. Denne gang med afsløringer af, hvor meget tøj virksomhederne Bestseller og H&M kører til forbrænding stillet over for samme firmaers forbrugerrettede kampagner om genbrug og commitments til bæredygtighed. Anklagerne blev gentaget i TV2-nyhederne kl 22. 

Der er både interviews med tidligere medarbejdere på forbrændingscentraler, optagelser af telefonsamtaler med H&M, hvor de afviser at udlevere tal til en journalist, der står ude i regnen, optagelser af store H&M-reklamespots fra Times Square om genbrug af tøj, mens ordet "tonsvis" bruges flere gange om det tøj, der er kørt til forbrænding. Men hvad er substansen i udsendelsen?  Det har vi set nærmere på.

Anklagerne og virksomhedernes svar
Der er fire konkrete anklager i Operation X-udsendelsen.

Den ene gælder Bestseller, som sidste år fik brændt 49,2 ton tøj, smykker og sko uden at dette var nævnt i bæredygtighedsrapporten, hvor man kun omtaler at 52 ton tøj er sendt til genanvendelse i Tyskland. Bestseller har ikke kommenteret på, hvad de skriver om i deres rapport. Men deres kommunikationschef, Jesper Stubkier, forklarer til Politiken, at det er ud af alle de produkter, som kommer ind på deres centrale, internationale lager, hvilket svarer til, at en grønthandler kasserer 1 ud af 10.000 tomater på grund af råd.

Tvivlsom brug af citat

Rundt om de konkrete anklager har udsendelsen et spor med interviews med danske forskere i både mode, tekstil og CSR samt en international NGO, Redress, som samarbejder med modebranchen om at bekæmpe spild.

En af eksperterne er Else Skjold fra Kolding Designskole. Hun bliver i udsendelsen og i artikler på TV2’s hjemmeside citeret flere gange. Else Skjold har på sin facebookprofil i dag skrevet følgende i et opslag: ”Jeg er meget spændt/nervøs for hvordan vores citater fremgår i kontekst så skulle nogen være i tvivl og orker ligger mit fulde interview her i let redigeret form.”

CSR.dk har læst interviewet igennem og kan konstatere, at TV2 ikke har ramt helt plet i forhold til at bruge citater i den rigtige kontekst.

Else Skjold citeres i artiklen ”Eksperter undrer sig over H&M's afbrænding af nyt tøj” på TV2.dk sådan her: 

”Der er tale om en overproduktion, hvor der sådan set hele tiden er for meget tøj. Det er særligt slemt, når vi snakker mode, for i mode er der de her trends, som jo dør. Så når det ikke er på mode mere, så er der indbygget denne her død. Så kan det jo ikke sælges mere, for nu er det ikke moderne længere”.

Citatet indledes af denne tekst: ”Hun peger på, at én af årsagerne, til at virksomheder får brændt nyt tøj, kan være, at de producerer mere, end der reelt er brug for. Før havde modevirksomheder gennemsnitligt fire kollektioner om året, men i dag har en virksomhed som H&M nyt tøj på hylderne hver uge.”
 
Men ved at læse udskriften af interviewet kan man se, at citatet er en del af et svar på et generelt spørgsmål om, hvilke problemer der er forbundet med fast fashion. Altså ikke som en kommentar til afbrænding af tøj, som TV2 først spørger til senere i interviewet

Desuden at H&M hvert år sender store mængder tøj fra deres hovedlager i Greve direkte til destruktion. Fra 2013 og frem til nu har H&M i gennemsnit destrueret 12 tons varer om året på forbrændingen Kara/Noveren i Roskilde. H&M Danmark har siden meddelt at de i 2016 sendte omtrent 0,065 procent af deres samlede sortiment til destruktion.

Dernæst at nogle bukser, som H&M sagde blev sendt til forbrænding, fordi de havde et for højt indhold af nogle kemikalier, er blevet testet af et uafhængigt laboratorie for TV2, og at de ikke fandt nogle stoffer. H&M fortæller at deres test af de samme varer viste, at ”…den ene vare indeholder mugsporer, og at den anden vare indeholder et forhøjet niveau af bly Fire uafhængige, eksterne tests viser resultater på blyniveauer mellem 707-5237 milliontedele, hvilket kraftigt overstiger H&M’s grænse på 90 milliontedele”. Testresultaterne kan ses her: bit.ly/2xIND55

Endelig at forklaringerne fra virksomhederne er utroværdige. Tøjforhandlerne siger, at det kun er tøj med røg- eller fugtskader eller ikke lever op til deres kemikalierestriktioner, der bliver sendt til forbrænding. En forsker og en repræsentant for en NGO siger, at det, synes de, lyder som mange fugtskader. Den del har virksomhederne ikke svaret på

Hvorfor skulle vi gøre det? 
Både H&M og Bestsellers generelle respons på anklagerne er en hvis undren. For, som de siger, de har ikke noget incitament til forbrænding:

”Bestseller har ingen økonomisk eller miljømæssig interesse i at destruere produkter, der ikke fejler noget«, skriver Politiken, at Jesper Stubkier, kommunikationschef i Bestseller, har skrevet til dem.

H&M har i en udtalelse sendt til CSR.dk og andre udtalt:

”For os er der ingen gevinst, hverken økonomisk eller miljømæssigt, i at destruere varer. Det er en ren underskudsforretning.”

ista Danmark A/S

Sponseret

CO2- rapportering skaber overblik og styrker den grønne omstilling

CSR.dk

Jobopslag: Fagmedie eller jobportal – hvad virker bedst?

Relateret indhold

23.04.2025Schneider Electric

Sponseret

Casper skal til EM i elektrikerfaget: ”Jeg er mere end bare en elektriker”

16.04.2025CSR.dk

Der er meget mere at hente i ansvarlig markedsføring

16.04.2025Schneider Electric

Sponseret

Schneider Electric anerkendt som nr. 1 inden for liquid cooling

11.04.2025CSR.dk

Klimavenlig kampagne skal få turister til Aarhus

09.04.2025UN Global Compact Network Denmark

Sponseret

Studentermedhjælper med stærke evner inden for eventafvikling og -koordinering

09.04.2025Toms Gruppen A/S

Sponseret

Toms Gruppen viser fremskridt på alle strategiske bæredygtighedsområder

31.03.2025CSR.dk

ESG-kommunikation med nyt bagtæppe

31.03.2025Creative ZOO

Sponseret

Værdiskabende rapportering: Sådan sikrer I det gode samarbejde

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Sustainable Business Solutions ApS
Webinar
Introduktion til klimadata og klimaregnskaber i praksis - April

Er du ny i arbejdet med klimaregnskaber, og mangler du en grundlæggende forståelse for, hvad arbejdet med klimadata og udarbejdelse af klimaregnskaber indebærer? Så er dette kursus for dig.

Dato

28.04.2025

Tid

09:00

Sted

Live online (Zoom)

Danmarks Medie- og Journalisthøjskole
Kursus
Bæredygtighedskommunikation uden greenwashing

Du får kommunikationsværktøjer, så du kan styrke din organisations bæredygtige profil. På den måde giver du din organisation en tydelig og troværdig stemme, der øger brandværdien og skaber en klar position over for kunder og samarbejdspartnere.

Dato

28.04.2025

Tid

10:00

Sted

Danmarks Medie- og Journalisthøjskole, Amagerfælledvej 190, 2300 Kbh. S

Bureau Veritas
Kursus
CSRD-rapportering: Fra krav til praksis

Få hands on erfaring med CSRD-bæredygtighedsrapportering

Dato

29.04.2025

Sted

Nyborg

Bureau Veritas
Kursus
Introduktion til ISO 20001: Minimering af Food Waste & Loss

Vidste du godt, at der er en ny ISO-standard på vej, som fokuserer på at minimere fødevareaffald og -tab på en systematisk måde? Denne standard, der forventes udgivet i 2026, har fået betegnelsen ISO 20001.

Dato

29.04.2025

Tid

08:30

Sted

Fredericia

Bureau Veritas
Webinar
BV Talks - Om Bæredygtighed

BV Talks er en webinarrække, hvor du kan høre engagerede fagpersoner med noget på hjerte fortælle om deres passion og dele ud af erfaringer, visioner og måske endda praktiske løsninger.

Dato

29.04.2025

Tid

09:00

Sted

Online på MS Teams

Etisk Handel Danmark
Kursus
Indsigt i:

EUFLR – EUs nye lovgivning mod tvangsarbejde (2025)

Dato

29.04.2025

Tid

10:00

Sted

Online