Hvad er op og ned i historien om afbrænding af tøj?

Så kom der en ny afsløringshistorie fra modebranchen. Denne gang om tøj, der sendes til forbrænding, selvom store kæder slår sig op på genbrug. CSR.dk fortæller historien uden drama.

Foto: Fra TV2.dk's spot for Operation X-udsendelsen.

16.10.2017

Eva Harpøth Skjoldborg, CSR.dk

Mandag aften rullede TV2’s program ”Operation X” over skærmen. Denne gang med afsløringer af, hvor meget tøj virksomhederne Bestseller og H&M kører til forbrænding stillet over for samme firmaers forbrugerrettede kampagner om genbrug og commitments til bæredygtighed. Anklagerne blev gentaget i TV2-nyhederne kl 22. 

Der er både interviews med tidligere medarbejdere på forbrændingscentraler, optagelser af telefonsamtaler med H&M, hvor de afviser at udlevere tal til en journalist, der står ude i regnen, optagelser af store H&M-reklamespots fra Times Square om genbrug af tøj, mens ordet "tonsvis" bruges flere gange om det tøj, der er kørt til forbrænding. Men hvad er substansen i udsendelsen?  Det har vi set nærmere på.

Anklagerne og virksomhedernes svar
Der er fire konkrete anklager i Operation X-udsendelsen.

Den ene gælder Bestseller, som sidste år fik brændt 49,2 ton tøj, smykker og sko uden at dette var nævnt i bæredygtighedsrapporten, hvor man kun omtaler at 52 ton tøj er sendt til genanvendelse i Tyskland. Bestseller har ikke kommenteret på, hvad de skriver om i deres rapport. Men deres kommunikationschef, Jesper Stubkier, forklarer til Politiken, at det er ud af alle de produkter, som kommer ind på deres centrale, internationale lager, hvilket svarer til, at en grønthandler kasserer 1 ud af 10.000 tomater på grund af råd.

Tvivlsom brug af citat

Rundt om de konkrete anklager har udsendelsen et spor med interviews med danske forskere i både mode, tekstil og CSR samt en international NGO, Redress, som samarbejder med modebranchen om at bekæmpe spild.

En af eksperterne er Else Skjold fra Kolding Designskole. Hun bliver i udsendelsen og i artikler på TV2’s hjemmeside citeret flere gange. Else Skjold har på sin facebookprofil i dag skrevet følgende i et opslag: ”Jeg er meget spændt/nervøs for hvordan vores citater fremgår i kontekst så skulle nogen være i tvivl og orker ligger mit fulde interview her i let redigeret form.”

CSR.dk har læst interviewet igennem og kan konstatere, at TV2 ikke har ramt helt plet i forhold til at bruge citater i den rigtige kontekst.

Else Skjold citeres i artiklen ”Eksperter undrer sig over H&M's afbrænding af nyt tøj” på TV2.dk sådan her: 

”Der er tale om en overproduktion, hvor der sådan set hele tiden er for meget tøj. Det er særligt slemt, når vi snakker mode, for i mode er der de her trends, som jo dør. Så når det ikke er på mode mere, så er der indbygget denne her død. Så kan det jo ikke sælges mere, for nu er det ikke moderne længere”.

Citatet indledes af denne tekst: ”Hun peger på, at én af årsagerne, til at virksomheder får brændt nyt tøj, kan være, at de producerer mere, end der reelt er brug for. Før havde modevirksomheder gennemsnitligt fire kollektioner om året, men i dag har en virksomhed som H&M nyt tøj på hylderne hver uge.”
 
Men ved at læse udskriften af interviewet kan man se, at citatet er en del af et svar på et generelt spørgsmål om, hvilke problemer der er forbundet med fast fashion. Altså ikke som en kommentar til afbrænding af tøj, som TV2 først spørger til senere i interviewet

Desuden at H&M hvert år sender store mængder tøj fra deres hovedlager i Greve direkte til destruktion. Fra 2013 og frem til nu har H&M i gennemsnit destrueret 12 tons varer om året på forbrændingen Kara/Noveren i Roskilde. H&M Danmark har siden meddelt at de i 2016 sendte omtrent 0,065 procent af deres samlede sortiment til destruktion.

Dernæst at nogle bukser, som H&M sagde blev sendt til forbrænding, fordi de havde et for højt indhold af nogle kemikalier, er blevet testet af et uafhængigt laboratorie for TV2, og at de ikke fandt nogle stoffer. H&M fortæller at deres test af de samme varer viste, at ”…den ene vare indeholder mugsporer, og at den anden vare indeholder et forhøjet niveau af bly Fire uafhængige, eksterne tests viser resultater på blyniveauer mellem 707-5237 milliontedele, hvilket kraftigt overstiger H&M’s grænse på 90 milliontedele”. Testresultaterne kan ses her: bit.ly/2xIND55

Endelig at forklaringerne fra virksomhederne er utroværdige. Tøjforhandlerne siger, at det kun er tøj med røg- eller fugtskader eller ikke lever op til deres kemikalierestriktioner, der bliver sendt til forbrænding. En forsker og en repræsentant for en NGO siger, at det, synes de, lyder som mange fugtskader. Den del har virksomhederne ikke svaret på

Hvorfor skulle vi gøre det? 
Både H&M og Bestsellers generelle respons på anklagerne er en hvis undren. For, som de siger, de har ikke noget incitament til forbrænding:

”Bestseller har ingen økonomisk eller miljømæssig interesse i at destruere produkter, der ikke fejler noget«, skriver Politiken, at Jesper Stubkier, kommunikationschef i Bestseller, har skrevet til dem.

H&M har i en udtalelse sendt til CSR.dk og andre udtalt:

”For os er der ingen gevinst, hverken økonomisk eller miljømæssigt, i at destruere varer. Det er en ren underskudsforretning.”

Vestforbrænding

Sponseret

Vi går i dybden med CO2

CSR.dk

Jobopslag: Fagmedie eller jobportal – hvad virker bedst?

Relateret indhold

08.07.2025Schneider Electric

Sponseret

Verdens største flowmålere kalibreres ved hjælp af løsning fra Schneider Electric

07.07.2025Schneider Electric

Sponseret

Zatea udnævnt til Schneider Electric Alliance Partner inden for avanceret motion control

03.07.2025CSR.dk

Analyse: Flere annoncører undlader at markedsføre grønne initiativer

27.06.2025CSR.dk

Haag forbyder reklamer for klimabelastende rejser

23.06.2025CSR.dk

Horisont Gruppen søger ESG-kompetencer til videreudvikling af CSR.dk

18.06.2025CSR.dk

Forslag til at tæmme reklamens magt

17.06.2025CSR.dk

Seneste bøde: Betaler 4 millioner kroner for vildledende klimaudsagn

11.06.2025CSR.dk

Folkemødet 2025: 33 på tre dage

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
DTU
Webinar
Master in Sustainable Leadership Information Session

Discover how you can elevate your career and bring significant value to your company with a Master in Sustainable Leadership.

Dato

03.07.2025

Tid

09:00

Sted

Online

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Webinar
Q&A webinar 8. august: Sustainable Business Change Manager

Overvejer du at tage en uddannelse inden for ESG og bæredygtighed, kan Sustainable Business Change Manager være rigtig for dig. Er du interesseret, men har spørgsmål eller brug for fif til, hvordan du kan sælge uddannelsen ind internt? Deltag i et uforpligtende webinar om uddannelsen.

Dato

04.08.2025

Tid

12:30

Sted

Zoom

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Webinar
Q&A webinar August 5, 2025: Sustainable Business Change Manager (Intl/Online)

Are you considering an education in ESG and sustainability? The Sustainable Business Change Manager programme might be the perfect fit for you. If you’re interested but have questions or need tips on how to present the programme’s value internally, join our Q&A webinar to learn more.

Dato

05.08.2025

Tid

14:00

Sted

Zoom

Dansk Standard
Kursus
ISO 14001 kursus: Diplomkursus i miljøledelse

På to dage præsenteres du for det grundlæggende indhold i ledelsesstandarden ISO 14001:2015 Miljøledelse, og lærer hvordan de enkelte krav efterleves i praksis. Der vil undervejs i kurset være praktiske øvelser, der kan inspirere dig til at arbejdet til i din egen organisation efterfølgende. Som afslutning følger en multiple choice eksamen, som måler på dine erhvervede viden og færdigheder.

Dato

18.08.2025

Tid

08:00

Sted

Dansk Standard, Nordhavn

Bureau Veritas
Kursus
FSMS ISO 22000:2018 Lead Auditor Fødevaresikkerhed (CQI IRCA-certificeret)

Ved succesfuld gennemførelse af vores CQI and IRCA-certificeret FSMS ISO 22000:2018 Lead Auditor Fødevaresikkerhedskursus vil du være i stand til at planlægge, gennemføre og afrapportere effektive 1., 2. og 3. parts audits af ledelsessystemer i henhold til kravene i ISO 22000:2018.

Dato

18.08.2025

Tid

08:30

Sted

Vejle

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Uddannelse
Sustainable Business Change Manager – Praktisk Mini MBA med certificering (DK) start 18. aug. 2025

Tid til at forbedre ESG og sustainability-indsatsen I virksomheden – eller til at tage næste karriereskridt? Få nyeste viden og praktiske værktøjer til at opgradere din virksomheds ESG- og bæredygtighedsindsats, din egen faglighed og dit CV. Næste holdstart i aug 2025

Dato

18.08.2025

Tid

09:00

Sted

Kosmopol v. DEA, Fiolstræde 44, 1171 København K