Aalborg Portlands direktør: Deponering af CO2 kan blive nødvendigt

Hvis Danmark skal nå sit mål om at reducere CO2 udledningerne til 21 mio. tons i 2030 bliver det nødvendigt at satse på CO2-opsamling og –deponering.

Foto: Aalborg Portland.

17.09.2020

CSR.dk

Opsamling og deponering af CO2 kan blive et vigtigt supplement til bl.a. energieffektiviseringer, efterspørgsel på mere bæredygtige produkter, alternative brændsler og elektrificering, mener Michael Lundgaard Thomsen, tidligere formand for regeringens Klimapartnerskab for energitung industri og ikke mindst administrerende direktør for virksomheden med Danmarks største udledninger, Aalborg Portland.

Aalborg Portland kigger derfor ind i muligheden for at kunne deponere store mængder af CO2 i undergrunden i Norge. Det skriver Dansk Energi. CO2-fangst – som er da også en del af virksomhedens aftale med regeringen om reduktion af CO2-udledninger med 660.000 tons frem mod 2030, og i juni i år fortalte virksomheden, at de med knap 7 millioner kr i offentlig støtte og et samlet budget på 11 millioner kr sammen med en række partnere i GreenCem-projektet vil afdække de tekniske og økonomiske vilkår for CO2-fangst, -lagring og -anvendelse.

”Nogle tilbyder allerede at hente CO2. Norge er ved at opbygge et system og kommer til at investere massive i lagring”, påpeger adm. direktør Michael Lundgaard Thomsen fra Aalborg Portland

Der er bred enighed blandt FN’s klimapanel (IPCC), Klimarådet og flere af regeringens klimapartnerskaber om at opsamling og deponering er en absolut nødvendighed, hvis FN’s klimamål fra COP21 i Paris om en maksimal temperaturstigning på 1½-2 grader skal nås.

Norge er first-movers
I Norge kan affaldsanlægget Klemetsrud i Oslo og cementfabrikken Norcem blive de første med storskala CCS-anlæg. Begge virksomheder har projekter om opsamling på op til 400.000 tons CO2.
Projektet Northern Lights der støttes af Equinor, Shell og Total er ved at udvikle en infrastruktur, så CO2’en kan blive transporteret ned under bunden af Nordsøen til permanent ophold.  

Herhjemme har Amager Ressourcecenter (ARC) meldt sig på banen. Forbrændingsanlægget der udleder 480.000 tons CO2 årligt, vurderer at de med et fuldskala-anlæg, vil kunne fjerne op mod 95% af CO2’en. Med støtte fra den statslige EUDP-pulje påbegynder ARC et pilotprojekt i sommeren 2022.

En investering der ikke er til at overse
Hvis CO2-fangst skal blive en realitet for Aalborg Portland, skal virksomheden investere op mod fem milliarder kr. i anlæg til fangst, transport og lagring plus løbende driftsomkostninger.

Cementproducenten skønner at det vil koste ca. 1.500 kr./ton at sende CO2 fra fossile brændsler og processer ned i undergrunden. En omkostning som regeringen og Folketinget er enige om at støtte. Støttepuljen, som i øvrigt er teknologineutral, indledes med 202 mio. kr. i 2024 og bliver optrappet til 815 mio. kr. i 2029 og frem. Støtten løber i 20 år.

- MT

ista Danmark A/S

Sponseret

CO2- rapportering skaber overblik og styrker den grønne omstilling

CSR.dk

Jobopslag: Fagmedie eller jobportal – hvad virker bedst?

Relateret indhold

02.05.2025CSR.dk

Politiske beslutninger årsag til langsom udbygning af vedvarende energi

02.05.2025CSR.dk

Klimaforandringerne rammer Danmark: I forreste række står boligejerne

30.04.2025Dagrofa aps

Sponseret

SPAR styrker lokal indsats for en renere natur – nu kan kunderne også være med

29.04.2025Nilfisk

Sponseret

Nilfisk forpligter sig til Net-Zero-mål inden 2040

28.04.2025BSR

Sponseret

Climate and Nature Integration 101: In Conversation with Helen Crowley

24.04.2025Mind Energy

Sponseret

Energi Danmark konsoliderer sig på tværs af Norden

23.04.2025CSR.dk

Fra mælkekarton til byggemateriale: Skånsk virksomheder fordobler kapaciteten

22.04.2025Klimakampen ApS

Sponseret

Kan du samle det stærkeste hold klimakæmpere?

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Danmarks Medie- og Journalisthøjskole
Kursus
Bæredygtighedskommunikation uden greenwashing

Du får kommunikationsværktøjer, så du kan styrke din organisations bæredygtige profil. På den måde giver du din organisation en tydelig og troværdig stemme, der øger brandværdien og skaber en klar position over for kunder og samarbejdspartnere.

Dato

28.04.2025

Tid

10:00

Sted

Danmarks Medie- og Journalisthøjskole, Amagerfælledvej 190, 2300 Kbh. S

Danmarks Medie- og Journalisthøjskole
Kursus
Strategisk ESG-kommunikation

Du lærer at bruge indsigter fra din organisations ESG-indsats til strategisk kommunikation. Dine undervisere Line Schmeltz og Anna Karina Kjeldsen sørger for, at du efter kurset kan kommunikere aktivt til omverdenen om din virksomheds arbejde med samfundsansvar.

Dato

30.04.2025

Tid

10:00

Sted

Amagerfælledvej 190, 2300 København S

DNV Business Assurance Denmark
Kursus
APQP4WIND Management Awareness Training

Event Description

Dato

05.05.2025

Tid

08:30

Sted

Online

DNV Business Assurance Denmark
Kursus
APQP4Wind Specialist Training

Event Description

Dato

06.05.2025

Sted

Online

Beierholm
Webinar
Biodiversitet i et værdikædeperspektiv (2/2)

Hvordan påvirker din virksomhed biodiversiteten – og hvordan påvirker biodiversiteten din virksomhed? Tilmeld dig vores webinar og få en introduktion til de centrale begreber inden for biodiversitet og økosystemer. Vi undersøger, hvordan de påvirker virksomheders drift og værdikæde, og hvordan du kan arbejde strategisk med dem.

Dato

06.05.2025

Tid

08:15

Sted

Online

Dakofa
Seminar
HYBRID-SEMINAR Hvordan knækker vi affaldskurven og øger genbrug? - de danske ambitioner og tiltag

Hvordan kan vi sikre, at vi ikke blot overholder EU’s krav, men også går forrest i udviklingen af en cirkulær økonomi? Hvordan kan danske virksomheder, organisationer og offentlige instanser samarbejde om at reducere affaldsproduktionen og fremme genbrug?

Dato

06.05.2025

Tid

12:30

Sted

Dakofa, Vesterbrogade 149, Bygning D, 4. sal, KBH V