37 virksomheder sagsøgt for klimaforandringer

To amerikanske amter og en by har lagt sagt an mod 37 forskellige olie-, gas- og kulselskaber verden over, herunder Statoil, for bevidst at udlede skadelige klimagasser, der har bidraget til den globale opvarmning og stigende vandstande, som truer områdernes levevilkår.

Badebyen Imperial Beach er blandt sagsøgerne i sagen mod de mange energiselskaber. Byen regner med, at stigninger i havet vil oversvømme spildevands- og stormflodsinfrastruktur, veje, private ejendomme og to skoler..

15.08.2017

Anders Kampmann, CSR.dk

Globale virksomheder i den fossile energiindustri bærer deres del af ansvaret for klimaforandringerne og den stigende gennemsnitstemperatur på verdensplan, der bl.a. er med til at øge vandstanden i verdenshavene. Derfor bør de også betale erstatning til de mennesker, hvis liv bliver negativt påvirket heraf.

Læs også: Flere gør oprør mod Trumps klimapolitik

Sådan lyder ræsonnementet, lidt forsimplet, bag det sagsanlæg, som to amter og en by i Californien på USA's vestkyst har anlagt mod 37 selskaber indenfor olie-, gas- og kulsektoren, herunder norske Statoil og giganter som Shell, Exxon, Peabody og BP, skriver insideclimatenews.org.

Marin County ligger på den nordlige side af San Francisco, og - ligesom de to andre parter i søgsmålet - ud mod Stillehavet..

Nærmere bestemt er det amterne Marin og San Mateo i nærheden af San Francisco, og byen Imperial Beach, syd for San Diego ved den mexicanske grænse, der står bag anklagen mod de mange energivirksomheder.

Konkret peger sagsøgerne på, at selskaberne har været fuldt bevidste om den løbende skadevirkning fra de fossile brændsler de har brugt, har forårsaget i form af stigende CO2-udledninger og bidraget til den globale opvarmning og den stigende vandstand i havene.

“Med den viden valgte de anklagede at beskytte deres egne aktiver fra disse trusler gennem omfattende interne investeringer i forskning, infrastrukturforbedringer og planer om at udnytte nye muligheder i en stadigt varmere verden. (…) De anklagede skjulte farerne, arbejdede for at underminere den offentlige støtte til regulering af drivhusgasser, og engagerede sig i massive kampagner for at promovere et evigt voksende forbrug af deres produkter”, som det hedder i en pressemeddelelse om sagsanlægget.

De tre parter argumenterer for, at virksomhedernes handlinger (eller mangel på samme) udgør uagtsomhed og offentlig forsømmelse, og at selskaberne med vilje undlod at advare det omgivende samfund omkring de risici og farer, der er forbundet med deres produkter.

De anklagede skjulte farerne, underminerede den offentlige støtte til regulering af drivhusgasser, og promoverede et evigt voksende forbrug af deres produkter

Fra sagsanlægget mod virksomhederne

Nye detaljer gør sagen interessant – men stadig svær
Juridiske eksperter mener ifølge insideclimatenews at det bliver en svær sag at føre, men den tiltrækker sig alligevel opmærksomhed fra private advokater, der ser potentiale i den. Søgsmålet er således ikke det første af sin slags, men det inkluderer nogle nye detaljer.

”Det der er anderledes her er påstandene om ”manglende advarsler” og ”fejlagtigt design” – de er ikke blevet fremsat i forbindelse med klimaforandringer før – og det er anklager, der baserer sig på en lang historie om industriens viden og påståede misledende aktiviteter”, siger Michael Burger, der er executive director for Sabin Center for Climate Change Law ved Columbia University, til insideclimatenews.

Alligevel holder han fast i, at det ikke ligefrem bliver nemt at trumfe sagen igennem ved domstolene i de tre amtsretter, hvor den er rejst.

”Det er nemt nok at sige, at de her virksomheder har hevet fossile brændstoffer op af jorden. Men at bevise, at en bestemt mængde udledninger kom fra præcis disse virksomheder, og at det førte til en bestemt havvandsstigning og dermed bidrog med X antal skader, der er sket eller vil ske – det er en lang kæde at få til at hænge sammen. Det er en svær, men ikke umulig sag”, siger han.

Informationsdirektør i Statoil, Bård Glad Pedersen, tager ansvar på flere fronter i klimasammenhæng. Foto: Ole Jørgen Bratland.

Statoil: Sagen er politisk, ikke juridisk
En af anklagede virksomheder er som nævnt den statsejede norske gigant Statoil. Fra hovedkvarteret i Stavanger påpeger informationsdirektør Bård Glad Pedersen, at koncernen støtter Parisaftalen, er ledende når det gælder CO2-effektiv produktion af olie og gas, og at man rapporterer åbent om udslip og hvordan man arbejder for at reducere dem.

”Søgsmålet i USA, hvor vi er nævnt sammen med mange selskaber, er ikke det første af denne type mod industrien. Tidligere søgsmål er blevet afvist på baggrund af, at det er et politisk, ikke juridisk, spørgsmål hvordan vi skal klare både at håndtere klimaudfordringen og samtidig forsyne verden med nødvendig energi”, siger han til Dagens Næringsliv.

Læs også: Masser af amerikanske virksomheder bakker op om Paris

Coyote Point Park er blandt de lavtliggende områder i San Mateo County syd for San Francisco, der ifølge det lokale styre er truet af klimaforandringerne og den deraf følgende stigning i vandstanden i Stillehavet..

Ude i de tre områder siger man, at de finansielle konsekvenser af den stigende vandstand allerede kan mærkes. I Marin amt vurderer myndigheder, at 12.000 hjem, forretninger og institutioner til en samlet værdi af over 100 mia. kr. vil være udsatte for forøget tidevand og flodbølger frem mod år 2100. Lignende forhold er aktuelle i de to andre områder.

Lokalregeringerne kræver ikke et bestemt beløb i erstatning, men vil overlade den beslutning til retsafgørelserne. Læs den fulde sag her.

Dansk Standard

Sponseret

Psykisk arbejdsmiljø - introduktion til standarden DS/ISO 45003:2021

Bureau Veritas

Sponseret

Online forum om food waste & loss

Relateret indhold

17.04.2024CSR.dk

Hovedsæde renoveret med 90 procent genbrugsmaterialer

17.04.2024CSR.dk

SBTi’s accept af klimakreditter er tegn på ny klimaøkonomi

16.04.2024Topsoe A/S

Sponseret

Navigating the routes to decarbonized shipping

16.04.2024SUSTAINX ApS

Sponseret

CO2-kreditter: Måske en del af løsningen

16.04.2024Bureau Veritas

Sponseret

Vil du Wake Up ⏰ med os?

15.04.2024CSR.dk

To miljømilliarder til bedre vandmiljø, mere skov og rent drikkevand

15.04.2024Etisk Handel Danmark

Sponseret

Key insights: The OECD – OCDE Forum on due diligence in the garment and footwear industry

15.04.2024CSR.dk

85 procent ønsker globalt forbud mod engangsplastik

Jobmarked

Se alle

Etisk Handel Danmark

Rådgiver i bæredygtig udvikling og handel

Vi søger en erfaren rådgiver i bæredygtig udvikling og handel til sekretariatet i Etisk Handel Danmark.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

04.05.2024

BESTSELLER

SENIOR ENVIRONMENTAL IMPACT SPECIALIST

Are you passionate about making a difference in the apparel and textiles industry by measuring and communicating environmental impacts? At BESTSELLER, we are committed to accelerating our journey towards a more sustainable future for our industry. Join us on this exciting journey!

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

01.05.2024

Etisk Handel Danmark

Rådgiver i bæredygtig udvikling og handel

Vi søger en erfaren rådgiver i bæredygtig udvikling og handel til sekretariatet i Etisk Handel Danmark.

Ansøgningsfrist

04.05.2024

Thygesen Textile Group

Struktureret og analytisk Corporate Responsibility Manager

Thygesen Textile Group søger struktureret og analytisk Corporate Responsibility Manager

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

19.04.2024

Compass Group Danmark A/S

Forretningsanalytiker til nyoprettet stilling i ESG

Brænder du for bæredygtighed, springer nye muligheder i komplekse data frem i dine øjne og vil du have ansvaret for at implementere strategiske nøgleinitiativer på ESG-området? Så er det måske dig vi søger.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

21.04.2024

Fortum Waste Solutions A/S

Apprentice Warehouse

Vil du være lagerelev hos os? Er der en indkøber gemt i dig med flair for god kundeservice, så læs videre her om en spændende mulighed for dig!

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

30.04.2024

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Sustainable Business Solutions ApS
Efteruddannelse
Sustainability Management i praksis - Forår 24 i Aarhus

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

16.04.2024

Tid

08:30

Sted

Comwell Aarhus, Værkmestergade 2 8000 Aarhus C

Klimakurser
Kursus
Klimahandling og klimaregnskab i praksis - onlineforløb i april

Klimakurser er effektiv uddannelse, der giver ledere og medarbejdere de vigtigste kompetencer til at tage ansvar og arbejde med klimahandlinger og klimaregnskab i praksis – så virksomheden lykkes med at honorere klimakravene nu og i fremtiden.

Dato

17.04.2024

Tid

09:00

Sted

Live online (Zoom)

Dansk Industri
Webinar
ESG i Værdikæder - Hvordan kan man arbejde strategisk med ESG?

På dette webinar vil du blive præsenteret for nogle af de erfaringer, der er kommet ud af projektets første fase. På baggrund af disse erfaringer, dykker vi ned i, hvordan SMV’er kan arbejde strategisk med ESG og bæredygtighed.

Dato

18.04.2024

Tid

09:00

Sted

Online

Cognitech A/S
Konference
AI, ESG og den værdiskabende økonomiafdeling

Hvordan kan du bruge AI og digitalisering til at optimere din økonomifunktion, så du bliver en stærkere strategisk samarbejdspartner?

Dato

18.04.2024

Tid

13:00

Sted

Sundkrogsgade 11, 2100 København

HORTEN ADVOKATPARTNERSELSKAB
Konference
Bølgeenergi Dagen

Kom med, når vi afholder Bølgeenergi Dagen med fokus på danske bølgeenergiløsninger. Oplev debat om branchens fremtid, og få en introduktion til dens historik. En række teknologier på området vil blive præsenteret gennem oplæg.

Dato

18.04.2024

Tid

14:00

Sted

Philip Heymans Allé 7, 2900 Hellerup

Dansk Standard
Kursus
Psykisk arbejdsmiljø – introduktion til standarden DS/ISO 45003:2021

ISO 45003 er en systematisk ramme for hvordan organisationer kan arbejde proaktivt med trivsel og psykisk arbejdsmiljø.

Dato

22.04.2024

Sted

København, Nordhavn