250 af verdens største virksomheder ansvarlige for en tredjedel af verdens CO2

I en ny rapport afslører forskere, at kun 30 procent af de 250 største børsnoterede virksomheder i verden har sat sig et mål om at bremse den globale opvarmning, på trods af at gruppen står for en tredjedel af verdens CO2-udslip.

En tredjedel af de menneskeskabte drivhusgasemissioner kan føres tilbage til 250 virksomheders aktiviteter. Arkivfoto..

13.11.2017

Eva Harpøth Skjoldborg og Emilie Linders, CSR.dk

Bare 250 virksomheder i verden står for en tredjedel af alle menneskeskabte drivhusgasemissioner – og kun få af dem har for alvor indstillet sig på at begrænse de stigende temperaturer.

Det viser en ny rapport fra Constellation Resarch & Technology, CDP og BSD Consulting, der blandt andet placerer virksomheder som Coal India, Gazprom og Exxon Mobil på toppen af listen. Ifølge rapporten er det kun 30 procent af de 250 virksomheder, der har sat sig stærke mål, for at bremse CO2-udviklingen - det på trods af at næsten 200 af disse har lovet at arbejde mod at bremse emissionerne i forbindelse med Pairs-aftalen.

Derudover har emissionerne fra virksomhederne hverken ændret sig i den ene eller den anden retning, selvom man ved, at deres udledninger bør falde med tre procent om året for at være på rette spor mod Paris-aftalens mål.

Læs også: Rapporter melder om stor uenighed i kampen mod global opvarmning

”Uden en kontinuerlig reduktion af emissioner fra denne gruppe af virksomheder er det ikke muligt at afbøde de langsigtede risici ved klimaændringer”, advarer rapporten, som er udgivet som et Thomson Reuters Financial & Risk White Paper.

Ikke alle vil lige hurtigt frem
Op mod COP23 mødet i Bonn i denne uge er der offentliggjort en række rapporter, der advarer om at verdenssamfundet er virkelig langt fra at nå i mål med klimamålene. I slutningen af oktober kunne CDP f.eks. fortælle, at virksomhederne har nu har sørget for omkring en tredjedel af den private sektors bidrag til at holde global opvarmning under to grader. I deres rapport, Picking up the Pace, efterlyser CDP således større opbakning og brug af science-based targets. 

InfluenceMaps undersøgelse viser, at de fleste af de magtfulde virksomheder endnu ikke har valgt side, når det handler om klimalovgivning..

Dog tyder det på, at ikke alle virksomheder er med på tanken om at træde hårdere på speederen i forhold til klima. En undersøgelse fra InfluenceMap fra september 2017 viser nemlig, at de fleste af de 50 virksomheder, som er mest aktive og har størst indflydelse på klimalovgivning, lobbyer aktivt imod ambitiøse de-carboniseringspolitkker. Hele undersøgelsen dækker de 250 største børsnoterede virksomheder i verden. 

Det gælder bl.a. energiintensive virksomheder som BASF og Dow Chemicals. De er i øvrigt henholdsvis nummer 63 og 75 på på listen over de 250 virksomheder der bidrager med en tredjedel af de samlede globale udledninger. Omvendt kan man også se nummer to, syv og ni på listen over virksomheder, der skubber på for mere ambitiøs klimalovgivning, nemlig Unilever, Coca-Cola og Iberdrola, på listen med de 250 virksomheder. (Her er de henholdsvis nummer 173, 179 og 175).

250 mennesker i et rum kunne ændre meget
Tim Nixon, der er medforfatter af rapporten om de 250 virksomheder, råder virksomhederne til at tage affære, da det faktisk godt kan betale sig at tænke på miljøet. Analysen i den rapport konkludere således, at de ikke kan finde noget bevis for at virksomheder med en stærk indsats på klimaområdet bliver straffet på hverken udbytte til aktionærer, overskud eller medarbejderforhold. Som et eksempel på dette nævner han det franske olieselskab Total, der har besluttet sig for at droppe kulproduktionen og i stedet installere solceller på sine i alt 5.000 tankstationer over hele verden. 

Læs også: Toyota vil skabe nulemissionslastbiler

Kunne det lade sig gøre at få de 250 virksomheder samlet om større ambitioner og omstilling af deres forretningsmodeller? Hvem ved - men som en af forfatterne, David Lubin, siger: 

"250 CEOs - det kræver altså kun et forholdsvis lille konferencelokale at samle de ledere, som kan have en virkelig signifikant indvirkning på planetens skæbne." 

Skulle det ske, ville A.P. Møller-Mærsks øverste chef, Søren Skou, også blive indkaldt til mødet. Koncernen optræder nemlig som nummer 79 på listen. Fra 1. januar 2018 vil virksomheden dog nok ikke længere være på listen, da Mærsk Oil overtages af Total. 

Toyota Material Handling A/S

Sponseret

3 centrale trin til ESG i din materialehåndtering

Danmarks Medie- og Journalisthøjskole

Sponseret

Brainy Brunch: S’et i ESG: 3 stærke råd til at kommunikere om social ansvarlighed

Relateret indhold

14.06.2024CSR.dk

AI-metode afslører millioner af døde træer, skjult blandt de levende, før Californiens historiske skovbrande i 2020

14.06.2024CSR.dk

Løn ud fra ESG-mål er det ultimative integrations-værktøj

14.06.2024CSR.dk

AI-metode afslører millioner af døde træer, skjult blandt de levende, før Californiens historiske skovbrande i 2020

14.06.2024CSR.dk

Novo-ejer donerer en halv milliard til klimarobuste fødevarer

14.06.2024CSR.dk

Klimarådet: Det offentlige kan gå forrest for at nedbringe danskernes klimaaftryk

14.06.2024CSR.dk

Partnerskab anbefaler: Virksomheder skal standse og genoprette naturtab

13.06.2024Klimakampen ApS

Sponseret

Madspild er det usynlige klimaproblem

12.06.2024Schneider Electric

Sponseret

Vi mødes på Folkemødet 2024 ...

Jobmarked

Se alle

ista Danmark A/S

Salgsassistent til kampagnesalg

Drømmer du om en karriere inden for salg og rådgivning? Så har ista brug for dig.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

27.06.2024

ista Danmark A/S

Kontorassistent til Team Aflæsning og Service

ista Danmark søger en kontorassistent til vores Team Aflæsning og Service i Ballerup

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

27.06.2024

Energi Danmark A/S

Junior ESG Analyst

Do you want to work in a leading Nordic energy trading company and be a part of a newly established ESG team? Do you thrive in an international environment and want to contribute to the green transition? Then you could be our Junior ESG Analyst.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

29.06.2024

Rambøll A/S

Commercial Lead, Incept Sustainability

We're looking for a passionate sustainability professional to help us take our offering, Incept Sustainability, to the next level.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

KØBENHAVNS KOMMUNE

Konsulent til Bæredygtige Indkøb (barselsvikariat)

Vil du arbejde med menneske- og arbejdstagerrettigheder i globale værdikæder? Vil du være til at med at omsætte politiske ambitioner om bæredygtighed i Københavns Kommunes værdikæde til praksis? Vil du arbejde med at stille ambitiøse krav til beskyttelse af bl.a. af menneskerettigheder, arbejdstagerrettigheder, klima og miljø i kommunens kontrakter, og sikre at disse overholdes?

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

16.06.2024

Dagrofa aps

Brænder du for grøn omstilling i Dagligvarehandlen?

I Dagrofa- koncernen intensiverer vi i disse dage vores fokus på bæredygtighed og samfundsansvar, herunder kommende lovgivning på CSRD, samt udvikling af en ny klimaplan. Vi arbejder intensivt med at indfri vores målsætninger på området og søger derfor en ESG- analytiker til vores CSR-team.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

24.06.2024

Forsvarsministeriets Materiel- og Indkøbsstyrelse

To konsulenter til forsvarets arbejde med ESG og CSR

Vi kan tilbyde et arbejde der giver mening og en spændende og udviklende stilling som konsulent, hvor du vil blive central i arbejdet med CSR og ESG i Forsvarets anskaffelser.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

15.06.2024

SUSTAINX ApS

Vil du være med på et stærkt ESG-Hold? 🌱

Som Senior ESG Advisor hos SustainX bliver du en aktiv del af den grønne omstilling, og sammen leverer vi ESG løsninger, der omfatter alt fra strategi til direkte projektudførelse.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Anlægsgartner Gottlieb A/S

Anlægsgartner Gottlieb A/S privathave afdelingen søger formand

Anlægsgartner Gottlieb Søger formand til udførsel af anlægsopgaver

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Beierholm

Senior Manager til erklæringsafgivelse på bæredygtighedsområdet

Til vores nystartede afdeling for erklæringsafgivelse på bæredygtighedsrapporteringer søger vi en Senior Manager, der kan være med til at sætte sit præg på afdelingen fra dag ét!

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
access2innovation
Morgenmøde
Combining aid, trade, and development finance into the Ugandan agriculture sector

In this Virtual A2i Talk, Ole Dahl Rasmussen from the Danish Embassy in Uganda and Moses Nyabila, CEO of aBi Development, will talk about current initiatives and programs that support the development and financing of the Ugandan agriculture sector. This includes, lessons learned, from the recent Danish business delegation to Uganda, co-organised by Access2innovation, the Danish Agriculture & Food Council and the Embassy.

Dato

14.06.2024

Tid

09:30

Sted

Virtuelt

Sustainable Business Solutions ApS
Webinar
Introduktion til klimadata og klimaregnskaber i praksis - Juni

Er du ny i arbejdet med klimaregnskaber, og mangler du en grundlæggende forståelse for, hvad arbejdet med klimadata og udarbejdelse af klimaregnskaber indebærer? Så er dette kursus for dig.

Dato

17.06.2024

Tid

09:00

Sted

Live online (Zoom)

Sustainable Business Solutions ApS
Webinar
Gratis webinar - Scope 3: Upstream-udledninger

Bliv klogere på de 8 upstream-kategorier i klimaregnskabets scope 3, når vi gennemgår dem én eller én med konkrete eksempler og gode råd. Webinaret er gratis og en del af Sustainable Business Solutions webinarserie, "ESG to the point".

Dato

18.06.2024

Tid

08:15

Sted

Live online (Zoom)

PwC Danmark
Webinar
Corporate ESG Reporting 2024 - Learn From the Best

PwC's annual conference, 'the CFO's agenda', celebrates the best annual reports among the C25 listed companies and the 10 largest non-listed and large cap companies in Denmark.

Dato

18.06.2024

Tid

09:00

Sted

Online

Etisk Handel Danmark
Kursus
Ansvarlig Indkøbspraksis: En nøgle til vellykket due diligence

Du vil blive opmærksom på de bæredygtighedsrisici, der er forbundet med blandt andet prispres og sidste-øjebliks-ændringer i produktionsplanlægningen, når vi d. 18. juni 2024 stiller skarpt på ansvarlig indkøbspraksis.

Dato

18.06.2024

Tid

12:00

Sted

Overgaden Oven Vandet 101415 København

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Klimadata og klimaregnskaber i praksis - Aarhus

Efterspørges der en baseline på virksomhedens carbon udledninger, og har du behov for at blive bekendt med klimaregnskabets scope 3? Dette to-dages kursus vil ruste dig til at håndtere klimadata og klimaregnskaber effektivt.

Dato

19.06.2024

Tid

09:00

Sted

Comwell Aarhus, Værkmestergade 2 8000 Aarhus C