100.000 elkøretøjer og nul CO2 i 2040: Amazon skruer op for klimaindsatsen

Ikke mere blød mellemvare på klimafronten for netgiganten Amazon, der skrevet under på et løfte om at være netto CO2-neutral i 2040, 10 år før Parisaftalens mål, med bl.a. en ordre på 100.000 elektriske varebiler som værktøj. Medarbejdergruppe er tilfreds, men fortsætter kampen.

Stifter og topchef Jeff Bezos præsenterede Amazons klimaløfte torsdag d. 19. september. Foto: Amazon.

24.09.2019

Anders Kampmann, CSR.dk

Klimaforandringer og kampen mod den globale opvarmning har længe været et lidt ømt punkt for verdens største internethandelsplads, Amazon, der med et globalt netværk på hundredvis af distributionscentre, tusindvis af lastbiler og egne fly har et massivt miljøaftryk.

Læs også: Fem mand til at involvere 14.000 i bæredygtighed

Koncernen er blevet kritiseret for ikke at gøre nok for at kompensere for sin påvirkning på klimaet, bl.a. af medarbejderorganisationen Amazon Employees for Climate Justice, der på Amazons generalforsamling i maj fremlagde 12 resolutionsforslag i retning af en grønnere fremtid, som imidlertid alle blev afvist af aktionærerne. 

Selvom topchef og stifter Jeff Bezos ikke dukkede op for at svare på kritikken til generalforsamlingen, så kunne noget tyde på, at han alligevel har lyttet efter. I hvert fald annoncerede han i torsdags, d. 19. september, at man har tænkt sig at skride til handling.

Der skal ske igennem det nystiftede The Climate Pledge, hvorigennem Amazon forpligter sig til at imødekomme Parisaftalens mål om netto CO2-neutralitet i 2040, 10 før aftalens egen anbefaling. Ifølge Bezos handler det – foruden de klimamæssige gevinster – om igen at være førende, og om at skabe inspiration.

”Vi er færdige med at holde til i midterfeltet på det her område – vi har besluttet at bruge vores størrelse og skala til at gøre en forskel. Hvis en virksomhed med så meget fysisk infrastruktur som Amazon – der leverer over 10 milliarder enheder om året – kan indfri Parisaftalen 10 år før tid, så kan alle virksomheder. Jeg har talt med andre CEO’s for globale virksomheder, og jeg ser en del interesse i at tilslutte sig løftet”, siger Bezos.

Amazons Climate Pledge er skabt i samarbejde med organisationen Global Optimism, der er stiftet af bl.a. den tidligere leder af FN’s klimapanel UNFCCC, Christiana Figueres. Hun sætter især pris på signalværdien i, at store virksomheder går forrest og viser, hvordan man kan gøre en forskel ved eksempelvis at investere i ny teknologi.

”Med det her tiltag hjælper Amazon også andre virksomheder med at sætte skub i deres egen decarbonisering. Hvis Amazon kan sætte ambitiøse mål som disse og gennemføre markante ændringer på deres skala, så tror vi på, at mange flere selskaber vil være i stand til at gøre det samme”, siger hun.

Elbiler, vedvarende energi og naturbeskyttelse
Et af de store elementer i Amazons klimaplaner handler om elektriske køretøjer. Tidligere i år annoncerede selskabet, at man havde foretaget en massiv investering i elbilfabrikanten Rivian, og den følger man nu op på ved at placere en ordre hos virksomheden på 100.000 elektriske varebiler.

Frem mod 2030 skal elbilfabrikanten Rivian, som Amazon investerede massivt i tidligere i år, levere 100.000 elektriske varebiler. Illustration: Business Wire.

De første skal efter planen ankomme i 2021, i 2022 regner man med at have 10.000 på gaden, og 2030 skal ordren så være fuldt leveret. Det vil til den tid spare miljøet for fire millioner ton CO2 om året, oplyser Amazon.

Læs også: Amazon: 50 procent af al levering skal være CO2-neutral i 2030

Et andet vigtigt punkt på Amazons klimadagsorden er vedvarende energi, og her har man nu sat sig et mål om at nå op på 100 procent dækning i 2030, med et delmål på 80 procent i 2024. For at opnå disse mål er planen at fortsætte den igangværende udbygning af både solpanelanlæg og vindmølleparker.

Endelig stifter Amazon også sin egen fond på området, Right Now Climate Fund, der i samarbejde med The Nature Conservancy vil bruge 100 mio. dollars på at genskabe og beskytte skove, vådområder og sumpe verden over, og på den måde være med til at hive CO2 ud af atmosfæren.

Enorm sejr, men ikke nok
Hos Amazon Employees for Climate Justice ser man udmeldingen som en (foreløbig) triumf. Udspillet blev således præsenteret dagen inden omkring 1.750 ansatte forlod arbejdet for at skabe opmærksomhed omkring klimaet som en del af Fridays for Future-bevægelsen, organiseret af den svenske aktivist Greta Thunberg, bl.a. i forbindelse med denne uges FN-klimatopmøde i New York.

I en udtalelse fra gruppen kalder man godt nok klimaløftet ”en enorm sejr”, og peger på, at man er ”begejstret for, hvad de ansatte har opnået på mindre end et år.” Samtidig understreger man dog, at ”vi ved, det ikke er nok. Parisaftalen i sig selv vil ikke sikre os en levedygtig verden. I dag fester vi. I morgen (i fredags, red.) er vi tilbage på gaderne for at fortsætte kampen for en bæredygtig fremtid.”

Fremadrettet slår de således også fast, at ”Så længe Amazon bruger sin styrke til at hjælpe olie- og gasselskaber med at finde og udvinde mere fossilt brændstof, donere til klimafornægtende politikere og tænketanke, og muliggøre undertrykkelsen af klimaflygtninge, vil vi ansatte fortsætte med at råbe op.”

Jeff Bezos er dog optimistisk på såvel sin virksomhed som fremtidens vegne: ”Når opfindelser kommer i spil, når folk bliver beslutsomme, når passionen kommer frem, når der bliver sat stærke målsætninger, så kan du opfinde dig ud af enhver kasse. Det er de vi mennesker skal gøre nu”, sagde han ifølge BNN Bloomberg i forbindelse med lanceringen af klimaløftet.

Læs også: Bevægelige 3D-printere skal være med til at lappe veje og tackle klimaforandringer

Som en del af pakken har Amazon også søsat sitet sustainability.aboutamazon.com, hvor man fremover vil rapportere om sine fremskridt, initiativer og planer, ligesom der skal være information om selskabets CO2-aftryk, som aktivister har efterspurgt i årevis, og andre bæredygtighedsmålepunkter.

Miljømærkning Danmark

Sponseret

Stor stigning i antallet af svanemærkede kantiner

Lidl Danmark

Sponseret

Lidl vinder med strategi for plantebaseret kost

Mere fra...

06.12.2023CSR.dk

S og G mangler i dansk erhvervslivs fokus på ESG

05.12.2023CSR.dk

Politisk klimaforslag er effektløst, vurderer økonomer

04.12.2023CSR.dk

COP28: Lande underskriver aftale om tredobling af kapacitet til vedvarende energi

01.12.2023CSR.dk

Vigtig aftale lander på første COP28-dag

01.12.2023CSR.dk

Migrantarbejdere får det farligste arbejde på danske byggepladser

01.12.2023CSR.dk

Klimaundersøgelse viser danskere i to fløje

01.12.2023CSR.dk

Global undersøgelse: Der er døvt - ikke koldt - på toppen

30.11.2023CSR.dk

Professor: Markedsføring kan få os til at spise insekter

Jobmarked

Se alle

Erhvervsakademi Aarhus

Underviser inden for bæredygtighed og grøn omstilling

Erhvervsakademi Aarhus søger en ny kollega til undervisning på vores kurser og efter-/videreuddannelser indenfor virksomhedernes grønne omstilling og bæredygtighed. Jobstart er 1. marts.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

31.12.2023

Miljømærkning Danmark

Kommunikationskonsulent med fokus på forbrugere og presse til Miljømærkning Danmark

Synes du, der er brug for at sætte tempoet op på den grønne omstilling, og vil du gerne bidrage? Kan du komme ud over rampen med at tilpasse sprog og budskaber til de mange forskellige forbrugermålgrupper og -kanaler? Og er du klar til at opsøge og servere gode historier til medierne? Så er det måske dig, vi søger.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

07.12.2023

Etisk Handel Danmark

Praktikant

Vil du være med til at sætte fart på den grønne og ansvarlige omstilling? Så er det nu vi søger praktikanter til forårssemesteret 2024.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

31.12.2023

Viegand Maagøe

Studentermedhjælper med interesse og kompetencer inden for livscyklusanalyser

Interesserer du dig for livscyklusanalyser (LCA) og andre miljøanalyser, og vil du gerne udbygge din viden om, hvordan de bruges i praksis? Så er det dig, vi leder efter! Viegand Maagøe søger en studerende, der er i gang med en relevant videregående uddannelse inden for Miljøteknologi eller lign., og som brænder for at arbejde med grøn omstilling, cirkulær økonomi, livscyklusanalyser og bæredygtighed.

Område

Hele landet

Ansøgningsfrist

30.12.2023

Events

Se alle
Valified
Webinar
Webinar: Greenwashing - hvordan kommunikerer du om bæredygtighed

Kom til Valifieds gratis webinar med fokus på hvad du skal forholde dig til når du kommunikerer om bæredygtighed

Dato

06.12.2023

Tid

09:00

Sted

Online

Aros Business Academy
Kursus
Bæredygtighedskommunikation & brand management

Lær at kommunikere alle jeres fremragende bæredygtige tiltag og styrke jeres bæredygtige brand – og undgå samtidig at falde i fælderne ‘greenwashing’ og ‘greenhushing’!

Dato

06.12.2023

Tid

09:00

Sted

Fredericiagade 15 1310 København K

Global Compact Network Denmark
Morgenmøde
Morgenmøde: Erhvervsstyrelsens nye Bæredygtighedsvejledning

Til dette morgenmøde for vores medlemmer har vi inviteret Erhvervsstyrelsen til at præsentere deres nye vejledning om bæredygtighed på Virksomhedsguiden.dk, som skal hjælpe virksomhederne med at finde rundt i eksisterende og kommende krav og regler,

Dato

06.12.2023

Tid

10:00

Sted

Online

Erhvervsakademi Aarhus
Konference
Temadag: Bæredygtighed i bestyrelsesarbejdet

Kom med på denne temadag og lær hvordan du styrker bestyrelsens kompetencer inden for bæredygtighed og grøn omstilling.

Dato

07.12.2023

Tid

08:30

Sted

Erhvervsakademi Aarhus, Ringvej Syd 104, 8260 Viby J

Forum for Bæredygtige Indkøb
Webinar
Gå-hjem-møde: Biodiversitet i indkøb

Forum for Bæredygtige Indkøb inviterer til et gå-hjem-møde, som giver dig indsigt i, hvordan det er muligt at medtænke biodiversitet i indkøb og udbud.

Dato

07.12.2023

Tid

10:00

Sted

Online

Klimakurser
Kursus
Klimahandling og klimaregnskab i praksis - onlineforløb i december

Klimakurser er effektiv uddannelse, der giver ledere og medarbejdere de vigtigste kompetencer til at tage ansvar og arbejde med klimahandlinger og klimaregnskab i praksis – så virksomheden lykkes med at honorere klimakravene nu og i fremtiden.

Dato

07.12.2023

Tid

09:00

Sted

Live online (Zoom)