Vi kan gøre det, som politikerne ikke kan

Opstarten på Future Climate, den 18. september i Ingeniørhuset på Kalvebod Brygge, markerede starten på en...

Direktør for Grontmij | Carl Bro Birgit Nørgaard var inviteret til at tale til åbnings-seancen. Formand for ingeniørforeningen IDA Lars Bytoft bød velkommen til Future Climate..

17.10.2008

CSR.dk

Opstarten på Future Climate, den 18. september i Ingeniørhuset på Kalvebod Brygge, markerede starten på en arbejdsproces, som går ud på at vise verden og deltagerne til klimatopmødet i København i 2009, at det er teknisk muligt at reducere verdens CO2-udslip betragteligt, og dermed tage trykket af den stigende globale temperatur. Målet er at finde løsninger, som sikrer, at den globale temperatur maksimalt stiger med to grader: Det er i sig selv en kæmpe udfordring, som kræver, at verdens samlede udledning af drivhusgasser stabiliseres senest i 2015, og derefter reduceres dramatisk.
En væsentlig inspiration til projektet kommer fra Ingeniørforeningens Energiplan 2030, hvor Ingeniørforeningen har vist, at Danmark kan reducere udledningen af CO2 med 60 procent i år 2030.
Hovedformålet er at inspirere ingeniørorganisationerne i de deltagende lande til at udvikle nationale klimaplaner. Udover at være et indspil til debatten i de enkelte lande, er det hensigten at planerne skal udgøre et samlet indspil til FN’s klimaforhandlinger.
På konferencen deltog - udover de fire initiativtagerlande - ingeniørorganisationer fra Indien, Japan, Australien, Bulgarien, Finland, England, Irland, England og USA. Og mange flere har vist positiv interesse for deltagelse.

Ingeniører i alle lande…
Formand for ingeniørforeningen IDA Lars Bytoft bød velkommen til Future Climate: ”Vi kan ikke længere overse, at den globale opvarmning er et faktum. Vi skal finde løsninger indenfor både transport, industri og i byggesektoren – alle dele af samfundet berøres. Og det er det vi ingeniører kan – vi er trænede til at finde løsningerne.” Men det kan ifølge Lars Bytoft ikke realiseres, hvis ikke politikerne for alvor begynder at handle:
”Det er tid til at vise politisk lederskab. Der er tid til at ”walk the talk”. ”Vi rækker nu politikerne en hjælpende hånd med at finde de rette løsninger. Derfor er vi her i dag. For ingeniører verden over er det her den største udfordring overhovedet.” Om projektets klimaplaner siger han:
”Vi skal være åbne overfor alle typer af tekniske løsninger. Vi skal se på udviklingsniveau, reduktionspotentiale og hvor store perspektiverne er, på alle typer af teknologier. Det er dog ikke det samme, som at vi skal finde de samme typer løsninger alle steder. Derfor har vi valgt det nationale udgangspunkt. Her i Danmark har vi satset meget på energieffektivitet i opvarmning og i vindkraft, men det er jo ikke de rigtige løsninger alle steder i verden.” Bytoft afslutter med de opmuntrende ord: ”Med kompetencer og vilje er intet umuligt!

Med ønsket om god frygt
Som repræsentant for virksomhederne var direktøren for Grontmij | Carl Bro Birgit Nørgaard inviteret til at tale til åbnings-seancen. Birgit Nørgaard var naturligvis berørt af de dystre klimaudsigter på det rent professionelle plan, men også på det menneskelige plan, da hun selv for nyligt har besøgt Grønland: ”Jeg stod og så på, mens isen smeltede for øjnene af os. Vi må nu indse, at selv de værste scenarier fra IPPC (FN's Klimapanel) har været for optimistiske.” Og forandringerne for vidtrækkende konsekvenser: ”Der er ikke ét område af alt det, som vi arbejder med i Grontmij | Carl Bro, som ikke bliver påvirket af klimaforandringerne. Vi skal huske på, at det ikke kun er et spørgsmål om, hvordan vi reducerer udslippet af CO2 og andre drivhusgasser. Det er også et spørgsmål om, hvordan vi tilpasser os de nuværende og fremtidige klimaforandringer. Og det bliver ikke billigt.” Også Birgit Nørgaard efterlyser politisk handlingsvilje:
”Men alt det her sker ikke af sig selv. Politiske rammer er nødvendige. Analyser viser, at det er indenfor transport og energibesparende byggeri, at de rigtigt store gevinster ligger gemt. Men her er det jo ikke nok, at politikere udstikker krav til alt nybyggeri. Nej, det skal også gælde for alle de gamle huse ellers går der 2000 år inden alt er udskiftet, og så længe kan vi altså ikke vente!”
Birgit Nørgaard afslutter sit indlæg med ordene: ”Der findes god frygt og dårlig frygt. Den gode frygt er f.eks. hvis du ryger og frygter for dit liv. Så kan du gøre noget ved det og stoppe. Den dårlige frygt, er den, du ikke kan gøre noget ved. Det gode ved at være ingeniør er, at man bruger så meget tid på den gode frygt. At finde løsninger på problemer, der kan gøres noget konkret ved. Så derfor ønsker jeg jer masser af god frygt fremover!”

Det videre arbejde
Efter denne launch af projektet den 18. september arbejdes der kontinuerligt med de nationale handlingsplaner frem mod den 3-4. september 2009. Her præsenteres de nationale planer med konkrete projekt-anbefalinger på en afslutningskonference.
Til at styre det internationale samarbejde vil en international rådgivnings-komité blive etableret. Denne komité består af eksperter fra Danmark, Norge, Sverige, Tyskland, Indien og Japan. Eksperterne vil lave kvalitetskontrol på projektet og yde professionel konsulentbistand til konferencer og andre beslutninger i relation til de nationale klimaplaner. Komitéen består af:
Prof. Dr Georg Erdmann, Berlins Tekniske Universitet
Jürgen-Friedrich Hake, Chef for Systemanalyse og Teknologi-evaluering på Forskningscenter Zürich
Professor Henrik Lund, Aalborg Universitet
Seniorforsker Kirsten Halsnæs, Risø
M.Sc.Eng, Seniorforsker Rolf Hagman, Institut for Transportøkonomi, Norges Center for Transportforskning
Professor Erik Dahlquist, Mälardalen Universitet
Seniorrådgiver Jørgen Henningsen, European Policy Centre
Professor Tomohiko Sakao, Tokyo Universitet/Linköbing Universitet
Professor Narendra Kumar Bansal, Shri Mata Vaishno Devi Universitet
Følg løbende med i projektet på www.futureclimate.dk
Hent ”Energiplan 2030” på: http://ida.dk/News/Documents/Energiplan%202030-Hovedrapportsamlet.pdf

www.miljohorisont.dk/forskning

Dansk Standard

Sponseret

Psykisk arbejdsmiljø - introduktion til standarden DS/ISO 45003:2021

Bureau Veritas

Sponseret

Online forum om food waste & loss

Relateret indhold

06.05.2024CSR.dk

”Den grønne omstilling risikerer at strande på kajkanten”

03.05.2024CSR.dk

3 veje til at dekarbonisere den tunge godstransport

02.05.2024CSR.dk

JYSK stopper kæmpe plastikforbrug med nyt tiltag

02.05.2024Dagrofa aps

Sponseret

Dagrofa: Fokus på energibesparelser reducerer klimaaftryk med 14 %

01.05.2024Klimakampen ApS

Sponseret

Danica Pension dropper olieinvesteringer efter opråb fra kunder

01.05.2024CSR.dk

Regeringsrapport konkluderer at klimamål er inden for rækkevidde

30.04.2024CSR.dk

Forbedret sikkerhed på danske skibe

30.04.2024Lübech Living ApS

Sponseret

100% genbrugsglas frem for nyt glas

Jobmarked

Se alle

Semler Gruppen A/S

Sustainability Specialist til Danmarks største bilkoncern

Semler Gruppen er Danmarks største bilkoncern. Vi arbejder målrettet med den elektriske omstilling af bilmodellerne fra Volkswagen, Audi, ŠKODA, SEAT, Cupra og Porsche. Vi udvikler digitale mobilitetsløsninger, og vi er repræsenteret i både Norden og de baltiske lande. I Semler Agro, vores landbrugsdivision, formidler vi traktorer og jordbrugsmaskiner fra John Deere.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

19.05.2024

UN Global Compact Network Denmark

Head of Human Rights & Social Sustainability til UN Global Compact Network Denmarks sekretariat

Danmarks største netværk og læringsmiljø for ESG og bæredygtighed i den private sektor søger en engageret og faglig stærk Head of Human Rights & Social Sustainability til at lede vores aktiviteter for danske virksomheder inden for menneskerettigheder og det sociale område. Vores nye kollega vil få ansvaret for vores arbejde med menneskerettigheder, arbejdstagerrettigheder, mangfoldighed og inklusion.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

09.05.2024

Beierholm

Senior Manager til erklæringsafgivelse på bæredygtighedsområdet

Til vores nystartede afdeling for erklæringsafgivelse på bæredygtighedsrapporteringer søger vi en Senior Manager, der kan være med til at sætte sit præg på afdelingen fra dag ét!

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

DSV

Sustainability strategy and reporting professional

Then look no further. In this role, you can build on your knowledge within this field and gain a thorough understanding of working strategically with sustainability in a large, international company.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

DSV

Responsible Sourcing Manager - drive a responsible sourcing framework

If you are a current DSV employee and interested in a position in another country, please contact your Human Resource representative to discuss the process and requirements of applying.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Deloitte

Bliv en del af vores ESG Advisory Team

Deloitte tilbyder globale, integrerede rådgivningsydelser, der omfatter Audit & Assurance, Consulting, Financial Advisory, Risk Advisory og Tax Consulting. Vi hjælper vores kunder med at udmærke sig overalt i verden gennem vores rådgivning, som er baseret på dyb industriekspertise og faglig indsigt.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Deloitte

Bliv en del af vores ESG Advisory Team

Deloitte tilbyder globale, integrerede rådgivningsydelser, der omfatter Audit & Assurance, Consulting, Financial Advisory, Risk Advisory og Tax Consulting. Vi hjælper vores kunder med at udmærke sig overalt i verden gennem vores rådgivning, som er baseret på dyb industriekspertise og faglig indsigt.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Deloitte

Bliv en del af vores ESG Advisory Team

Deloitte tilbyder globale, integrerede rådgivningsydelser, der omfatter Audit & Assurance, Consulting, Financial Advisory, Risk Advisory og Tax Consulting. Vi hjælper vores kunder med at udmærke sig overalt i verden gennem vores rådgivning, som er baseret på dyb industriekspertise og faglig indsigt.

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

SIMAC, Svendborg International Maritime Academy

Undervisere

Vil du være med til at forme fremtidens grønne ledere?

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

16.05.2024

DEMANT

ESG Reporting Controller

ESG Reporting Controller - this is the opportunity you have been waiting for! You will have one of the most important roles in our ESG journey.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

09.05.2024

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Erhvervsakademi Aarhus
Konference
GRØN - en praksisnær konference

14 oplægsholdere og 11 virksomheder/organisationer viser dig på 1 konference, hvordan du i praksis omstiller fra en lineær til en mere bæredygtig cirkulær forretningsmodel. Alt sammen til 0 kr. - det kræver blot du tilmelder dig.

Dato

08.05.2024

Tid

08:30

Sted

Erhvervsakademi Aarhus, Ringvej Syd 104, 8260 Viby J

Aros Business Academy
Efteruddannelse
Aros Facilitatoruddannelse – bliv certificeret facilitator!

Bliv en helstøbt og stærk facilitator! På denne facilitatoruddannelse får du fyldt rygsækken med ny viden og masser af værktøjer, der gør dig i stand til professionelt at facilitere møder, workshops, processer og forandringer.

Dato

13.05.2024

Tid

09:00

Sted

Radisson Blu Scandinavia Hotel, Aarhus

Food Nation
Konference
Danish Delegation in Vietnam: Sustainable and efficient agri-food production

May 14 – 16, 2024, a Danish delegation will visit Vietnam for an export promotion with focus on sustainable solutions for food production and processing.

Dato

14.05.2024

Sted

Ho Chi Minh City

BSR
Workshop
Bringing Nature In: A Workshop to Jumpstart Your Nature Strategy

The importance of addressing the impacts and risks related to nature and biodiversity have never been more pressing for businesses. However, navigating this complex terrain can be daunting as it overlaps with other sustainability areas, making it difficult to know where to start and what to focus on.

Dato

14.05.2024

Tid

08:30

Klimakurser
Kursus
Klimahandling og klimaregnskab i praksis - Kolding i maj

Klimakurser er effektiv uddannelse, der giver ledere og medarbejdere de vigtigste kompetencer til at tage ansvar og arbejde med klimahandlinger og klimaregnskab i praksis – så virksomheden lykkes med at honorere klimakravene nu og i fremtiden.

Dato

14.05.2024

Tid

09:00

Sted

Kolding

Aros Business Academy
Efteruddannelse
Aros Mini MBA – Lederuddannelse

Aros Mini MBA er Danmarks mest ambitiøse Mini MBA – udviklet i tæt samarbejde med landets førende ledelsesekspert, professor Steen Hildebrandt. Lederuddannelsen indfører dig i de klassiske MBA-fag og giver dig samtidig det mest aktuelle inden for ledelse.

Dato

14.05.2024

Tid

08:00

Sted

Radisson Blu Scandinavia Hotel, Aarhus