Vi kan gøre det, som politikerne ikke kan

Opstarten på Future Climate, den 18. september i Ingeniørhuset på Kalvebod Brygge, markerede starten på en...

Direktør for Grontmij | Carl Bro Birgit Nørgaard var inviteret til at tale til åbnings-seancen. Formand for ingeniørforeningen IDA Lars Bytoft bød velkommen til Future Climate..

17.10.2008

CSR.dk

Opstarten på Future Climate, den 18. september i Ingeniørhuset på Kalvebod Brygge, markerede starten på en arbejdsproces, som går ud på at vise verden og deltagerne til klimatopmødet i København i 2009, at det er teknisk muligt at reducere verdens CO2-udslip betragteligt, og dermed tage trykket af den stigende globale temperatur. Målet er at finde løsninger, som sikrer, at den globale temperatur maksimalt stiger med to grader: Det er i sig selv en kæmpe udfordring, som kræver, at verdens samlede udledning af drivhusgasser stabiliseres senest i 2015, og derefter reduceres dramatisk.
En væsentlig inspiration til projektet kommer fra Ingeniørforeningens Energiplan 2030, hvor Ingeniørforeningen har vist, at Danmark kan reducere udledningen af CO2 med 60 procent i år 2030.
Hovedformålet er at inspirere ingeniørorganisationerne i de deltagende lande til at udvikle nationale klimaplaner. Udover at være et indspil til debatten i de enkelte lande, er det hensigten at planerne skal udgøre et samlet indspil til FN’s klimaforhandlinger.
På konferencen deltog - udover de fire initiativtagerlande - ingeniørorganisationer fra Indien, Japan, Australien, Bulgarien, Finland, England, Irland, England og USA. Og mange flere har vist positiv interesse for deltagelse.

Ingeniører i alle lande…
Formand for ingeniørforeningen IDA Lars Bytoft bød velkommen til Future Climate: ”Vi kan ikke længere overse, at den globale opvarmning er et faktum. Vi skal finde løsninger indenfor både transport, industri og i byggesektoren – alle dele af samfundet berøres. Og det er det vi ingeniører kan – vi er trænede til at finde løsningerne.” Men det kan ifølge Lars Bytoft ikke realiseres, hvis ikke politikerne for alvor begynder at handle:
”Det er tid til at vise politisk lederskab. Der er tid til at ”walk the talk”. ”Vi rækker nu politikerne en hjælpende hånd med at finde de rette løsninger. Derfor er vi her i dag. For ingeniører verden over er det her den største udfordring overhovedet.” Om projektets klimaplaner siger han:
”Vi skal være åbne overfor alle typer af tekniske løsninger. Vi skal se på udviklingsniveau, reduktionspotentiale og hvor store perspektiverne er, på alle typer af teknologier. Det er dog ikke det samme, som at vi skal finde de samme typer løsninger alle steder. Derfor har vi valgt det nationale udgangspunkt. Her i Danmark har vi satset meget på energieffektivitet i opvarmning og i vindkraft, men det er jo ikke de rigtige løsninger alle steder i verden.” Bytoft afslutter med de opmuntrende ord: ”Med kompetencer og vilje er intet umuligt!

Med ønsket om god frygt
Som repræsentant for virksomhederne var direktøren for Grontmij | Carl Bro Birgit Nørgaard inviteret til at tale til åbnings-seancen. Birgit Nørgaard var naturligvis berørt af de dystre klimaudsigter på det rent professionelle plan, men også på det menneskelige plan, da hun selv for nyligt har besøgt Grønland: ”Jeg stod og så på, mens isen smeltede for øjnene af os. Vi må nu indse, at selv de værste scenarier fra IPPC (FN's Klimapanel) har været for optimistiske.” Og forandringerne for vidtrækkende konsekvenser: ”Der er ikke ét område af alt det, som vi arbejder med i Grontmij | Carl Bro, som ikke bliver påvirket af klimaforandringerne. Vi skal huske på, at det ikke kun er et spørgsmål om, hvordan vi reducerer udslippet af CO2 og andre drivhusgasser. Det er også et spørgsmål om, hvordan vi tilpasser os de nuværende og fremtidige klimaforandringer. Og det bliver ikke billigt.” Også Birgit Nørgaard efterlyser politisk handlingsvilje:
”Men alt det her sker ikke af sig selv. Politiske rammer er nødvendige. Analyser viser, at det er indenfor transport og energibesparende byggeri, at de rigtigt store gevinster ligger gemt. Men her er det jo ikke nok, at politikere udstikker krav til alt nybyggeri. Nej, det skal også gælde for alle de gamle huse ellers går der 2000 år inden alt er udskiftet, og så længe kan vi altså ikke vente!”
Birgit Nørgaard afslutter sit indlæg med ordene: ”Der findes god frygt og dårlig frygt. Den gode frygt er f.eks. hvis du ryger og frygter for dit liv. Så kan du gøre noget ved det og stoppe. Den dårlige frygt, er den, du ikke kan gøre noget ved. Det gode ved at være ingeniør er, at man bruger så meget tid på den gode frygt. At finde løsninger på problemer, der kan gøres noget konkret ved. Så derfor ønsker jeg jer masser af god frygt fremover!”

Det videre arbejde
Efter denne launch af projektet den 18. september arbejdes der kontinuerligt med de nationale handlingsplaner frem mod den 3-4. september 2009. Her præsenteres de nationale planer med konkrete projekt-anbefalinger på en afslutningskonference.
Til at styre det internationale samarbejde vil en international rådgivnings-komité blive etableret. Denne komité består af eksperter fra Danmark, Norge, Sverige, Tyskland, Indien og Japan. Eksperterne vil lave kvalitetskontrol på projektet og yde professionel konsulentbistand til konferencer og andre beslutninger i relation til de nationale klimaplaner. Komitéen består af:
Prof. Dr Georg Erdmann, Berlins Tekniske Universitet
Jürgen-Friedrich Hake, Chef for Systemanalyse og Teknologi-evaluering på Forskningscenter Zürich
Professor Henrik Lund, Aalborg Universitet
Seniorforsker Kirsten Halsnæs, Risø
M.Sc.Eng, Seniorforsker Rolf Hagman, Institut for Transportøkonomi, Norges Center for Transportforskning
Professor Erik Dahlquist, Mälardalen Universitet
Seniorrådgiver Jørgen Henningsen, European Policy Centre
Professor Tomohiko Sakao, Tokyo Universitet/Linköbing Universitet
Professor Narendra Kumar Bansal, Shri Mata Vaishno Devi Universitet
Følg løbende med i projektet på www.futureclimate.dk
Hent ”Energiplan 2030” på: http://ida.dk/News/Documents/Energiplan%202030-Hovedrapportsamlet.pdf

www.miljohorisont.dk/forskning

Toyota Material Handling A/S

Sponseret

3 centrale trin til ESG i din materialehåndtering

Danmarks Medie- og Journalisthøjskole

Sponseret

Brainy Brunch: S’et i ESG: 3 stærke råd til at kommunikere om social ansvarlighed

Relateret indhold

12.06.2024CSR.dk

Bliver du ledet af en algoritme? Det gør flere end man tror, viser et nyt dansk-europæisk studie

12.06.2024CSR.dk

Dansk fiskeopdrætter er pilot på natur-rapportering

12.06.2024SUSTAINX ApS

Sponseret

Sådan arbejder du strategisk med dit klimaregnskab

12.06.2024Dansk Retursystem

Sponseret

NTO skal levere automatiseret optælleanlæg til ny pantfabrik

12.06.2024Toyota Material Handling A/S

Sponseret

Fra gas til el – stor byggevaregrossist eksekverer ESG tiltag i den interne transport

12.06.2024CSR.dk

Dansk fiskeopdrætter er pilot på natur-rapportering

12.06.2024CSR.dk

Viden om CO2-belastning påvirker hvad der ender i indkøbskurven

11.06.2024CSR.dk

Miljøbekymringer får næsten halvdelen af forbrugere til at skifte kostvaner

Jobmarked

Se alle

ista Danmark A/S

Salgsassistent til kampagnesalg

Drømmer du om en karriere inden for salg og rådgivning? Så har ista brug for dig.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

27.06.2024

ista Danmark A/S

Kontorassistent til Team Aflæsning og Service

ista Danmark søger en kontorassistent til vores Team Aflæsning og Service i Ballerup

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

27.06.2024

Energi Danmark A/S

Junior ESG Analyst

Do you want to work in a leading Nordic energy trading company and be a part of a newly established ESG team? Do you thrive in an international environment and want to contribute to the green transition? Then you could be our Junior ESG Analyst.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

29.06.2024

Rambøll A/S

Commercial Lead, Incept Sustainability

We're looking for a passionate sustainability professional to help us take our offering, Incept Sustainability, to the next level.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

KØBENHAVNS KOMMUNE

Konsulent til Bæredygtige Indkøb (barselsvikariat)

Vil du arbejde med menneske- og arbejdstagerrettigheder i globale værdikæder? Vil du være til at med at omsætte politiske ambitioner om bæredygtighed i Københavns Kommunes værdikæde til praksis? Vil du arbejde med at stille ambitiøse krav til beskyttelse af bl.a. af menneskerettigheder, arbejdstagerrettigheder, klima og miljø i kommunens kontrakter, og sikre at disse overholdes?

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

16.06.2024

Dagrofa aps

Brænder du for grøn omstilling i Dagligvarehandlen?

I Dagrofa- koncernen intensiverer vi i disse dage vores fokus på bæredygtighed og samfundsansvar, herunder kommende lovgivning på CSRD, samt udvikling af en ny klimaplan. Vi arbejder intensivt med at indfri vores målsætninger på området og søger derfor en ESG- analytiker til vores CSR-team.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

24.06.2024

Forsvarsministeriets Materiel- og Indkøbsstyrelse

To konsulenter til forsvarets arbejde med ESG og CSR

Vi kan tilbyde et arbejde der giver mening og en spændende og udviklende stilling som konsulent, hvor du vil blive central i arbejdet med CSR og ESG i Forsvarets anskaffelser.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

15.06.2024

NRGreen ApS

Energisk møde booker til spændende produkt

NRGreen søger en frisk og udadvendt medarbejder

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

13.06.2024

SUSTAINX ApS

Vil du være med på et stærkt ESG-Hold? 🌱

Som Senior ESG Advisor hos SustainX bliver du en aktiv del af den grønne omstilling, og sammen leverer vi ESG løsninger, der omfatter alt fra strategi til direkte projektudførelse.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Anlægsgartner Gottlieb A/S

Anlægsgartner Gottlieb A/S privathave afdelingen søger formand

Anlægsgartner Gottlieb Søger formand til udførsel af anlægsopgaver

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Valified
Webinar
Webinar: Gratis introduktion til ESG rapporteringen

Gratis webinar med fokus på at hjælpe din virksomhed i gang med ESG rapporteringsarbejdet

Dato

14.06.2024

Tid

09:00

Sted

Online

access2innovation
Morgenmøde
Combining aid, trade, and development finance into the Ugandan agriculture sector

In this Virtual A2i Talk, Ole Dahl Rasmussen from the Danish Embassy in Uganda and Moses Nyabila, CEO of aBi Development, will talk about current initiatives and programs that support the development and financing of the Ugandan agriculture sector. This includes, lessons learned, from the recent Danish business delegation to Uganda, co-organised by Access2innovation, the Danish Agriculture & Food Council and the Embassy.

Dato

14.06.2024

Tid

09:30

Sted

Virtuelt

Sustainable Business Solutions ApS
Webinar
Introduktion til klimadata og klimaregnskaber i praksis - Juni

Er du ny i arbejdet med klimaregnskaber, og mangler du en grundlæggende forståelse for, hvad arbejdet med klimadata og udarbejdelse af klimaregnskaber indebærer? Så er dette kursus for dig.

Dato

17.06.2024

Tid

09:00

Sted

Live online (Zoom)

Sustainable Business Solutions ApS
Webinar
Gratis webinar - Scope 3: Upstream-udledninger

Bliv klogere på de 8 upstream-kategorier i klimaregnskabets scope 3, når vi gennemgår dem én eller én med konkrete eksempler og gode råd. Webinaret er gratis og en del af Sustainable Business Solutions webinarserie, "ESG to the point".

Dato

18.06.2024

Tid

08:15

Sted

Live online (Zoom)

PwC Danmark
Webinar
Corporate ESG Reporting 2024 - Learn From the Best

PwC's annual conference, 'the CFO's agenda', celebrates the best annual reports among the C25 listed companies and the 10 largest non-listed and large cap companies in Denmark.

Dato

18.06.2024

Tid

09:00

Sted

Online

Etisk Handel Danmark
Kursus
Ansvarlig Indkøbspraksis: En nøgle til vellykket due diligence

Du vil blive opmærksom på de bæredygtighedsrisici, der er forbundet med blandt andet prispres og sidste-øjebliks-ændringer i produktionsplanlægningen, når vi d. 18. juni 2024 stiller skarpt på ansvarlig indkøbspraksis.

Dato

18.06.2024

Tid

12:00

Sted

Overgaden Oven Vandet 101415 København