Vi er de bedste til halm
Danmark er det land i verden, der bruger mest halm til energiproduktion per indbygger, men omkring 40 procent af den samlede halmproduktion herhjemme bliver smidt ud. Derfor ligger der et stort uudnyttet potentiale i at få benyttet de sidste strå.
Flere danske virksomheder har specialiseret sig i at brænde halm til både el- og varmeproduktion, og de senere år har firmaer som Novozymes og Danisco specialiseret sig i at producere enzymer, der kan nedbryde halmen til bioethanol. Men de sidste strå, der bliver tilbage, når kornaksene er høstet, har et stort uudnyttet potentiale både i Danmark og udlandet.
I Danmark havde vi fra 2004 til 2008 en årlig halmproduktion på 5,5 millioner tons. Heraf bruges 3,4 millioner tons i landbruget og til energiformål altså bliver omkring 2,1 millioner tons halm ikke brugt.
I udlandet er anvendelsen af halm langt mindre udbredt. Eksempelvis viser en markedsrapport fra Innovationsnetværket for Biomasse, at Kina årligt har mellem 630 og 770 millioner tons halm i overskud.
I forskerparken Agro Business Park oplever man en stor interesse fra udlandet for halm til energiformål. Skrappere miljø- og klimakrav har gjort, at udlandet nu er ved at få øjnene op for, hvordan halm kan bidrage til et bedre CO2-regnskab. Og det er en kompetence, som det danske landbrug bør markedsføre sig på, mener Agro Business Park.
Fra 1991 har det været forbudt at brænde halm af på marker i Danmark, men asken fra halmen indeholder så mange næringsstoffer, at de fleste kraft- og fjernvarmeværker spreder asken ud på de samme marker, som den halmen kommer fra.
- OWG