Vesten importerer varer produceret af ’moderne slaver’

De vestlige lande handler med varer for 350 milliarder dollar, der mistænkes for at være produceret under slavelignende forhold, viser en ny rapport.

Laptops, computere og mobiltelefoner ligger på førstepladsen over de varer, som bliver importeret til Vesten, hvor der er størst risiko for, at de bliver produceret af moderne slaver. Arkivfoto. .

06.08.2018

CSR.dk

Vesten bærer et stort ansvar for, at millioner af mennesker i dag arbejder under forhold, som bedst kan beskrives som moderne slaveri.

Det konkluderer en ny rapport fra Global Slavery Index, som siger, at de vestlige lande handler med varer for 350 milliarder dollar (godt 2.260 mia. kr.), der med risiko er blevet produceret i arbejdssituationer, som involverer trusler, vold og bedrag, skriver dr.dk. Det er ifølge rapporten virkeligheden for i alt 40 millioner mennesker. 

Vestens regeringer skal ind i kampen 
Rapporten er udviklet i samarbejde med Walk Free Foundation, som er en fond, der arbejder aktivt for at bekæmpe slaveri og menneskehandel.

Top 5 over varer, som Vesten importerer, hvor der er størst risiko for moderne slaveri

1. Laptops, computere og mobiltelefoner
2. Tøj og sko
3. Fisk
4. Kakao
5. Sukkerrør

Kilde: Global Slavery Index

Og ifølge stifteren bag fonden, Andrew Forrest, skal rapporten presse regeringer og virksomheder til at sætte en stopper for moderne slaveri.

”Ved at kortlægge handelsmønstre og fokusere på de produkter, der produceres under slavehandlen og derefter importeres til verdens største økonomier, bliver det tydeligt, at de rigeste lande også har et ansvar”, siger han ifølge Ritzau.

Seniorforsker ved Dansk Institut for Internationale Studier Sine Plambech har taget et kig på rapporten og mener også, at den sætter et vigtigt fokus på de områder, hvor der mangler gennemsigtighed.

”Der er områder, som vi ikke altid har haft opmærksomhed på. Vi har i mange år haft fokus på, hvordan vores tøj bliver produceret, men ikke haft så stort fokus på, hvordan vores computere og andet elektronik bliver til", siger hun til DR og fortsætter:

Læs også: Britiske detailvirksomheder presser regeringen til at stramme op på anti-slavery regler 

”Rapporten vil gerne have, at vi når dertil, hvor vi kan stå i Føtex eller Bilka med et produkt i hånden og så præcis se, hvor og hvordan det er blevet til - så man kan sikre sig, at det ikke er produceret af moderne slaver eller tvangsarbejdere”.

Svært at gennemskue slaveri
Tilbage i 2016 lavede Forbrugerrådet Tænk en undersøgelse, som viste, at 97 procent af danskerne mener, at det er vigtigt, at produkter er produceret ansvarligt. Men kun tre procent af danskerne kan faktisk gennemskue, om medarbejderne har haft ordentlige forhold under produktionen, skriver DR.

”Vi har et ønske om at handle med god samvittighed, men det er rigtig, rigtig svært at gøre, fordi vi ikke kan gennemskue den her produktion. Det skal ikke kræve en Ph.d. at gå ned og være forbruger”, forklarer Vibeke Myrtue, miljøpolitisk rådgiver i Forbrugerrådet Tænk.

Stod det til hende kræver det derfor, at nogle andre tager stilling, inden varerne ender på hylderne.

Som forbrugere kan vi handle efter mærkningsordninger, men miljørådgiveren opfordrer samtidig politikerne og erhvervslivet til at sikre, at varerne bliver produceret inden for gode rammer.  

-JJK

ista Danmark A/S

Sponseret

CO2- rapportering skaber overblik og styrker den grønne omstilling

CSR.dk

Jobopslag: Fagmedie eller jobportal – hvad virker bedst?

Relateret indhold

29.04.2025CSR.dk

Flere virksomheder giver fuld løn ved barns sygdom

25.04.2025CSR.dk

Flere whistleblower-alarmer er en god nyhed

24.04.2025BSR

Sponseret

Earth Day: Centering Health Equity in Climate Action

24.04.2025Red Barnet

Sponseret

Partnerskab med socialt ansvar: Brøndby IF og Red Barnet viser vejen

10.04.2025Læger uden Grænser

Sponseret

Partnerskaber med Læger uden Grænser kan styrke den globale sundhed

08.04.2025CSR.dk

Kampagne vil gøre op med giftig alkoholkultur

08.04.2025Lübech Living ApS

Sponseret

De bedste 15.000 kr. Lübech Living har brugt

04.04.2025CSR.dk

Naturfrisk Group kan se at Cola-boykot rammer B2B-markedet senere: Restauranter og caféer ser mod alternativer

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Sustainable Business Solutions ApS
Webinar
Introduktion til klimadata og klimaregnskaber i praksis - April

Er du ny i arbejdet med klimaregnskaber, og mangler du en grundlæggende forståelse for, hvad arbejdet med klimadata og udarbejdelse af klimaregnskaber indebærer? Så er dette kursus for dig.

Dato

28.04.2025

Tid

09:00

Sted

Live online (Zoom)

Danmarks Medie- og Journalisthøjskole
Kursus
Bæredygtighedskommunikation uden greenwashing

Du får kommunikationsværktøjer, så du kan styrke din organisations bæredygtige profil. På den måde giver du din organisation en tydelig og troværdig stemme, der øger brandværdien og skaber en klar position over for kunder og samarbejdspartnere.

Dato

28.04.2025

Tid

10:00

Sted

Danmarks Medie- og Journalisthøjskole, Amagerfælledvej 190, 2300 Kbh. S

Bureau Veritas
Kursus
CSRD-rapportering: Fra krav til praksis

Få hands on erfaring med CSRD-bæredygtighedsrapportering

Dato

29.04.2025

Sted

Nyborg

Bureau Veritas
Kursus
Introduktion til ISO 20001: Minimering af Food Waste & Loss

Vidste du godt, at der er en ny ISO-standard på vej, som fokuserer på at minimere fødevareaffald og -tab på en systematisk måde? Denne standard, der forventes udgivet i 2026, har fået betegnelsen ISO 20001.

Dato

29.04.2025

Tid

08:30

Sted

Fredericia

Bureau Veritas
Webinar
BV Talks - Om Bæredygtighed

BV Talks er en webinarrække, hvor du kan høre engagerede fagpersoner med noget på hjerte fortælle om deres passion og dele ud af erfaringer, visioner og måske endda praktiske løsninger.

Dato

29.04.2025

Tid

09:00

Sted

Online på MS Teams

Dansk Industri
Kursus
Kommunikér troværdigt om bæredygtighed

Er du klar til at styrke din kommunikation om bæredygtighed? Undgå både greenwashing og greenhushing, og bliv skarp på, hvordan du kan kommunikere om virksomhedens grønne indsatser på en troværdig, effektiv og lovlig måde.

Dato

30.04.2025

Sted

Aarhus & København