Undersøgelse: Kakaoproduktion medfører udbredt skovfældning

Kakaoen i de store mængder chokolade, der fremstilles på verdensplan, er medvirkende til omfattende ødelæggelser af regnskov i både Asien, Afrika og Sydamerika, viser ny research.

Mange steder i Amazonas bliver original regnskov brændt af for at gøre plads til kvægdrift eller afgrøder som eksempelvis kakaotræer..

15.02.2018

CSR.dk

En ny undersøgelse fra miljøorganisationen Mighty Earth viser, at den store kakaoproduktion, der skal til for at understøtte salget af chokolade på verdensplan, er kraftigt medvirkende til afskovning i flere regioner på kloden, fra Amazonas over Afrika syd for Sahara til Sydøstasien.

Analysen følger op på organisationens rapport fra efteråret ’17, Chocolate’s Dark Secret, som vi også omtalte her på sitet, og som fokuserede på Ghana og Elfenbenskysten. I denne omgang har Mighty Earth set på satellitfotos og fundet dokumentation for skovrydning i kakaoproducerende områder i Indonesien, Cameroon, Peru og Ecuador.

Ved at sammenkøre import-eksportdata fra kakaoindustrien med kort over de kakaodyrkende regioner, kan Mighty Earth vise, hvordan store skovområder er blevet ødelagt mellem år 2000 og 2016. På den baggrund advarer NGO’en om, at det samme kan ske andre steder i verden, hvis industrien ikke ændrer sig.

”Elfenbenskysten og Ghana står som skrækeksempler på, hvad der kan ske i andre land, hvor kakaoproduktionen spreder sig, hvis industrien ikke reformere sine praksisser”, siger lead researcher Etelle Higonnet, til The Guardian.

Industrien er på vej, men der er langt igen
Som reaktion på Chocolate’s Dark Secret gik 24 ledende chokoladefirmaer sammen med regeringerne i de to vestafrikanske lande i en alliance for at stoppe skovrydning og fordre genplantning og sporbarhed i regionen.

Mighty Earth påpeger dog, at industrien har langt igen for at leve op til løfterne. Kun en håndfuld virksomheder har således forpligtet sig til at levere deforestation-free cocoa, og organisationen opfordrer derfor resten af branchen til at gøre det samme.

Blandt de selskaber, Mighty Earth fremhæver, er de britiske Olam International og Hershey’s, der begge har lagt sig fast på nulskovrydning globalt med øjeblikkelig effekt, mens franske Barry Callebaut sigter efter skovrydningsfri chokolade i 2025.

Læs også: Ferrero anklages for børnearbejde til Kinderæg-produktion

Giganter som Mondelēz og Unilever har lignende mål, om end uden specifikke tidsrammer, mens Nestlé er blandt underskriverne af det såkaldte Cocoa & Forests Initiative, som CSR.dk også har omtalt. Mighty Earth peger på at de virksomheder, der kæmper mod skovrydning for at gøre verdens kakaoindustri grøn igen, danner præcedens for industrien og ’sender et Valentinskort til truede dyrearter fra Asien til Amazonas’.

-AK

Miljømærkning Danmark

Sponseret

Stor stigning i antallet af svanemærkede kantiner

Lidl Danmark

Sponseret

Lidl vinder med strategi for plantebaseret kost

Mere fra...

06.12.2023CSR.dk

S og G mangler i dansk erhvervslivs fokus på ESG

05.12.2023CSR.dk

Politisk klimaforslag er effektløst, vurderer økonomer

04.12.2023CSR.dk

COP28: Lande underskriver aftale om tredobling af kapacitet til vedvarende energi

01.12.2023CSR.dk

Vigtig aftale lander på første COP28-dag

01.12.2023CSR.dk

Migrantarbejdere får det farligste arbejde på danske byggepladser

01.12.2023CSR.dk

Klimaundersøgelse viser danskere i to fløje

01.12.2023CSR.dk

Global undersøgelse: Der er døvt - ikke koldt - på toppen

30.11.2023CSR.dk

Professor: Markedsføring kan få os til at spise insekter

Jobmarked

Se alle

Erhvervsakademi Aarhus

Underviser inden for bæredygtighed og grøn omstilling

Erhvervsakademi Aarhus søger en ny kollega til undervisning på vores kurser og efter-/videreuddannelser indenfor virksomhedernes grønne omstilling og bæredygtighed. Jobstart er 1. marts.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

31.12.2023

Miljømærkning Danmark

Kommunikationskonsulent med fokus på forbrugere og presse til Miljømærkning Danmark

Synes du, der er brug for at sætte tempoet op på den grønne omstilling, og vil du gerne bidrage? Kan du komme ud over rampen med at tilpasse sprog og budskaber til de mange forskellige forbrugermålgrupper og -kanaler? Og er du klar til at opsøge og servere gode historier til medierne? Så er det måske dig, vi søger.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

07.12.2023

Etisk Handel Danmark

Praktikant

Vil du være med til at sætte fart på den grønne og ansvarlige omstilling? Så er det nu vi søger praktikanter til forårssemesteret 2024.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

31.12.2023

Viegand Maagøe

Studentermedhjælper med interesse og kompetencer inden for livscyklusanalyser

Interesserer du dig for livscyklusanalyser (LCA) og andre miljøanalyser, og vil du gerne udbygge din viden om, hvordan de bruges i praksis? Så er det dig, vi leder efter! Viegand Maagøe søger en studerende, der er i gang med en relevant videregående uddannelse inden for Miljøteknologi eller lign., og som brænder for at arbejde med grøn omstilling, cirkulær økonomi, livscyklusanalyser og bæredygtighed.

Område

Hele landet

Ansøgningsfrist

30.12.2023

Events

Se alle
Aros Business Academy
Kursus
Bæredygtighedskommunikation & brand management

Lær at kommunikere alle jeres fremragende bæredygtige tiltag og styrke jeres bæredygtige brand – og undgå samtidig at falde i fælderne ‘greenwashing’ og ‘greenhushing’!

Dato

06.12.2023

Tid

09:00

Sted

Fredericiagade 15 1310 København K

Global Compact Network Denmark
Morgenmøde
Morgenmøde: Erhvervsstyrelsens nye Bæredygtighedsvejledning

Til dette morgenmøde for vores medlemmer har vi inviteret Erhvervsstyrelsen til at præsentere deres nye vejledning om bæredygtighed på Virksomhedsguiden.dk, som skal hjælpe virksomhederne med at finde rundt i eksisterende og kommende krav og regler,

Dato

06.12.2023

Tid

10:00

Sted

Online

Erhvervsakademi Aarhus
Konference
Temadag: Bæredygtighed i bestyrelsesarbejdet

Kom med på denne temadag og lær hvordan du styrker bestyrelsens kompetencer inden for bæredygtighed og grøn omstilling.

Dato

07.12.2023

Tid

08:30

Sted

Erhvervsakademi Aarhus, Ringvej Syd 104, 8260 Viby J

Forum for Bæredygtige Indkøb
Webinar
Gå-hjem-møde: Biodiversitet i indkøb

Forum for Bæredygtige Indkøb inviterer til et gå-hjem-møde, som giver dig indsigt i, hvordan det er muligt at medtænke biodiversitet i indkøb og udbud.

Dato

07.12.2023

Tid

10:00

Sted

Online

Klimakurser
Kursus
Klimahandling og klimaregnskab i praksis - onlineforløb i december

Klimakurser er effektiv uddannelse, der giver ledere og medarbejdere de vigtigste kompetencer til at tage ansvar og arbejde med klimahandlinger og klimaregnskab i praksis – så virksomheden lykkes med at honorere klimakravene nu og i fremtiden.

Dato

07.12.2023

Tid

09:00

Sted

Live online (Zoom)

Valified
Webinar
Webinar: Gratis introduktion til ESG rapporteringen

Gratis webinar med fokus på at hjælpe din virksomhed i gang med ESG rapporteringsarbejdet.

Dato

08.12.2023

Tid

09:00

Sted

Online