Udspil til grøn skattereform møder kritik fra klimaeksperter og økonomer

Regeringen præsenterer i dag udspil til en grøn skattereform. Udspillet møder dog allerede bred kritik – særligt effekten af reformen lever ikke op til forventningerne, mener mange eksperter.

23.11.2020

CSR.dk

På et pressemøde i dag mandag lancerer skatteminister Morten Bødskov (S) og klimaminister Dan Jørgensen (S) det længe ventede udspil til en grøn skattereform. Forud for pressemødet har man løftet sløret for hovedtrækkene i reformen.

Det skriver Børsen.

Reformen lægger som udgangspunkt op til, at der skal pålægges højere energiafgifter for industrien, landbruget, cementproducenter og teglværker. Altså ikke en ensartet CO2-afgift som eksperter og økonomer vurderer altafgørende, hvis Danmark skal nå sine klimamål.

Almindelige processer i industrien skal stige fra 4,5 kr. til 10,5 kr. pr. gigajoule, landbrug og gartnerier skal stige fra 1,5 kr. til 7,5 kr. og endelig skal cementproducenter og teglværker stige fra 0 kr. til 6 kr. pr. gigajoule.

Som kompensation for de øgede afgifter lægger regeringen op til en fradragsordning, der giver de involverede parter mulighed for at investere i nye maskiner med et 116 procents skattefradrag. Investeringsvinduet skal gå forud for de øgede energiafgifter og være med til at forberede erhvervslivet på de øgede afgifter, og samtidig være med til at sætte skub i den grønne omstilling. 

“Hvis vi kun gav forhøjelser af afgifter, men ikke havde den anden del af modellen med om kompensation, så er der stor risiko for, at virksomhederne vil nedbringe deres produktion i Danmark og flytte det til andre lande. Det vil hverken være godt for danske arbejdspladser, for dansk økonomi eller for den sags skyld for klimaet,” siger Dan Jørgensen.

Udspillet møder dog allerede bred kritik – særligt effekten af reformen lever ikke op til forventningerne, mener mange eksperter. Man estimerer at reformen vil reducere CO2-udledningen med 0,5 mio. ton frem mod 2025, hvilket synes meget lidt set op imod de i alt 20 millioner ton, der skal reduceres for at opnå regeringens mål om en 70 procents reduktion inden 2030.

”Det er alt for lidt”, mener Enhedslisten.

Heller ikke Klimarådets formand, Peter Møllgaard er begejstret:

“Regeringens forslag bygger på gode og fornuftige principper, men disse føres kun ud i livet i for lille omfang og for langsomt.”

Morten Bødskov giver svar på tiltale.

“Vi har forsøgt at gøre noget, der er praktisk implementerbart. Vi fremlægger noget, som vi ved, der kan komme til at virke, og så er der et udviklingsarbejde i gang, som skal sikre, at næste skridt også kommer til at virke. Virkeligheden er, at vi har ikke grundlaget for at lave en ensartet CO2-afgift for dansk erhvervsliv. Der er store dele af dansk erhvervsliv, hvor vi ikke aner, hvad vi skulle beskatte ud fra. Alternativet er jo at vente i år på udviklingen, og det mener regeringen ikke er en farbar vej.”

Udviklingsarbejdet består konkret af, at en række embedsmænd i Skatteministeriet er blevet sat til at udvikle en model for en ensartet CO2-afgift. Morten Bødskov tør dog ikke sætte en deadline på hvornår man kan have en ensartet CO2-afgift klar i Danmark.

- MTN

ista Danmark A/S

Sponseret

CO2- rapportering skaber overblik og styrker den grønne omstilling

CSR.dk

Jobopslag: Fagmedie eller jobportal – hvad virker bedst?

Relateret indhold

02.05.2025CSR.dk

Politiske beslutninger årsag til langsom udbygning af vedvarende energi

02.05.2025CSR.dk

Klimaforandringerne rammer Danmark: I forreste række står boligejerne

30.04.2025Dagrofa aps

Sponseret

SPAR styrker lokal indsats for en renere natur – nu kan kunderne også være med

29.04.2025Nilfisk

Sponseret

Nilfisk forpligter sig til Net-Zero-mål inden 2040

28.04.2025BSR

Sponseret

Climate and Nature Integration 101: In Conversation with Helen Crowley

24.04.2025Mind Energy

Sponseret

Energi Danmark konsoliderer sig på tværs af Norden

23.04.2025CSR.dk

Fra mælkekarton til byggemateriale: Skånsk virksomheder fordobler kapaciteten

22.04.2025Klimakampen ApS

Sponseret

Kan du samle det stærkeste hold klimakæmpere?

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Danmarks Medie- og Journalisthøjskole
Kursus
Bæredygtighedskommunikation uden greenwashing

Du får kommunikationsværktøjer, så du kan styrke din organisations bæredygtige profil. På den måde giver du din organisation en tydelig og troværdig stemme, der øger brandværdien og skaber en klar position over for kunder og samarbejdspartnere.

Dato

28.04.2025

Tid

10:00

Sted

Danmarks Medie- og Journalisthøjskole, Amagerfælledvej 190, 2300 Kbh. S

Danmarks Medie- og Journalisthøjskole
Kursus
Strategisk ESG-kommunikation

Du lærer at bruge indsigter fra din organisations ESG-indsats til strategisk kommunikation. Dine undervisere Line Schmeltz og Anna Karina Kjeldsen sørger for, at du efter kurset kan kommunikere aktivt til omverdenen om din virksomheds arbejde med samfundsansvar.

Dato

30.04.2025

Tid

10:00

Sted

Amagerfælledvej 190, 2300 København S

DNV Business Assurance Denmark
Kursus
APQP4WIND Management Awareness Training

Event Description

Dato

05.05.2025

Tid

08:30

Sted

Online

DNV Business Assurance Denmark
Kursus
APQP4Wind Specialist Training

Event Description

Dato

06.05.2025

Sted

Online

Beierholm
Webinar
Biodiversitet i et værdikædeperspektiv (2/2)

Hvordan påvirker din virksomhed biodiversiteten – og hvordan påvirker biodiversiteten din virksomhed? Tilmeld dig vores webinar og få en introduktion til de centrale begreber inden for biodiversitet og økosystemer. Vi undersøger, hvordan de påvirker virksomheders drift og værdikæde, og hvordan du kan arbejde strategisk med dem.

Dato

06.05.2025

Tid

08:15

Sted

Online

Dakofa
Seminar
HYBRID-SEMINAR Hvordan knækker vi affaldskurven og øger genbrug? - de danske ambitioner og tiltag

Hvordan kan vi sikre, at vi ikke blot overholder EU’s krav, men også går forrest i udviklingen af en cirkulær økonomi? Hvordan kan danske virksomheder, organisationer og offentlige instanser samarbejde om at reducere affaldsproduktionen og fremme genbrug?

Dato

06.05.2025

Tid

12:30

Sted

Dakofa, Vesterbrogade 149, Bygning D, 4. sal, KBH V