Udenrigsminister: Erhvervslivet skal arbejde for ligestilling i verden

Danske virksomheder har et ansvar for at fremme ligestilling i de lande, hvor de har aktiviteter, siger udenrigsminister Kristian Jensen. I maj vil en fotoudstilling til Women Deliver-konferencen vise, hvordan otte danske virksomheder arbejder med at frem

Foto: Stine Heilmann.

13.05.2016

Sponseret

Niels Brandt Petersen , Dansk Industri

På virksomheden Danfoss' fabrik i Indien går man op i ligestilling og gode vilkår for de kvindeligt ansatte. Det eksempel mener udenrigsminister Kristian Jensen, at Danmark bør følge.

Når de mange tusinde deltagere til Women Deliver-konferencen om få dage samles i København, bliver de inviteret på rundtur hos nogle af de danske virksomheder, der arbejder i udlandet med at fremme kvinders rettigheder, sundhed og plads på arbejdsmarkedet.

Dansk Industri (DI) har i januar og februar besøgt otte danske virksomheder i Afrika og Asien og gået tæt på de kvinder, som de danske virksomheder hjælper.

Det bliver præsenteret i en fotoudstilling, hvor deltagerne på den stort anlagte konference blandt andet får et indblik i, hvordan kvindelige ansatte på Danfoss’ fabrik i Indien får tilbudt selvforsvarskurser og børnepasning, og hvordan Toms sørger for undervisning i ligestilling i Ghana.  

Læs mere om fotoudstillingen her

”Himmelråbende indlysende”

Som optakt til konferencen nedsatte den danske regering sidste år en komité, hvis medlemmer tæller repræsentanter fra erhvervslivet, sportsverdenen og NGO-området.

For bordenden sidder udenrigsminister Kristian Jensen, der har store forventninger til konferencen, som statsminister Lars Løkke Rasmussen sammen med kronprinsesse Mary er med til at åbne 16. maj.

Kristian Jensen betegner Danmark som et forbillede, når det kommer til ligestilling. En status, der forpligter både politikere og erhvervsliv.

– Vores virksomheder har et ansvar for at bidrage til at fremme ligestilling i de lande, hvor de har aktiviteter, siger Kristian Jensen, som peger på, at mange danske virksomheder – som fotoudstillingen ved Women Deliver-konferencen også vil vise – allerede yder en markant indsats i udlandet.

– Det kan for eksempel være helt simple tiltag, der betyder, at kvinder får mulighed for at deltage på arbejdsmarkedet. Såsom særlige kørselsordninger, fleksible arbejdstider, særlige faciliteter til omklædning og toiletter og tilbud om sundhedsydelser, siger Kristian Jensen, som slår fast, at gevinsten ved øgede rettigheder for kvinder rækker langt ud over personer og landegrænser. 

– Det er dokumenteret i en lang række studier og analyser fra blandt andet Verdensbanken. Og egentlig er det himmelråbende indlysende. Produktionen og velstanden stiger, hvis alle får samme muligheder for at tage en uddannelse, siger Kristian Jensen.

Læs også: Dansk slikfirma blander kvindelig ligestilling med kakaobønner

Skulderklap til danske virksomheder

De otte virksomheder, DI fremhæver som gode eksempler, er stolte over udsigten til at blive præsenteret for omverdenen. 

– Vi er utroligt glade for at være med i den her fortælling. Den viser, hvordan danske virksomheder gør meget godt rundt omkring i verden. Det er måske ikke naturligt for en tysk, amerikansk eller kinesisk virksomhed at tænke i de baner. Men i Danmark har vi en tradition for social ansvarlighed, og det er dejligt at være med til at fortælle om den, og på den måde være med til at udbrede en kultur til andre, siger Flemming Lynge Nielsen, Sustainability Director i Danfoss.

Helle Johansen, CSR & Communication Manager i virksomheden Butler’s Choice, der importerer fisk og skaldyr fra Vietnam, kalder det et skulderklap at være med i fotoudstillingen.

Butler’s Choice har igennem fonden Choice Foundation blandt andet været med til at sørge for rent drikkevand og moderne toiletforhold på en skole i det sydlige Vietnam. Det betyder en stor forskel for blandt andre seksårige Do Thi Ngoc Tram (se side 37 samt forsiden af magasinet, red.), der med rent vand og rene toiletter har fået forbedret mulighederne for at få en uddannelse. 

Helle Johansen håber, at fortællingerne vil vise vejen for andre, der ønsker at gøre en forskel ude i verden.

– Jeg håber, at mangfoldigheden i udstillingen kan være en løftestang for andre virksomheder og for arbejdet med udvikling i ulande, siger Helle Johansen.

Læs også: Rejer med ren samvitiighed

Det er også godt for forretningen

Thomas Bustrup, direktør i DI, mener ligesom udenrigsminister Kristian Jensen, at danske virksomheder i udlandet er forbilleder for øget ligestilling og bedre forhold for kvinder. Men det handler først og fremmest om, at der politisk ude i verden løftes et ansvar for kvinderne, forklarer Thomas Bustrup.

- Det handler både om rettigheder og en bedre økonomi i udviklingslande. Virksomhederne viser vejen til mere ligestilling, mens politikerne overodnet har en forpligtelse til at sikre ordentlige vilkår ude i verden – for eksempel ved at tillade kvinder lige adgang til arbejdsmarkedet. Derfor er den dagsorden, som Women Deliver sætter, yderst relevant, siger Thomas Bustrup.

Han peger yderligere på, at ligestilling i udviklingslande også kan være en god forretning for virksomhederne.

- Fotoudstillingen viser jo på glimrende vis, hvordan danske virksomheder bringer grundlæggende værdier som ligestilling og menneskerettigheder ud i verden. Det er naturligt for virksomhederne, men ofte er det ikke normen i udviklingslande. Det viser sig så, at det ovenikøbet er en god forretning, for kvinder leverer og skaber værdi for virksomheden og for dem selv, siger Thomas Bustrup.

Læs også: Dansk firma hjælper indiske kvinder med børnepasning og selvforsvar

07.02.2024Dansk Industri

Sponseret

Har du styr på ESG, CSRD og ESRS?

12.01.2024Dansk Industri

Sponseret

Ny ESG & Bæredygtighedsportal hos Dansk Industri (DI)

04.09.2023Dansk Industri

Sponseret

Danske produktionsvirksomheder skaber konkurrencefordele gennem Klimaklar Produktionsvirksomhed

04.09.2023Dansk Industri

Sponseret

CO2-regnskab, bæredygtig produktion, klimaklar.

21.06.2023Dansk Industri

Sponseret

Organisering af Bæredygtighed og ESG er et ledelsesansvar

15.06.2023Dansk Industri

Sponseret

Rådgiverne er afgørende for deres kunders bæredygtige og ansvarlige forretning