Tendens: Stigende interesse for, men mangel på, genanvendelse af plast

Selvom der er en generel interesse for genanvendelse af plast, er det for de fleste endnu ikke økonomisk rentabelt. Matas er imidlertid en af de virksomheder, der siden 1995 har taget imod tom emballage i butikkerne.

En stor del af den plast, der bliver produceret i dag, ender i verdenshavene. Foto: Plastic Change.

11.04.2017

CSR.dk

Siden 1960’erne er den globale plastikproduktion tyvedoblet, og en tredjedel anvendes til emballage. En stor del af det ender i havet som flydende ”plastic-øer”, der tilsammen dækker et areal på størrelse med Afrika.

Hos den danske detailhandel har man imidlertid fået øjnene op for det store potentiale, der kan ligge i at genanvende plasticemballage. Det kræver dog, at der skal arbejdes systematisk, da der er store krav til emballagens kvalitet og renhed:

”Det er helt klart et område, der har fået mere fokus, og mængden af plast, der genanvendes er stigende. Vi er allerede rigtig gode til at genanvende pap og glas, men netop med hensyn til emballage af plastic er der et enormt uudnyttet potentiale, som man i detailhandlen arbejder målrettet på at udnytte”, siger miljøpolitisk chef i Dansk Erhverv, Jakob Lamm Zeuthen.

Han fortæller samtidig, at der stadig er et stykke vej, før det er rentabelt for rigtig mange virksomheder, selvom der arbejdes med både indsamling af emballage og bæredygtigt design.

Læs også:Københavns Kommune vil have mere plastgenanvendelse

En af de virksomheder, der arbejder på at genanvende så meget plast som muligt, er Matas. Som den eneste detailkæde i Danmark indsamler de emballage fra de varer, kunderne køber i butikken. Herefter bliver returplasten anvendt til nye plastprodukter som for eksempel fødder til trafikkegler og tæpperør.

I løbet af 2016 returnerede Matas’ kunder 19 tons brugt plasticemballage til butikkerne, som virksomheden, sammen med over 31 tons transportplast, leverede videre til genanvendelse.

”Meget plastaffald ender i forbrændingsanlæg eller i naturen, men med Matas Retursystem tilbyder vi vores kunder et alternativ, hvor de ved, deres tomme produktemballage bliver genanvendt. Samtidig går alt emballage, der bruges til at transportere varer til vores butikker til genanvendelse. På den måde undgår vi unødvendig belastning af miljøet”, siger Henrik Engberg Johannsen, der er informations- og miljøchef i Matas.

Plastic i verdenshavene medfører ny strategi
Senere i år lancerer EU en europæisk plaststrategi, der kommer ovenpå udtalelser fra FN om, at mere end otte millioner tons plastic om året ender i verdenshavene.

Og for at kunne tilfredsstille vores stigende behov, anslås det, at produktionen af plastic i 2050 vil være op til tre-fire gange højere i forhold til i dag. Samtidig vurderer FN, at 80 procent af det plasticaffald, der ender i havene, stammer fra aktiviteter på land.

”Plasticemballage, der havner i verdenshavene, bliver med tiden til mikroplast. Det kan blive spist af dyr og gøre skade på dem. Hver gang plastaffald ikke indsamles til genanvendelse, så bliver der også produceret nyt, og det påvirker miljøet negativt i form af CO2-udledning”, siger Marianne Bigum, der er civilingeniør og ph.d. i Miljøstyrelsen.

- EL

Hos Matas har man siden 1995 taget imod kundernes tomme emballage fra de varer, de køber i butikken. De bliver bl.a. genanvendt som nye plastprodukter til fødder på trafikkegler. Foto: Matas.

Merkur Andelskasse

Sponseret

Merkur deler ud af indtjeningen gennem andelskassens Værdipulje: Her er modtagerne

Rambøll A/S

Sponseret

Final Call: ESRS Deep-dive webinar

Relateret indhold

06.12.2024CSR.dk

Genbrugsbutikker betænkelige ved nyt EU-direktiv

06.12.2024CSR.dk

Byggeriets påvirkning af biodiversitet skal sættes på standard

06.12.2024CSR.dk

Kommunerne får udvidet værktøjskassen til den grønne omstilling

06.12.2024TotalEnergies Upstream Danmark A/S

Sponseret

Ny biodiversitetsportal samler unik viden om havmiljøet i Nordsøen

05.12.2024Lübech Living ApS

Sponseret

En julestjerne med historie – 2nd generation

04.12.2024CSR.dk

Klimaforandringer skubber boligejere mod klimasikring

03.12.2024Dansk Industri

Sponseret

Regenerativ turisme: Kan arkitektur hjælpe os gentænke måden, vi rejser på?

02.12.2024Lemvigh-Müller

Sponseret

Agil planlægning sparer 470 ton CO2e

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
FSR - danske revisorer
Uddannelse
Bæredygtighed for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med bæredygtighed og ESG - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og ny indsigt i de krav CSRD stiller til store selskabers rapportering om bæredygtighed ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser.

Dato

01.11.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie

FSR - danske revisorer
Uddannelse
Nye roller og ESG kontroller for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med vurdering af risici og kontroller inden for bæredygtighed - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og indsigt i den måde I kan gribe arbejdet an på ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser

Dato

01.11.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie

MäRK
Kursus
Impact Manager

Join the Impact Manager program in Copenhagen to lead your company towards a sustainable future. Become an expert in B Corp tools and connect with a community of change-makers dedicated to helping businesses measure what matters and improve their impact.

Dato

05.11.2024

Tid

09:00

Sted

Copenhagen

Bureau Veritas
Kursus
Intro til CSRD-rapportering

EU’s Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) er en game changer for bæredygtighedsrapportering, da det blandt andet fastsætter ensartede metoder og måleenheder for virksomheders rapportering af miljømæssige, sociale og ledelsesmæssige aspekter (ESG).

Dato

07.11.2024

Sted

Bureau Veritas Business Academy, Oldenborggade 25-31, 7000 Fredericia

CBS Executive Fonden
Kursus
SERVICE EXCELLENCE LEADERSHIP ACADEMY

Tidligere SECA-uddannelse! En executive diplomuddannelse med fokus på dit personlige lederskab, forretningsudvikling og kundedreven innovation. Service Excellence Leadership Academy har til formål at udvikle ledere og servicevirksomheder ved at udvide den enkelte deltagers ledelses- og forretningsmæssige kompetence samt ved at udvikle netværk og styrke konkurrence- og innovationsevnen.

Dato

04.12.2024

Sted

Porcelænshaven 22, 2000 Frederiksberg

Aros Business Academy
Kursus
Bæredygtighed & ESG – kom godt i gang!

Kom godt i gang med jeres bæredygtige transformation! På dette lynkursus lærer du, hvad bæredygtig omstilling betyder for din branche og organisation, og hvordan I kan tænke bæredygtighed ind i jeres strategier og mål – og samtidig styrke forretningen!

Dato

09.12.2024

Tid

09:00

Sted

Fredericiagade 15 1310 København K