Tendens: Stigende interesse for, men mangel på, genanvendelse af plast

Selvom der er en generel interesse for genanvendelse af plast, er det for de fleste endnu ikke økonomisk rentabelt. Matas er imidlertid en af de virksomheder, der siden 1995 har taget imod tom emballage i butikkerne.

En stor del af den plast, der bliver produceret i dag, ender i verdenshavene. Foto: Plastic Change.

11.04.2017

CSR.dk

Siden 1960’erne er den globale plastikproduktion tyvedoblet, og en tredjedel anvendes til emballage. En stor del af det ender i havet som flydende ”plastic-øer”, der tilsammen dækker et areal på størrelse med Afrika.

Hos den danske detailhandel har man imidlertid fået øjnene op for det store potentiale, der kan ligge i at genanvende plasticemballage. Det kræver dog, at der skal arbejdes systematisk, da der er store krav til emballagens kvalitet og renhed:

”Det er helt klart et område, der har fået mere fokus, og mængden af plast, der genanvendes er stigende. Vi er allerede rigtig gode til at genanvende pap og glas, men netop med hensyn til emballage af plastic er der et enormt uudnyttet potentiale, som man i detailhandlen arbejder målrettet på at udnytte”, siger miljøpolitisk chef i Dansk Erhverv, Jakob Lamm Zeuthen.

Han fortæller samtidig, at der stadig er et stykke vej, før det er rentabelt for rigtig mange virksomheder, selvom der arbejdes med både indsamling af emballage og bæredygtigt design.

Læs også:Københavns Kommune vil have mere plastgenanvendelse

En af de virksomheder, der arbejder på at genanvende så meget plast som muligt, er Matas. Som den eneste detailkæde i Danmark indsamler de emballage fra de varer, kunderne køber i butikken. Herefter bliver returplasten anvendt til nye plastprodukter som for eksempel fødder til trafikkegler og tæpperør.

I løbet af 2016 returnerede Matas’ kunder 19 tons brugt plasticemballage til butikkerne, som virksomheden, sammen med over 31 tons transportplast, leverede videre til genanvendelse.

”Meget plastaffald ender i forbrændingsanlæg eller i naturen, men med Matas Retursystem tilbyder vi vores kunder et alternativ, hvor de ved, deres tomme produktemballage bliver genanvendt. Samtidig går alt emballage, der bruges til at transportere varer til vores butikker til genanvendelse. På den måde undgår vi unødvendig belastning af miljøet”, siger Henrik Engberg Johannsen, der er informations- og miljøchef i Matas.

Plastic i verdenshavene medfører ny strategi
Senere i år lancerer EU en europæisk plaststrategi, der kommer ovenpå udtalelser fra FN om, at mere end otte millioner tons plastic om året ender i verdenshavene.

Og for at kunne tilfredsstille vores stigende behov, anslås det, at produktionen af plastic i 2050 vil være op til tre-fire gange højere i forhold til i dag. Samtidig vurderer FN, at 80 procent af det plasticaffald, der ender i havene, stammer fra aktiviteter på land.

”Plasticemballage, der havner i verdenshavene, bliver med tiden til mikroplast. Det kan blive spist af dyr og gøre skade på dem. Hver gang plastaffald ikke indsamles til genanvendelse, så bliver der også produceret nyt, og det påvirker miljøet negativt i form af CO2-udledning”, siger Marianne Bigum, der er civilingeniør og ph.d. i Miljøstyrelsen.

- EL

Hos Matas har man siden 1995 taget imod kundernes tomme emballage fra de varer, de køber i butikken. De bliver bl.a. genanvendt som nye plastprodukter til fødder på trafikkegler. Foto: Matas.

Toyota Material Handling A/S

Sponseret

Fra gas til el – stor byggevaregrossist eksekverer ESG tiltag i den interne transport

Danmarks Medie- og Journalisthøjskole

Sponseret

Brainy Brunch: S’et i ESG: 3 stærke råd til at kommunikere om social ansvarlighed

Relateret indhold

21.06.2024CSR.dk

Survey: CSRD har konkrete forretningsfordele

21.06.2024CSR.dk

Nestlé vil at politikere fremmer regenerativt landbrug

20.06.2024CSR.dk

Danske forskere opfinder 100 procents nedbrydeligt ’byg-plastik’

20.06.2024CSR.dk

Dansk Erhverv: Biodiversitetsindsatsen skal styrkes hos de danske virksomheder

18.06.2024Textilia Group A/S

Sponseret

Textilia Rønne er første og eneste virksomhed med Svanemærket på Bornholm

18.06.2024CSR.dk

Rapport: Det globale fødevaresystem belaster klimaet, slider på naturen og er hårdt ved vores sundhed

17.06.2024BSR

Sponseret

1.5°C Targets: The Business Case for a Climate Transition Plan

17.06.2024Klimakampen ApS

Sponseret

Sådan finder du et klimafællesskab

Jobmarked

Se alle

Sparekassen Danmark

ESG-controller

Brænder du for ESG og rapportering? Så er du måske vores nye kollega til en spændende, nyoprettet stilling som ESG-controller.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Andel

Sustainability Supply Chain Specialist – Skab en bæredygtig fremtid i vores indkøbsafdeling!

Vil du være med til at prioritere grønne indkøb og arbejde med ansvarlig leverandørstyring? Vær med til at sætte dit præg på bæredygtighedsrejsen i vores indkøb og leverandørkæde. Vi er en ny funktion i indkøbsafdelingen, det betyder at dit ansvarsområde og dine opgaver løbende tilføres og tilpasses, i forhold til din og forretningens udvikling.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

14.07.2024

ista Danmark A/S

Salgsassistent til kampagnesalg

Drømmer du om en karriere inden for salg og rådgivning? Så har ista brug for dig.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

27.06.2024

ista Danmark A/S

Kontorassistent til Team Aflæsning og Service

ista Danmark søger en kontorassistent til vores Team Aflæsning og Service i Ballerup

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

27.06.2024

Energi Danmark A/S

Junior ESG Analyst

Do you want to work in a leading Nordic energy trading company and be a part of a newly established ESG team? Do you thrive in an international environment and want to contribute to the green transition? Then you could be our Junior ESG Analyst.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

29.06.2024

Rambøll A/S

Commercial Lead, Incept Sustainability

We're looking for a passionate sustainability professional to help us take our offering, Incept Sustainability, to the next level.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Dagrofa aps

Brænder du for grøn omstilling i Dagligvarehandlen?

I Dagrofa- koncernen intensiverer vi i disse dage vores fokus på bæredygtighed og samfundsansvar, herunder kommende lovgivning på CSRD, samt udvikling af en ny klimaplan. Vi arbejder intensivt med at indfri vores målsætninger på området og søger derfor en ESG- analytiker til vores CSR-team.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

24.06.2024

SUSTAINX ApS

Vil du være med på et stærkt ESG-Hold? 🌱

Som Senior ESG Advisor hos SustainX bliver du en aktiv del af den grønne omstilling, og sammen leverer vi ESG løsninger, der omfatter alt fra strategi til direkte projektudførelse.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Anlægsgartner Gottlieb A/S

Anlægsgartner Gottlieb A/S privathave afdelingen søger formand

Anlægsgartner Gottlieb Søger formand til udførsel af anlægsopgaver

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Beierholm

Senior Manager til erklæringsafgivelse på bæredygtighedsområdet

Til vores nystartede afdeling for erklæringsafgivelse på bæredygtighedsrapporteringer søger vi en Senior Manager, der kan være med til at sætte sit præg på afdelingen fra dag ét!

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Sustainable Business Solutions ApS
Webinar
Introduktion til klimadata og klimaregnskaber i praksis - Juni

Er du ny i arbejdet med klimaregnskaber, og mangler du en grundlæggende forståelse for, hvad arbejdet med klimadata og udarbejdelse af klimaregnskaber indebærer? Så er dette kursus for dig.

Dato

17.06.2024

Tid

09:00

Sted

Live online (Zoom)

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Klimadata og klimaregnskaber i praksis - Aarhus

Efterspørges der en baseline på virksomhedens carbon udledninger, og har du behov for at blive bekendt med klimaregnskabets scope 3? Dette to-dages kursus vil ruste dig til at håndtere klimadata og klimaregnskaber effektivt.

Dato

19.06.2024

Tid

09:00

Sted

Comwell Aarhus, Værkmestergade 2 8000 Aarhus C

SUSTAINX ApS
Webinar
Webinar: Spørgetime om ESG

- Med CEO og Partner i SustainX, Line Amtorp

Dato

26.06.2024

Tid

11:00

Sted

Online

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Webinar
WEBINAR: LÆR AT TALE ESG 27. JUNI

Ønsker du at få styr på “bogstavssuppen”, så du kan forstå og tale med om de nye spilleregler for at drive en bæredygtig forretning? Deltag i vores live webinar for at få styr på hvad der ligger bag både bogstavsforkortelser og nøglebegreber. Så du kan lære at tale ESG.

Dato

27.06.2024

Tid

09:00

Sted

Online

Sustainable Business Solutions ApS
Webinar
Gratis webinar - Scope 3: Downstream-udledninger

Bliv klogere på de 7 downstream-udledninger i klimaregnskabets scope 3, når vi gennemgår dem én efter én med konkrete eksempler og gode råd. Webinaret er en del af Sustainable Business Solutions gratis webinarrække "ESG to the point".

Dato

02.07.2024

Tid

08:15

Sted

Live online (Zoom)

Sustainable Business Solutions ApS
Webinar
Gratis Webinar - CSRD: Hvad skal der rapporteres på?

Bliv fortrolig med de nye CSRD-krav og forstå, hvad der er obligatorisk, og hvad der afhænger af dobbeltvæsentlighedsanalysen. I dette gratis webinar fra Sustainable Business Solutions vil vores seniorrådgivere give dig et detaljeret indblik i implementeringstidslinjen, ESRS-hierarkiet, og hvordan en CSRD-rapport ser ud. Webinaret er en del af vores "ESG to the point" webinarserie.

Dato

06.08.2024

Tid

08:15

Sted

Live online (Zoom)