Tendens: Stigende interesse for, men mangel på, genanvendelse af plast

Selvom der er en generel interesse for genanvendelse af plast, er det for de fleste endnu ikke økonomisk rentabelt. Matas er imidlertid en af de virksomheder, der siden 1995 har taget imod tom emballage i butikkerne.

En stor del af den plast, der bliver produceret i dag, ender i verdenshavene. Foto: Plastic Change.

11.04.2017

CSR.dk

Siden 1960’erne er den globale plastikproduktion tyvedoblet, og en tredjedel anvendes til emballage. En stor del af det ender i havet som flydende ”plastic-øer”, der tilsammen dækker et areal på størrelse med Afrika.

Hos den danske detailhandel har man imidlertid fået øjnene op for det store potentiale, der kan ligge i at genanvende plasticemballage. Det kræver dog, at der skal arbejdes systematisk, da der er store krav til emballagens kvalitet og renhed:

”Det er helt klart et område, der har fået mere fokus, og mængden af plast, der genanvendes er stigende. Vi er allerede rigtig gode til at genanvende pap og glas, men netop med hensyn til emballage af plastic er der et enormt uudnyttet potentiale, som man i detailhandlen arbejder målrettet på at udnytte”, siger miljøpolitisk chef i Dansk Erhverv, Jakob Lamm Zeuthen.

Han fortæller samtidig, at der stadig er et stykke vej, før det er rentabelt for rigtig mange virksomheder, selvom der arbejdes med både indsamling af emballage og bæredygtigt design.

Læs også:Københavns Kommune vil have mere plastgenanvendelse

En af de virksomheder, der arbejder på at genanvende så meget plast som muligt, er Matas. Som den eneste detailkæde i Danmark indsamler de emballage fra de varer, kunderne køber i butikken. Herefter bliver returplasten anvendt til nye plastprodukter som for eksempel fødder til trafikkegler og tæpperør.

I løbet af 2016 returnerede Matas’ kunder 19 tons brugt plasticemballage til butikkerne, som virksomheden, sammen med over 31 tons transportplast, leverede videre til genanvendelse.

”Meget plastaffald ender i forbrændingsanlæg eller i naturen, men med Matas Retursystem tilbyder vi vores kunder et alternativ, hvor de ved, deres tomme produktemballage bliver genanvendt. Samtidig går alt emballage, der bruges til at transportere varer til vores butikker til genanvendelse. På den måde undgår vi unødvendig belastning af miljøet”, siger Henrik Engberg Johannsen, der er informations- og miljøchef i Matas.

Plastic i verdenshavene medfører ny strategi
Senere i år lancerer EU en europæisk plaststrategi, der kommer ovenpå udtalelser fra FN om, at mere end otte millioner tons plastic om året ender i verdenshavene.

Og for at kunne tilfredsstille vores stigende behov, anslås det, at produktionen af plastic i 2050 vil være op til tre-fire gange højere i forhold til i dag. Samtidig vurderer FN, at 80 procent af det plasticaffald, der ender i havene, stammer fra aktiviteter på land.

”Plasticemballage, der havner i verdenshavene, bliver med tiden til mikroplast. Det kan blive spist af dyr og gøre skade på dem. Hver gang plastaffald ikke indsamles til genanvendelse, så bliver der også produceret nyt, og det påvirker miljøet negativt i form af CO2-udledning”, siger Marianne Bigum, der er civilingeniør og ph.d. i Miljøstyrelsen.

- EL

Hos Matas har man siden 1995 taget imod kundernes tomme emballage fra de varer, de køber i butikken. De bliver bl.a. genanvendt som nye plastprodukter til fødder på trafikkegler. Foto: Matas.

Vestforbrænding

Sponseret

Vi går i dybden med CO2

CSR.dk

Jobopslag: Fagmedie eller jobportal – hvad virker bedst?

Relateret indhold

02.07.2025Folkekirkens Nødhjælp

Sponseret

Danskerne elsker genbrug – især om sommeren

02.07.2025Elis Danmark A/S

Sponseret

Danmarks første anlæg til anvendelse af regnvand i industriproduktion er sat i drift

01.07.2025MeetDenmark - Dansk Erhvervs- og Mødeturisme

Sponseret

Podcast til sommerferien

01.07.2025CSR.dk

Nordea justerer regler efter lån til oliegigant

01.07.2025Miljømærkning Danmark

Sponseret

Nu kan festivaler og andre events svanemærkes

27.06.2025Aalborg Kongres & Kultur Center

Sponseret

Bæredygtighedsindsats når nye højder: AKKC certificeret med Svanemærket

27.06.2025CSR.dk

Udskældte klimareduktioner skal tages i brug i stor stil

24.06.2025MeetDenmark - Dansk Erhvervs- og Mødeturisme

Sponseret

Gør social bæredygtighed til en styrkeposition – deltag i nyt gratis forløb

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
DTU
Webinar
Master in Sustainable Leadership Information Session

Discover how you can elevate your career and bring significant value to your company with a Master in Sustainable Leadership.

Dato

03.07.2025

Tid

09:00

Sted

Online

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Webinar
Q&A webinar 8. august: Sustainable Business Change Manager

Overvejer du at tage en uddannelse inden for ESG og bæredygtighed, kan Sustainable Business Change Manager være rigtig for dig. Er du interesseret, men har spørgsmål eller brug for fif til, hvordan du kan sælge uddannelsen ind internt? Deltag i et uforpligtende webinar om uddannelsen.

Dato

04.08.2025

Tid

12:30

Sted

Zoom

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Webinar
Q&A webinar August 5, 2025: Sustainable Business Change Manager (Intl/Online)

Are you considering an education in ESG and sustainability? The Sustainable Business Change Manager programme might be the perfect fit for you. If you’re interested but have questions or need tips on how to present the programme’s value internally, join our Q&A webinar to learn more.

Dato

05.08.2025

Tid

14:00

Sted

Zoom

Dansk Standard
Kursus
ISO 14001 kursus: Diplomkursus i miljøledelse

På to dage præsenteres du for det grundlæggende indhold i ledelsesstandarden ISO 14001:2015 Miljøledelse, og lærer hvordan de enkelte krav efterleves i praksis. Der vil undervejs i kurset være praktiske øvelser, der kan inspirere dig til at arbejdet til i din egen organisation efterfølgende. Som afslutning følger en multiple choice eksamen, som måler på dine erhvervede viden og færdigheder.

Dato

18.08.2025

Tid

08:00

Sted

Dansk Standard, Nordhavn

Bureau Veritas
Kursus
FSMS ISO 22000:2018 Lead Auditor Fødevaresikkerhed (CQI IRCA-certificeret)

Ved succesfuld gennemførelse af vores CQI and IRCA-certificeret FSMS ISO 22000:2018 Lead Auditor Fødevaresikkerhedskursus vil du være i stand til at planlægge, gennemføre og afrapportere effektive 1., 2. og 3. parts audits af ledelsessystemer i henhold til kravene i ISO 22000:2018.

Dato

18.08.2025

Tid

08:30

Sted

Vejle

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Uddannelse
Sustainable Business Change Manager – Praktisk Mini MBA med certificering (DK) start 18. aug. 2025

Tid til at forbedre ESG og sustainability-indsatsen I virksomheden – eller til at tage næste karriereskridt? Få nyeste viden og praktiske værktøjer til at opgradere din virksomheds ESG- og bæredygtighedsindsats, din egen faglighed og dit CV. Næste holdstart i aug 2025

Dato

18.08.2025

Tid

09:00

Sted

Kosmopol v. DEA, Fiolstræde 44, 1171 København K