Strøm til europæere fra Saharas sol

Normalt betragter vi ørkener som uproduktive landområder, der ikke er til megen nytte. Men sådan skal det ikke være, hvis det står til EU's energiforskningsenhed. Ifølge deres analyser er bare 0,3 % af den sol, der skinner i Sahara, tilstrækkelig til at dække hele det europæiske elektricitetsbehov. Det kræver dog etablering af store solfarme på et areal på størrelse med Jylland og ikke mindst en meget væsentlig investering i den europæiske el-infrastruktur.

29.09.2008

CSR.dk

På Euroscience Open Forum i Barcelona i juli talte Arnulf Jaeger-Waldau fra EU’s Energiforskningsenhed (JRC-IE) om det store potentiale i solenergi fra Sahara. Således har JRC-IE for nyligt opgjort analyser, der viser, at blot 0,3 % af den sol, der skinner i Sahara, er tilstrækkelig til at dække hele det europæiske elektricitetsbehov. På grund af intensiteten i Saharas sol vil man få markant mere ud af anlæggene ved at placere dem netop her:

"Forestiller man sig, at EU opstiller solcelleanlæg i Sahara, så vil man for det første få markant mere ud af anlæggene, end hvis man opstillede dem andre steder i Europa, fordi solen i Nordafrika er to-tre gange så intens. Forbedrer EU samtidig Unionens el-infrastruktur, så giver det også lande som Danmark og Storbritannien langt bedre muligheder for at eksportere overskydende vind-energi den anden vej. På den måde er solenergi fra Sahara et vigtigt element i en samlet europæisk strategi for vedvarende energi”. Det understreges dog også fra JRC-IE’s side, at: "vores analyse er indtil videre udelukkende et udspil til det politiske system, baseret på forskning. Når det er sagt, så viser resultaterne, at det er teknisk muligt at placere solcelleanlæg i Sahara, hvorfra produktionen af vedvarende energi fremover kan fungere som en af Europas væsentligste energikilder.”

En kraftig investering
Forudsætningerne for de storstilede solenergiplaner er flere. For det første skal der opstilles solcelleanlæg i store solfarme på et område svarende til omkring 22.000 kvadratkilometer, hvilket svarer til ca. tre fjerdele af Jyllands areal. Der bliver enten tale om solceller eller spejle, der koncentrerer den intense ørkensols stråler til at koge vand og drive turbiner.

Den anden forudsætning er, at det er absolut nødvendigt at investere kraftigt i den europæiske el-infrastruktur og udbygge netværket med HVDC-kabler, der kan transportere energi over lange afstande uden nævneværdigt spild, hvorved man med disse kabler har et reelt alternativ til fossile brændstoffer, netop fordi kablerne gør det muligt at importere og eksportere den vedvarende energi.

Kablerne gør det således muligt, for lande som Danmark og Storbritannien at eksportere overskydende vind-energi den anden vej.

JRC-IE vurderer, at det vil koste omkring 45 milliarder euro at udbygge EU’s el-infrastruktur tilstrækkeligt til, at netværket effektivt og konkurrencedygtigt kan transportere solenergi nordpå og vindenergi sydpå.

Mindre olieafhængig
Bag udspillet fra JRC-IE ligger, udover at sikre forsyningerne af energi til Europa, også en tanke om at mindske den europæiske afhængighed af leverancer fra Mellemøsten og Rusland. Direktøren Giovanni De Santi fra JRC-IE siger: ”Det handler om at sprede afhængigheden og om at arbejde parallelt med udviklingen af flere vedvarende energikilder.” Han mener dog, at solenergi fra Nordafrika er mindre problematisk end flere af de nuværende afhængighedsforhold, EU har sat sig i, når det kommer til Unionens energiforsyning udefra:

"Der er gode politiske relationer mellem EU og landene i Nordafrika, og især båndene mellem middelhavslandene bliver stadig bedre. Dertil kommer, at flere af de nordafrikanske lande ser meget positivt på opstillingen af solfarmene."

Transporten problematisk
Hele planen om solenergi fra Sahara til Nordeuropa møder dog en vis skepsis fra danske fagfolk. Således udtaler civilingeniør Hans Henrik Lindboe fra konsulentvirksomheden Ea Energianalyse til Business.dk:

"Selv hvis solcelleanlæg falder så voldsomt i pris, som de allermest optimistiske vurderinger antager, så kan det sandsynligvis ikke betale sig at transportere den så langt, som der her bliver lagt op til. Alene transporten af strømmen gennem de flere tusind kilometer lange kabler vil koste lige så meget pr. kilowatt-time, som det koster at producere for eksempel vindenergi i Danmark. "

Men, understreger Hans Henrik Lindboe: "konklusionerne er i den grad vigtige. For de bekræfter, at det store spørgsmål ikke handler om, i hvor høj grad der er vedvarende energi nok. For det er der. Det drejer sig om, hvilke typer vedvarende energi, vi vil producere, og hvor meget vi vil betale for dem."

En gammel drøm
Til Miljø Horisont siger Jørgen Henningsen, EU-energiekspert, om planerne: ”Europæisk elforsyning baseret på solenergi fra Sahara er en gammel drøm, - og som så meget andet er det stadig en drøm. Det er ubestrideligt, at solen skinner meget i Sahara, men - i mange år endnu - ikke så meget, at det betaler sig "at gå over Middelhavet efter sol". Sydeuropa har så meget sol, at det er billigere og mere attraktivt, at bruge det "hjemlige" solskin. Selv om moderne jævnstrømskabler gør det muligt at transportere elektricitet over lange afstande med lavere tab end i traditionelle (vekselstrøms) højspændingsledninger, er der stadig lang vej igen. Dette dokumenteres bedst af, hvor vanskeligt det er at finde de nødvendige penge til overhovedet at få bundet det indre elmarked sammen med tilstrækkelig kraftige "interconnectors".

Tidsrammen er, ifølge Jørgen Henningsen, også problematisk: ”Tidsrammen som den løbende energipolitiske debat handler om (2020-30) lyder ikke realistisk. Måske i 2050. Henningsen tilføjer dog: ”men hvem kunne have nogen forestilling om vores nuværende energipolitiske kvaler for 42 år siden (1966)? Set i det lys, er der selvfølgelig god mening i, at det fælles EU forskningsprogram beskæftiger sig med sagen.”

Tror på et radikalt gennembrud
Professor i solenergi ved Lunds Universitet Björn Karlsson er mere optimistisk. Han siger til Miljø Horisont:

”Jeg tror, at projektet på lang sigt er teknisk muligt, men jeg synes, at det er meget svært at afgøre, om det også er økonomisk muligt. Han fortsætter: ”Man har, især i Tyskland, optimistiske planer for storskala-solkraftværker i Syd-Europa og Nordafrika. Især de store termiske kraftværker har potentialet til at producere el billigere i forhold til de almindelige solceller. Og de store energiselskaber er i sagens natur interesserede i denne form for solkraft frem for almindelige solceller, eftersom det her jo drejer sig om at eje og drive kraftværker.

Han slutter: ”Jeg tror faktisk, at det er en af de få teknikker, hvor man kan få et radikalt teknisk gennembrud til at levere store mængder energi. De fleste andre teknikker bliver også med tiden billigere og mere effektive, men der bliver bare aldrig et rigtigt radikalt gennembrud.”

(Kilder: The Guardian, Information, Business.dk)

Vestforbrænding

Sponseret

Vi går i dybden med CO2

CSR.dk

Jobopslag: Fagmedie eller jobportal – hvad virker bedst?

Relateret indhold

02.07.2025Folkekirkens Nødhjælp

Sponseret

Danskerne elsker genbrug – især om sommeren

02.07.2025Elis Danmark A/S

Sponseret

Danmarks første anlæg til anvendelse af regnvand i industriproduktion er sat i drift

01.07.2025MeetDenmark - Dansk Erhvervs- og Mødeturisme

Sponseret

Podcast til sommerferien

01.07.2025CSR.dk

Nordea justerer regler efter lån til oliegigant

01.07.2025Miljømærkning Danmark

Sponseret

Nu kan festivaler og andre events svanemærkes

27.06.2025Aalborg Kongres & Kultur Center

Sponseret

Bæredygtighedsindsats når nye højder: AKKC certificeret med Svanemærket

27.06.2025CSR.dk

Udskældte klimareduktioner skal tages i brug i stor stil

24.06.2025MeetDenmark - Dansk Erhvervs- og Mødeturisme

Sponseret

Gør social bæredygtighed til en styrkeposition – deltag i nyt gratis forløb

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
DTU
Webinar
Master in Sustainable Leadership Information Session

Discover how you can elevate your career and bring significant value to your company with a Master in Sustainable Leadership.

Dato

03.07.2025

Tid

09:00

Sted

Online

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Webinar
Q&A webinar 8. august: Sustainable Business Change Manager

Overvejer du at tage en uddannelse inden for ESG og bæredygtighed, kan Sustainable Business Change Manager være rigtig for dig. Er du interesseret, men har spørgsmål eller brug for fif til, hvordan du kan sælge uddannelsen ind internt? Deltag i et uforpligtende webinar om uddannelsen.

Dato

04.08.2025

Tid

12:30

Sted

Zoom

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Webinar
Q&A webinar August 5, 2025: Sustainable Business Change Manager (Intl/Online)

Are you considering an education in ESG and sustainability? The Sustainable Business Change Manager programme might be the perfect fit for you. If you’re interested but have questions or need tips on how to present the programme’s value internally, join our Q&A webinar to learn more.

Dato

05.08.2025

Tid

14:00

Sted

Zoom

Dansk Standard
Kursus
ISO 14001 kursus: Diplomkursus i miljøledelse

På to dage præsenteres du for det grundlæggende indhold i ledelsesstandarden ISO 14001:2015 Miljøledelse, og lærer hvordan de enkelte krav efterleves i praksis. Der vil undervejs i kurset være praktiske øvelser, der kan inspirere dig til at arbejdet til i din egen organisation efterfølgende. Som afslutning følger en multiple choice eksamen, som måler på dine erhvervede viden og færdigheder.

Dato

18.08.2025

Tid

08:00

Sted

Dansk Standard, Nordhavn

Bureau Veritas
Kursus
FSMS ISO 22000:2018 Lead Auditor Fødevaresikkerhed (CQI IRCA-certificeret)

Ved succesfuld gennemførelse af vores CQI and IRCA-certificeret FSMS ISO 22000:2018 Lead Auditor Fødevaresikkerhedskursus vil du være i stand til at planlægge, gennemføre og afrapportere effektive 1., 2. og 3. parts audits af ledelsessystemer i henhold til kravene i ISO 22000:2018.

Dato

18.08.2025

Tid

08:30

Sted

Vejle

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Uddannelse
Sustainable Business Change Manager – Praktisk Mini MBA med certificering (DK) start 18. aug. 2025

Tid til at forbedre ESG og sustainability-indsatsen I virksomheden – eller til at tage næste karriereskridt? Få nyeste viden og praktiske værktøjer til at opgradere din virksomheds ESG- og bæredygtighedsindsats, din egen faglighed og dit CV. Næste holdstart i aug 2025

Dato

18.08.2025

Tid

09:00

Sted

Kosmopol v. DEA, Fiolstræde 44, 1171 København K