Strøm til europæere fra Saharas sol

Normalt betragter vi ørkener som uproduktive landområder, der ikke er til megen nytte. Men sådan skal det ikke være, hvis det står til EU's energiforskningsenhed. Ifølge deres analyser er bare 0,3 % af den sol, der skinner i Sahara, tilstrækkelig til at dække hele det europæiske elektricitetsbehov. Det kræver dog etablering af store solfarme på et areal på størrelse med Jylland og ikke mindst en meget væsentlig investering i den europæiske el-infrastruktur.

29.09.2008

CSR.dk

På Euroscience Open Forum i Barcelona i juli talte Arnulf Jaeger-Waldau fra EU’s Energiforskningsenhed (JRC-IE) om det store potentiale i solenergi fra Sahara. Således har JRC-IE for nyligt opgjort analyser, der viser, at blot 0,3 % af den sol, der skinner i Sahara, er tilstrækkelig til at dække hele det europæiske elektricitetsbehov. På grund af intensiteten i Saharas sol vil man få markant mere ud af anlæggene ved at placere dem netop her:

"Forestiller man sig, at EU opstiller solcelleanlæg i Sahara, så vil man for det første få markant mere ud af anlæggene, end hvis man opstillede dem andre steder i Europa, fordi solen i Nordafrika er to-tre gange så intens. Forbedrer EU samtidig Unionens el-infrastruktur, så giver det også lande som Danmark og Storbritannien langt bedre muligheder for at eksportere overskydende vind-energi den anden vej. På den måde er solenergi fra Sahara et vigtigt element i en samlet europæisk strategi for vedvarende energi”. Det understreges dog også fra JRC-IE’s side, at: "vores analyse er indtil videre udelukkende et udspil til det politiske system, baseret på forskning. Når det er sagt, så viser resultaterne, at det er teknisk muligt at placere solcelleanlæg i Sahara, hvorfra produktionen af vedvarende energi fremover kan fungere som en af Europas væsentligste energikilder.”

En kraftig investering
Forudsætningerne for de storstilede solenergiplaner er flere. For det første skal der opstilles solcelleanlæg i store solfarme på et område svarende til omkring 22.000 kvadratkilometer, hvilket svarer til ca. tre fjerdele af Jyllands areal. Der bliver enten tale om solceller eller spejle, der koncentrerer den intense ørkensols stråler til at koge vand og drive turbiner.

Den anden forudsætning er, at det er absolut nødvendigt at investere kraftigt i den europæiske el-infrastruktur og udbygge netværket med HVDC-kabler, der kan transportere energi over lange afstande uden nævneværdigt spild, hvorved man med disse kabler har et reelt alternativ til fossile brændstoffer, netop fordi kablerne gør det muligt at importere og eksportere den vedvarende energi.

Kablerne gør det således muligt, for lande som Danmark og Storbritannien at eksportere overskydende vind-energi den anden vej.

JRC-IE vurderer, at det vil koste omkring 45 milliarder euro at udbygge EU’s el-infrastruktur tilstrækkeligt til, at netværket effektivt og konkurrencedygtigt kan transportere solenergi nordpå og vindenergi sydpå.

Mindre olieafhængig
Bag udspillet fra JRC-IE ligger, udover at sikre forsyningerne af energi til Europa, også en tanke om at mindske den europæiske afhængighed af leverancer fra Mellemøsten og Rusland. Direktøren Giovanni De Santi fra JRC-IE siger: ”Det handler om at sprede afhængigheden og om at arbejde parallelt med udviklingen af flere vedvarende energikilder.” Han mener dog, at solenergi fra Nordafrika er mindre problematisk end flere af de nuværende afhængighedsforhold, EU har sat sig i, når det kommer til Unionens energiforsyning udefra:

"Der er gode politiske relationer mellem EU og landene i Nordafrika, og især båndene mellem middelhavslandene bliver stadig bedre. Dertil kommer, at flere af de nordafrikanske lande ser meget positivt på opstillingen af solfarmene."

Transporten problematisk
Hele planen om solenergi fra Sahara til Nordeuropa møder dog en vis skepsis fra danske fagfolk. Således udtaler civilingeniør Hans Henrik Lindboe fra konsulentvirksomheden Ea Energianalyse til Business.dk:

"Selv hvis solcelleanlæg falder så voldsomt i pris, som de allermest optimistiske vurderinger antager, så kan det sandsynligvis ikke betale sig at transportere den så langt, som der her bliver lagt op til. Alene transporten af strømmen gennem de flere tusind kilometer lange kabler vil koste lige så meget pr. kilowatt-time, som det koster at producere for eksempel vindenergi i Danmark. "

Men, understreger Hans Henrik Lindboe: "konklusionerne er i den grad vigtige. For de bekræfter, at det store spørgsmål ikke handler om, i hvor høj grad der er vedvarende energi nok. For det er der. Det drejer sig om, hvilke typer vedvarende energi, vi vil producere, og hvor meget vi vil betale for dem."

En gammel drøm
Til Miljø Horisont siger Jørgen Henningsen, EU-energiekspert, om planerne: ”Europæisk elforsyning baseret på solenergi fra Sahara er en gammel drøm, - og som så meget andet er det stadig en drøm. Det er ubestrideligt, at solen skinner meget i Sahara, men - i mange år endnu - ikke så meget, at det betaler sig "at gå over Middelhavet efter sol". Sydeuropa har så meget sol, at det er billigere og mere attraktivt, at bruge det "hjemlige" solskin. Selv om moderne jævnstrømskabler gør det muligt at transportere elektricitet over lange afstande med lavere tab end i traditionelle (vekselstrøms) højspændingsledninger, er der stadig lang vej igen. Dette dokumenteres bedst af, hvor vanskeligt det er at finde de nødvendige penge til overhovedet at få bundet det indre elmarked sammen med tilstrækkelig kraftige "interconnectors".

Tidsrammen er, ifølge Jørgen Henningsen, også problematisk: ”Tidsrammen som den løbende energipolitiske debat handler om (2020-30) lyder ikke realistisk. Måske i 2050. Henningsen tilføjer dog: ”men hvem kunne have nogen forestilling om vores nuværende energipolitiske kvaler for 42 år siden (1966)? Set i det lys, er der selvfølgelig god mening i, at det fælles EU forskningsprogram beskæftiger sig med sagen.”

Tror på et radikalt gennembrud
Professor i solenergi ved Lunds Universitet Björn Karlsson er mere optimistisk. Han siger til Miljø Horisont:

”Jeg tror, at projektet på lang sigt er teknisk muligt, men jeg synes, at det er meget svært at afgøre, om det også er økonomisk muligt. Han fortsætter: ”Man har, især i Tyskland, optimistiske planer for storskala-solkraftværker i Syd-Europa og Nordafrika. Især de store termiske kraftværker har potentialet til at producere el billigere i forhold til de almindelige solceller. Og de store energiselskaber er i sagens natur interesserede i denne form for solkraft frem for almindelige solceller, eftersom det her jo drejer sig om at eje og drive kraftværker.

Han slutter: ”Jeg tror faktisk, at det er en af de få teknikker, hvor man kan få et radikalt teknisk gennembrud til at levere store mængder energi. De fleste andre teknikker bliver også med tiden billigere og mere effektive, men der bliver bare aldrig et rigtigt radikalt gennembrud.”

(Kilder: The Guardian, Information, Business.dk)

Dansk Standard

Sponseret

Psykisk arbejdsmiljø - introduktion til standarden DS/ISO 45003:2021

Bureau Veritas

Sponseret

Online forum om food waste & loss

Relateret indhold

03.05.2024CSR.dk

3 veje til at dekarbonisere den tunge godstransport

03.05.2024CSR.dk

Danske C25-selskaber har øget omfanget af deres frivillige skatterapportering

02.05.2024CSR.dk

JYSK stopper kæmpe plastikforbrug med nyt tiltag

02.05.2024Dagrofa aps

Sponseret

Dagrofa: Fokus på energibesparelser reducerer klimaaftryk med 14 %

01.05.2024Klimakampen ApS

Sponseret

Danica Pension dropper olieinvesteringer efter opråb fra kunder

01.05.2024CSR.dk

Regeringsrapport konkluderer at klimamål er inden for rækkevidde

30.04.2024CSR.dk

Forbedret sikkerhed på danske skibe

30.04.2024Lübech Living ApS

Sponseret

100% genbrugsglas frem for nyt glas

Jobmarked

Se alle

UN Global Compact Network Denmark

Head of Human Rights & Social Sustainability til UN Global Compact Network Denmarks sekretariat

Danmarks største netværk og læringsmiljø for ESG og bæredygtighed i den private sektor søger en engageret og faglig stærk Head of Human Rights & Social Sustainability til at lede vores aktiviteter for danske virksomheder inden for menneskerettigheder og det sociale område. Vores nye kollega vil få ansvaret for vores arbejde med menneskerettigheder, arbejdstagerrettigheder, mangfoldighed og inklusion.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

09.05.2024

Beierholm

Senior Manager til erklæringsafgivelse på bæredygtighedsområdet

Til vores nystartede afdeling for erklæringsafgivelse på bæredygtighedsrapporteringer søger vi en Senior Manager, der kan være med til at sætte sit præg på afdelingen fra dag ét!

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

DSV

Sustainability strategy and reporting professional

Then look no further. In this role, you can build on your knowledge within this field and gain a thorough understanding of working strategically with sustainability in a large, international company.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

DSV

Responsible Sourcing Manager - drive a responsible sourcing framework

If you are a current DSV employee and interested in a position in another country, please contact your Human Resource representative to discuss the process and requirements of applying.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Deloitte

Bliv en del af vores ESG Advisory Team

Deloitte tilbyder globale, integrerede rådgivningsydelser, der omfatter Audit & Assurance, Consulting, Financial Advisory, Risk Advisory og Tax Consulting. Vi hjælper vores kunder med at udmærke sig overalt i verden gennem vores rådgivning, som er baseret på dyb industriekspertise og faglig indsigt.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Deloitte

Bliv en del af vores ESG Advisory Team

Deloitte tilbyder globale, integrerede rådgivningsydelser, der omfatter Audit & Assurance, Consulting, Financial Advisory, Risk Advisory og Tax Consulting. Vi hjælper vores kunder med at udmærke sig overalt i verden gennem vores rådgivning, som er baseret på dyb industriekspertise og faglig indsigt.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Deloitte

Bliv en del af vores ESG Advisory Team

Deloitte tilbyder globale, integrerede rådgivningsydelser, der omfatter Audit & Assurance, Consulting, Financial Advisory, Risk Advisory og Tax Consulting. Vi hjælper vores kunder med at udmærke sig overalt i verden gennem vores rådgivning, som er baseret på dyb industriekspertise og faglig indsigt.

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

SIMAC, Svendborg International Maritime Academy

Undervisere

Vil du være med til at forme fremtidens grønne ledere?

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

16.05.2024

DEMANT

ESG Reporting Controller

ESG Reporting Controller - this is the opportunity you have been waiting for! You will have one of the most important roles in our ESG journey.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

09.05.2024

DELL A/S

Graduate Account Manager – Join the EMEA Sales Graduate Program!

When you join as a Graduate Account Manager not only will you be embarking on a rewarding career at the heart of technology. You will also be gaining an exceptional all-round experience that will contribute to shaping the future of our business. The program is aimed at building the organization’s future sales leaders with many opportunities to network globally through training and events. Lessons in leadership will also be provided from executives with the possibility to interact and connect with them.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

31.05.2024

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Erhvervsakademi Aarhus
Konference
GRØN - en praksisnær konference

14 oplægsholdere og 11 virksomheder/organisationer viser dig på 1 konference, hvordan du i praksis omstiller fra en lineær til en mere bæredygtig cirkulær forretningsmodel. Alt sammen til 0 kr. - det kræver blot du tilmelder dig.

Dato

08.05.2024

Tid

08:30

Sted

Erhvervsakademi Aarhus, Ringvej Syd 104, 8260 Viby J

Aros Business Academy
Efteruddannelse
Aros Facilitatoruddannelse – bliv certificeret facilitator!

Bliv en helstøbt og stærk facilitator! På denne facilitatoruddannelse får du fyldt rygsækken med ny viden og masser af værktøjer, der gør dig i stand til professionelt at facilitere møder, workshops, processer og forandringer.

Dato

13.05.2024

Tid

09:00

Sted

Radisson Blu Scandinavia Hotel, Aarhus

Food Nation
Konference
Danish Delegation in Vietnam: Sustainable and efficient agri-food production

May 14 – 16, 2024, a Danish delegation will visit Vietnam for an export promotion with focus on sustainable solutions for food production and processing.

Dato

14.05.2024

Sted

Ho Chi Minh City

BSR
Workshop
Bringing Nature In: A Workshop to Jumpstart Your Nature Strategy

The importance of addressing the impacts and risks related to nature and biodiversity have never been more pressing for businesses. However, navigating this complex terrain can be daunting as it overlaps with other sustainability areas, making it difficult to know where to start and what to focus on.

Dato

14.05.2024

Tid

08:30

Klimakurser
Kursus
Klimahandling og klimaregnskab i praksis - Kolding i maj

Klimakurser er effektiv uddannelse, der giver ledere og medarbejdere de vigtigste kompetencer til at tage ansvar og arbejde med klimahandlinger og klimaregnskab i praksis – så virksomheden lykkes med at honorere klimakravene nu og i fremtiden.

Dato

14.05.2024

Tid

09:00

Sted

Kolding

Aros Business Academy
Efteruddannelse
Aros Mini MBA – Lederuddannelse

Aros Mini MBA er Danmarks mest ambitiøse Mini MBA – udviklet i tæt samarbejde med landets førende ledelsesekspert, professor Steen Hildebrandt. Lederuddannelsen indfører dig i de klassiske MBA-fag og giver dig samtidig det mest aktuelle inden for ledelse.

Dato

14.05.2024

Tid

08:00

Sted

Radisson Blu Scandinavia Hotel, Aarhus