Støtte til cirkulære værdikæder - for virksomheder i hele Danmark

Den landsdækkende indsats, Closing Loops, understøtter virksomheder, der vil nedbringe klimabelastningen ved at samarbejde i værdikæder. 26 værdikædesamarbejder er i fuld gang, og afprøver fx, hvordan én virksomheds affald kan blive til råvarer i en anden branche. Perspektiverne er store, resultaterne konkrete og netop nu udbydes million-støtte til, at endnu flere små og mellemstore virksomheder kan træde ind i fællesskabet.

Foto: Lifestyle og Design Cluster

20.09.2024

CSR.dk

”Cirkulær økonomi handler om at minimere affald og ressourceforbrug ved at genbruge, reparere, genanvende og forlænge produkters livscyklus. Man arbejder med at holde materialer i kredsløb så længe som muligt. For eksempel ved at undgå udvinding af nyt råstof, og i stedet genbruge materialer, som fx kan være affald fra en helt anden branche. Og det er netop projekter med det sigte, vi kan etablere og støtte, siger programleder i Closing Loops, Kathrine Lykke Kirk. 

En værdikæde er hele processen, som en vare gennemgår: Fra idé til færdigt produkt og videre ud til kunden. Værdikæden omfatter alle de trin, hvor der skabes værdi – så produktet kan blive værdifuldt for den, der køber det. Fra råvareudvinding, produktion og distribution til salg og efterfølgende service.  

Vi skal arbejde som helhed

”Alle de aktører og virksomheder, der bidrager til en proces, tilfører tilsammen værdi til værdikæden. Og netop derfor skal alle led i spil, hvis Danmark skal lykkes med cirkulær økonomi. For cirkulær økonomi er en ny disciplin, som kræver helhedstænkning. Her skal alle led arbejde sammen. Fra designere og udviklere til råvare-leverandører, transportører, producenter og ud til salgsleddet, hvor fx take-back-systemer eller reparation kan være en del af servicen. Samtidig skal man afklare, hvordan produktet senere kan genbruges eller genanvendes, og måske til allersidst deponeres,” forklarer Kathrine Lykke Kirk. 

Store bevillinger skal hjælpe cirkulær omstilling på vej

26 værdikæder er i gang med samarbejdet i Closing Loops. Værdikædesamarbejderne er geografisk spredt og kommer fra mange forskellige brancher. Fælles for dem alle er, at de tænker nyt i værdikæden og ønsker at bidrage til at opnå store effekter inden for den grønne omstilling.
Se nogle af dem her. 

Netop nu er der åbent for, at nye værdikædesamarbejder kan søge ind – med deadline 1. oktober.

”Danske virksomheder kan få 50% i støtte på projektbudgetter op til 3 millioner kr. Derfor kan Closing Loops gøre en konkret og målbar forskel for de værdikæder, der beslutter sig til at samarbejde om nye cirkulære løsninger”, siger Kathrine Lykke Kirk og understreger, at ansøgerne skal have ambitioner om at skabe konkrete resultater sammen. Fx om at nedbringe virksomhedens ressourceforbrug og affaldsmængder eller udvikle innovative løsninger, der giver nye forretningsmuligheder.

- EHS

ista Danmark A/S

Sponseret

CO2- rapportering skaber overblik og styrker den grønne omstilling

CSR.dk

Jobopslag: Fagmedie eller jobportal – hvad virker bedst?

Relateret indhold

02.05.2025CSR.dk

Politiske beslutninger årsag til langsom udbygning af vedvarende energi

02.05.2025CSR.dk

Klimaforandringerne rammer Danmark: I forreste række står boligejerne

30.04.2025Dagrofa aps

Sponseret

SPAR styrker lokal indsats for en renere natur – nu kan kunderne også være med

29.04.2025Nilfisk

Sponseret

Nilfisk forpligter sig til Net-Zero-mål inden 2040

28.04.2025BSR

Sponseret

Climate and Nature Integration 101: In Conversation with Helen Crowley

24.04.2025Mind Energy

Sponseret

Energi Danmark konsoliderer sig på tværs af Norden

23.04.2025CSR.dk

Fra mælkekarton til byggemateriale: Skånsk virksomheder fordobler kapaciteten

22.04.2025Klimakampen ApS

Sponseret

Kan du samle det stærkeste hold klimakæmpere?

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Danmarks Medie- og Journalisthøjskole
Kursus
Bæredygtighedskommunikation uden greenwashing

Du får kommunikationsværktøjer, så du kan styrke din organisations bæredygtige profil. På den måde giver du din organisation en tydelig og troværdig stemme, der øger brandværdien og skaber en klar position over for kunder og samarbejdspartnere.

Dato

28.04.2025

Tid

10:00

Sted

Danmarks Medie- og Journalisthøjskole, Amagerfælledvej 190, 2300 Kbh. S

Danmarks Medie- og Journalisthøjskole
Kursus
Strategisk ESG-kommunikation

Du lærer at bruge indsigter fra din organisations ESG-indsats til strategisk kommunikation. Dine undervisere Line Schmeltz og Anna Karina Kjeldsen sørger for, at du efter kurset kan kommunikere aktivt til omverdenen om din virksomheds arbejde med samfundsansvar.

Dato

30.04.2025

Tid

10:00

Sted

Amagerfælledvej 190, 2300 København S

DNV Business Assurance Denmark
Kursus
APQP4Wind Specialist Training

Event Description

Dato

06.05.2025

Sted

Online

Beierholm
Webinar
Biodiversitet i et værdikædeperspektiv (2/2)

Hvordan påvirker din virksomhed biodiversiteten – og hvordan påvirker biodiversiteten din virksomhed? Tilmeld dig vores webinar og få en introduktion til de centrale begreber inden for biodiversitet og økosystemer. Vi undersøger, hvordan de påvirker virksomheders drift og værdikæde, og hvordan du kan arbejde strategisk med dem.

Dato

06.05.2025

Tid

08:15

Sted

Online

Dakofa
Seminar
HYBRID-SEMINAR Hvordan knækker vi affaldskurven og øger genbrug? - de danske ambitioner og tiltag

Hvordan kan vi sikre, at vi ikke blot overholder EU’s krav, men også går forrest i udviklingen af en cirkulær økonomi? Hvordan kan danske virksomheder, organisationer og offentlige instanser samarbejde om at reducere affaldsproduktionen og fremme genbrug?

Dato

06.05.2025

Tid

12:30

Sted

Dakofa, Vesterbrogade 149, Bygning D, 4. sal, KBH V

Etisk Handel Danmark
Webinar
Indsigt i: CSRD og CSDDD (2025)

Webinar: Fra due diligence til lovgivning – Sådan bliver du klar til CSRD og CSDDD

Dato

06.05.2025

Tid

13:00

Sted

Online