Stort og voksende affaldsmarked i Østeuropa

Den overvejende del af affaldet i de østeuropæiske lande hober sig op på lossepladser. Genbrug og anvendelse til energiformål er snarere undtagelsen end reglen. EU-direktiver betyder dog, at praksis skal ændres i løbet af få år.

03.10.2008

CSR.dk

Af Kristina Øby Pedersen

Med de østeuropæiske landes indtræden i EU blev de i lighed med øvrige EU-lande underlagt en række direktiver om genbrug/genvinding af affald eller anvendelse til energiformål (waste-to-energy) – enten ved medforbrænding eller fremstilling af biogas eller ethanol. Direktiverne er siden blevet del af de enkelte landes lovgivning, men ifølge en større undersøgelse – gennemført af Trend:research (institut for markedsundersøgelser) - kniber det med at føre lovgivningen ud i livet.

De fire undersøgte lande Tjekkiet, Ungarn, Polen og Slovakiet producerer årligt 274 millioner tons affald. Heraf udgøres hovedparten (230 millioner tons) af slam, husdyrgødning og andet landbrugsaffald, hvoraf hovedparten anvendes som gødning i landbruget.

Hvad angår det øvrige affald er deponering fortsat langt den hyppigst anvendte bortskaffelsesmetode. Det gælder således mellem 80 og 90 procent af husholdningsaffaldet samt blandede affaldsfraktioner. Det er billigt, det er normal praksis, og de fire lande har masser af plads til formålet.

EU-standarder gør affaldsbehandling til vækstmarked
”Faciliteter til indsamling af sorteret affald er installeret, men bruges kun lidt, og genanvendelse af blandet affald er problematisk,” siger Christine Huchzermeier fra Trend:research til Miljø Horisont. Hun peger på, at afgifterne ved deponering er så lave, at de ikke fungerer som incitament til en ændret praksis.

Visse steder – fx Tjekkiet - er udviklingen i gang, men stort set udelukkende i form af projekter til medforbrænding. Ifølge Christine Huchzermeier har manglende finansiering, lokal modstand, manglende sikkerhed for en kontinuerlig forsyning med affald og lignende dog betydet, at projekter, der kunne skabe nye normer for affaldsbehandling, står stille. Mange hidtidige projekter er blevet stoppet allerede i planlægningsfasen, da viljen til at realisere lovgivningen hidtil har været så utilstrækkelig, at investorer har holdt sig tilbage.

Hun mener derfor, at kravene fra EU er den helt afgørende faktor for at opnå succes. I direktiverne er fastsat krav, som skal være opfyldt i henholdsvis 2010 og 2013. Og hun har ingen forventning om, at den fastsatte overgangsperiode bliver forlænget. Derfor vil der med økonomisk bistand fra EU ske hurtige forbedringer, indtil man når en standard, som er på højde med EU-standarderne. Trend:research forventer, at markedet for affaldsbehandling vil være i høj vækst helt frem til 2020 – ikke alene på grund af EU-standarder, men også som følge af stigende mængder af affald i takt med den økonomiske vækst.

Muligheder for samarbejde
Hvad angår markedsmuligheder for nye aktører, mener hun fortsat, der er muligheder.

”Som det ser ud nu, er de fire lande langt bagud for målet, alligevel er markedet allerede delt mellem lokale aktører og store vesteuropæiske virksomheder, men det er muligt at komme ind på markedet gennem et samarbejde med de lokale myndigheder,” siger hun.

Vi ville gerne have talt med en eller flere af de virksomheder, som har forsøgt en opstart af projekter, men deres navne er ikke tilgængelige.
www.miljohorisont.dk/affald

Vestforbrænding

Sponseret

Vi går i dybden med CO2

CSR.dk

Jobopslag: Fagmedie eller jobportal – hvad virker bedst?

Relateret indhold

02.07.2025Folkekirkens Nødhjælp

Sponseret

Danskerne elsker genbrug – især om sommeren

02.07.2025Elis Danmark A/S

Sponseret

Danmarks første anlæg til anvendelse af regnvand i industriproduktion er sat i drift

01.07.2025MeetDenmark - Dansk Erhvervs- og Mødeturisme

Sponseret

Podcast til sommerferien

01.07.2025CSR.dk

Nordea justerer regler efter lån til oliegigant

01.07.2025Miljømærkning Danmark

Sponseret

Nu kan festivaler og andre events svanemærkes

27.06.2025Aalborg Kongres & Kultur Center

Sponseret

Bæredygtighedsindsats når nye højder: AKKC certificeret med Svanemærket

27.06.2025CSR.dk

Udskældte klimareduktioner skal tages i brug i stor stil

24.06.2025MeetDenmark - Dansk Erhvervs- og Mødeturisme

Sponseret

Gør social bæredygtighed til en styrkeposition – deltag i nyt gratis forløb

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
DTU
Webinar
Master in Sustainable Leadership Information Session

Discover how you can elevate your career and bring significant value to your company with a Master in Sustainable Leadership.

Dato

03.07.2025

Tid

09:00

Sted

Online

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Webinar
Q&A webinar 8. august: Sustainable Business Change Manager

Overvejer du at tage en uddannelse inden for ESG og bæredygtighed, kan Sustainable Business Change Manager være rigtig for dig. Er du interesseret, men har spørgsmål eller brug for fif til, hvordan du kan sælge uddannelsen ind internt? Deltag i et uforpligtende webinar om uddannelsen.

Dato

04.08.2025

Tid

12:30

Sted

Zoom

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Webinar
Q&A webinar August 5, 2025: Sustainable Business Change Manager (Intl/Online)

Are you considering an education in ESG and sustainability? The Sustainable Business Change Manager programme might be the perfect fit for you. If you’re interested but have questions or need tips on how to present the programme’s value internally, join our Q&A webinar to learn more.

Dato

05.08.2025

Tid

14:00

Sted

Zoom

Dansk Standard
Kursus
ISO 14001 kursus: Diplomkursus i miljøledelse

På to dage præsenteres du for det grundlæggende indhold i ledelsesstandarden ISO 14001:2015 Miljøledelse, og lærer hvordan de enkelte krav efterleves i praksis. Der vil undervejs i kurset være praktiske øvelser, der kan inspirere dig til at arbejdet til i din egen organisation efterfølgende. Som afslutning følger en multiple choice eksamen, som måler på dine erhvervede viden og færdigheder.

Dato

18.08.2025

Tid

08:00

Sted

Dansk Standard, Nordhavn

Bureau Veritas
Kursus
FSMS ISO 22000:2018 Lead Auditor Fødevaresikkerhed (CQI IRCA-certificeret)

Ved succesfuld gennemførelse af vores CQI and IRCA-certificeret FSMS ISO 22000:2018 Lead Auditor Fødevaresikkerhedskursus vil du være i stand til at planlægge, gennemføre og afrapportere effektive 1., 2. og 3. parts audits af ledelsessystemer i henhold til kravene i ISO 22000:2018.

Dato

18.08.2025

Tid

08:30

Sted

Vejle

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Uddannelse
Sustainable Business Change Manager – Praktisk Mini MBA med certificering (DK) start 18. aug. 2025

Tid til at forbedre ESG og sustainability-indsatsen I virksomheden – eller til at tage næste karriereskridt? Få nyeste viden og praktiske værktøjer til at opgradere din virksomheds ESG- og bæredygtighedsindsats, din egen faglighed og dit CV. Næste holdstart i aug 2025

Dato

18.08.2025

Tid

09:00

Sted

Kosmopol v. DEA, Fiolstræde 44, 1171 København K