Stor undersøgelse svarer på, hvordan vi renoverer klimavenligt

Der er bred enighed om, at det næsten altid er bedst for klimaet at renovere frem for at rive ned og bygge nyt. Men hvordan renoverer vi så på den mest klimavenlige måde? Det giver et stort, tværfagligt projekt nu svar på.

Foto: Realdania

04.10.2024

CSR.dk

Når det kommer til nybyggeri, er der stort fokus på klimaindsatsen. Der er udviklet fælles data, beregningsmetoder og klimakrav.

Men alt det mangler for arbejdet med renovering. Det på trods af, at renovering er en stor del af byggeaktiviteten i Danmark, og at vi gerne skal bevare og renovere mere i de kommende år.

Den filantropiske forening Realdania har derfor sat gang i et stort projekt, som skal skabe øget viden, fælles metoder og flere fælles tal, der kan styrke hele byggebranchens mulighed for at udføre bedre sammenlignelige vurderinger af klimabelastningen af forskellige renoveringsscenarier i et livscyklusperspektiv.

Det arbejde er nu samlet og udgivet i rapporten 'Renovering er bedst for klimaet' og i den mere tekniske baggrundsrapport 'Klimadata for renovering', som begge udkommer den 4. oktober.

Gennemregnede scenarier

Rapporten bringer helt ny viden til torvs om, hvordan vi renoverer på en måde, der er bedst for klimaet. Og hvor det samtidig giver bedst mening ud fra et økonomisk perspektiv. Viden, som betyder, at man både i byggebranchen og på politisk niveau nu kan træffe beslutninger om bevaring og renovering ud fra et mere kvalificeret grundlag.

"Der har indtil nu været en ret begrænset viden om, hvordan vi renoverer mest klimavenligt, men i rapporten har vi fået gennemregnet forskellige renoveringsscenarier for en række forskellige bygningstyper. Her er den klare konklusion, at renovering er bedst for klimaet, og at selv lette renoveringer i et livscyklusperspektiv er bedre end at rive ned og bygge nyt.," siger Thomas Waras Brogren, der er projektchef i Realdania, og fortsætter:

"Projektgruppen har også regnet på økonomien i en række renoveringsscenarier, og her viser det sig også, at renovering på den lange bane ofte er en totaløkonomisk mere fordelagtig løsning end at bygge nyt. På den måde kan vi sige, at det ofte vil være ved renoveringer, at vi får størst klimaeffekt for pengene."

Udgangspunkt i nye emissionsfaktorer

Rapportens beregninger tager udgangspunkt i de såkaldte 2025-emissionsfaktorer, der i fremtiden skal anvendes til LCA-beregninger. De adskiller sig markant fra 2023-emissionsfaktorerne, da forventningen er, at vores energiforsyning i fremtiden vil have en lavere CO₂-udledning end i dag.

"Med de nye emissionsfaktorer vil der uundgåeligt blive skabt et større fokus på at reducere klimapåvirkning fra byggematerialer end fra energi til bygningsdrift. Tidspunktet for udledningen bliver en af de faktorer, som der kommer mere fokus på. For vi skal gerne reducere klimabelastningen nu og ikke først om mange år. Det kan også blive mere relevant at anvende flere biogene byggematerialer. Det kommer til at påvirke den måde, vi bevarer og renoverer på i fremtiden," siger Thomas Waras Brogren.

Nye perspektiver på æstetik

Rapporten giver i øvrigt et blik på, hvordan fremtidens klimabevidste renoveringer vil påvirke arkitekturen. Især brugen af biogene materialer som træ og kork og nænsomme renovering, hvor kun det allermest nødvendige udskiftes, bliver fremhævet som nogle af de elementer, der kan præge fremtidens renoveringer.

Det er materialer, der patinerer over tid, og det åbner op for nye perspektiver på, hvordan vi opfatter bygningers æstetik og vedligeholdelse. Samtidig vil det have betydning, hvis vi går hen mod en tilgang, hvor vi renoverer mere løbende i takt med, at dele af vores bygninger bliver nedslidte.

En lang række specialister fra Arkitema, Cowi, BUILD og Rådet for Bæredygtigt Byggeri har samarbejdet om at se på fremtidens klimavenlige renoveringer.

Projektet har haft en følgegruppe på 60 personer fra byggebranchen, som har bidraget med input til forskellige muligheder og nye perspektiver på arbejdet med at renovere klimavenligt.

- EHS

Vestforbrænding

Sponseret

Vi går i dybden med CO2

CSR.dk

Jobopslag: Fagmedie eller jobportal – hvad virker bedst?

Relateret indhold

02.07.2025Folkekirkens Nødhjælp

Sponseret

Danskerne elsker genbrug – især om sommeren

02.07.2025Elis Danmark A/S

Sponseret

Danmarks første anlæg til anvendelse af regnvand i industriproduktion er sat i drift

01.07.2025MeetDenmark - Dansk Erhvervs- og Mødeturisme

Sponseret

Podcast til sommerferien

01.07.2025CSR.dk

Nordea justerer regler efter lån til oliegigant

01.07.2025Miljømærkning Danmark

Sponseret

Nu kan festivaler og andre events svanemærkes

27.06.2025Aalborg Kongres & Kultur Center

Sponseret

Bæredygtighedsindsats når nye højder: AKKC certificeret med Svanemærket

27.06.2025CSR.dk

Udskældte klimareduktioner skal tages i brug i stor stil

24.06.2025MeetDenmark - Dansk Erhvervs- og Mødeturisme

Sponseret

Gør social bæredygtighed til en styrkeposition – deltag i nyt gratis forløb

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
DTU
Webinar
Master in Sustainable Leadership Information Session

Discover how you can elevate your career and bring significant value to your company with a Master in Sustainable Leadership.

Dato

03.07.2025

Tid

09:00

Sted

Online

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Webinar
Q&A webinar 8. august: Sustainable Business Change Manager

Overvejer du at tage en uddannelse inden for ESG og bæredygtighed, kan Sustainable Business Change Manager være rigtig for dig. Er du interesseret, men har spørgsmål eller brug for fif til, hvordan du kan sælge uddannelsen ind internt? Deltag i et uforpligtende webinar om uddannelsen.

Dato

04.08.2025

Tid

12:30

Sted

Zoom

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Webinar
Q&A webinar August 5, 2025: Sustainable Business Change Manager (Intl/Online)

Are you considering an education in ESG and sustainability? The Sustainable Business Change Manager programme might be the perfect fit for you. If you’re interested but have questions or need tips on how to present the programme’s value internally, join our Q&A webinar to learn more.

Dato

05.08.2025

Tid

14:00

Sted

Zoom

Dansk Standard
Kursus
ISO 14001 kursus: Diplomkursus i miljøledelse

På to dage præsenteres du for det grundlæggende indhold i ledelsesstandarden ISO 14001:2015 Miljøledelse, og lærer hvordan de enkelte krav efterleves i praksis. Der vil undervejs i kurset være praktiske øvelser, der kan inspirere dig til at arbejdet til i din egen organisation efterfølgende. Som afslutning følger en multiple choice eksamen, som måler på dine erhvervede viden og færdigheder.

Dato

18.08.2025

Tid

08:00

Sted

Dansk Standard, Nordhavn

Bureau Veritas
Kursus
FSMS ISO 22000:2018 Lead Auditor Fødevaresikkerhed (CQI IRCA-certificeret)

Ved succesfuld gennemførelse af vores CQI and IRCA-certificeret FSMS ISO 22000:2018 Lead Auditor Fødevaresikkerhedskursus vil du være i stand til at planlægge, gennemføre og afrapportere effektive 1., 2. og 3. parts audits af ledelsessystemer i henhold til kravene i ISO 22000:2018.

Dato

18.08.2025

Tid

08:30

Sted

Vejle

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Uddannelse
Sustainable Business Change Manager – Praktisk Mini MBA med certificering (DK) start 18. aug. 2025

Tid til at forbedre ESG og sustainability-indsatsen I virksomheden – eller til at tage næste karriereskridt? Få nyeste viden og praktiske værktøjer til at opgradere din virksomheds ESG- og bæredygtighedsindsats, din egen faglighed og dit CV. Næste holdstart i aug 2025

Dato

18.08.2025

Tid

09:00

Sted

Kosmopol v. DEA, Fiolstræde 44, 1171 København K