Spidsen af Ørestad bliver det første boligbyggeri baseret på FN’s verdensmål

En enig dommerkomité har netop udpeget en vinder af projektkonkurrencen om at bygge på den yderste spids af Ørestad. Vinderen UN17 Village har fokus på at skabe en bæredygtige by, der tager udgangspunkt i FN's verdensmål.

NREP skal sammen med rådgiverne Lendager Group og Årstiderne Arkitekter skabe den nye bæredygtige UN17 Village på spidsen af Ørestaden. Illustration: By & Havn.

27.11.2018

CSR.dk

I dag ligger spidsen af Ørestad stort set ubebygget hen, men inden længe vil et nyt, bæredygtigt boligområde baseret på FN’s verdensmål tage form netop her.

Det er konklusionen, efter at en enig dommerkomite har udpeget NREP med rådgiverne Lendager Group og Årstiderne Arkitekter og deres projekt UN17 Village til at skabe det bedste projekt i området.

Læs også: Mindre larm og mere lys i den bæredygtige by

”Det bliver et bæredygtigt boligbyggeri, der med afsæt i en omsætning af FNs 17 verdensmål vil sætte nye standarder for byggeri i urban kontekst. Byggeriet vil have udadvendte, offentlige funktioner, der skaber rum for nærvær, gode naboskaber og fællesskab. Der kommer både et spisehus, lobby, fælleshus, delecentral og badehus og på den måde bliver det er projekt, der kommer hele kvarteret til glæde”, siger adm. direktør i By & Havn Anne Skovbro om vinderprojektet og tilføjer:

Noget af det, som skal være med til at gøre projektet unikt, er, at det er omkranset af Naturpark Amager på flere sider. Illustration: By & Havn..

”Projektet er unikt i den forstand, at det er omkranset af Naturpark Amager på flere sider. Der er derfor en nærhed til naturen, selvom det ligger i Hovedstaden. Det er en af de bedste placeringer i Ørestad”, siger hun.

Der deltog i alt fire teams i konkurrencen, som er blevet vurderet på publikumsorienterede funktioner, åbenhed i bebyggelsen og bæredygtighed. By & Havn har desuden stillet krav om, at byggeriet skal bæredygtighedscertificeres til minimum guld efter standarden DGNB.

Omsætter verdensmål til konkret handling
Navnet på vinderprojektet UN17 Village refererer til FN’s 17 verdensmål og skal afspejle vinderteamets bæredygtige ambitioner for projektet.

Området bliver opdelt i fem karreer – hver med en fællesfunktion i stueetagen – og på tagfladerne etableres et stort væksthus, som både bliver et fælleshus og et mødested. De fem karreer får hvert sit udtryk og bygges i høj grad af genanvendte materialer og komponenter.

Der skal være stor fokus på fællesskab i UN17 Village, hvor beboerne kan mødes om dyrkning af nyttehaverne, fællesmiddage i spisehuset og rekreation i spaen. Illustration: By & Havn..

”Det er ikke alene den enestående beliggenhed, der gør projektet unikt. UN17 Village er det første byggeprojekt i verden, der omsætter FNs 17 nye verdensmål til konkret handling. Lendager Group er i kraft af sit fokus på bæredygtighed og en ny måde at skabe løsninger på globalt ledende med hensyn til at implementere bæredygtige løsninger hurtigere, mere altomfavnende og billigere, end vi tidligere har oplevet i byggebranchen. UN17 Village hæver baren for bæredygtighed – globalt”, siger Anders Lendager, adm. direktør og grundlægger af Lendager Group.

Projektet kommer til at bestå af boliger til omtrent 830 nye ørestadboere og en række offentlige fællesfunktioner. Efter planen bliver der også mulighed for at indrette sig i forskellige typer af boliger i UN17 Village. Både de mere traditionelle familieboliger og egentlige bofællesskaber.

“Ikke alene bliver projektet et fyrtårn inden for bæredygtigt boligbyggeri, det udfordrer og møder også behovet for nye boligformer I hovedstaden. En stor del af boligerne organiseres omkring fælleskaber, der giver en ekstra dimension i dagligdagen. Her kan beboere og besøgende mødes, eksempelvis omkring dyrkning af nyttehaverne, fællesmiddage i spisehuset og rekreation i spaen", siger kreativ direktør og partner i Årstiderne Arkitekter, Mikkel Westfall, og fortsætter:

Området bliver opdelt i fem karreer, der får hvert sit udtryk og bygges i høj grad af genanvendte materialer og komponenter. Illustration: By & Havn. .

"Arkitekturen i UN17 Village er ambitiøs og varieret til glæde for de kommende beboere, men vil også som en levende og tilgængelig bydel invitere resten af Ørestad indenfor”.

Læs også: Den bæredygtige by skal først og fremmest være god at bo i

De tre andre projekter i konkurrence kom fra Falk-Rønne Kirkegaard i samarbejde med Bjarke Ingels Group, Balder Danmark A/S i damarbejde med Henning Larsen Architects og SLA og NCC Danmark A/S i samarbejde med Zeso Arkitekter. I dokumentet herunder kan du læse dommerkomiteens betækninger i forbindelse med udvælgelsen.

- JMA

Miljømærkning Danmark

Sponseret

Stor stigning i antallet af svanemærkede kantiner

Lidl Danmark

Sponseret

Lidl vinder med strategi for plantebaseret kost

Mere fra...

06.12.2023CSR.dk

Nedrivningsvirksomheder får central rolle i nyt materialepas

06.12.2023CSR.dk

EU-aftale om nye krav til bæredygtige produkter på plads

06.12.2023CSR.dk

S og G mangler i dansk erhvervslivs fokus på ESG

05.12.2023CSR.dk

Politisk klimaforslag er effektløst, vurderer økonomer

04.12.2023CSR.dk

COP28: Lande underskriver aftale om tredobling af kapacitet til vedvarende energi

01.12.2023CSR.dk

Vigtig aftale lander på første COP28-dag

01.12.2023CSR.dk

Migrantarbejdere får det farligste arbejde på danske byggepladser

01.12.2023CSR.dk

Klimaundersøgelse viser danskere i to fløje

Jobmarked

Se alle

Erhvervsakademi Aarhus

Underviser inden for bæredygtighed og grøn omstilling

Erhvervsakademi Aarhus søger en ny kollega til undervisning på vores kurser og efter-/videreuddannelser indenfor virksomhedernes grønne omstilling og bæredygtighed. Jobstart er 1. marts.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

31.12.2023

Miljømærkning Danmark

Kommunikationskonsulent med fokus på forbrugere og presse til Miljømærkning Danmark

Synes du, der er brug for at sætte tempoet op på den grønne omstilling, og vil du gerne bidrage? Kan du komme ud over rampen med at tilpasse sprog og budskaber til de mange forskellige forbrugermålgrupper og -kanaler? Og er du klar til at opsøge og servere gode historier til medierne? Så er det måske dig, vi søger.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

07.12.2023

Etisk Handel Danmark

Praktikant

Vil du være med til at sætte fart på den grønne og ansvarlige omstilling? Så er det nu vi søger praktikanter til forårssemesteret 2024.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

31.12.2023

Viegand Maagøe

Studentermedhjælper med interesse og kompetencer inden for livscyklusanalyser

Interesserer du dig for livscyklusanalyser (LCA) og andre miljøanalyser, og vil du gerne udbygge din viden om, hvordan de bruges i praksis? Så er det dig, vi leder efter! Viegand Maagøe søger en studerende, der er i gang med en relevant videregående uddannelse inden for Miljøteknologi eller lign., og som brænder for at arbejde med grøn omstilling, cirkulær økonomi, livscyklusanalyser og bæredygtighed.

Område

Hele landet

Ansøgningsfrist

30.12.2023

Events

Se alle
Erhvervsakademi Aarhus
Konference
Temadag: Bæredygtighed i bestyrelsesarbejdet

Kom med på denne temadag og lær hvordan du styrker bestyrelsens kompetencer inden for bæredygtighed og grøn omstilling.

Dato

07.12.2023

Tid

08:30

Sted

Erhvervsakademi Aarhus, Ringvej Syd 104, 8260 Viby J

Forum for Bæredygtige Indkøb
Webinar
Gå-hjem-møde: Biodiversitet i indkøb

Forum for Bæredygtige Indkøb inviterer til et gå-hjem-møde, som giver dig indsigt i, hvordan det er muligt at medtænke biodiversitet i indkøb og udbud.

Dato

07.12.2023

Tid

10:00

Sted

Online

Klimakurser
Kursus
Klimahandling og klimaregnskab i praksis - onlineforløb i december

Klimakurser er effektiv uddannelse, der giver ledere og medarbejdere de vigtigste kompetencer til at tage ansvar og arbejde med klimahandlinger og klimaregnskab i praksis – så virksomheden lykkes med at honorere klimakravene nu og i fremtiden.

Dato

07.12.2023

Tid

09:00

Sted

Live online (Zoom)

Valified
Webinar
Webinar: Gratis introduktion til ESG rapporteringen

Gratis webinar med fokus på at hjælpe din virksomhed i gang med ESG rapporteringsarbejdet.

Dato

08.12.2023

Tid

09:00

Sted

Online

access2innovation
Morgenmøde
Navigating Corporate Cultures:

Contrasts between Nordic and East/Southern African Companies

Dato

08.12.2023

Tid

09:30

Sted

kortlink.dk/2np2k

Aros Business Academy
Kursus
Bæredygtighedskommunikation & brand management

Lær at kommunikere alle jeres fremragende bæredygtige tiltag og styrke jeres bæredygtige brand – og undgå samtidig at falde i fælderne ‘greenwashing’ og ‘greenhushing’!

Dato

11.12.2023

Tid

09:00

Sted

Radisson Blu Scandinavia Hotel, Aarhus