Social ansvarlighed fastholder medarbejdere

Arbejdstøjsproducenten Mascot har gennem et år drevet virksomhed i Vietnam, hvor god løn og gode arbejdsforhold ikke er en selvfølge. Til gengæld er det heller ikke en selvfølge, at man kan fastholde arbejdskraften.

Fra fabrikken..

04.09.2009

CSR.dk

”Det er vigtigt for MASCOT ikke blot at skabe værdi for virksomheden, men også for det samfund, vi opererer i. Det gør vi blandt andet ved at agere som en ansvarlig samfundsborger, at sikre stabilitet i driften samt at være en god arbejdsgiver for de ansatte,” siger Michael Grosbøl, som er adm. direktør i det familiedrevne MASCOT A/S.
Det er ikke kun til gavn for medarbejderne, for i modsætning til andre virksomheder med produktion i Vietnam har MASCOT ikke svært ved at holde på arbejdskraften.

Godt arbejdsmiljø
MASCOT arbejder tæt sammen med det lokale samfund i Hai Duong provinsen, hvor fabrikken er placeret. Her beskæftiger MASCOT omkring 700 medarbejdere med syning af MASCOTs produkter, quiltproduktion, håndtering af råvarelager samt administration. Den administrerende direktør for fabrikken i Vietnam, Thomas Bo Pedersen, har som tidligere chef for erhvervsafdelingen på den danske ambassade i Hanoi et godt kendskab til Vietnam og dens befolkning.

”De udenlandske investeringer er vokset kraftigt i Vietnam de seneste år, og der er efterhånden mange gode jobmuligheder for vietnameserne. For at tiltrække og fastholde kvalificeret arbejdskraft er det vigtigt for MASCOT, at være blandt de bedste arbejdsgivere og skabe et godt arbejdsmiljø for de ansatte. Vi oplever, at medarbejderne generelt er dygtige og gerne vil videreudvikle deres færdigheder. Når vi behandler de ansatte ordentligt, kommer vi meget langt”, fortæller Thomas Bo Pedersen.

Egen lægeklinik på fabrikken
Af konkrete initiativer har MASCOT ansat egen læge og sygeplejerske, der begge arbejder fuld tid på fabrikkens lægeklinik, hvor de ansatte ud over behandling kan få vejledning om sundhed og sygdomsforebyggelse. For nyligt afholdt virksomheden et informationsmøde for alle ansatte om AIDS, og hvordan den i Vietnam udbredte sygdom forebygges. Til mødet havde virksomheden inviteret en kendt AIDS aktivist, som fortalte sin personlige historie som AIDS ramt, og hvordan sygdommen undgås. Det vakte en del opsigt, at MASCOT som den første virksomhed i Hai Duong har taget dette initiativ, og det blev blandt andet fyldigt dækket i vietnamesisk TV.

Gode rammer – gode resultater
Ud over det forebyggende sundhedsarbejde har MASCOT foretaget en række tiltag for at tiltrække og fastholde kvalificeret arbejdskraft. ”Vi fokuserer på at skabe gode rammer for medarbejderne, da vi tror på, at gode arbejdsforhold er en forudsætning for, at medarbejderne aktivt deltager i udviklingen af virksomheden. I sidste ende er dette med til at sikre vores konkurrenceevne og give gode resultater,” siger Michael Grosbøl.

De ansatte på fabrikken i Vietnam tilbydes en god løn samt en otte timers arbejdsdag modsat de lange arbejdsdage, der ofte arbejdes på fx kinesiske fabrikker. Ydermere får medarbejderne god og velnærende gratis mad i kantinen, betalt barselsorlov og medlemskab i en fagforening.

”Medarbejdergoderne på vores fabrik i Vietnam kan lyde som en selvfølge for en dansker, men forholdene er helt anderledes i Vietnam, og vores medarbejderforhold gør MASCOT til en attraktiv arbejdsplads for vietnameserne,” vurderer Thomas Bo Pedersen.

Mønstereksempel på social ansvarlighed
Som en international virksomhed ønsker MASCOT at forholde sig troværdigt til sit ansvar, og de gode intentioner bliver hos MASCOT ført ud i praksis til glæde for de ansatte og lokalområdet. Dette har fået øjnene op hos myndigheder og organisationer både i Vietnam og i Danmark. Sidste år blev MASCOT tildelt en særlig hædersbevisning af Hai Duong provinsen og Det Vietnamesiske Ministerium for Planlægning og Investeringer for at være forgangsvirksomhed blandt private investorer i Vietnam. Her blev MASCOTs store indsats på det sikkerhedsmæssige og præventive sundhedsområde fremhævet samt virksomhedens løn- og arbejdsforhold.

”Vi bliver ofte nævnt som et mønstereksempel både af vietnameserne og af diverse danske og udenlandske arbejdsmarkedsforskere. Udflytning af produktion til lavlønslande bør ikke ske på bekostning af grundlæggende sociale rettigheder, og derfor arbejder MASCOT ud fra en Corporate Social Responsibility tankegang og har en særlig Code of Conduct for vores leverandører og producenter”, siger Thomas Bo Pedersen. Også dansk fagbevægelse har set virksomheden efter i sømmene, og fabrikken i Vietnam har haft besøg af LO/FTF’s fællesudvalg samt af 3F Silkeborg, som begge udtrykte anerkendelse af virksomhedens CSR-indsats. Det skyldes ikke mindst, at MASCOT overholder den vietnamesiske arbejdslovgivning til punkt og prikke og holder de ansatte klart orienterede om deres rettigheder og forpligtelser.

”I Vietnam er det langt fra nogen selvfølge. Den vietnamesiske lovgivning lever fuldt op til de internationale arbejdsmarkedskonventioner, men mange virksomheder udnytter myndighedernes manglende kapacitet til at sikre et ordentligt tilsyn med forholdene på de vietnamesiske arbejdspladser”, vurderer Thomas Bo Pedersen.

Globalt adfærdskodeks
Også som samarbejdspartner har MASCOT et godt ry. Virksomhedens Code of Conduct er især rettet mod virksomhedens leverandører rundt omkring i verden, som skal forholde sig til MASCOTs regelsæt inden for miljø, arbejdsmiljø og menneskerettigheder. MASCOTs leverandører skal overholde gældende love og regulativer, og produktionsfaciliteterne skal være af en vis standard og ikke udgøre en sundhedsmæssig risiko for de ansatte. Og så er børnearbejde strengt forbudt, ligesom MASCOTs egne inspektører skal have adgang til at tjekke leverandørernes forhold. Ifølge ILO konventionen, FN’s internationale arbejdsorganisation, anses mindstealderen for beskæftigelse for at være 14 år i udviklingslande. På MASCOTs egen fabrik i Vietnam er alle ansatte over 18 år.

”Børn skal ikke arbejde, men gå i skole. Selvom børnearbejde er forbudt i Vietnam, forekommer det alligevel som i andre udviklingslande. Vi lægger også vægt på, at respektere vietnamesernes forpligtelser over for deres familie samt de nationale helligdage og højtider. Heller ikke det er nogen selvfølge på det vietnamesiske arbejdsmarked,” forklarer Thomas Bo Pedersen.

Bestod prøven
I januar fejrede vietnameserne Tet, det vietnamesiske nytår, hvor de ansatte tilbragte to ugers ferie fra produktionen på MASCOT. Mange virksomheder oplever i forbindelse med Tet, at 20-30 % ikke møder op på arbejde igen efter ferien, fordi de bruger helligdagene til at finde nyt arbejde. Hos MASCOT oplevede man kun et tab på tre medarbejdere, og det anser koncernens administrerende direktør, Michael Grosbøl, for et sundhedstegn.

”Vi ser det som et stort klap på skulderen og som et sundhedstegn for den virksomhed, vi driver i Vietnam. Social ansvarlighed er ikke en hovsaløsning, som kun skal bruges, når problemerne opstår. Det er en vedvarende proces, der kontinuerligt skal udmøntes i handling, og det gør vi ved at holde fast i god forretningsetik og tilpasse de danske medarbejdergoder til vietnamesiske forhold”, slutter Michael Grosbøl.

Dansk Standard

Sponseret

Psykisk arbejdsmiljø - introduktion til standarden DS/ISO 45003:2021

Bureau Veritas

Sponseret

Online forum om food waste & loss

Relateret indhold

24.04.2024CSR.dk

Cigaretproducenter skal betale mere for opsamling af skod

24.04.2024CSR.dk

Kunstig intelligens kan bane vej for mere resiliente og regenerative værdikæder

19.04.2024Dansk Erhverv

Sponseret

Virksomheder kan få hjælp til rapportering om deres globale værdikæde gennem partnerskaber

19.04.2024Daka Denmark A/S

Sponseret

Bliv kåret som Årets medlem i REFOOD mærket

15.04.2024BOXIT Container

Sponseret

Værkstedscontainere til fremtidens bygge- og installationsprojekter

05.04.2024CSR.dk

4 hacks til at få mere ESG i virksomhedens indkøb

04.04.2024Dentsu Danmark A/S

Sponseret

Ny greenwashing: ”Cirkularitet” er et ophedet buzzword

03.04.2024Toyota Material Handling A/S

Sponseret

Technicon A/S og Toyota Material Handling Danmark A/S indgår samarbejde

Jobmarked

Se alle

DEMANT

ESG Reporting Controller

ESG Reporting Controller - this is the opportunity you have been waiting for! You will have one of the most important roles in our ESG journey.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

09.05.2024

DELL A/S

Graduate Account Manager – Join the EMEA Sales Graduate Program!

When you join as a Graduate Account Manager not only will you be embarking on a rewarding career at the heart of technology. You will also be gaining an exceptional all-round experience that will contribute to shaping the future of our business. The program is aimed at building the organization’s future sales leaders with many opportunities to network globally through training and events. Lessons in leadership will also be provided from executives with the possibility to interact and connect with them.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

31.05.2024

Daka Denmark A/S

Studiejob i en af Danmarks største genanvendelsesvirksomheder

Studerer du kommunikation eller markedsføring, og har lyst til at udfordre dine kompetencer i et studierelevant job. Så tilbyder vi et studejob på 15 timer om ugen, med mulighed for at arbejde med hele værktøjskassen inden for markedsføring og kommunikation.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

05.05.2024

Andel

Biodiversitetsspecialist til investeringer i vedvarende energi

Vil du være med til at fremme biodiversitet i udbygningen af vedvarende energiproduktion? Har du et solidt fagligt grundlag og indsigt i den jura, som knytter sig til naturforvaltning?

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

05.05.2024

Andel

Due diligence manager, menneskerettigheder og sociale forhold til investeringer i vedvarende energi

Vil du være med til at sikre menneskerettigheds-due diligence i udbygningen af vedvarende energiproduktion? Har du blik for den forretningsstrategiske værdiskabelse, som due diligence kan bibringe?

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

05.05.2024

Andel

Due diligence manager, miljømæssige forhold til investeringer i vedvarende energi

Vil du være med til at sikre miljømæssig due diligence i udbygningen af vedvarende energiproduktion? Har du blik for den forretningsstrategiske værdiskabelse, som due diligence kan bibringe?

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

05.05.2024

Etisk Handel Danmark

Rådgiver i bæredygtig udvikling og handel

Vi søger en erfaren rådgiver i bæredygtig udvikling og handel til sekretariatet i Etisk Handel Danmark.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

04.05.2024

BESTSELLER

SENIOR ENVIRONMENTAL IMPACT SPECIALIST

Are you passionate about making a difference in the apparel and textiles industry by measuring and communicating environmental impacts? At BESTSELLER, we are committed to accelerating our journey towards a more sustainable future for our industry. Join us on this exciting journey!

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

01.05.2024

Etisk Handel Danmark

Rådgiver i bæredygtig udvikling og handel

Vi søger en erfaren rådgiver i bæredygtig udvikling og handel til sekretariatet i Etisk Handel Danmark.

Ansøgningsfrist

04.05.2024

Fortum Waste Solutions A/S

Apprentice Warehouse

Vil du være lagerelev hos os? Er der en indkøber gemt i dig med flair for god kundeservice, så læs videre her om en spændende mulighed for dig!

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

30.04.2024

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Sustainable Business Solutions ApS
Efteruddannelse
Sustainability Management i praksis - Forår 24 i Aarhus

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

16.04.2024

Tid

08:30

Sted

Comwell Aarhus, Værkmestergade 2 8000 Aarhus C

Sustainable Business Solutions ApS
Efteruddannelse
Sustainability Management i praksis - Forår 24 i København

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

23.04.2024

Tid

08:30

Sted

Tivoli Hotel og Congress Center, Arni Magnussons Gade 2 1577 København V

Klappir Nordic ApS
Konference
MEET US AT LOOP FORUM

We have a complete solution for your ESG compliance work, and we would love to discuss opportunities with you!

Dato

24.04.2024

Tid

09:30

Sted

Lokomotivværkstedet - Otto Busses Vej 5A, 2450 København

Byggeriets Samfundsansvar
Seminar
Få styr på ‘S’ i ESG (Aarhus)

Social bæredygtighed bliver i ny international bæredygtighedslovgivning sidestillet med den miljømæssige. Det vil sige, at menneskerettigheder og arbejdstagerrettigheder bliver en lige så vigtig del af byggeriets tilgang til bæredygtighed. En helhedsorienteret tilgang er altså helt afgørende, når vi omstiller vores økonomi og aktiviteter mod fremtidens marked. På dette seminar kan du blive klogere på, hvordan du kan igangsætte initiativer inden for dit ”S” i ESG, der gør dig i stand til at møde den konstante udvikling i markedet. Seminaret udbydes i samarbejde med Bygherreforeningen.

Dato

25.04.2024

Tid

09:00

Sted

Aarhus

Aros Business Academy
Kursus
Den Intensive Projektlederuddannelse (DIPLU)

Bliv projektleder på 6 intensive dage! Vi har skruet et program sammen, hvor du får alle værktøjerne til at STYRE og LEDE dine projekter sikkert i mål. Projektlederuddannelsen består af 3 moduler og vil komme både dig, dit team og din arbejdsgiver til gav

Dato

29.04.2024

Tid

09:00

Sted

Radisson Blu Scandinavia Hotel, Aarhus

SUSTAINX ApS
Webinar
Hvordan lykkes man som ESG-ansvarlig?

Et indblik i opgaver, processer og strategier

Dato

30.04.2024

Tid

11:00

Sted

Teams