Skoler skal være bæredygtige
Undervisningsprogrammet Grønt Flag Grøn Skole skal gøre bæredygtig udvikling til en naturlig og integreret del af børn og unges hverdag.
500 skoler skal inden for de næste tre år være bæredygtige, og flere børn og unge over hele landet skal derfor i gang med at lære nyt om vand og vandforbrug, energi, natur og klima.
Det er et af målene med en ny partnerskabsaftale, som Undervisningsministeriet, Miljøministeriet og Friluftsrådet har indgået. Der er i alt afsat 6,6 millioner kroner til projektet, der skal styrke grundskolens undervisning i natur, miljø og bæredygtig udvikling med undervisningsprogrammet Grønt Flag Grøn Skole.
Idéen bag
Idéen med Grønt Flag Grøn Skole er, at hele skolen arbejder med miljøspørgsmål. Eleverne undersøger ikke alene spørgsmål om for eksempel vandforbrug. De arbejder også med at nedbringe deres egen, familien og skolens påvirkning på miljøet gennem blandt andet energibesparelser og reduktion af CO2.
Ud over at fordoble antallet af bæredygtige grundskoler skal konceptet udvides til også at få ungdomsuddannelser, højskoler og andre uddannelsesinstitutioner til at sætte natur, miljø og bæredygtighed på dagsordenen.
Undervisningsminister Bertel Haarder har store forventninger til aftalen:
"Skal vores børnebørn også kunne gå en tur i skoven og trække vejret frit, skal vi passe på miljøet. Bliver vi opdraget til at passe på vores omgivel-ser i en tidlig alder, husker vi forhåbentlig på at gøre det resten af vores liv. Jeg hilser i hvert fald projektet velkomment og glæder mig til at se, hvordan skolerne udnytter og udvikler det," siger han.
Det er den helt rigtige vej at gå, mener miljøminister Troels Lund Poulsen:
"Det er vigtigt, at børn og unge lærer om vores natur og miljø og bæredygtighed generelt. Det sætter vi fokus på med dette partnerskab. Og samtidig sætter vi os det helt nye mål, at antallet af engagerede skoler skal fordobles. Det er meget ambitiøst," siger han.
Stort internationalt netværk
Friluftsrådets direktør og præsident for FEE (Foundation for Environmental Education) understreger, at Grønt Flag Grøn Skole er en del af et stort, internationalt netværk, der omfatter mere end 25.000 skoler i 46 lande:
"I en stadig mere internationaliseret hverdag kan dette udnyttes og per-spektivere danske elevers hverdag og indsats for en mere bæredygtig verden", siger Jan Eriksen.
I Danmark er 240 skoler med i netværket og omkring 50 skoler tildeles hvert år det grønne flag for deres grønne projekter.
Læs mere på:
www.groentflag.dk
www.eco-schools.org