Samsø har luft under vingerne

For ti år siden blev Samsø udnævnt som vedvarende energi-ø. I dag er målene om selvforsyningsgrad og CO2-neutralitet nået, og øen har fået væsentlige energierfaringer, som resten af landet kan tage ved lære af.

30.04.2008

CSR.dk

Af Steffen Moestrup

En tur rundt på den overskuelige ø i Kattegat vil hurtigt røbe, hvor denne historie bærer hen. Syd for øen, fire kilometer ud for kysten aner man i disen en række havvindmøller. På bakketoppe rundt om i landskabet kan man også lokalisere et par håndfulde landvindmøller. Og kigger man sig omkring i landsbyerne, vil man hurtigt opdage, at selvom mange af husene er af ældre dato, er vinduerne moderne og energibesparende. Samsø er nemlig Danmarks energi-ø.

Siden øen i 1997 vandt Energistyrelsens konkurrence om at blive en vedvarende energi-ø, har Samsø arbejdet målrettet for at nå denne vision. Allerede i 2003 lykkedes det øen at dække sit energiforbrug med 100 % vedvarende energi og netop i disse år kan øen også dokumentere, at man er CO2-neutral, da man eksporterer mere
ren energi til fastlandet, end der importeres. Kampen for at nå så langt har dog ikke været lige let hele vejen.

Fælles fodslag
I foråret 1998 går en mand rundt på Samsø og stemmer dørklokker. Det er Søren Hermansen, født og opvokset på Samsø og nu energikonsulent tilknyttet energi-projektet. Han tager turen fra hus til hus for at fortælle de lokale borgere om mulighederne i fjernvarme, i støttemuligheder til nye vinduer eller i investering i vindmøller. Mange er interesserede i at lytte, men de fleste er skeptiske. På det her tidspunkt er vedvarende energi stadig bedst kendt som alternativ energi, og en stor del af Samsøs befolkning er ældre mennesker, som ikke ligefrem jublede ved udsigten til en større energiomlægning på øen. Langsomt men sikkert blev stemningen dog vendt. Det er der flere grunde til, fortæller Jesper Kjems, informationsmedarbejder på Samsø Energiakademi, som i dag varetager formidlingen af energiprojektet.

”I slutningen af 90’erne er der en lidt depressiv stemning på øen. En af øens største arbejdsplader, slagteriet, er lukket, og mange føler, at Samsø mangler noget at stå sammen om. Derfor kommer energiprojektet på en belejligt tidspunkt, siger Jesper Kjems og fortsætter:

”En anden grund til, at projektet langsomt bliver til noget, er, at borgerne kan se, at det kan hænge sammen. De får noget økonomisk ud af at skifte oliefyret ud med fjernvarme, og landmændene kan tjene penge ved at levere halm til fjernvarmeværkerne, siger han.”

På markedsvilkår
Da først den lokale forankring var på plads, begyndte det at gå hurtigt. Private borgere ville gerne købe andele i vindmøllerne, og landmændene forpligtede sig på at stille jord til rådighed, hvis de selv ville stille en mølle op ved deres ejendom. I dag står der 11 1 MW landvindmøller, som cirka dækker øens elektricitetsforbrug. Fire fjernvarmeanlæg, tre baseret på halm og et baseret på sol og flis, dækker 70 % af borgernes varmeforbrug, mens ti havvindmøller på hver 2,3 MW sørger for, at Samsø også kan eksportere ren energi til fastlandet. Sammenlagt beløber investeringerne sig til 440 mio. kr. og de offentlige tilskud til 35 mio. kr.

”Hele projektet er finansieret på samme vilkår, som alle andre har haft, men det har jo nok givet en fordel at være energi-ø, når der skulle ansøges om tilskud, fortæller Jesper Kjems, som da også indrømmer, at man har været nødt til at justere projektet undervejs.

”Besparelser på energi og varme er ikke lykkedes, selvom befolkningstallet er faldet i perioden. I den oprindelige plan havde man også en vision om, at der kun skulle køre brintbiler rundt på Samsø allerede fem år inde i projektet, men det, kunne man jo hurtigt se, var helt urealistisk,” siger han.

Nye visioner
Netop transporten er stadig den store hurdle i energiprojektet. Færgedrift til og fra øen samt næsten al kørsel på øen er baseret på fossile brændstoffer, så for at opnå CO2-neutralitet har man valgt at eksportere så store mængder ren energi, at regnskabet går op. Af samme grund er transportområdet da også et af de fokusområder, man vil kigge på, nu hvor projektet går ind i sin næste 10-års-periode.

”I løbet af maj måned installerer vi et 33 MW elektrolyseanlæg, hvor vi vil eksperimentere med at omdanne elektricitet fra møllerne til brint, som kan bruges i brintdrevne biler. Det er jo kontroversielt at producere brændstof af fødevarer, så på sigt tror vi, at brintbiler eller el-drevne biler, som er baseret på lithiumbatterier, vil være vejen frem,” fortæller Jesper Kjems.

Resten af landet
I dag står Samsø stærkt med et brand, der signalerer bæredygtighed og miljøvenlighed, hvilket har afstedkommet et stigende antal fagturister, der kigger forbi øen. Det har været en af de mange positive sideeffekter, der er kommet ud af projektet, der da også har fået enorm international opmærksomhed. Og til trods for at der er stor forskel på at gøre et afgrænset område med 4.000 indbyggere selvforsynende med energi og så overføre et lignende projekt til hele landet, er der mange erfaringer fra Samsø, som resten af Danmark kan tage ved lære af.

”En af de væsentlige erfaringer er, i hvor høj grad man skal have borgerne med på ideerne, hvis de skal virke for alvor. Vi startede ikke bare med at smide 10-11 møller op. Den lokale forankring er essentiel. Samtidig må holde sig for øje, at man skal give en ordentlig og ærlig rådgivning. Et solenergianlæg har i øjeblikket en tilbagebetalingstid på 30 år, så man kan ikke gå og sige til folk, at de sparer penge nu og her, fortæller Jesper Kjems.

Det økonomiske incitament til at spare energi bør ifølge Jesper Kjems ikke undervurderes, men det skal synliggøres overfor borgerne, hvis de skal rykke sig.

”En af vores næste opgaver bliver at arbejde mere med en differentieret el-pris, som falder, når vinden blæser. Så kunne man have en skærm ude hos borgerne, der viste den aktuelle el-pris, så de kan se, hvornår det er billigst – og dermed også mere miljørigtigt – at sætte en vask over. Det kan lyde som banaliteter, men det er vores erfaring, at det er tiltag af denne art, som rykker noget i det store perspektiv, slutter han.
www.miljohorisont.dk/energi

Dansk Standard

Sponseret

Psykisk arbejdsmiljø - introduktion til standarden DS/ISO 45003:2021

Bureau Veritas

Sponseret

Online forum om food waste & loss

Relateret indhold

Øget fokus på ESG kalder på nye leverandører

30.04.2024CSR.dk

Danskerne købte økologi for 15,5 milliarder kroner i supermarkederne i 2023

29.04.2024CSR.dk

29.04.2024Food Nation

Sponseret

Recap from Global Food Talk: “Securing reliable and sustainable food systems through innovation and creativity”

26.04.2024NRGreen ApS

Sponseret

FairTrans A/S: Besparelser med solcelleanlæg

26.04.2024Schneider Electric

Sponseret

Schneider Electric og NVIDIA indgår samarbejde om fremtidens datacentre

25.04.2024Klimakampen ApS

Sponseret

EU siger farvel til tekstilafbrænding

25.04.2024CSR.dk

Klimarådet fremlægger tre i en-løsning i ny rapport

25.04.2024Elis Danmark A/S

Sponseret

Nyt tekstilprojekt vil øge cirkulariteten for industritekstiler

Jobmarked

Se alle

DSV

Sustainability strategy and reporting professional

Then look no further. In this role, you can build on your knowledge within this field and gain a thorough understanding of working strategically with sustainability in a large, international company.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

DSV

Responsible Sourcing Manager - drive a responsible sourcing framework

If you are a current DSV employee and interested in a position in another country, please contact your Human Resource representative to discuss the process and requirements of applying.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Deloitte

Bliv en del af vores ESG Advisory Team

Deloitte tilbyder globale, integrerede rådgivningsydelser, der omfatter Audit & Assurance, Consulting, Financial Advisory, Risk Advisory og Tax Consulting. Vi hjælper vores kunder med at udmærke sig overalt i verden gennem vores rådgivning, som er baseret på dyb industriekspertise og faglig indsigt.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Deloitte

Bliv en del af vores ESG Advisory Team

Deloitte tilbyder globale, integrerede rådgivningsydelser, der omfatter Audit & Assurance, Consulting, Financial Advisory, Risk Advisory og Tax Consulting. Vi hjælper vores kunder med at udmærke sig overalt i verden gennem vores rådgivning, som er baseret på dyb industriekspertise og faglig indsigt.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Deloitte

Bliv en del af vores ESG Advisory Team

Deloitte tilbyder globale, integrerede rådgivningsydelser, der omfatter Audit & Assurance, Consulting, Financial Advisory, Risk Advisory og Tax Consulting. Vi hjælper vores kunder med at udmærke sig overalt i verden gennem vores rådgivning, som er baseret på dyb industriekspertise og faglig indsigt.

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

SIMAC, Svendborg International Maritime Academy

Undervisere

Vil du være med til at forme fremtidens grønne ledere?

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

16.05.2024

DEMANT

ESG Reporting Controller

ESG Reporting Controller - this is the opportunity you have been waiting for! You will have one of the most important roles in our ESG journey.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

09.05.2024

DELL A/S

Graduate Account Manager – Join the EMEA Sales Graduate Program!

When you join as a Graduate Account Manager not only will you be embarking on a rewarding career at the heart of technology. You will also be gaining an exceptional all-round experience that will contribute to shaping the future of our business. The program is aimed at building the organization’s future sales leaders with many opportunities to network globally through training and events. Lessons in leadership will also be provided from executives with the possibility to interact and connect with them.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

31.05.2024

Daka Denmark A/S

Studiejob i en af Danmarks største genanvendelsesvirksomheder

Studerer du kommunikation eller markedsføring, og har lyst til at udfordre dine kompetencer i et studierelevant job. Så tilbyder vi et studejob på 15 timer om ugen, med mulighed for at arbejde med hele værktøjskassen inden for markedsføring og kommunikation.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

05.05.2024

Andel

Biodiversitetsspecialist til investeringer i vedvarende energi

Vil du være med til at fremme biodiversitet i udbygningen af vedvarende energiproduktion? Har du et solidt fagligt grundlag og indsigt i den jura, som knytter sig til naturforvaltning?

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

05.05.2024

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
HORTEN ADVOKATPARTNERSELSKAB
Konference
Bæredygtig finansiering – det skal du vide

Omstillingen til en bæredygtig fremtid kræver kapital – meget kapital. Kom med til debatten, hvor vi med sustainability linked finansiering som omdrejningspunkt giver dig indblik i ESG performance og transformation af virksomheder.

Dato

02.05.2024

Tid

15:30

Sted

Philip Heymans Allé 7, 2900 Hellerup

access2innovation
Morgenmøde
African soils and how they affect agriculture development

Virtual A2i Talk

Dato

03.05.2024

Tid

09:30

Sted

Virtuelt

2030 Builders
Møde
Networking - Wine and Walnuts

Join us for a casual afternoon of engaging stories and discussions around the Corporate Sustainability Due Diligence Directive (CSDDD), away from conventional corporate presentations. Dive deep into the sustainability challenges and triumphs, share experiences, and connect with like-minded individuals over wine and walnuts.

Dato

03.05.2024

Tid

15:30

Sted

Fuglevangsvej 11

Erhvervsakademi Aarhus
Konference
GRØN - en praksisnær konference

14 oplægsholdere og 11 virksomheder/organisationer viser dig på 1 konference, hvordan du i praksis omstiller fra en lineær til en mere bæredygtig cirkulær forretningsmodel. Alt sammen til 0 kr. - det kræver blot du tilmelder dig.

Dato

08.05.2024

Tid

08:30

Sted

Erhvervsakademi Aarhus, Ringvej Syd 104, 8260 Viby J

Aros Business Academy
Efteruddannelse
Aros Facilitatoruddannelse – bliv certificeret facilitator!

Bliv en helstøbt og stærk facilitator! På denne facilitatoruddannelse får du fyldt rygsækken med ny viden og masser af værktøjer, der gør dig i stand til professionelt at facilitere møder, workshops, processer og forandringer.

Dato

13.05.2024

Tid

09:00

Sted

Radisson Blu Scandinavia Hotel, Aarhus

Food Nation
Konference
Danish Delegation in Vietnam: Sustainable and efficient agri-food production

May 14 – 16, 2024, a Danish delegation will visit Vietnam for an export promotion with focus on sustainable solutions for food production and processing.

Dato

14.05.2024

Sted

Ho Chi Minh City