Samsø har luft under vingerne

For ti år siden blev Samsø udnævnt som vedvarende energi-ø. I dag er målene om selvforsyningsgrad og CO2-neutralitet nået, og øen har fået væsentlige energierfaringer, som resten af landet kan tage ved lære af.

30.04.2008

CSR.dk

Af Steffen Moestrup

En tur rundt på den overskuelige ø i Kattegat vil hurtigt røbe, hvor denne historie bærer hen. Syd for øen, fire kilometer ud for kysten aner man i disen en række havvindmøller. På bakketoppe rundt om i landskabet kan man også lokalisere et par håndfulde landvindmøller. Og kigger man sig omkring i landsbyerne, vil man hurtigt opdage, at selvom mange af husene er af ældre dato, er vinduerne moderne og energibesparende. Samsø er nemlig Danmarks energi-ø.

Siden øen i 1997 vandt Energistyrelsens konkurrence om at blive en vedvarende energi-ø, har Samsø arbejdet målrettet for at nå denne vision. Allerede i 2003 lykkedes det øen at dække sit energiforbrug med 100 % vedvarende energi og netop i disse år kan øen også dokumentere, at man er CO2-neutral, da man eksporterer mere
ren energi til fastlandet, end der importeres. Kampen for at nå så langt har dog ikke været lige let hele vejen.

Fælles fodslag
I foråret 1998 går en mand rundt på Samsø og stemmer dørklokker. Det er Søren Hermansen, født og opvokset på Samsø og nu energikonsulent tilknyttet energi-projektet. Han tager turen fra hus til hus for at fortælle de lokale borgere om mulighederne i fjernvarme, i støttemuligheder til nye vinduer eller i investering i vindmøller. Mange er interesserede i at lytte, men de fleste er skeptiske. På det her tidspunkt er vedvarende energi stadig bedst kendt som alternativ energi, og en stor del af Samsøs befolkning er ældre mennesker, som ikke ligefrem jublede ved udsigten til en større energiomlægning på øen. Langsomt men sikkert blev stemningen dog vendt. Det er der flere grunde til, fortæller Jesper Kjems, informationsmedarbejder på Samsø Energiakademi, som i dag varetager formidlingen af energiprojektet.

”I slutningen af 90’erne er der en lidt depressiv stemning på øen. En af øens største arbejdsplader, slagteriet, er lukket, og mange føler, at Samsø mangler noget at stå sammen om. Derfor kommer energiprojektet på en belejligt tidspunkt, siger Jesper Kjems og fortsætter:

”En anden grund til, at projektet langsomt bliver til noget, er, at borgerne kan se, at det kan hænge sammen. De får noget økonomisk ud af at skifte oliefyret ud med fjernvarme, og landmændene kan tjene penge ved at levere halm til fjernvarmeværkerne, siger han.”

På markedsvilkår
Da først den lokale forankring var på plads, begyndte det at gå hurtigt. Private borgere ville gerne købe andele i vindmøllerne, og landmændene forpligtede sig på at stille jord til rådighed, hvis de selv ville stille en mølle op ved deres ejendom. I dag står der 11 1 MW landvindmøller, som cirka dækker øens elektricitetsforbrug. Fire fjernvarmeanlæg, tre baseret på halm og et baseret på sol og flis, dækker 70 % af borgernes varmeforbrug, mens ti havvindmøller på hver 2,3 MW sørger for, at Samsø også kan eksportere ren energi til fastlandet. Sammenlagt beløber investeringerne sig til 440 mio. kr. og de offentlige tilskud til 35 mio. kr.

”Hele projektet er finansieret på samme vilkår, som alle andre har haft, men det har jo nok givet en fordel at være energi-ø, når der skulle ansøges om tilskud, fortæller Jesper Kjems, som da også indrømmer, at man har været nødt til at justere projektet undervejs.

”Besparelser på energi og varme er ikke lykkedes, selvom befolkningstallet er faldet i perioden. I den oprindelige plan havde man også en vision om, at der kun skulle køre brintbiler rundt på Samsø allerede fem år inde i projektet, men det, kunne man jo hurtigt se, var helt urealistisk,” siger han.

Nye visioner
Netop transporten er stadig den store hurdle i energiprojektet. Færgedrift til og fra øen samt næsten al kørsel på øen er baseret på fossile brændstoffer, så for at opnå CO2-neutralitet har man valgt at eksportere så store mængder ren energi, at regnskabet går op. Af samme grund er transportområdet da også et af de fokusområder, man vil kigge på, nu hvor projektet går ind i sin næste 10-års-periode.

”I løbet af maj måned installerer vi et 33 MW elektrolyseanlæg, hvor vi vil eksperimentere med at omdanne elektricitet fra møllerne til brint, som kan bruges i brintdrevne biler. Det er jo kontroversielt at producere brændstof af fødevarer, så på sigt tror vi, at brintbiler eller el-drevne biler, som er baseret på lithiumbatterier, vil være vejen frem,” fortæller Jesper Kjems.

Resten af landet
I dag står Samsø stærkt med et brand, der signalerer bæredygtighed og miljøvenlighed, hvilket har afstedkommet et stigende antal fagturister, der kigger forbi øen. Det har været en af de mange positive sideeffekter, der er kommet ud af projektet, der da også har fået enorm international opmærksomhed. Og til trods for at der er stor forskel på at gøre et afgrænset område med 4.000 indbyggere selvforsynende med energi og så overføre et lignende projekt til hele landet, er der mange erfaringer fra Samsø, som resten af Danmark kan tage ved lære af.

”En af de væsentlige erfaringer er, i hvor høj grad man skal have borgerne med på ideerne, hvis de skal virke for alvor. Vi startede ikke bare med at smide 10-11 møller op. Den lokale forankring er essentiel. Samtidig må holde sig for øje, at man skal give en ordentlig og ærlig rådgivning. Et solenergianlæg har i øjeblikket en tilbagebetalingstid på 30 år, så man kan ikke gå og sige til folk, at de sparer penge nu og her, fortæller Jesper Kjems.

Det økonomiske incitament til at spare energi bør ifølge Jesper Kjems ikke undervurderes, men det skal synliggøres overfor borgerne, hvis de skal rykke sig.

”En af vores næste opgaver bliver at arbejde mere med en differentieret el-pris, som falder, når vinden blæser. Så kunne man have en skærm ude hos borgerne, der viste den aktuelle el-pris, så de kan se, hvornår det er billigst – og dermed også mere miljørigtigt – at sætte en vask over. Det kan lyde som banaliteter, men det er vores erfaring, at det er tiltag af denne art, som rykker noget i det store perspektiv, slutter han.
www.miljohorisont.dk/energi

Dansk Standard

Sponseret

Psykisk arbejdsmiljø - introduktion til standarden DS/ISO 45003:2021

Bureau Veritas

Sponseret

Online forum om food waste & loss

Relateret indhold

22.04.2024CSR.dk

Internationale forskere: Reducér plastikforbrug før genanvendelse

22.04.2024CSR.dk

Carlsberg Group og WWF Verdensnaturfonden vil sammen beskytte vådområder i Kina og Laos

17.04.2024HORTEN ADVOKATPARTNERSELSKAB

Sponseret

Stor interesse for opførelse af bæredygtige anlæg på fast ejendom

16.04.2024Miljømærkning Danmark

Sponseret

Fremover skal bygningsdrift kunne svanemærkes

16.04.2024Topsoe A/S

Sponseret

Navigating the routes to decarbonized shipping

16.04.2024SUSTAINX ApS

Sponseret

CO2-kreditter: Måske en del af løsningen

16.04.2024Bureau Veritas

Sponseret

Vil du Wake Up ⏰ med os?

15.04.2024CSR.dk

To miljømilliarder til bedre vandmiljø, mere skov og rent drikkevand

Jobmarked

Se alle

DEMANT

ESG Reporting Controller

ESG Reporting Controller - this is the opportunity you have been waiting for! You will have one of the most important roles in our ESG journey.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

09.05.2024

DELL A/S

Graduate Account Manager – Join the EMEA Sales Graduate Program!

When you join as a Graduate Account Manager not only will you be embarking on a rewarding career at the heart of technology. You will also be gaining an exceptional all-round experience that will contribute to shaping the future of our business. The program is aimed at building the organization’s future sales leaders with many opportunities to network globally through training and events. Lessons in leadership will also be provided from executives with the possibility to interact and connect with them.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

31.05.2024

Daka Denmark A/S

Studiejob i en af Danmarks største genanvendelsesvirksomheder

Studerer du kommunikation eller markedsføring, og har lyst til at udfordre dine kompetencer i et studierelevant job. Så tilbyder vi et studejob på 15 timer om ugen, med mulighed for at arbejde med hele værktøjskassen inden for markedsføring og kommunikation.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

05.05.2024

Andel

Biodiversitetsspecialist til investeringer i vedvarende energi

Vil du være med til at fremme biodiversitet i udbygningen af vedvarende energiproduktion? Har du et solidt fagligt grundlag og indsigt i den jura, som knytter sig til naturforvaltning?

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

05.05.2024

Andel

Due diligence manager, menneskerettigheder og sociale forhold til investeringer i vedvarende energi

Vil du være med til at sikre menneskerettigheds-due diligence i udbygningen af vedvarende energiproduktion? Har du blik for den forretningsstrategiske værdiskabelse, som due diligence kan bibringe?

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

05.05.2024

Andel

Due diligence manager, miljømæssige forhold til investeringer i vedvarende energi

Vil du være med til at sikre miljømæssig due diligence i udbygningen af vedvarende energiproduktion? Har du blik for den forretningsstrategiske værdiskabelse, som due diligence kan bibringe?

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

05.05.2024

Etisk Handel Danmark

Rådgiver i bæredygtig udvikling og handel

Vi søger en erfaren rådgiver i bæredygtig udvikling og handel til sekretariatet i Etisk Handel Danmark.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

04.05.2024

BESTSELLER

SENIOR ENVIRONMENTAL IMPACT SPECIALIST

Are you passionate about making a difference in the apparel and textiles industry by measuring and communicating environmental impacts? At BESTSELLER, we are committed to accelerating our journey towards a more sustainable future for our industry. Join us on this exciting journey!

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

01.05.2024

Etisk Handel Danmark

Rådgiver i bæredygtig udvikling og handel

Vi søger en erfaren rådgiver i bæredygtig udvikling og handel til sekretariatet i Etisk Handel Danmark.

Ansøgningsfrist

04.05.2024

Fortum Waste Solutions A/S

Apprentice Warehouse

Vil du være lagerelev hos os? Er der en indkøber gemt i dig med flair for god kundeservice, så læs videre her om en spændende mulighed for dig!

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

30.04.2024

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Sustainable Business Solutions ApS
Efteruddannelse
Sustainability Management i praksis - Forår 24 i Aarhus

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

16.04.2024

Tid

08:30

Sted

Comwell Aarhus, Værkmestergade 2 8000 Aarhus C

Klimakurser
Kursus
Klimahandling og klimaregnskab i praksis - onlineforløb i april

Klimakurser er effektiv uddannelse, der giver ledere og medarbejdere de vigtigste kompetencer til at tage ansvar og arbejde med klimahandlinger og klimaregnskab i praksis – så virksomheden lykkes med at honorere klimakravene nu og i fremtiden.

Dato

17.04.2024

Tid

09:00

Sted

Live online (Zoom)

Sustainable Business Solutions ApS
Efteruddannelse
Sustainability Management i praksis - Forår 24 i København

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

23.04.2024

Tid

08:30

Sted

Tivoli Hotel og Congress Center, Arni Magnussons Gade 2 1577 København V

Aros Business Academy
Kursus
Den Intensive Projektlederuddannelse (DIPLU)

Bliv projektleder på 6 intensive dage! Vi har skruet et program sammen, hvor du får alle værktøjerne til at STYRE og LEDE dine projekter sikkert i mål. Projektlederuddannelsen består af 3 moduler og vil komme både dig, dit team og din arbejdsgiver til gav

Dato

23.04.2024

Tid

09:00

Sted

Fredericiagade 15 1310 København K

PwC Danmark
Webinar
Strengthen Sustainability Reporting with Due Diligence Processes

The EU has reached a political agreement on the corporate sustainability due diligence directive (CS3D).

Dato

24.04.2024

Tid

09:00

Sted

Online

Dansk Industri
Seminar
Biodiversitets rolle i det bæredygtige byggeri

Som en del af den grønne omstilling og New European Bauhaus gentænker vi fremtidens byggede og beboede miljøer

Dato

24.04.2024

Tid

15:00

Sted

Industriens Hus H.C. Andersens Boulevard 18 1553 København V