Sådan finder du et klimafællesskab

Klimafællesskaber er lokalsamfundets nøgle til den grønne omstilling og bedre livskvalitet. Sådan finder du et fællesskab, der passer til dig.

Foto: Klimakampen ApS

Fællesskaber er livsvigtige. Faktisk har fællesskaber så stor betydning for din mentale trivsel, at de kan forlænge dit liv.

I Danmark blomstrer fællesskaberne i det lokale foreningsliv. Boldspil, kreativitet og sociale klubber skaber social trivsel og sammenhold. Nu har naturen og klimaet også fundet vej til de danske lokalsamfund, og der er rig mulighed for at deltage i et grønt fællesskab.

Lokalsamfundet kan nemlig noget helt særligt for den grønne omstilling. På FN’s internationale klimatopmøde COP28, blev lokalsamfund verden over for første gang anerkendt som vigtige for, at vi lykkes med den grønne omstilling.

Et klimafællesskab med dine naboer, venner eller kolleger er en fantastisk måde at gøre en forskel for klimaet. Det booster både din livskvalitet og troen på, at vi sammen kan få kloden på rette kurs igen.

Sådan kommer du i gang

Mange danskere drømmer om at engagere sig i et grønt fællesskab, men mangler viden om, hvordan de kommer i gang. Her er eksempler på, hvordan du tager de første spadestik til fælles klimahandling:

  • Den grønne tænketank CONCITO har lavet kataloget Klimahandling i fællesskaber. Her finder du en nem guide til at starte fælleskøkkenhaver, grønne investeringer, samkørsel, miniskove og meget mere.
     
  • Find dit nærmeste grønne nabofællesskab eller start et selv. Grønne nabofællesskaber hjælper dig i gang.
     
  • Opret et delefællesskab med app’en Weuse. Her kan du leje, låne, sælge eller dele genstande i lukkede fællesskaber.
     
  • Saml plastik med Nordic Ocean Watch. Organisationen arrangerer hyggelig og fælles oprydning af danske kystområder.

Find dit fællesskab i Klimakampen

Alle Danmarks 98 kommuner kunne ved udgangen af 2023 prale af at have tilsluttet sig klimaalliancen DK2020. Med CONCITO som sparringspartner, forpligter kommunerne sig på at udvikle en klimahandlingsplan frem mod 2050.

Flere af kommunerne har taget ambitionen et skridt videre. De har deltaget i medarbejderkampagnen Klimakampen og skabt klimahandling i medarbejdernes hverdag. Deltagerne har fået ny viden og masser af grøn holdånd.

“Klimakampen har skabt kollegialt fællesskab og engagement på tværs af kommunen. Det har været en god og meget lærerig oplevelse, hvor alle er blevet mere bevidste om grønnere tilvalg,” fortæller Ærø Kommune om Klimakampen.

Klimakampen starter ny kampagne til september. Skal din arbejdsplads også have et kollegialt klimafællesskab og bedre trivsel? Så bliv klogere på kampagnen her.

17.06.2024Klimakampen ApS

Sponseret

Sådan finder du et klimafællesskab

13.06.2024Klimakampen ApS

Sponseret

Madspild er det usynlige klimaproblem

04.06.2024Klimakampen ApS

Sponseret

Klimaet kalder på mindre madspild

15.05.2024Klimakampen ApS

Sponseret

Tilmelding er nu åben til Klimakampen – September 2024

13.05.2024Klimakampen ApS

Sponseret

Nudging hjælper danskerne til bedre klimavaner

08.05.2024Klimakampen ApS

Sponseret

Klimakampen skaber fællesskaber på arbejdspladsen