Så kom standarderne for SMV’ers rapportering

Første udkast til standarder for CSRD-rapportering for SMV'er tager ikke mange hensyn til de færre ressourcer, SMV'er typisk har. Hjælpen til frivillig rapportering er til gengæld god.

Foto: 123rf.com

02.02.2024

Eva Harpøth Skjoldborg, CSR.dk

Nye rapporteringskrav og SMV’er er et hot samtaleemne. Der udbydes nye værktøjer og rådgivningsforløb og støtteordninger, men alligevel viser alle undersøgelser og debatindlæg, at SMV’erne slet ikke er klar og heller ikke er sikre på, hvordan de skal blive det. Den 1. februar 2024 skrev Jonas Bøssing Nielsen fra SMVDanmark i et indlæg på altinget.dk: 

”Der skal ikke være nogen tvivl om, at SMV’erne vil den grønne omstilling. ESG-rapportering vil i fremtiden være et afgørende konkurrenceparameter, som også SMV’erne vil få gavn af. Men det er under al kritik, at kravene bliver implementeret, inden SMV’erne har de nødvendige standarder og redskaber til at kunne klare opgaven.”

Det første skridt i retning af standarder tog EU, da The European Financial Reporting Advisory Group (EFRAG), som står bag alle standarder og guides relateret til CSRD, i sidste uge kom med først udkast til netop standarder for SMV’ernes rapportering under CSRD.

Hvornår rammer kravene?

Corporate Sustainability Reporting Directive gælder for regnskabsår, som begynder:

1. januar 2024 for børsnoterede virksomheder (regnskabsklasse D) med +500 ansatte.

1. januar 2025 for børsnoterede og ikke-børsnoterede virksomheder (regnskabsklasse C stor) med +250 ansatte.

1. januar 2026 for små børsnoterede virksomheder med mindre end 250 ansatte.

1. januar 2028 for tredjelands-virksomheder med væsentlige aktiviteter i EU.

Mange SMV’er vil – uanset størrelse - mærke effekten af de nye regler, fordi de som leverandører til store virksomheder vil skulle levere data til kunder.  

Se Dansk Erhvervs opdaterede svar på de oftest stillede spørgsmål om CSRD her

EFRAG leverer i tråd med opgaven stillet af EU-Kommissionen to standarder: 

  • en, der skal gælde de noterede SMV’er, som er rapporteringspligtige i 2026, og
  • en anden, som skal være en standard for frivillig rapportering til brug for andre SMV’er.

Standarderne skal hjælpe SMV’erne op på det store data- og informationskravstog, som allerede har forladt perronen.  

“SMV’erne er en afgørende del af den europæiske økonomi … EFRAG udgiver de to udkast til standarder for at støtte SMV’erne i at være en del af omstillingen til en mere bæredygtig økonomi, i at få adgang til finansiering og i at reducere byrden forbundet med at svare på ukoordinerede forespørgsler på data i arbejdet med at forberede beslutnings-nyttig information til alle,” sagde Patrick de Cambourg, formand for EFRAG’s Sustainability Reporting Board i en pressemeddelelse. 

Udkastene er nu i den obligatoriske høringsproces, som vil løbe til 21. maj 2024. Klik her for at få adgang til de nye rapporteringsstandarder for SMV’er. 

Kravene til SMV’er er næsten de samme

En af dem, som har klikket og fundet de nye SMV-standarder, er Mette Dalgliesh Olsen, partner i  rådgivervirksomheden, Raison Consulting, som yder strategisk bæredygtighedsrådgivning til investorer og virksomheder. Hun mener ikke helt, at EFRAG kommer i mål med opgaven.

”Standarden til lovpligtig rapportering er med små nuancer i det store hele en 1:1 afskrivning af kravene til store virksomheder. Det er stort set de samme oplysnings- og proceskrav. Der skal stadig laves en omfattende dobbeltvæsentlighedsanalyse og der er stadig - ser det ud til - de samme cirka 1100+ potentielle datapunkter. Om end der er taget enkelte indfasningshensyn til virksomheder med mindre end 50 medarbejdere,” fortæller hun, efter sin første vurdering af SMV-standarderne.  

Det bliver altså fortsat en virkelig stor opgave for de noterede SMV’er. Men der er også plusser. F.eks. har man i standarden gjort op med noget af den tunge opbygning fra standarderne for de store virksomheders rapportering (ESRS’erne), så man fra start af og samlet fremhæver, at måden at rapportere på er at oplyse politikker, målsætninger og handlinger, for hvert af de emner man ender med efter sin dobbelte væsentlighedsanalyse. Ligesom man i standarden fremhæver, at det handler om ”rimelig indsats og proportionalitet”, som må opfattes som en mulighed for at skrue lidt ned for krudtet.  

Frivillig standard er bedre

Standarden for frivillig rapportering er Mette Dalgliesh Olsen mere positiv overfor.

”Det er rart at se, at det ER muligt at lave noget enkelt,” siger hun med et smil.

”Der er fire moduler, og for en stor del er der på forhånd taget stilling til hvilke datapunkter, man skal rapportere på, ud fra hvad de fleste brugere kunne ønske sig. Desuden fremstår kravet til væsentlighedsanalyse mere afgrænset,” fortsætter hun.  

Forud ligger høringsfasen og næste udkast. Her skal man ifølge Mette Dalgliesh Olsen nok forvente at de fleste svar vil handle om byrder og omkostninger for SMV’erne – med rette.

”Man kunne godt få den tanke, at SMV’erne ville have været bedst tjent med at standarden for frivillig rapportering var det, der gjaldt for alle SMV’er, kun med frivillighedselementet til forskel. Så et muligt kompromis kunne være at gøre den frivillige standard obligatorisk,” siger hun.

Bedre match, tak

SMVDanmark peger i debatindlægget på altinget.dk på at det væsentligste problem er, at kravene indføres, mens der stadig mangler standarder, redskaber og guidance til SMV’erne. Et problem som især rammer de små virksomheder, som trods det at være lille selv risikerer at få flere forskellige oplysningskrav fra store kunder. 

Det af EFRAG erklærede formål med standarderne matcher i hvert fald de problemer. Nu mangler vi bare at virkeligheden kommer til at matche formålet. 

Merkur Andelskasse

Sponseret

ESG-scoren er kejserens nye, sorte klæder

Energi Danmark A/S

Sponseret

Additionalitet i PPA’er: Betydningen af at gøre en forskel

Relateret indhold

01.03.2024CSR.dk

Regenerativ: ’Vi har brug for at skabe håb og handle for fremtiden”

01.03.2024CSR.dk

Lagkagehuset giver kyllingerne mere plads

01.03.2024Elis Danmark A/S

Sponseret

Få hjælp til klimaregnskabet med Elis’ CO2-beregner

01.03.2024Elis Danmark A/S

Sponseret

Et mere miljøvenligt hotel med produkter fra Elis

29.02.2024Bæredygtige Værdikæder

Sponseret

Opråb: Cocktail-effekten kvæler mindre virksomheder i bureaukrati

29.02.2024CSR.dk

Tæppegigant får grønt lys til seriøse klimamål

28.02.2024CSR.dk

Mange virksomheder frygter CSRD-data

22.02.2024Sustainable Business Solutions ApS

Sponseret

Climaider og Sustainable Business Solutions indgår partnerskab til gode for virksomhedernes kunder

Jobmarked

Se alle

Scanlux Packaging

ESG Manager til Scanlux Packaging

Som førende leverandør af branded emballage til europæisk detailhandel og e-handel, ønsker vi at intensivere vores ESG-indsatser. Derfor søger vi en engageret og erfaren ESG Manager, som vil spille en central rolle i den fortsatte udvikling og implementering af vores ESG-strategi.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

GPV

ESG Controller

Brænder du for at opbygge et ESG-miljø, hvor du får indflydelse på implementering af processer, sikre kvalitet og rettidig rapportering samt interaktion med ledere og andre stakeholdere på tværs af en global koncern?

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

BDO Statsautoriseret revisionsaktieselskab

Klima og GHGP – bliv en central del af ESG-området i BDO

Har du lyst til -og erfaring med at arbejde med bæredygtighed og klimadagsordenen hos Danmarks virksomheder? Så har vi stillingen til dig: ESG-konsulent hos BDO. Med rollen følger en unik mulighed for at kombinere din faglige viden og kompetencer inden for miljø, klimaregnskaber og CO2- reducerende tiltag med en central position i opbygningen af BDO’s ESG-afdeling.

Område

Hele landet

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

DSV

Compliance Manager – develop our risk management strategy

Would you like to unfold and develop your expertise within IT risk management and compliance in a large, growing and global company?

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

EY

Konsulent - Sustainable Finance og Risk & Compliance (Frederiksberg)

Tænk! Hvis din karriere kunne have en varig indflydelse på dig og på verden?

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

16.03.2024

Sustainable Business Solutions ApS

Kickstart din karriere indenfor bæredygtighed allerede i praktikperioden

Drømmer du om at arbejde med bæredygtighed og skal du eller nogen du kender i praktik i foråret eller efteråret 2024? Så kan en praktik hos Sustainable Business Solutions måske lige være sagen.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

14.03.2024

Dansk Erhverv

Dansk Erhverv søger CSR-konsulent

Dansk Erhverv søger en ny CSR-konsulent til vores CSR-team til at varetage og videreudvikle vores engagement på CSR- og ESG-området inden for medlemsservices, politisk interessevaretagelse, kommunikation, projekter og partnerskaber.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

15.01.2024

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
CBS Executive Fonden
Uddannelse
Strategisk regnskabsforståelse

Styrk din regnskabsmæssige kunnen på 3 dage. Opnå øget indsigt i måling og tolkning af finansielle nøgletal, der er centrale for en virksomheds værdiskabelse, samt grundlæggende viden om budgettering og værdimåling.

Dato

10.01.2024

Sted

CBS Executive Fonden, Porcelænshaven 22, 2000 Frederiksberg

CBS Executive Fonden
Uddannelse
Agilitet Innovation og Forretningsudvikling

Lær de nyeste teorier om agilitet og få metodisk viden, som sætter dig i stand til at øge innovationskraften og forretningsudviklingen i din organisation. Kurset giver forståelse for vigtigheden og nyttigheden af fleksibilitet, dynamik og risikovillighed.

Dato

15.01.2024

Sted

CBS Executive Fonden, Porcelænshaven 22, 2000 Frederiksberg

Bureau Veritas Certification
Webinar
Webinar: Har du brug for en intern eller ekstern sikkerhedsrådgiver?

Du har mulighed for at blive klogere på begrebet "sikkerhedsrådgiver", når vi afholder vores webinar den 18. januar 2024.

Dato

18.01.2024

Tid

13:15

Sted

Online

Bureau Veritas Certification
Møde
Netværksmøde: Food Waste & Loss

Gratis opstartsmøde den 31. januar 2024

Dato

31.01.2024

Tid

09:00

Sted

Bureau Veritas, Fredericia

Sustainable Business Solutions ApS
Webinar
Klimahandling og Klimaregnskab i Praksis

Har du det operationelle ansvar for klimaregnskab og handlingsplaner? Så er dette hands-on kursus ideelt til at skabe overblik over klimadagsordenen, arbejde metodisk med klimadata, og udarbejde effektive klimahandlingsplaner baseret på anerkendte standarder.

Dato

29.02.2024

Tid

09:00

Sted

Live online (Zoom)

Klimakampen ApS
Workshop
Klimakampen - Marts 2024

Er du kontorets klimahelt? Saml dit hold og dyst mod dine kollegaer i at udføre klimavenlige handlinger i 4 uger. Tilmeld jer Klimakampen nu!

Dato

04.03.2024

Sted

Online