Ros til Indiens klimaplan afløst af kritik

Da Indien afleverede sine klimaambitioner til FN for en måneds tid siden var der lovord fra flere sider. Nu er rosen imidlertid forstummet.

24 procent af Indien er dækket af skov. Som en del af landets klimamål, skal dette tal på længere sigt hæves til 33 procent. Foto: Flickr/Sachin Jadhav.

04.11.2015

CSR.dk

Det skortede ikke på de positive tillægsord, da Indien den 1. oktober i år indgav sine klimamål til FN i form af den INDC (Intended Nationally Determined Contribution), alle verdens lande opfordres til at formulere frem mod det store klimatopmøde, COP21, i Paris til december.

Læs også: Verdens første CO2-neutrale lufthavn ligger i Indien

Verdensnaturfonden WWF kaldte planen ambitiøs og spændende, og også Greenpeace var positiv og beskrev målene som ”skridt i den rigtige retning”, skriver Politiken. Men sidenhen har eksempelvis NGO’en Climate Action Tracker (CAT) analyseret Indiens INDC nærmere og giver den karakteren ”Medium”.

Begrundelsen går bl.a. på, at ambitionsniveauet har rykket sig for lidt siden landets løfter i forbindelse med COP15 i København i 2009. Her fremsatte man et mål om at reducere udledningsintensiteten i forhold til BNP med 20-25 procent i 2020 sammenlignet med 2005, og selvom det går den rette vej – intensiteten faldt med 12 procent fra 2005 til 2010, hvilket UNEP (United Nations Environment Programme) anerkendte i sin Emission Gap Report 2014 – så er CAT altså ikke imponerede.

I dag hedder målet 33-35 procent i 2030, stadig med 2005 som sammenligningsgrundlag. Herudover trækker det også gevaldigt ned, at Indien fortsat investerer massivt i kul og nye miner for at følge med det hastigt voksende energiforbrug.

Mere skov
Et andet af Indiens mål handler om at forbedre landets kapacitet til at lagre drivhusgasser i såkaldte carbon sinks, hvilket rent praktisk betyder, at man vil øge mængden af skov. I sin INDC fremhæver Indien, at skovdækket i landet faktisk er øget – fra 23,4 procent i 2005 til 24 procent i 2013 – og at det langsigtede mål (uden specifikt årstal) hedder 33 procent.

Men selvom der er afsat 6 mia. USD (omkring 40 mia. kr.) til planerne, så er der alligevel problemer med ambitionen. Midlerne er således ikke blevet anvendt, fordi det indiske Skovministerium selv har påpeget, at der ganske simpelt ikke er tilstrækkelig plads.

”Man har haft målet om 33 procent skov i over 20 år. Problemet er, at der slet ikke er jord nok til det. Man kan måske opfylde 30-40 procent af det, hvis regeringen lever op til en lov fra 2006, som giver lokalbefolkningen rettigheder over skoven”, siger chef for den internationale NGO Rights and Resources Initiative, Arvind Khare, til Politiken.

Læs også: Verdens lunge skal også med til COP21

30 procent af Indiens befolkning på i dag godt 1,2 mia. lever i dag i fattigdom. Frem mod 2030 ventes den samlede befolkning at runde 1,5 mia., hvoraf 40 procent kommer til at bo i byerne mod under 1/3 i dag. Og da både landets BNP og ikke mindst energiforbrug i samme periode ventes at blive næsten firdoblet, så stiller det enorme krav til nationens infrastruktur og forsyningsapparat.

-AK

Toyota Material Handling A/S

Sponseret

3 centrale trin til ESG i din materialehåndtering

Danmarks Medie- og Journalisthøjskole

Sponseret

Brainy Brunch: S’et i ESG: 3 stærke råd til at kommunikere om social ansvarlighed

Relateret indhold

26.07.2024CSR.dk

Landsdækkende klimasamarbejde tættere på EU-millioner

26.07.2024CSR.dk

Undersøgelse: otte ud af ti danskere holder fast i rejsevaner trods klimaforandringer

26.07.2024CSR.dk

Undersøgelse: otte ud af ti danskere holder fast i rejsevaner trods klimaforandringer

26.07.2024CSR.dk

Ændret lovgivning sender dansk biobrændsel til udlandet

18.07.2024CSR.dk

Rapport: Halvdelen af danskere vil gerne betale ekstra for bæredygtighed i boligen

18.07.2024BSR

Sponseret

What the SBTi Battle Portends: The Decisive Decade Becomes the Dilemma Decade

16.07.2024CSR.dk

Eksperter ser måbende på voldsomme vejrforandringer

15.07.2024CSR.dk

Tøjbyttetogt oplever succes

Jobmarked

Se alle

Visma e-conomic A/S

Sustainability Manager

Har du erfaring med ESG, og vil du gøre en forskel i en virksomhed i rivende udvikling? Så er det måske dig, vi leder efter.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Roblon A/S

ESG-koordinator

Brænder du for at arbejde med bæredygtighed? Få et spændende job som ESG-koordinator hos Roblon A/S og bliv fagligt ansvarlig for ESG-rapportering i en international virksomhed i vækst

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

29.08.2024

Beierholm

ESG-Seniorkonsulent til Beierholm Bæredygtighed

Til vores nyopstartede afdeling for Bæredygtighed søger vi erfarne konsulenter, der kan være med til at sætte deres præg på afdelingen fra dag ét!

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Andel

Sustainability Supply Chain Specialist – Skab en bæredygtig fremtid i vores indkøbsafdeling!

Vil du være med til at prioritere grønne indkøb og arbejde med ansvarlig leverandørstyring? Vær med til at sætte dit præg på bæredygtighedsrejsen i vores indkøb og leverandørkæde. Vi er en ny funktion i indkøbsafdelingen, det betyder at dit ansvarsområde og dine opgaver løbende tilføres og tilpasses, i forhold til din og forretningens udvikling.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

14.07.2024

SUSTAINX ApS

Vil du være med på et stærkt ESG-Hold? 🌱

Som Senior ESG Advisor hos SustainX bliver du en aktiv del af den grønne omstilling, og sammen leverer vi ESG løsninger, der omfatter alt fra strategi til direkte projektudførelse.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Anlægsgartner Gottlieb A/S

Anlægsgartner Gottlieb A/S privathave afdelingen søger formand

Anlægsgartner Gottlieb Søger formand til udførsel af anlægsopgaver

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Beierholm

Senior Manager til erklæringsafgivelse på bæredygtighedsområdet

Til vores nystartede afdeling for erklæringsafgivelse på bæredygtighedsrapporteringer søger vi en Senior Manager, der kan være med til at sætte sit præg på afdelingen fra dag ét!

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Klimakampen ApS
Workshop
Klimakampen - Marts 2024

Er du kontorets klimahelt? Saml dit hold og dyst mod dine kollegaer i at udføre klimavenlige handlinger i 4 uger. Tilmeld jer Klimakampen nu!

Dato

04.03.2024

Sted

Online

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Klimadata og klimaregnskaber i praksis - København

Efterspørges der en baseline på virksomhedens carbon udledninger, og har du behov for at blive bekendt med klimaregnskabets scope 3? Dette to-dages kursus vil ruste dig til at håndtere klimadata og klimaregnskaber effektivt.

Dato

25.06.2024

Tid

09:00

Sted

IDA Conference, Kalvebod Brygge 31-33, 1530 København V

SUSTAINX ApS
Webinar
Webinar: Spørgetime om ESG

- Med CEO og Partner i SustainX, Line Amtorp

Dato

26.06.2024

Tid

11:00

Sted

Online

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Webinar
Åben tilmelding: ESG Sommerskole

Få viden og værktøjer til at forbedre din virksomheds bæredygtige forretningsindsats med sommersmagsprøver fra den praktiske Sustainable Business Change Manager uddannelse.

Dato

07.07.2024

Tid

09:00

Sted

Online

2030 Builders
Møde
Sustainability Engagement Consultative call

Participate in an open discussion hosted by Mia Negru, co-founder of 2030 Builders. Engage in a dynamic dialogue focusing on the unique challenges and best practices in sustainability engagement. This session aims to foster a collaborative environment where you can exchange insights with fellow professionals, explore innovative solutions, and learn how to leverage technology to enhance human interactions within your company.

Dato

02.08.2024

Tid

12:00

Sted

Google Meet

Sustainable Business Solutions ApS
Webinar
Gratis Webinar - CSRD: Hvad skal der rapporteres på?

Bliv fortrolig med de nye CSRD-krav og forstå, hvad der er obligatorisk, og hvad der afhænger af dobbeltvæsentlighedsanalysen. I dette gratis webinar fra Sustainable Business Solutions vil vores seniorrådgivere give dig et detaljeret indblik i implementeringstidslinjen, ESRS-hierarkiet, og hvordan en CSRD-rapport ser ud. Webinaret er en del af vores "ESG to the point" webinarserie.

Dato

06.08.2024

Tid

08:15

Sted

Live online (Zoom)