Realdania og VILLUM FONDEN vil sænke klimaaftrykket fra nybyggede boliger markant

I Danmark har vi netop nu opbrugt vores del af klodens ressourcer for i år. Herfra står den på overforbrug og ekstra pres på klimaet - blandt andet fra vores bygninger, som udgør en stor del af Danmarks klimaaftryk. Med et nyt partnerskab og 60 mio. kr. vil Realdania og VILLUM FONDEN derfor inspirere og udfordre designere, entreprenører og bygherrer til at opføre en række eksempler på boliger, hvor rammen for de grønne ambitioner sprænges - og hvor ressourceforbruget holdes til én jordklode om året.

Foto: Heine Pedersen for Realdania.

28.03.2022

CSR.dk

Det var det. Mandag den 28. marts havde Danmark opbrugt Jordens ressourcer for hele 2022. Ifølge Earth Overshoot Day forbruger vi nemlig vores andel af klodens ressourcer fire gange hurtigere, end Jorden kan bære. Hvert år. Dermed er Danmark er med sin relativt lille størrelse en væsentlig bidragsyder til global opvarmning og klimaforandringer.

Det skal der laves om på med fokus på en af de sektorer, der står for en stor del af vores samlede udledning af CO2 og andre drivhusgasser - nemlig byggeriet. Med en samlet bevilling på 60 mio. kr. vil den filantropiske forening Realdania og den almennyttige fond VILLUM FONDEN udvikle en ny, fælles indsats, der skal skubbe det danske boligbyggeri i en markant grønnere retning - i tæt samarbejde med de førende aktører på det danske boligmarked.

Indsatsen har fået titlen 'Boligbyggeri fra 4 til 1 planet', og det er der en rigtig god grund til:

"Vores mål er at understøtte udviklingen af nye løsninger, der kan reducere klimaaftrykket til en fjerdedel. Vores bygninger står for over en tredjedel af vores drivhusgasudledninger. Derfor ville det mest bæredygtige være helt at undlade at bygge. Men det er ikke realistisk. I stedet må vi tænke og bygge helt anderledes. Vi vil gerne være med til at inspirere og demonstrere, hvordan vi kan bygge nye boliger med et markant mindre klimaaftryk, udført i materialer og på en måde som gør det bæredygtigt, både klimamæssigt og økonomisk, så vi kan sætte dem i produktion i stor skala. Det bliver virkeligt svært, og vi kender ikke vejen til målet, men det er tvingende nødvendigt at begynde rejsen, fordi klimakampen er obligatorisk, og det byggede miljø må give sin del," siger Lars Hansen, direktør i VILLUM FONDEN.

Branchen skal øge tempo og grønne ambitioner
Selvom den grønne omstilling i byggeriet allerede er i gang, er der ifølge Realdania og VILLUM FONDEN brug for at skabe tværgående samarbejder for at øge både tempoet og ambitionerne. Det kræver mod hos alle byggeriets aktører at gå nye veje. Det vil de to samarbejdspartnere gerne bidrage til at løfte med den fælles indsats:

"Kernen er at få aktørerne på markedet for boligbyggeri i Danmark til at lege med og eksperimentere sammen med os. Derfor en stor opfordring herfra til landets almene boligorganisationer, pensionskasser, private udviklere, entreprenører og husbyggere om at gå med i samarbejdet. Vi håber, at de - sammen med os - vil være med til at gå foran og overkomme de risici og barrierer, som følger med et klima-lederskab, så vi kan bygge ambitiøse eksempler på attraktive boliger, hvor klimaaftrykket er reduceret til en fjerdedel. Og hvor al den nye viden og innovation, vi forhåbentlig genererer undervejs i indsatsen, bliver sat i spil og prøvet af," siger Nina Kovsted Helk, filantropidirektør i Realdania.  

Læs også: Aarhus sætter fart under genbrug af byggematerialer

Ambitionen er, at eksempelbyggerierne kan skabe samarbejde, inspirere og udfordre både byggebranchen og forbrugerne og derved stimulere efterspørgslen efter mere bæredygtige boliger i Danmark.

Den næste generation skal til orde og give bud på løsninger
Samarbejdet mellem Realdania og VILLUM FONDEN skal også fremme ny viden og innovation. Og det skal bidrage til at overkomme de risici, som kan opstå, når nye metoder og materialer bringes i spil. Det handler blandt andet om at teste og dokumentere forskellige løsninger, materialer, metoder og processers indflydelse på boligbyggeriets klimaaftryk. Derudover skal de bedste eksempler på boligbyggerier med lavt klimaaftryk indsamles og formidles til den danske byggebranche.

Undervejs vil Realdania og VILLUM FONDEN også invitere den næste generation - landets unge rådgivere, arkitekter og konstruktører - ind i arbejdet for at få deres bud på, hvordan vi skal bo mere bæredygtigt i fremtiden.

"Vi vil meget gerne bringe de unge til orde i denne indsats og få deres perspektiver og bud på, hvilke løsninger, komponenter og metoder, vi skal bruge i fremtiden for at bygge svarende til de ressourcer, vi rent faktisk har til rådighed på vores planet. Det er dem, der skal leve med konsekvenserne af vores klimahandlinger," siger Nina Kovsted Helk.

Forbrugerne skal efterspørge boliger med lavt klimaaftryk
En anden afgørende medspiller i indsatsen Boligbyggeri fra 4 til 1 planet er forbrugeren. Ifølge Lars Hansen, direktør i VILLUM FONDEN, er det også her, en stor del af den nødvendige forandring skal ske.

"Der er brug for, at vi som bolig-forbrugere stiller flere krav og ikke blot accepterer de bygninger, der allerede udbydes. I takt med, at vi vænner os til at sortere affald, transportere os på nye måder, overveje forbrugsmønstre osv., skal vi også blive klogere på det klimaaftryk, som vores bolig sætter. Det er for de fleste den største andel af deres samlede klimaaftryk. Derfor håber vi, at erfaringer og resultater fra vores indsats kan være med til, at forbrugerne øger efterspørgslen efter boligbyggeri med lavt klimaaftryk," siger Lars Hansen.

Læs mere om Boligbyggeri fra 4 til 1 planet her

- EHS

Toyota Material Handling A/S

Sponseret

3 centrale trin til ESG i din materialehåndtering

Danmarks Medie- og Journalisthøjskole

Sponseret

Brainy Brunch: S’et i ESG: 3 stærke råd til at kommunikere om social ansvarlighed

Relateret indhold

Flere mikrobryggerier forvandler CO₂ til øl-skum

10.07.2024CSR.dk

09.07.2024CSR.dk

Danske Bank giver rådgivning om klimasikring til boliger

09.07.2024CSR.dk

Danske Bank giver rådgivning om klimasikring til boliger

09.07.2024CSR.dk

Eksperter: Lejebaseret model kan accelerere grøn it-håndtering i alle virksomheder

08.07.2024BSR

Sponseret

Climate Scenario Analysis: It’s about More than CSRD Compliance

08.07.2024CSR.dk

Logistikgiganter vil hæve temperaturen på køletransport

05.07.2024Troldtekt A/S

Sponseret

Renovering og transformation kan vise vejen til et lavere klimaaftryk i byggeriet

04.07.2024BSR

Sponseret

Scaling Investment in Carbon Credits with Integrity

Jobmarked

Se alle

Roblon A/S

ESG-koordinator

Brænder du for at arbejde med bæredygtighed? Få et spændende job som ESG-koordinator hos Roblon A/S og bliv fagligt ansvarlig for ESG-rapportering i en international virksomhed i vækst

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

29.08.2024

Beierholm

ESG-Seniorkonsulent til Beierholm Bæredygtighed

Til vores nyopstartede afdeling for Bæredygtighed søger vi erfarne konsulenter, der kan være med til at sætte deres præg på afdelingen fra dag ét!

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hofor

Seniorprojektleder og talsperson for regn- og spildevandsprojekter i Hovedstadsområdet

Vil du være med til at klimasikre hovedstadsområdet og kommunikere de udfordringer, vi oplever som spildevandsforsyning? Så har du mulighed for at blive en del af holdet i Spildevand Plan HOFOR.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

22.07.2024

Hofor

Biomass Sustainability Officer til HOFOR – hovedkontoret i Ørestad

Vil du være med til at sikre bæredygtigt biomasse til København?

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

16.07.2024

Sparekassen Danmark

ESG-controller

Brænder du for ESG og rapportering? Så er du måske vores nye kollega til en spændende, nyoprettet stilling som ESG-controller.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Andel

Sustainability Supply Chain Specialist – Skab en bæredygtig fremtid i vores indkøbsafdeling!

Vil du være med til at prioritere grønne indkøb og arbejde med ansvarlig leverandørstyring? Vær med til at sætte dit præg på bæredygtighedsrejsen i vores indkøb og leverandørkæde. Vi er en ny funktion i indkøbsafdelingen, det betyder at dit ansvarsområde og dine opgaver løbende tilføres og tilpasses, i forhold til din og forretningens udvikling.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

14.07.2024

SUSTAINX ApS

Vil du være med på et stærkt ESG-Hold? 🌱

Som Senior ESG Advisor hos SustainX bliver du en aktiv del af den grønne omstilling, og sammen leverer vi ESG løsninger, der omfatter alt fra strategi til direkte projektudførelse.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Anlægsgartner Gottlieb A/S

Anlægsgartner Gottlieb A/S privathave afdelingen søger formand

Anlægsgartner Gottlieb Søger formand til udførsel af anlægsopgaver

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Beierholm

Senior Manager til erklæringsafgivelse på bæredygtighedsområdet

Til vores nystartede afdeling for erklæringsafgivelse på bæredygtighedsrapporteringer søger vi en Senior Manager, der kan være med til at sætte sit præg på afdelingen fra dag ét!

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Klimakampen ApS
Workshop
Klimakampen - Marts 2024

Er du kontorets klimahelt? Saml dit hold og dyst mod dine kollegaer i at udføre klimavenlige handlinger i 4 uger. Tilmeld jer Klimakampen nu!

Dato

04.03.2024

Sted

Online

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Klimadata og klimaregnskaber i praksis - København

Efterspørges der en baseline på virksomhedens carbon udledninger, og har du behov for at blive bekendt med klimaregnskabets scope 3? Dette to-dages kursus vil ruste dig til at håndtere klimadata og klimaregnskaber effektivt.

Dato

25.06.2024

Tid

09:00

Sted

IDA Conference, Kalvebod Brygge 31-33, 1530 København V

SUSTAINX ApS
Webinar
Webinar: Spørgetime om ESG

- Med CEO og Partner i SustainX, Line Amtorp

Dato

26.06.2024

Tid

11:00

Sted

Online

Sustainable Business Solutions ApS
Webinar
Gratis webinar - Scope 3: Downstream-udledninger

Bliv klogere på de 7 downstream-udledninger i klimaregnskabets scope 3, når vi gennemgår dem én efter én med konkrete eksempler og gode råd. Webinaret er en del af Sustainable Business Solutions gratis webinarrække "ESG to the point".

Dato

02.07.2024

Tid

08:15

Sted

Live online (Zoom)

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Webinar
Åben tilmelding: ESG Sommerskole

Få viden og værktøjer til at forbedre din virksomheds bæredygtige forretningsindsats med sommersmagsprøver fra den praktiske Sustainable Business Change Manager uddannelse.

Dato

07.07.2024

Tid

09:00

Sted

Online

Sustainable Business Solutions ApS
Webinar
Gratis Webinar - CSRD: Hvad skal der rapporteres på?

Bliv fortrolig med de nye CSRD-krav og forstå, hvad der er obligatorisk, og hvad der afhænger af dobbeltvæsentlighedsanalysen. I dette gratis webinar fra Sustainable Business Solutions vil vores seniorrådgivere give dig et detaljeret indblik i implementeringstidslinjen, ESRS-hierarkiet, og hvordan en CSRD-rapport ser ud. Webinaret er en del af vores "ESG to the point" webinarserie.

Dato

06.08.2024

Tid

08:15

Sted

Live online (Zoom)