Rapporteringskrav er kun hæmsko for dem, der ikke gider gøre noget ved det

Er kravene til f.eks. ESG-rapportering blevet for omfattende? Fjerner det fokus fra handling? Et panel helt uden venstresnoede repræsentanter leverede et rungende 'nej' til de spørgsmål. Men selvfølgelig er det svært.

Debattens deltagere stod godt på dækket af Vandkantsscenen i Allinge. Foto: Bjarne Bach.

21.06.2023

Eva Harpøth Skjoldborg, CSR.dk

Skal vi være helt ærlige, har vi nok alle tænkt det: Er kravene til ESG-rapportering for meget? For stor en opgave? Står indsatsen mål med udbyttet? 

De spørgsmål var også sat til debat torsdag d. 15. juni på en af Folkemødets scener. 

Læs også: EU løsner rapporteringsskruen lidt

Havde man kun hørt de to første kommentarer fra panelets deltagere, var konklusionen blevet, at kravene var stukket af. For åbningsmeldingen fra Kenneth Jeppesen, CFO i energiselskabet Verdo, og Michael Bak, CEO i Dansk Aktionærforening, var, at rapporteringskravene i CSRD er så omfattende, at der er fare for, at det suger al energien ud af virksomhedens bæredygtighedsarbejde, som kommer til at fokusere på at rapportere i stedet for faktisk at gøre noget. Samtidig med at investorerne - især de private - alligevel ikke er inde i kravene og følger med i oplysningerne fra virksomhederne, mens der er ved at vokse en hel industri frem til at holde øje med oplysningerne, som man også kan stille spørgsmåltegn ved hensigtsmæssigheden i. 

'Det haster det her'
Den stemning ændrede sig dog markant, da næste panelist, Tommy Ahlers, investor og tidligere minister, kom på. 

"Alle dem der ikke gider at gøre noget ved det, for dem er det en hæmsko. For dem der gider at gøre noget ved det, er det en ting, der gør, at de får lov til at tage en pris for det i markedet," sagde han.

"Vi har jo altid vidst,  at der er nogle eksternailiteter, som markedet ikke tager højde for, men som koster samfundet. Og dem skal vi sørge for bliver bragt ind i den kalkule, der er, når to parter handler med hinanden. Det har vi to metoder til: Den ene er at lægge afgifter på, og det er vi ved at nå ret langt med, men vi kan jo ikke lægge afgift på at man opfører sig ordentligt. Så der bliver rapportering en måde, hvor vi kan sikre os, at dem, der investerer i at opføre sig ordentligt - for det er lidt mere besværligt at drive virksomhed på den måde - de får lov til at få et premium i markedet. Det gør vi ved at kræve at alle skal rapportere på det, så man som kunde, investor, medarbejder kan vælge, hvem man gerne vil handle med. Jeg synes, det giver supermeget mening. Men det ville da være tosset at forestille sig, at noget vi lige er begyndt på, har vi ramt lige i røven med det samme. Og den diskussion er interessant, altså om vi kan gøre det på en bedre måde. For og imod - det er der ikke meget udvikling at hente i at diskutere," fortsatte han. 

Tommy Ahlers synes til gengæld ikke der er meget idé i at diskutere for og imod reguleringen, ej heller bruge særlig mange kræfter på at kritisere den. 

"Pointen er, at vi slet ikke har tid til at vente på, at vi rammer plet. Det har vi ikke. Det haster det her. Så der skal skubbes på med alle midler, og det er også regulering," sagde han. 

Krav hjælper dem, der gerne vil
Og måske er der også en anden mental model for at gå i gang. 

"Man kan jo vælge at se krav om rapportering, som noget irriterende og prøve at få det til at gå væk. Men man kan også se det sådan, at det måske er et af de effektive midler til at få os allesammen til at bidrage til den grønne omstilling. Det hjælper alle, der gerne vil, at der bliver stillet krav til alle, så dem, man er afhængige af - leverandører, kunder etc. - også bliver en del af omstillingen," sagde Tomas Jandorf, direktør og partner i ejendomsudviklingsselskabet Tetriis. 

I Hedeselskabet, kunne deres klima- og biodiversitetschef Mads Flinterup berette, oplever man rapporteringskravene som en mulighed for intern læring. Ikke at det er let, men der er meget at få ud af indsatsen: 

"Man får et fælles sprog internt i organsationen, og så kan man begynde at handle strategisk på sin nye viden. Vi venter så i spænding på, at markedet begynder at efterspørge den viden, så vi også sammen med dem kan få et fælles sprog. Der er vi ikke kommet til endnu," sagde han. 

Men at fælles krav er vigtige, er Mads Flinterup ikke i tvivl om: 

"Det kommer jo også mig til skade, hvis der ikke er fælles krav med ambition. Når min virksomhed bliver sammenlignet direkte med andre, der f.eks. ikke arbejder med scope 3-udledninger, men kun scope 1 og 2, så ser det ud som om min klimabelastning er større og så vælger kunderne måske de andre. Det er et problem, som fælles krav og metoder kan hjælpe med," sagde han.

Fra tsunami til bølge
Der blev det lidt meget for moderatoren af debatten, som gerne ville vide, om virksomhederne slet ikke var udfordret af rapporteringskravene. 

"Vi er da sindsygt udfordret af det, men det tror jeg ikke, der er nogen, der sandrueligt kan sige, at vi ikke er," svarede Mads Flinterup. 

"Det er da svært. Lige nu arbejder vi med at finde ud af, hvad der er relevant. Vi kan jo godt sige, hvad vi selv synes er vigtigt, men vi skal jo også forstå, hvad andre mener," tilføjede Tomas Jandorf.

Læs også: Hvordan ser ESG ud i bureaubranchen?

"Man kan nemt få sportsfrisure, når man ser i de 12 rapporteringsstandarder, og ser hvor meget man skal til at rapportere! Men det er jo her væsentlighedsanalysen kommer ind i billedet. Det er jo ankeret i det hele. Hvad er det egentlig, der er relevant at rapportere på, hvad vores stakeholdere synes er interessant at høre noget om. Den øvelse kommer til at ændre oplysningskravene fra en tsunami til en bølge," sagde Camilla Skjelborg Nielsen, som er rådgiver hos Viegand Maagøe. 

"Jeg tror, man også skal regne med, at kravene hen ad vejen bliver tilpasset. Men man skal i gang og prøve, og det bliver ikke i tre måneder, nok snarere i tre år. Altså, det man som investor og virksomhed er nødt til at forstå er, at man jo spiller en rolle i samfundet, og hvis man ikke har politik til at hjællpe en med at se den rolle tydeligt, så kommer omstillingen ikke til at ske," sagde Tommy Ahlers. 

Toyota Material Handling A/S

Sponseret

3 centrale trin til ESG i din materialehåndtering

Danmarks Medie- og Journalisthøjskole

Sponseret

Brainy Brunch: S’et i ESG: 3 stærke råd til at kommunikere om social ansvarlighed

Denne artikel er del af et tema:

Tema: ESG Compliance - hvordan tæmmer man monsteret?

Hvad kan virksomheder gøre for at komme i mål med ESG-compliance – og hvem kan hjælpe med at få det til at ske? Vi ser på compliance i bred forstand, men har særligt fokus på CSRD.

Relateret indhold

13.06.2024CSR.dk

Nu er 30 procent af Carlsbergs ledelse kvinder

13.06.2024CSR.dk

Svensk tøjkæde anklages for greenwashing

05.06.2024Valified

Sponseret

Valified har ESG-aben!

04.06.2024CSR.dk

Ny aftale stiller nationale klimakrav til byggeri – men ikke til landbruget

03.06.2024BDO Statsautoriseret revisionsaktieselskab

Sponseret

E2 - Forurening

03.06.2024CSR.dk

KAB klar med første klimatal og fire indsatsområder

29.05.2024Viegand Maagøe

Sponseret

CSRD: EU-direktiv om bæredygtighedsrapportering

28.05.2024Dansk Erhverv

Sponseret

Er din virksomhed en SMV? Få her en skabelon til at komme i gang med ESG-rapporteringen

Jobmarked

Se alle

ista Danmark A/S

Salgsassistent til kampagnesalg

Drømmer du om en karriere inden for salg og rådgivning? Så har ista brug for dig.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

27.06.2024

ista Danmark A/S

Kontorassistent til Team Aflæsning og Service

ista Danmark søger en kontorassistent til vores Team Aflæsning og Service i Ballerup

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

27.06.2024

Energi Danmark A/S

Junior ESG Analyst

Do you want to work in a leading Nordic energy trading company and be a part of a newly established ESG team? Do you thrive in an international environment and want to contribute to the green transition? Then you could be our Junior ESG Analyst.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

29.06.2024

Rambøll A/S

Commercial Lead, Incept Sustainability

We're looking for a passionate sustainability professional to help us take our offering, Incept Sustainability, to the next level.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

KØBENHAVNS KOMMUNE

Konsulent til Bæredygtige Indkøb (barselsvikariat)

Vil du arbejde med menneske- og arbejdstagerrettigheder i globale værdikæder? Vil du være til at med at omsætte politiske ambitioner om bæredygtighed i Københavns Kommunes værdikæde til praksis? Vil du arbejde med at stille ambitiøse krav til beskyttelse af bl.a. af menneskerettigheder, arbejdstagerrettigheder, klima og miljø i kommunens kontrakter, og sikre at disse overholdes?

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

16.06.2024

Dagrofa aps

Brænder du for grøn omstilling i Dagligvarehandlen?

I Dagrofa- koncernen intensiverer vi i disse dage vores fokus på bæredygtighed og samfundsansvar, herunder kommende lovgivning på CSRD, samt udvikling af en ny klimaplan. Vi arbejder intensivt med at indfri vores målsætninger på området og søger derfor en ESG- analytiker til vores CSR-team.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

24.06.2024

Forsvarsministeriets Materiel- og Indkøbsstyrelse

To konsulenter til forsvarets arbejde med ESG og CSR

Vi kan tilbyde et arbejde der giver mening og en spændende og udviklende stilling som konsulent, hvor du vil blive central i arbejdet med CSR og ESG i Forsvarets anskaffelser.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

15.06.2024

NRGreen ApS

Energisk møde booker til spændende produkt

NRGreen søger en frisk og udadvendt medarbejder

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

13.06.2024

SUSTAINX ApS

Vil du være med på et stærkt ESG-Hold? 🌱

Som Senior ESG Advisor hos SustainX bliver du en aktiv del af den grønne omstilling, og sammen leverer vi ESG løsninger, der omfatter alt fra strategi til direkte projektudførelse.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Anlægsgartner Gottlieb A/S

Anlægsgartner Gottlieb A/S privathave afdelingen søger formand

Anlægsgartner Gottlieb Søger formand til udførsel af anlægsopgaver

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Valified
Webinar
Webinar: Gratis introduktion til ESG rapporteringen

Gratis webinar med fokus på at hjælpe din virksomhed i gang med ESG rapporteringsarbejdet

Dato

14.06.2024

Tid

09:00

Sted

Online

access2innovation
Morgenmøde
Combining aid, trade, and development finance into the Ugandan agriculture sector

In this Virtual A2i Talk, Ole Dahl Rasmussen from the Danish Embassy in Uganda and Moses Nyabila, CEO of aBi Development, will talk about current initiatives and programs that support the development and financing of the Ugandan agriculture sector. This includes, lessons learned, from the recent Danish business delegation to Uganda, co-organised by Access2innovation, the Danish Agriculture & Food Council and the Embassy.

Dato

14.06.2024

Tid

09:30

Sted

Virtuelt

Sustainable Business Solutions ApS
Webinar
Introduktion til klimadata og klimaregnskaber i praksis - Juni

Er du ny i arbejdet med klimaregnskaber, og mangler du en grundlæggende forståelse for, hvad arbejdet med klimadata og udarbejdelse af klimaregnskaber indebærer? Så er dette kursus for dig.

Dato

17.06.2024

Tid

09:00

Sted

Live online (Zoom)

Sustainable Business Solutions ApS
Webinar
Gratis webinar - Scope 3: Upstream-udledninger

Bliv klogere på de 8 upstream-kategorier i klimaregnskabets scope 3, når vi gennemgår dem én eller én med konkrete eksempler og gode råd. Webinaret er gratis og en del af Sustainable Business Solutions webinarserie, "ESG to the point".

Dato

18.06.2024

Tid

08:15

Sted

Live online (Zoom)

PwC Danmark
Webinar
Corporate ESG Reporting 2024 - Learn From the Best

PwC's annual conference, 'the CFO's agenda', celebrates the best annual reports among the C25 listed companies and the 10 largest non-listed and large cap companies in Denmark.

Dato

18.06.2024

Tid

09:00

Sted

Online

Etisk Handel Danmark
Kursus
Ansvarlig Indkøbspraksis: En nøgle til vellykket due diligence

Du vil blive opmærksom på de bæredygtighedsrisici, der er forbundet med blandt andet prispres og sidste-øjebliks-ændringer i produktionsplanlægningen, når vi d. 18. juni 2024 stiller skarpt på ansvarlig indkøbspraksis.

Dato

18.06.2024

Tid

12:00

Sted

Overgaden Oven Vandet 101415 København