Rapport: Indkøb er centralt for en bæredygtig fremtid

Forsyningskæder bør være et fokuspunkt for virksomheder, der gerne vil undgå de risici og udnytte de forretningsmæssige muligheder, som omstillingen til et bæredygtigt samfund medfører, konkluderer CDP i ny rapport.

Virksomheder bør tænke på den grønne omstilling i deres indkøbsstrategi. Bæredygtige forsyningskæder er afgørende for fremtiden, og indeholder store forretningsmuligheder, påpeger CDP i ny rapport..

30.05.2017

CSR.dk

Indkøbere og leverandører i store og små virksomheder verden over er blandt de helt centrale aktører i forbindelse med omstillingen af samfundet til en mere bæredygtig modus operandi. De globale forsyningskæder er nemlig en hjørnesten for de organisationer, der vil håndtere processen bedst muligt.

Læs også: Nyt initiativ skal forhindre skovning i kakaoindustrien

Sådan lyder den overordnede konklusion i 2017-udgaven af klimaNGO’en CDP’s ”Global Supply Chain Report”, der udkom for nylig. Rapporten undersøger, hvordan ”indkøbere og leverandører arbejder sammen for at forbedre bæredygtigheden på tværs af de globale forsyningskæder og udnytter low-carbon-mulighederne”.

”At forstå og kvantificere klimapåvirkninger, risici og muligheder er fundamentalt for at udvikle bæredygtige supply chain-programmer. Det hjælper organisationer med at prioritere, planlægge og vise vejen i forhold til at inddrage leverandører”, skriver CDP (tidligere kendt som Carbon Disclosure Project) videre.

Kunder kan gøre mere
Der er dog plads til forbedringer. Af de adspurgte virksomheder samarbejder kun 22 procent med deres egne leverandører omkring CO2-udslip og kun 16 procent omkring vandforbrug.

Det skorter ifølge CDP’s rapport ellers ikke på økonomiske muligheder for at engagere sig i sin forsyningskæde.

I alt blev der rapporteret om besparelser på 12,4 mia. dollars (knap 82,5 mia. kr.) opnået gennem udledningsreduktionsprojekter i 2016, næsten en fordobling sammenlignet med 2015. 59 procent af leverandører oplevede stigende emissioner eller var ude af stand til at opfylde deres kunders krav i år. Det repræsenterer ifølge CDP en ”signifikant mulighed for købere højere oppe i værdikæden for at engagere sig i kapacitetsopbygning, uddannelse og ressourcer, og på den måde forøge besparelserne”.

Store perspektiver omkring skovrydning
Et af de områder, CDP indsamler data omkring, er skovrydning. Blandt de otte selskaber, der har indvilliget i at dele information på området, er fastfoodmastodonten McDonalds og de to kosmetik- og healthcare-giganter L’Oreal og Johnson & Johnson.

De indsamlede data viser, at næsten 25 procent af indtægterne er afhængige af kvægdrift, tømmer, palmeolie og soja; alle blandt de absolut største årsager til rydningen af specielt tropisk skov, skriver edie.net.

”Med så stor en andel af virksomhedernes indtægter bundet op på handelsvarer i deres forsyningskæde, der fører til skovrydning, er det her nu et kritisk forretningsområde. Forsyningskæder er som en række dominobrikker: hvis u-bæredygtige varer kommer ind i toppen af kæden, vil effekterne rulle hele vejen igennem. Samarbejde med leverandørerne er derfor essentielt for virksomheder, der vil reducere deres ansvar for skovrydning og opnå deres nul-rydningsmål – hvilket giver mening for både bundlinjen og planeten”, siger CDP’s head of supply chain, Dexter Galvin, til edie.

Flere ranglister
Som en del af rapporten har CDP, for første gang, lavet en såkaldt Supplier Engagement Rating, hvor de har bedømt over 3.300 virksomheder på deres arbejde med leverandørerne. Til listen har CDP udvalgt 29 selskaber ud fra deres engagement i forhold til at reducere udledninger og minimere klimarisici i deres forsyningskæder. Blandt virksomhederne er Nestlé, Deutsche Telekom, Panasonic, Sony, General Motors og Fiat Chrysler.

Læs også: Apple vil genbruge mineraler i forsyningskæden

Rapporten indeholder derudover også en bedømmelse af virksomheder på klimaområdet i forhold til bl.a. transparens og ledelse, og deres faktiske handlinger i forhold til at reducere CO2-udslip og håndtere klimaforandringer, benævnt Supplier Climate A List. Her finder vi blandt andet Lego, Novo Nordisk, Novozymes, BMW, Nestlé, Apple og Samsung.

-AK

Toyota Material Handling A/S

Sponseret

3 centrale trin til ESG i din materialehåndtering

Danmarks Medie- og Journalisthøjskole

Sponseret

Brainy Brunch: S’et i ESG: 3 stærke råd til at kommunikere om social ansvarlighed

Relateret indhold

14.06.2024CSR.dk

AI-metode afslører millioner af døde træer, skjult blandt de levende, før Californiens historiske skovbrande i 2020

14.06.2024CSR.dk

Løn ud fra ESG-mål er det ultimative integrations-værktøj

04.06.2024Daka Denmark A/S

Sponseret

Mommark Marina Seaside Bistro udnævnt som Årets medlem af REFOOD mærket 2024

03.06.2024Forenede Service

Sponseret

Kantinevirksomhed omlægger til 100% økologisk dansk mel og korn i nyt strategisk samarbejde

31.05.2024Daka Denmark A/S

Sponseret

MÆRKNINGSORDNING UDVIDER FESTIVALENS MADSPILDSSAMARBEJDE

17.05.2024CSR.dk

Flere kommuner arbejder med CO2-reduktion i indkøb

14.05.2024Fristads Kansas

Sponseret

Fristads præsenterer konceptet Forsbo: Arbejdstøj til industrien - med miljøvaredeklaration

13.05.2024Mars Danmark

Sponseret

Elektriske lastbiler hjælper Mars med at spare CO2 på tværs af Europa

Jobmarked

Se alle

ista Danmark A/S

Salgsassistent til kampagnesalg

Drømmer du om en karriere inden for salg og rådgivning? Så har ista brug for dig.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

27.06.2024

ista Danmark A/S

Kontorassistent til Team Aflæsning og Service

ista Danmark søger en kontorassistent til vores Team Aflæsning og Service i Ballerup

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

27.06.2024

Energi Danmark A/S

Junior ESG Analyst

Do you want to work in a leading Nordic energy trading company and be a part of a newly established ESG team? Do you thrive in an international environment and want to contribute to the green transition? Then you could be our Junior ESG Analyst.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

29.06.2024

Rambøll A/S

Commercial Lead, Incept Sustainability

We're looking for a passionate sustainability professional to help us take our offering, Incept Sustainability, to the next level.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

KØBENHAVNS KOMMUNE

Konsulent til Bæredygtige Indkøb (barselsvikariat)

Vil du arbejde med menneske- og arbejdstagerrettigheder i globale værdikæder? Vil du være til at med at omsætte politiske ambitioner om bæredygtighed i Københavns Kommunes værdikæde til praksis? Vil du arbejde med at stille ambitiøse krav til beskyttelse af bl.a. af menneskerettigheder, arbejdstagerrettigheder, klima og miljø i kommunens kontrakter, og sikre at disse overholdes?

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

16.06.2024

Dagrofa aps

Brænder du for grøn omstilling i Dagligvarehandlen?

I Dagrofa- koncernen intensiverer vi i disse dage vores fokus på bæredygtighed og samfundsansvar, herunder kommende lovgivning på CSRD, samt udvikling af en ny klimaplan. Vi arbejder intensivt med at indfri vores målsætninger på området og søger derfor en ESG- analytiker til vores CSR-team.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

24.06.2024

Forsvarsministeriets Materiel- og Indkøbsstyrelse

To konsulenter til forsvarets arbejde med ESG og CSR

Vi kan tilbyde et arbejde der giver mening og en spændende og udviklende stilling som konsulent, hvor du vil blive central i arbejdet med CSR og ESG i Forsvarets anskaffelser.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

15.06.2024

SUSTAINX ApS

Vil du være med på et stærkt ESG-Hold? 🌱

Som Senior ESG Advisor hos SustainX bliver du en aktiv del af den grønne omstilling, og sammen leverer vi ESG løsninger, der omfatter alt fra strategi til direkte projektudførelse.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Anlægsgartner Gottlieb A/S

Anlægsgartner Gottlieb A/S privathave afdelingen søger formand

Anlægsgartner Gottlieb Søger formand til udførsel af anlægsopgaver

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Beierholm

Senior Manager til erklæringsafgivelse på bæredygtighedsområdet

Til vores nystartede afdeling for erklæringsafgivelse på bæredygtighedsrapporteringer søger vi en Senior Manager, der kan være med til at sætte sit præg på afdelingen fra dag ét!

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
access2innovation
Morgenmøde
Combining aid, trade, and development finance into the Ugandan agriculture sector

In this Virtual A2i Talk, Ole Dahl Rasmussen from the Danish Embassy in Uganda and Moses Nyabila, CEO of aBi Development, will talk about current initiatives and programs that support the development and financing of the Ugandan agriculture sector. This includes, lessons learned, from the recent Danish business delegation to Uganda, co-organised by Access2innovation, the Danish Agriculture & Food Council and the Embassy.

Dato

14.06.2024

Tid

09:30

Sted

Virtuelt

Sustainable Business Solutions ApS
Webinar
Introduktion til klimadata og klimaregnskaber i praksis - Juni

Er du ny i arbejdet med klimaregnskaber, og mangler du en grundlæggende forståelse for, hvad arbejdet med klimadata og udarbejdelse af klimaregnskaber indebærer? Så er dette kursus for dig.

Dato

17.06.2024

Tid

09:00

Sted

Live online (Zoom)

Sustainable Business Solutions ApS
Webinar
Gratis webinar - Scope 3: Upstream-udledninger

Bliv klogere på de 8 upstream-kategorier i klimaregnskabets scope 3, når vi gennemgår dem én eller én med konkrete eksempler og gode råd. Webinaret er gratis og en del af Sustainable Business Solutions webinarserie, "ESG to the point".

Dato

18.06.2024

Tid

08:15

Sted

Live online (Zoom)

PwC Danmark
Webinar
Corporate ESG Reporting 2024 - Learn From the Best

PwC's annual conference, 'the CFO's agenda', celebrates the best annual reports among the C25 listed companies and the 10 largest non-listed and large cap companies in Denmark.

Dato

18.06.2024

Tid

09:00

Sted

Online

Etisk Handel Danmark
Kursus
Ansvarlig Indkøbspraksis: En nøgle til vellykket due diligence

Du vil blive opmærksom på de bæredygtighedsrisici, der er forbundet med blandt andet prispres og sidste-øjebliks-ændringer i produktionsplanlægningen, når vi d. 18. juni 2024 stiller skarpt på ansvarlig indkøbspraksis.

Dato

18.06.2024

Tid

12:00

Sted

Overgaden Oven Vandet 101415 København

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Klimadata og klimaregnskaber i praksis - Aarhus

Efterspørges der en baseline på virksomhedens carbon udledninger, og har du behov for at blive bekendt med klimaregnskabets scope 3? Dette to-dages kursus vil ruste dig til at håndtere klimadata og klimaregnskaber effektivt.

Dato

19.06.2024

Tid

09:00

Sted

Comwell Aarhus, Værkmestergade 2 8000 Aarhus C