Positiv impact i stor skala opnår man kun med samarbejde

Etisk Handel Danmark opfordrer til at løse opgaven med at gøre værdikæder mere bæredygtige og leve op til lovkrav sammen med andre med øje for muligheder og ikke kun risici.

Kaffe-alliancen er seneste skud på Etisk Handel Danmarks alliance-stamme. Foto: Lina Sazanauskaite, Impact Roasters.

09.11.2022

Eva Harpøth Skjoldborg, CSR.dk

Hvis man skal tale om, hvad der sker med bæredygtighed i værdikæderne i disse år, så gør man klogt i at svinge sig helt op i øverste ribbe. For deroppe kan man være så heldig at få øje på, at der ikke er noget, der er tilfældigt eller kan stå alene.

”Alle de kriser vi taler om i øjeblikket – forsyningskrise, energikrise, klimakrise, ulighedskrise, fødevarekrise – peger alle hen i retning af vor tids vigtigste dagsorden: De 17 verdensmål for bæredygtig udvikling. Vi taler om kriserne, som noget vi skal på den anden side af, men de skal snarere ses som symptomer på, at vores produktion og forbrug ikke er bæredygtigt, siger Nanna Callisen Bang, som er direktør for Etisk Handel Danmark.

Nanna Callisen Bang er direktør i Etisk Handel Danmark. Foto: Stine Heilmann.

Hvis det er sandt, og meget tyder på, at det er det, så kan ingen alene hverken løse det problem eller isolere sin virksomhed fra effekterne af det. Det skal ske i samarbejde: i netværk og alliancer på tværs af sektorer.

”Selvfølgelig skal de enkelte virksomheder arbejde med deres indkøb og påvirkning i værdikæden, men de ”vilde” problemer, som vi kalder dem, er så komplekse, at vi er nødt til at arbejde sammen og dele viden, ressourcer, kompetencer og sætte ind med kollektiv handling. Hvor vi skal sætte kraft bag en fælles mission, for at ændre noget. Her kan vi som multistakeholderorganisation være med til at spille en vigtig rolle, ”siger Nanna Callisen Bang.

Fire alliancer i gang
Etisk Handel Danmark orkestrerer således arbejdet med at finde kollektive, bedre og skalerbare løsninger i snart fire værdikæder: soja, palmeolie, fiskeri og kaffe. Det er alliancer, som samler virksomheder, ministerier, NGO’er og fagforeninger, der med udgangspunkt i en fælles erkendelse af, at skal man løse problemer i komplekse værdikæder, kræver det bredt samarbejde at finde bæredygtige og mere systemiske løsninger.

”Alliancerne er for de modige og ambitiøse aktører, som er interesseret i at komme på den anden side af compliance og være med til at skabe blivende impact gennem forandring af uhensigtsmæssige systemer og processer,” siger Nanna Callisen Bang.

Et eksempel er problemer med afskovning i en given værdikæde. Det er der så en række aktører, som gerne vil være med til at løse og ved at det er både svært og kræver at der sættes ind på mange niveauer over lang tid.

Godt på vej med soja
Et kig på Dansk Alliance for Ansvarlig Soja fortæller netop den historie. Der er over 20 centrale aktører med i alliancen, hvoraf halvdelen er virksomheder og den anden halvdel er ministerier, tænketanke, NGO’er og fagforeninger. Alliancen har udviklet et værktøj til at beregne sojaaftryk for produktkategorier, etableret et samarbejdsprojekt med fokus på et højrisiko-område i Brasilien, og samarbejder og videndeler med andre nationale sojainitiativer i Europa.

Ikke mindst har virksomhederne etableret individuelle handlingsplaner med konkrete mål, og arbejdet med dem har bl.a. ført til stigning i andelen af certificeret soja i de omkring 1,8 millioner tons (2020) soja, Danmark importerer hvert år, og at disse køb anslået udgør omkring 40 procent af den totale danske import af soja i 2021.

”Det handler om værdiskabelse i ens egen virksomhed, men især om værdiskabelse for samfundet og de mennesker og det miljø man er en del af. I alliancerne tager man ansvar for at være med til at udvikle nogle langsigtede løsninger for sektoren, og ikke kun ens egen forretning” forklarer Nanna Callisen Bang.

Når alle er med, kan man komme i dybden
Nøglen til fremdrift i alliancerne er deltagelse og engagement fra dem som kan gøre en forskel. Ideelt set er det hele værdikæden eller økosystemet, , som er involveret i et område, så man sammen kan løfte opgaven hele vejen rundt. Det er deltagerkredsen, som gør alliancerne stærke.

Sådan arbejder Etisk Handel Danmarks alliancer

Etisk Handel Danmark er sekretariat for flere missions-drevne alliancer inden for fx kaffe, soja, palmeolie og fiskeri. De drives ud fra følgende opskrift:

  • Man bliver enige om en mission for 2025 med nogle specifikke mål og kriterier for hvordan man arbejder hen mod disse som individuel virksomhed.
  • Hver virksomhed sætter mål og planer, som passer til, hvor de er, men med den fælles mission som ramme. De individuelle planer forpligter virksomhedernes ledelser på handling.
  • Virksomhederne rapporterer hvert år tilbage til projektet om fremgang på egne planer gennem en tredjepart for at sikre neutralitet.
  • Derudover er der arbejdsgrupper på tværs af alliancen, hvor man f.eks. arbejder med transparens, fælles indkøb i sektoren, værdikædebaseret human rights impact-analyse.

Alliancerne er finansieret af Etisk Handel Danmark, alliancedeltagerne og støttet økonomisk af Udenrigsministeriet og den danske verdensmålshandlingsplan. D deltagerbidraget kan holdes på et niveau, hvor det også er muligt for mindre organisationer at være med, pga. bidraget fra ministerierne.

Læs mere om alliancerne her.
 

”Drømmescenariet er deltagelse fra de virksomheder, der producerer og importerer inden for værdikæden, de relevante ministerier, eksperter og forskere, NGO’er og fagbevægelsen. Det giver en unik energi, når alle deltagerne har højrelevant viden og er indstillet på at dele den og deres erfaringer, så man både kan finde løsninger og kan skabe incitament for at flere virksomheder stiller om til en mere bæredygtig værdikæde. Det er lykkedes i de eksisterende alliancer, og skyldes jo bl.a. at vi har nogle super-engagerede og kompetente medarbejdere.,” siger Nanna Callisen Bang.

På den anden side af risikoen
Mere robuste og ansvarlige værdikæder er også det, Etisk Handel Danmark håber, at man får ud af den nye lovgivning om due diligence, der er på vej fra EU. Det kræver dog, at virksomhederne ikke blot undersøger, ment også handler.  

”F.eks. hvis et supermarked opdager, at den kaffeværdikæde man er en del af har en potential negativ indvirken på kvinder i den primære produktion på grund dårlige arbejdsvilkår, lav betaling og brug af pesticider. Så kan investeringer og styrket samarbejde med lokale partnere være med til at skabe gode arbejdsvilkår for de kvinder, så de kan investere i ordentlig fremtid for deres børn med mere uddannelse – og på den måde have en positiv indvirkning i de kvinders lokalsamfund,” siger Nanna Callisen Bang.

Etisk Handel Danmark er således stærk fortaler for, at samtalen og implementeringen af den nye lovgivning ikke kun kommer til at handle om risiko og compliance, men at man bruger det vidensgrundlag gode due diligenceprocesser giver til at lede efter innovative løsninger sammen med andre stakeholders.

”Det er virkelig vigtigt, at vi ikke kun ser due diligence som en kæmpe compliance-hammer, der rammer os, vi skal også have blik for, hvad det er for nogle nye samtaler, lovgivningen vil sætte i gang. Her vil jeg nævne øget fokus på stakeholder engagement, nye løsninger og værdiskabelsesmuligheder i de globale kæder,” siger Nanna Callisen Bang.

”For det første er det jo den slags tanker og indsats, som skaber forandring. Men det er også vigtigt fordi uden passionen og de bankende hjerter, så kommer vi ikke til at løse problemerne og skabe de bedre samfund for hinanden, som vi gerne vil. Og der er jo ikke mange, der springer ud af sengen hver morgen og tænker ’juhuuu, nu skal jeg lave compliance og risiko-arbejde hele dagen’. Det er muligheden for at skabe forandring til det bedre, der driver de fleste,” fortsætter hun.
 

Merkur Andelskasse

Sponseret

ESG-scoren er kejserens nye, sorte klæder

Energi Danmark A/S

Sponseret

Additionalitet i PPA’er: Betydningen af at gøre en forskel

Denne artikel er del af et tema:

I fokus: bæredygtige værdikæder

Finanssektoren og myndigheder vil vide, hvordan virksomheder arbejder med CO2-udledninger og menneskerettigheder i deres værdikæder. Og er du underleverandør får du svært ved at holde din forretning i live, hvis du ikke kan dokumentere, at du har styr på co2, miljø og sociale forhold. Vi ser på krav, værktøjer og best practice i det svære arbejde med at holde styr på forhold, man ikke selv bestemmer over.

Relateret indhold

01.03.2024CSR.dk

Regenerativ: ’Vi har brug for at skabe håb og handle for fremtiden”

01.03.2024CSR.dk

Lagkagehuset giver kyllingerne mere plads

23.02.2024CSR.dk

Tag temperaturen på din egen ESG

15.02.2024Etisk Handel Danmark

Sponseret

Nomineret til Verdens Bedste Indkøber i 2023

07.02.2024CSR.dk

Ny fabrik skal fremtidssikre pantsystemet

05.02.2024CSR.dk

Geopolitik ændrer indkøbsstrategierne i detailsektoren

02.02.2024CSR.dk

IT-genbrug er centralt i at løse affaldsproblem

02.02.2024CSR.dk

Lige om lidt rammer 41.000 virksomheder en stor emballagefrist

Jobmarked

Se alle

Scanlux Packaging

ESG Manager til Scanlux Packaging

Som førende leverandør af branded emballage til europæisk detailhandel og e-handel, ønsker vi at intensivere vores ESG-indsatser. Derfor søger vi en engageret og erfaren ESG Manager, som vil spille en central rolle i den fortsatte udvikling og implementering af vores ESG-strategi.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

GPV

ESG Controller

Brænder du for at opbygge et ESG-miljø, hvor du får indflydelse på implementering af processer, sikre kvalitet og rettidig rapportering samt interaktion med ledere og andre stakeholdere på tværs af en global koncern?

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

BDO Statsautoriseret revisionsaktieselskab

Klima og GHGP – bliv en central del af ESG-området i BDO

Har du lyst til -og erfaring med at arbejde med bæredygtighed og klimadagsordenen hos Danmarks virksomheder? Så har vi stillingen til dig: ESG-konsulent hos BDO. Med rollen følger en unik mulighed for at kombinere din faglige viden og kompetencer inden for miljø, klimaregnskaber og CO2- reducerende tiltag med en central position i opbygningen af BDO’s ESG-afdeling.

Område

Hele landet

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

DSV

Compliance Manager – develop our risk management strategy

Would you like to unfold and develop your expertise within IT risk management and compliance in a large, growing and global company?

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

EY

Konsulent - Sustainable Finance og Risk & Compliance (Frederiksberg)

Tænk! Hvis din karriere kunne have en varig indflydelse på dig og på verden?

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

16.03.2024

Sustainable Business Solutions ApS

Kickstart din karriere indenfor bæredygtighed allerede i praktikperioden

Drømmer du om at arbejde med bæredygtighed og skal du eller nogen du kender i praktik i foråret eller efteråret 2024? Så kan en praktik hos Sustainable Business Solutions måske lige være sagen.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

14.03.2024

Dansk Erhverv

Dansk Erhverv søger CSR-konsulent

Dansk Erhverv søger en ny CSR-konsulent til vores CSR-team til at varetage og videreudvikle vores engagement på CSR- og ESG-området inden for medlemsservices, politisk interessevaretagelse, kommunikation, projekter og partnerskaber.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

15.01.2024

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
CBS Executive Fonden
Uddannelse
Strategisk regnskabsforståelse

Styrk din regnskabsmæssige kunnen på 3 dage. Opnå øget indsigt i måling og tolkning af finansielle nøgletal, der er centrale for en virksomheds værdiskabelse, samt grundlæggende viden om budgettering og værdimåling.

Dato

10.01.2024

Sted

CBS Executive Fonden, Porcelænshaven 22, 2000 Frederiksberg

CBS Executive Fonden
Uddannelse
Agilitet Innovation og Forretningsudvikling

Lær de nyeste teorier om agilitet og få metodisk viden, som sætter dig i stand til at øge innovationskraften og forretningsudviklingen i din organisation. Kurset giver forståelse for vigtigheden og nyttigheden af fleksibilitet, dynamik og risikovillighed.

Dato

15.01.2024

Sted

CBS Executive Fonden, Porcelænshaven 22, 2000 Frederiksberg

Bureau Veritas Certification
Webinar
Webinar: Har du brug for en intern eller ekstern sikkerhedsrådgiver?

Du har mulighed for at blive klogere på begrebet "sikkerhedsrådgiver", når vi afholder vores webinar den 18. januar 2024.

Dato

18.01.2024

Tid

13:15

Sted

Online

Bureau Veritas Certification
Møde
Netværksmøde: Food Waste & Loss

Gratis opstartsmøde den 31. januar 2024

Dato

31.01.2024

Tid

09:00

Sted

Bureau Veritas, Fredericia

Sustainable Business Solutions ApS
Webinar
Klimahandling og Klimaregnskab i Praksis

Har du det operationelle ansvar for klimaregnskab og handlingsplaner? Så er dette hands-on kursus ideelt til at skabe overblik over klimadagsordenen, arbejde metodisk med klimadata, og udarbejde effektive klimahandlingsplaner baseret på anerkendte standarder.

Dato

29.02.2024

Tid

09:00

Sted

Live online (Zoom)

Klimakampen ApS
Workshop
Klimakampen - Marts 2024

Er du kontorets klimahelt? Saml dit hold og dyst mod dine kollegaer i at udføre klimavenlige handlinger i 4 uger. Tilmeld jer Klimakampen nu!

Dato

04.03.2024

Sted

Online