Politikere: Markedet skal styre udviklingen, men vi kan hjælpe

Madspild et personligt ansvar man som borger eller virksomhed selv må tage på sig, og markedet må bestemme udviklingen, siger regeringen. Men markedet er ikke stort nok, så det bør støttes mere politisk, siger oppositionen.

Der er blandede holdninger til, hvor meget Christiansborg skal blande sig i den danske kamp mod madspild..

21.04.2017

Anders Kampmann, CSR.dk

Når det kommer til de politiske rammer omkring kampen mod madspild i Danmark, så er de to repræsentanter for henholdsvis regering og opposition, som CSR.dk har talt med, langt hen ad vejen enige om, at det grundlæggende er op til markedet at diktere udviklingen.

Samtidig er der dog en vis uenighed om, hvornår, hvordan og i hvilket omfang det offentlige skal træde ind og skubbe markedet i den rigtige retning. Her er man i blå blok mest indstillet på en mere tilbagetrukket rolle.

”Det at begrænse madspild må være et personligt ansvar, som alle må tage på sig, både som privatperson og som virksomhed. Her skal det offentlige være klar til at rådgive og vejlede”, siger fødevareordfører for Venstre, Erling Bonnesen. Foto: Venstre.

”Vi har alle sammen et ansvar for at udnytte vores ressourcer optimalt, og derfor mener jeg, at det at begrænse madspild må være et personligt ansvar, som alle må tage på sig, både som privatperson og som virksomhed. Her skal det offentlige være klar til at rådgive og vejlede”, siger MF og fødevareordfører for Venstre, Erling Bonnesen.

På den anden side af midten gerne vil man imidlertid gerne gøre mere, specielt omkring økonomien.

”Markedet omkring det her er ikke stort nok endnu, og derfor kan vi fra politisk hold godt gøre mere for at understøtte den spirende udvikling. For jeg er overbevist om, at vi kun har set begyndelsen. Der hvor vi kan sætte ind, er ved eksempelvis at overveje en form for præmie til dem, der gør det miljømæssigt rigtige. Det er jo velkendt at virksomheder skal kunne mærke det på pengepungen, før de handler”, siger fødevareordfører for Radikale Venstre, Sanne Bjørn.

Juridiske udfordringer omkring madaffald
I forhold til den konkrete kritik fra Merete Holst omkring besværlighederne ved at donere overskudsmad til dyrefoder, giver Sanne Bjørn Meyersdirektøren medhold. I samme åndedrag understreger hun dog også de udfordringer, der rent juridisk er på området.

”Hun har helt ret, og det er noget vi bør undersøge. Men det er jo kommunerne, der håndterer affaldet, og det gør det svært for os her på Christiansborg at lave rammer. Vi har sat nogle mål, som skal være realistiske, og som vi håber vil blive fulgt”, siger Sanne Bjørn og peger i øvrigt på, at dagligvarekæderne har et mindst lige så stort ansvar, og at man også her kunne overveje økonomiske incitamenter.

”Jeg er overbevist om, at vi kun har set begyndelsen. Der hvor vi kan sætte ind, er ved eksempelvis at overveje en form for præmie til dem, der gør det miljømæssigt rigtige. Det er jo velkendt at virksomheder skal kunne mærke det på pengepungen, før de handler”, siger fødevareordfører for Radikale Venstre, Sanne Bjørn. Foto: Kim Vadskær.

Tiltag af den type vil Erling Bonnesen ikke umiddelbart forholde sig til, men han understreger, at man er villig til at undersøge mulighederne.

Åben for nye idéer
”Generelt er vi altid lydhøre for nye idéer og nytænkning på et område som dette. Madspild har et bredt politisk fokus, og friske idéer er velkomne fra alle sider, også erhvervslivet selv. Mindre madspild er jo i alles interesse”, siger han.

V-LA-K-regeringen har madspild med i sit regeringsgrundlag, hvor man på side 28 kan læse, at ”Regeringen vil komme med et udspil – Gastro 2025 – som sætter rammerne for en styrket udvikling af den danske gastronomi. Gastronomien skal bruges som løftestang for en styrket afsætning af danske fødevarer på eksportmarkederne, udvikling af bedre måltidsvaner, modvirke madspild og understøtte udviklingen af Danmark som en interessant turistdestination.” Derudover henter man også inspiration i udlandet.

Hos de Radikale vil man også madspild til livs. Konkret påpeger partiet bl.a. at man i valgkampen i 2015 bl.a. foreslog, at ”offentlige institutioner over en femårig periode halverer deres madspild, at vi sammen med detailhandlen fjerner regler, der forhindrer, at butikker kan reducere madspild, at vi hjælper producenter til at anvende ny fødevareemballage, der minimerer madspild og støtter fødevarebankkonceptet, hvor overskudsmadvarer distribueres til organisationer, der arbejder for at hjælpe udsatte borgere.”

Toyota Material Handling A/S

Sponseret

3 centrale trin til ESG i din materialehåndtering

Danmarks Medie- og Journalisthøjskole

Sponseret

Brainy Brunch: S’et i ESG: 3 stærke råd til at kommunikere om social ansvarlighed

Denne artikel er del af et tema:

I fokus: madspild

Relateret indhold

25.07.2024CSR.dk

Trods virksomhedsmodstand er inklusion vigtig for amerikanerne

24.07.2024CSR.dk

Power to X-brændstoffer kan nu blive certificeret som grønne i Danmark

15.07.2024CSR.dk

Tøjbyttetogt oplever succes

15.07.2024Schneider Electric

Sponseret

Alliance mellem Schneider Electric og Eltel skal løse kapacitetsproblemer på elnettet

10.07.2024Anlægsgartner Gottlieb A/S

Sponseret

Bæredygtighed på byggepladsen

Flere mikrobryggerier forvandler CO₂ til øl-skum

10.07.2024CSR.dk

09.07.2024CSR.dk

Danske Bank giver rådgivning om klimasikring til boliger

09.07.2024CSR.dk

Eksperter: Lejebaseret model kan accelerere grøn it-håndtering i alle virksomheder

Jobmarked

Se alle

Visma e-conomic A/S

Sustainability Manager

Har du erfaring med ESG, og vil du gøre en forskel i en virksomhed i rivende udvikling? Så er det måske dig, vi leder efter.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Roblon A/S

ESG-koordinator

Brænder du for at arbejde med bæredygtighed? Få et spændende job som ESG-koordinator hos Roblon A/S og bliv fagligt ansvarlig for ESG-rapportering i en international virksomhed i vækst

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

29.08.2024

Beierholm

ESG-Seniorkonsulent til Beierholm Bæredygtighed

Til vores nyopstartede afdeling for Bæredygtighed søger vi erfarne konsulenter, der kan være med til at sætte deres præg på afdelingen fra dag ét!

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Andel

Sustainability Supply Chain Specialist – Skab en bæredygtig fremtid i vores indkøbsafdeling!

Vil du være med til at prioritere grønne indkøb og arbejde med ansvarlig leverandørstyring? Vær med til at sætte dit præg på bæredygtighedsrejsen i vores indkøb og leverandørkæde. Vi er en ny funktion i indkøbsafdelingen, det betyder at dit ansvarsområde og dine opgaver løbende tilføres og tilpasses, i forhold til din og forretningens udvikling.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

14.07.2024

SUSTAINX ApS

Vil du være med på et stærkt ESG-Hold? 🌱

Som Senior ESG Advisor hos SustainX bliver du en aktiv del af den grønne omstilling, og sammen leverer vi ESG løsninger, der omfatter alt fra strategi til direkte projektudførelse.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Anlægsgartner Gottlieb A/S

Anlægsgartner Gottlieb A/S privathave afdelingen søger formand

Anlægsgartner Gottlieb Søger formand til udførsel af anlægsopgaver

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Beierholm

Senior Manager til erklæringsafgivelse på bæredygtighedsområdet

Til vores nystartede afdeling for erklæringsafgivelse på bæredygtighedsrapporteringer søger vi en Senior Manager, der kan være med til at sætte sit præg på afdelingen fra dag ét!

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Klimakampen ApS
Workshop
Klimakampen - Marts 2024

Er du kontorets klimahelt? Saml dit hold og dyst mod dine kollegaer i at udføre klimavenlige handlinger i 4 uger. Tilmeld jer Klimakampen nu!

Dato

04.03.2024

Sted

Online

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Klimadata og klimaregnskaber i praksis - København

Efterspørges der en baseline på virksomhedens carbon udledninger, og har du behov for at blive bekendt med klimaregnskabets scope 3? Dette to-dages kursus vil ruste dig til at håndtere klimadata og klimaregnskaber effektivt.

Dato

25.06.2024

Tid

09:00

Sted

IDA Conference, Kalvebod Brygge 31-33, 1530 København V

SUSTAINX ApS
Webinar
Webinar: Spørgetime om ESG

- Med CEO og Partner i SustainX, Line Amtorp

Dato

26.06.2024

Tid

11:00

Sted

Online

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Webinar
Åben tilmelding: ESG Sommerskole

Få viden og værktøjer til at forbedre din virksomheds bæredygtige forretningsindsats med sommersmagsprøver fra den praktiske Sustainable Business Change Manager uddannelse.

Dato

07.07.2024

Tid

09:00

Sted

Online

2030 Builders
Møde
Sustainability Engagement Consultative call

Participate in an open discussion hosted by Mia Negru, co-founder of 2030 Builders. Engage in a dynamic dialogue focusing on the unique challenges and best practices in sustainability engagement. This session aims to foster a collaborative environment where you can exchange insights with fellow professionals, explore innovative solutions, and learn how to leverage technology to enhance human interactions within your company.

Dato

02.08.2024

Tid

12:00

Sted

Google Meet

Sustainable Business Solutions ApS
Webinar
Gratis Webinar - CSRD: Hvad skal der rapporteres på?

Bliv fortrolig med de nye CSRD-krav og forstå, hvad der er obligatorisk, og hvad der afhænger af dobbeltvæsentlighedsanalysen. I dette gratis webinar fra Sustainable Business Solutions vil vores seniorrådgivere give dig et detaljeret indblik i implementeringstidslinjen, ESRS-hierarkiet, og hvordan en CSRD-rapport ser ud. Webinaret er en del af vores "ESG to the point" webinarserie.

Dato

06.08.2024

Tid

08:15

Sted

Live online (Zoom)