Planer for CO2-neutralt København undervejs

Danmarks folkerigeste kommune skal de kommende år være et eksperimentarium for forskellige lavenergiløsninger. Fjernvarmen, som efter planen skal være renere end i dag, vil imidlertid fortsat spille en afgørende rolle i byens energiforsyning.

10.08.2009

CSR.dk

Københavnerne skruer i denne tid op for klimaambitionerne, så den danske hovedstad kan fremstå som verdens mest miljøvenlige under FN’s klimamøde i Bella Center til december. En stribe planer skal nu finjusteres, vedtages - og efterfølgende føres ud i livet. Det gælder eksempelvis kommuneplanen, ”Den tænkende storby” samt en klimaplan og en varmeplan.

Mange af konklusionerne fra Danmarks folkerigeste kommune vil givetvis inspirere andre danske og udenlandske kommuner.

Én af opgaverne for de nærmeste par måneder bliver at sikre, at planerne hænger sammen. I klimaplanen opstiller kommunen et mål om, at København skal være CO2-neutral i 2025. I Varmeplan Hovedstaden viser de foreløbige beregninger, at 70 procent af fjernvarmeforsyningen kan være CO2-neutral om 17 år under forudsætning af, at de eksisterende tilskud og afgifter bibeholdes. Prisen på de sidste 30 procent er endnu ikke kendt.

Én af udfordringerne for fremtidens København er, at byen kommer til at huse mange flere mennesker. Om 15 år er der ifølge kommuneplanen 45.000 flere københavnere.

”Derfor peger vi på København som et eksperimentarium for lavenergiløsninger,” siger projektleder Jakob Hjortskov Jensen fra Københavns Kommunes økonomi- og planlægningsafdeling.

Fra fjernvarme til solvarme
”Konkret betyder det, at alle større byudviklingsområder nu er udpeget til lavenergiområder, og vi har valgt at tage udgangspunkt i lavenergiklasse 1, som er den skrappeste, men med mulighed for dispensation til lavenergiklasse 2. Ydermere skal fjernvarmen ikke længere sendes ud til hele byen på én gang, som det sker i dag. Som hovedregel skal fjernvarmen fremover leveres direkte til de enkelte byudviklingsområder," tilføjer Jakob Hjortskov Jensen.

I den kommende tid skal det undersøges, hvorledes de valgte løsninger miljømæssigt og økonomisk kan hænge bedst sammen. Kommunen har indgået et partnerskab med Københavns Energi, og i fællesskab vil man finde ud af hvordan fjernvarme på den mest hensigtsmæssige måde kan kombineres med andre vedvarende energikilder, som f.eks. solvarme.

Endelig indgår fjernkøling også som et centralt element i at gøre København CO2-neutral. Københavns Fjernkøling, der har fået indskudskapital fra kommunen og er et datterselskab til Københavns Energi, er således i fuld gang med et projekt til over 100 millioner kr. omkring Kongens Nytorv. Et fjernkøleanlæg med en kapacitet på 15 MW har fået de første kunder koblet på rørene, og til næste år vil hovedcentralen stå klar.

Borgerne skal inddrages
På Carlsberg-grunden, hvor bygherren har planer om at udvikle et CO2-neutralt område, er der regnet på forskellige varmeløsninger. Der er ikke plads nok på tagene til at solfangere kan dække det hele, og biomasse er uønsket på grund af behovet for en skorsten. En anden mulighed er jordvarme. Denne løsning er imidlertid valgt fra til fordel for fjernvarme, som ifølge Jakob Hjortskov Jensen såvel energiøkonomisk som samfundsøkonomisk slår jordvarme med mange længder.

Konklusionerne fra bl.a. Carlsberg-grunden var i juni til debat på et offentligt møde. Her kom der en række interessante bud på, hvordan fremtidens energiforsyning til byudviklingsområderne kan se ud.

”Inspirationen kom ikke mindst fra Hamburg, som er langt fremme hvad angår en bæredygtig energiforsyning. Samtidig foreslog én af oplægsholderne, at man skulle tale med Google, som er i gang med at udvikle en række større energiprojekter. Egentlige beslutninger blev imidlertid ikke truffet på mødet, hvilket heller ikke var meningen. Men borgernes aktive inddragelse i processen er helt afgørende, hvis det for alvor skal lykkes at gøre København til en miljøvenlig by,” mener Jakob Hjortskov Jensen.

Han peger på Nordhavn som et andet spændende byudviklingsområde.

”Planen er, at Nordhavn med tiden skal udvikle sig til det mest bæredygtige byudviklingsområde i Nordeuropa. Det skal bl.a. ske ved at sammentænke energiforsyning og infrastruktur.”

Katalog over muligheder
Københavns Kommune har også sammen med Københavns Energi og Cowi udarbejdet et katalog over muligheder for nye byudviklingsområder - herunder inden for solvarme, solceller, varmepumper og fyring med biomasse.

”Formålet med kataloget er at give nogle bud på fremtidens energiforsyning - med udgangspunkt i Klimaplanen, Kommuneplanen og Københavns ambition om at blive verdens miljøhovedstad,” siger Jakob Hjortskov Jensen, som er overbevist om, at københavnerne om nogle år vil få deres energi via en kombination af fjernvarme og andre vedvarende energikilder. - Og nogle af de energikilder kender vi måske slet ikke endnu, tilføjer han.

Dansk Standard

Sponseret

Psykisk arbejdsmiljø - introduktion til standarden DS/ISO 45003:2021

Bureau Veritas

Sponseret

Online forum om food waste & loss

Relateret indhold

24.04.2024CSR.dk

Cigaretproducenter skal betale mere for opsamling af skod

24.04.2024CSR.dk

Kunstig intelligens kan bane vej for mere resiliente og regenerative værdikæder

24.04.2024Lübech Living ApS

Sponseret

Hvorfor håndlavede produkter?

24.04.2024Bureau Veritas

Sponseret

Vil du Wake Up ⏰ med os?

23.04.2024Bureau Veritas

Sponseret

Webinar: Investér i et bæredygtigt arbejdsmiljø

22.04.2024CSR.dk

Carlsberg Group og WWF Verdensnaturfonden vil sammen beskytte vådområder i Kina og Laos

22.04.2024Vestforbrænding

Sponseret

Nyt projekt: bedre sortering af affaldet i etageboliger

17.04.2024HORTEN ADVOKATPARTNERSELSKAB

Sponseret

Stor interesse for opførelse af bæredygtige anlæg på fast ejendom

Jobmarked

Se alle

DEMANT

ESG Reporting Controller

ESG Reporting Controller - this is the opportunity you have been waiting for! You will have one of the most important roles in our ESG journey.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

09.05.2024

DELL A/S

Graduate Account Manager – Join the EMEA Sales Graduate Program!

When you join as a Graduate Account Manager not only will you be embarking on a rewarding career at the heart of technology. You will also be gaining an exceptional all-round experience that will contribute to shaping the future of our business. The program is aimed at building the organization’s future sales leaders with many opportunities to network globally through training and events. Lessons in leadership will also be provided from executives with the possibility to interact and connect with them.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

31.05.2024

Daka Denmark A/S

Studiejob i en af Danmarks største genanvendelsesvirksomheder

Studerer du kommunikation eller markedsføring, og har lyst til at udfordre dine kompetencer i et studierelevant job. Så tilbyder vi et studejob på 15 timer om ugen, med mulighed for at arbejde med hele værktøjskassen inden for markedsføring og kommunikation.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

05.05.2024

Andel

Biodiversitetsspecialist til investeringer i vedvarende energi

Vil du være med til at fremme biodiversitet i udbygningen af vedvarende energiproduktion? Har du et solidt fagligt grundlag og indsigt i den jura, som knytter sig til naturforvaltning?

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

05.05.2024

Andel

Due diligence manager, menneskerettigheder og sociale forhold til investeringer i vedvarende energi

Vil du være med til at sikre menneskerettigheds-due diligence i udbygningen af vedvarende energiproduktion? Har du blik for den forretningsstrategiske værdiskabelse, som due diligence kan bibringe?

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

05.05.2024

Andel

Due diligence manager, miljømæssige forhold til investeringer i vedvarende energi

Vil du være med til at sikre miljømæssig due diligence i udbygningen af vedvarende energiproduktion? Har du blik for den forretningsstrategiske værdiskabelse, som due diligence kan bibringe?

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

05.05.2024

Etisk Handel Danmark

Rådgiver i bæredygtig udvikling og handel

Vi søger en erfaren rådgiver i bæredygtig udvikling og handel til sekretariatet i Etisk Handel Danmark.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

04.05.2024

BESTSELLER

SENIOR ENVIRONMENTAL IMPACT SPECIALIST

Are you passionate about making a difference in the apparel and textiles industry by measuring and communicating environmental impacts? At BESTSELLER, we are committed to accelerating our journey towards a more sustainable future for our industry. Join us on this exciting journey!

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

01.05.2024

Etisk Handel Danmark

Rådgiver i bæredygtig udvikling og handel

Vi søger en erfaren rådgiver i bæredygtig udvikling og handel til sekretariatet i Etisk Handel Danmark.

Ansøgningsfrist

04.05.2024

Fortum Waste Solutions A/S

Apprentice Warehouse

Vil du være lagerelev hos os? Er der en indkøber gemt i dig med flair for god kundeservice, så læs videre her om en spændende mulighed for dig!

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

30.04.2024

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Sustainable Business Solutions ApS
Efteruddannelse
Sustainability Management i praksis - Forår 24 i Aarhus

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

16.04.2024

Tid

08:30

Sted

Comwell Aarhus, Værkmestergade 2 8000 Aarhus C

Klimakurser
Kursus
Klimahandling og klimaregnskab i praksis - onlineforløb i april

Klimakurser er effektiv uddannelse, der giver ledere og medarbejdere de vigtigste kompetencer til at tage ansvar og arbejde med klimahandlinger og klimaregnskab i praksis – så virksomheden lykkes med at honorere klimakravene nu og i fremtiden.

Dato

17.04.2024

Tid

09:00

Sted

Live online (Zoom)

Sustainable Business Solutions ApS
Efteruddannelse
Sustainability Management i praksis - Forår 24 i København

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

23.04.2024

Tid

08:30

Sted

Tivoli Hotel og Congress Center, Arni Magnussons Gade 2 1577 København V

Klappir Nordic ApS
Konference
MEET US AT LOOP FORUM

We have a complete solution for your ESG compliance work, and we would love to discuss opportunities with you!

Dato

24.04.2024

Tid

09:30

Sted

Lokomotivværkstedet - Otto Busses Vej 5A, 2450 København

Byggeriets Samfundsansvar
Seminar
Få styr på ‘S’ i ESG (Aarhus)

Social bæredygtighed bliver i ny international bæredygtighedslovgivning sidestillet med den miljømæssige. Det vil sige, at menneskerettigheder og arbejdstagerrettigheder bliver en lige så vigtig del af byggeriets tilgang til bæredygtighed. En helhedsorienteret tilgang er altså helt afgørende, når vi omstiller vores økonomi og aktiviteter mod fremtidens marked. På dette seminar kan du blive klogere på, hvordan du kan igangsætte initiativer inden for dit ”S” i ESG, der gør dig i stand til at møde den konstante udvikling i markedet. Seminaret udbydes i samarbejde med Bygherreforeningen.

Dato

25.04.2024

Tid

09:00

Sted

Aarhus

Aros Business Academy
Kursus
Den Intensive Projektlederuddannelse (DIPLU)

Bliv projektleder på 6 intensive dage! Vi har skruet et program sammen, hvor du får alle værktøjerne til at STYRE og LEDE dine projekter sikkert i mål. Projektlederuddannelsen består af 3 moduler og vil komme både dig, dit team og din arbejdsgiver til gav

Dato

29.04.2024

Tid

09:00

Sted

Radisson Blu Scandinavia Hotel, Aarhus