Planer for CO2-neutralt København undervejs

Danmarks folkerigeste kommune skal de kommende år være et eksperimentarium for forskellige lavenergiløsninger. Fjernvarmen, som efter planen skal være renere end i dag, vil imidlertid fortsat spille en afgørende rolle i byens energiforsyning.

10.08.2009

CSR.dk

Københavnerne skruer i denne tid op for klimaambitionerne, så den danske hovedstad kan fremstå som verdens mest miljøvenlige under FN’s klimamøde i Bella Center til december. En stribe planer skal nu finjusteres, vedtages - og efterfølgende føres ud i livet. Det gælder eksempelvis kommuneplanen, ”Den tænkende storby” samt en klimaplan og en varmeplan.

Mange af konklusionerne fra Danmarks folkerigeste kommune vil givetvis inspirere andre danske og udenlandske kommuner.

Én af opgaverne for de nærmeste par måneder bliver at sikre, at planerne hænger sammen. I klimaplanen opstiller kommunen et mål om, at København skal være CO2-neutral i 2025. I Varmeplan Hovedstaden viser de foreløbige beregninger, at 70 procent af fjernvarmeforsyningen kan være CO2-neutral om 17 år under forudsætning af, at de eksisterende tilskud og afgifter bibeholdes. Prisen på de sidste 30 procent er endnu ikke kendt.

Én af udfordringerne for fremtidens København er, at byen kommer til at huse mange flere mennesker. Om 15 år er der ifølge kommuneplanen 45.000 flere københavnere.

”Derfor peger vi på København som et eksperimentarium for lavenergiløsninger,” siger projektleder Jakob Hjortskov Jensen fra Københavns Kommunes økonomi- og planlægningsafdeling.

Fra fjernvarme til solvarme
”Konkret betyder det, at alle større byudviklingsområder nu er udpeget til lavenergiområder, og vi har valgt at tage udgangspunkt i lavenergiklasse 1, som er den skrappeste, men med mulighed for dispensation til lavenergiklasse 2. Ydermere skal fjernvarmen ikke længere sendes ud til hele byen på én gang, som det sker i dag. Som hovedregel skal fjernvarmen fremover leveres direkte til de enkelte byudviklingsområder," tilføjer Jakob Hjortskov Jensen.

I den kommende tid skal det undersøges, hvorledes de valgte løsninger miljømæssigt og økonomisk kan hænge bedst sammen. Kommunen har indgået et partnerskab med Københavns Energi, og i fællesskab vil man finde ud af hvordan fjernvarme på den mest hensigtsmæssige måde kan kombineres med andre vedvarende energikilder, som f.eks. solvarme.

Endelig indgår fjernkøling også som et centralt element i at gøre København CO2-neutral. Københavns Fjernkøling, der har fået indskudskapital fra kommunen og er et datterselskab til Københavns Energi, er således i fuld gang med et projekt til over 100 millioner kr. omkring Kongens Nytorv. Et fjernkøleanlæg med en kapacitet på 15 MW har fået de første kunder koblet på rørene, og til næste år vil hovedcentralen stå klar.

Borgerne skal inddrages
På Carlsberg-grunden, hvor bygherren har planer om at udvikle et CO2-neutralt område, er der regnet på forskellige varmeløsninger. Der er ikke plads nok på tagene til at solfangere kan dække det hele, og biomasse er uønsket på grund af behovet for en skorsten. En anden mulighed er jordvarme. Denne løsning er imidlertid valgt fra til fordel for fjernvarme, som ifølge Jakob Hjortskov Jensen såvel energiøkonomisk som samfundsøkonomisk slår jordvarme med mange længder.

Konklusionerne fra bl.a. Carlsberg-grunden var i juni til debat på et offentligt møde. Her kom der en række interessante bud på, hvordan fremtidens energiforsyning til byudviklingsområderne kan se ud.

”Inspirationen kom ikke mindst fra Hamburg, som er langt fremme hvad angår en bæredygtig energiforsyning. Samtidig foreslog én af oplægsholderne, at man skulle tale med Google, som er i gang med at udvikle en række større energiprojekter. Egentlige beslutninger blev imidlertid ikke truffet på mødet, hvilket heller ikke var meningen. Men borgernes aktive inddragelse i processen er helt afgørende, hvis det for alvor skal lykkes at gøre København til en miljøvenlig by,” mener Jakob Hjortskov Jensen.

Han peger på Nordhavn som et andet spændende byudviklingsområde.

”Planen er, at Nordhavn med tiden skal udvikle sig til det mest bæredygtige byudviklingsområde i Nordeuropa. Det skal bl.a. ske ved at sammentænke energiforsyning og infrastruktur.”

Katalog over muligheder
Københavns Kommune har også sammen med Københavns Energi og Cowi udarbejdet et katalog over muligheder for nye byudviklingsområder - herunder inden for solvarme, solceller, varmepumper og fyring med biomasse.

”Formålet med kataloget er at give nogle bud på fremtidens energiforsyning - med udgangspunkt i Klimaplanen, Kommuneplanen og Københavns ambition om at blive verdens miljøhovedstad,” siger Jakob Hjortskov Jensen, som er overbevist om, at københavnerne om nogle år vil få deres energi via en kombination af fjernvarme og andre vedvarende energikilder. - Og nogle af de energikilder kender vi måske slet ikke endnu, tilføjer han.

Vestforbrænding

Sponseret

Vi går i dybden med CO2

CSR.dk

Jobopslag: Fagmedie eller jobportal – hvad virker bedst?

Relateret indhold

02.07.2025Folkekirkens Nødhjælp

Sponseret

Danskerne elsker genbrug – især om sommeren

02.07.2025Elis Danmark A/S

Sponseret

Danmarks første anlæg til anvendelse af regnvand i industriproduktion er sat i drift

01.07.2025MeetDenmark - Dansk Erhvervs- og Mødeturisme

Sponseret

Podcast til sommerferien

01.07.2025CSR.dk

Nordea justerer regler efter lån til oliegigant

01.07.2025Miljømærkning Danmark

Sponseret

Nu kan festivaler og andre events svanemærkes

27.06.2025Aalborg Kongres & Kultur Center

Sponseret

Bæredygtighedsindsats når nye højder: AKKC certificeret med Svanemærket

27.06.2025CSR.dk

Udskældte klimareduktioner skal tages i brug i stor stil

24.06.2025MeetDenmark - Dansk Erhvervs- og Mødeturisme

Sponseret

Gør social bæredygtighed til en styrkeposition – deltag i nyt gratis forløb

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
DTU
Webinar
Master in Sustainable Leadership Information Session

Discover how you can elevate your career and bring significant value to your company with a Master in Sustainable Leadership.

Dato

03.07.2025

Tid

09:00

Sted

Online

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Webinar
Q&A webinar 8. august: Sustainable Business Change Manager

Overvejer du at tage en uddannelse inden for ESG og bæredygtighed, kan Sustainable Business Change Manager være rigtig for dig. Er du interesseret, men har spørgsmål eller brug for fif til, hvordan du kan sælge uddannelsen ind internt? Deltag i et uforpligtende webinar om uddannelsen.

Dato

04.08.2025

Tid

12:30

Sted

Zoom

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Webinar
Q&A webinar August 5, 2025: Sustainable Business Change Manager (Intl/Online)

Are you considering an education in ESG and sustainability? The Sustainable Business Change Manager programme might be the perfect fit for you. If you’re interested but have questions or need tips on how to present the programme’s value internally, join our Q&A webinar to learn more.

Dato

05.08.2025

Tid

14:00

Sted

Zoom

Dansk Standard
Kursus
ISO 14001 kursus: Diplomkursus i miljøledelse

På to dage præsenteres du for det grundlæggende indhold i ledelsesstandarden ISO 14001:2015 Miljøledelse, og lærer hvordan de enkelte krav efterleves i praksis. Der vil undervejs i kurset være praktiske øvelser, der kan inspirere dig til at arbejdet til i din egen organisation efterfølgende. Som afslutning følger en multiple choice eksamen, som måler på dine erhvervede viden og færdigheder.

Dato

18.08.2025

Tid

08:00

Sted

Dansk Standard, Nordhavn

Bureau Veritas
Kursus
FSMS ISO 22000:2018 Lead Auditor Fødevaresikkerhed (CQI IRCA-certificeret)

Ved succesfuld gennemførelse af vores CQI and IRCA-certificeret FSMS ISO 22000:2018 Lead Auditor Fødevaresikkerhedskursus vil du være i stand til at planlægge, gennemføre og afrapportere effektive 1., 2. og 3. parts audits af ledelsessystemer i henhold til kravene i ISO 22000:2018.

Dato

18.08.2025

Tid

08:30

Sted

Vejle

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Uddannelse
Sustainable Business Change Manager – Praktisk Mini MBA med certificering (DK) start 18. aug. 2025

Tid til at forbedre ESG og sustainability-indsatsen I virksomheden – eller til at tage næste karriereskridt? Få nyeste viden og praktiske værktøjer til at opgradere din virksomheds ESG- og bæredygtighedsindsats, din egen faglighed og dit CV. Næste holdstart i aug 2025

Dato

18.08.2025

Tid

09:00

Sted

Kosmopol v. DEA, Fiolstræde 44, 1171 København K