Pandora køber nu kun genanvendt sølv og guld

Ved udelukkende at bruge genanvendt sølv og guld undgår Pandora at udlede 58.000 tons CO2 hvert år. Den største effekt kan dog vise sig at være, at det kan lade sig gøre.

Foto: Pandora

31.01.2024

Eva Harpøth Skjoldborg, CSR.dk

Pandora, verdens største smykkevirksomhed, køber nu kun genanvendt sølv og guld til alle sine smykker.

Skiftet reducerer Pandoras CO2-udledninger, da virksomheden undgår at få udledninger fra minedrift, som kræver mere energi og ressourcer end genanvendelse, ind i sit CO2-regnskab.CO2-aftrykket fra genanvendt sølv er en tredjedel sammenlignet med udvundet sølv, mens genanvendelse af guld fører til mindre end en procent af udledningerne fra minedrift af nyt guld. 

Ved at indkøbe genanvendte metaller undgår Pandora at udlede omkring 58.000 tons CO2 om året. En reduktion Pandora kalder ”betydelig” i sin pressemeddelelse, og forklarer, at det svarer til det årlige elforbrug i 11.000 hjem. CSR.dk har haft lommeregneren fremme og kan konstatere, at det også svarer til omkring 20 procent af Pandoras samlede CO2-udledninger, som i 2022 var på 280.000 tons. 

Så det fulde skift til genanvendt sølv og guld hos Pandora er vigtigt. Både for Pandoras klimaaftryk i sig selv - og fordi det har betydning, at verdens største smykkeproducent viser, at det er muligt. 

Sølv og guld er de mest anvendte ædelmetaller i Pandora smykker. I 2020 satte Pandora et mål om at indkøbe 100 procent genanvendt sølv og guld inden 2025, og nu har virksomheden nået denne milepæl tidligere end forventet – ved udgangen af 2023 – takket være et stærkt engagement fra sine leverandører.

Genanvendt sølv og guld fremstilles gennem indsamling af materialer fra en række kilder og omsmeltning af disse ved høje temperaturer.. Foto: Pandora

Omstillingen sker hos leverandørerne

Alle Pandoras leverandører af sølv og guld har været nødt til at omstille deres aktiviteter til kun at købe materialer, der er certificeret genanvendt i henhold til Responsible Jewellery Council Chain of Custody, en af de strengeste standarder i branchen. For mange har dette introduceret nye processer og udstyr for at sikre fuldstændig adskillelse af udvundne og genanvendte metaller på tværs af hele forsyningskæden, herunder sortering, smeltning og fremstilling. Mere end 100 Pandora-medarbejdere har været involveret i overgangsarbejdet.

Det indfriede mål hos Pandora handlede om køb af metallerne. Det næste spørgsmål er, hvornår alle Pandoras smykker vil være produceret udelukkende med genanvendt sølv og guld. For verdens største smykkefirma har nok lidt liggende på hylderne – trods stram lagerstyring. 

Pandora skriver i pressemeddelelsen, at for at give tid til udtømning af det eksisterende lager af metaller forventer de, at alle nye smykker vil blive produceret udelukkende med genanvendt sølv og guld fra anden halvdel af 2024. I 2023 var det tal 97 procent.

Stort uudnyttet potentiale

"Ædle metaller kan genbruges for evigt uden tab af kvalitet. Sølv, der oprindeligt blev udvundet for århundreder siden, er lige så godt som nyt, og forbedret genanvendelse kan reducere smykkeindustriens klimaaftryk betydeligt," siger administrerende direktør Alexander Lacik.

I dag kommer mindre end 20 procent af verdens sølvforsyning fra genbrugskilder, typisk fra kasseret elektronik, gamle smykker, sølvtøj, fremstilling af skrot og andet affald fra industrien. Når genanvendt sølv er indsamlet, gennemgår det en raffineringsproces, hvor urenheder fjernes, og metallet omstøbes for at blive brugt igen.

Den central udfordring i at øge andelen af genanvendt sølv er, ifølge Wall Street Journal, at prisen på sølv i dag er så lav, at der ikke er meget, der motiverer til at få det ud af f.eks. elektronikaffald eller at forbrugere afleverer sølvsmykker, de ikke bruger, til genanvendelse. 

Toyota Material Handling A/S

Sponseret

3 centrale trin til ESG i din materialehåndtering

Danmarks Medie- og Journalisthøjskole

Sponseret

Brainy Brunch: S’et i ESG: 3 stærke råd til at kommunikere om social ansvarlighed

Relateret indhold

14.06.2024CSR.dk

AI-metode afslører millioner af døde træer, skjult blandt de levende, før Californiens historiske skovbrande i 2020

14.06.2024CSR.dk

Løn ud fra ESG-mål er det ultimative integrations-værktøj

04.06.2024Daka Denmark A/S

Sponseret

Mommark Marina Seaside Bistro udnævnt som Årets medlem af REFOOD mærket 2024

03.06.2024Forenede Service

Sponseret

Kantinevirksomhed omlægger til 100% økologisk dansk mel og korn i nyt strategisk samarbejde

31.05.2024Daka Denmark A/S

Sponseret

MÆRKNINGSORDNING UDVIDER FESTIVALENS MADSPILDSSAMARBEJDE

17.05.2024CSR.dk

Flere kommuner arbejder med CO2-reduktion i indkøb

14.05.2024Fristads Kansas

Sponseret

Fristads præsenterer konceptet Forsbo: Arbejdstøj til industrien - med miljøvaredeklaration

13.05.2024Mars Danmark

Sponseret

Elektriske lastbiler hjælper Mars med at spare CO2 på tværs af Europa

Jobmarked

Se alle

ista Danmark A/S

Salgsassistent til kampagnesalg

Drømmer du om en karriere inden for salg og rådgivning? Så har ista brug for dig.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

27.06.2024

ista Danmark A/S

Kontorassistent til Team Aflæsning og Service

ista Danmark søger en kontorassistent til vores Team Aflæsning og Service i Ballerup

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

27.06.2024

Energi Danmark A/S

Junior ESG Analyst

Do you want to work in a leading Nordic energy trading company and be a part of a newly established ESG team? Do you thrive in an international environment and want to contribute to the green transition? Then you could be our Junior ESG Analyst.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

29.06.2024

Rambøll A/S

Commercial Lead, Incept Sustainability

We're looking for a passionate sustainability professional to help us take our offering, Incept Sustainability, to the next level.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

KØBENHAVNS KOMMUNE

Konsulent til Bæredygtige Indkøb (barselsvikariat)

Vil du arbejde med menneske- og arbejdstagerrettigheder i globale værdikæder? Vil du være til at med at omsætte politiske ambitioner om bæredygtighed i Københavns Kommunes værdikæde til praksis? Vil du arbejde med at stille ambitiøse krav til beskyttelse af bl.a. af menneskerettigheder, arbejdstagerrettigheder, klima og miljø i kommunens kontrakter, og sikre at disse overholdes?

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

16.06.2024

Dagrofa aps

Brænder du for grøn omstilling i Dagligvarehandlen?

I Dagrofa- koncernen intensiverer vi i disse dage vores fokus på bæredygtighed og samfundsansvar, herunder kommende lovgivning på CSRD, samt udvikling af en ny klimaplan. Vi arbejder intensivt med at indfri vores målsætninger på området og søger derfor en ESG- analytiker til vores CSR-team.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

24.06.2024

Forsvarsministeriets Materiel- og Indkøbsstyrelse

To konsulenter til forsvarets arbejde med ESG og CSR

Vi kan tilbyde et arbejde der giver mening og en spændende og udviklende stilling som konsulent, hvor du vil blive central i arbejdet med CSR og ESG i Forsvarets anskaffelser.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

15.06.2024

SUSTAINX ApS

Vil du være med på et stærkt ESG-Hold? 🌱

Som Senior ESG Advisor hos SustainX bliver du en aktiv del af den grønne omstilling, og sammen leverer vi ESG løsninger, der omfatter alt fra strategi til direkte projektudførelse.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Anlægsgartner Gottlieb A/S

Anlægsgartner Gottlieb A/S privathave afdelingen søger formand

Anlægsgartner Gottlieb Søger formand til udførsel af anlægsopgaver

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Beierholm

Senior Manager til erklæringsafgivelse på bæredygtighedsområdet

Til vores nystartede afdeling for erklæringsafgivelse på bæredygtighedsrapporteringer søger vi en Senior Manager, der kan være med til at sætte sit præg på afdelingen fra dag ét!

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
access2innovation
Morgenmøde
Combining aid, trade, and development finance into the Ugandan agriculture sector

In this Virtual A2i Talk, Ole Dahl Rasmussen from the Danish Embassy in Uganda and Moses Nyabila, CEO of aBi Development, will talk about current initiatives and programs that support the development and financing of the Ugandan agriculture sector. This includes, lessons learned, from the recent Danish business delegation to Uganda, co-organised by Access2innovation, the Danish Agriculture & Food Council and the Embassy.

Dato

14.06.2024

Tid

09:30

Sted

Virtuelt

Sustainable Business Solutions ApS
Webinar
Introduktion til klimadata og klimaregnskaber i praksis - Juni

Er du ny i arbejdet med klimaregnskaber, og mangler du en grundlæggende forståelse for, hvad arbejdet med klimadata og udarbejdelse af klimaregnskaber indebærer? Så er dette kursus for dig.

Dato

17.06.2024

Tid

09:00

Sted

Live online (Zoom)

Sustainable Business Solutions ApS
Webinar
Gratis webinar - Scope 3: Upstream-udledninger

Bliv klogere på de 8 upstream-kategorier i klimaregnskabets scope 3, når vi gennemgår dem én eller én med konkrete eksempler og gode råd. Webinaret er gratis og en del af Sustainable Business Solutions webinarserie, "ESG to the point".

Dato

18.06.2024

Tid

08:15

Sted

Live online (Zoom)

PwC Danmark
Webinar
Corporate ESG Reporting 2024 - Learn From the Best

PwC's annual conference, 'the CFO's agenda', celebrates the best annual reports among the C25 listed companies and the 10 largest non-listed and large cap companies in Denmark.

Dato

18.06.2024

Tid

09:00

Sted

Online

Etisk Handel Danmark
Kursus
Ansvarlig Indkøbspraksis: En nøgle til vellykket due diligence

Du vil blive opmærksom på de bæredygtighedsrisici, der er forbundet med blandt andet prispres og sidste-øjebliks-ændringer i produktionsplanlægningen, når vi d. 18. juni 2024 stiller skarpt på ansvarlig indkøbspraksis.

Dato

18.06.2024

Tid

12:00

Sted

Overgaden Oven Vandet 101415 København

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Klimadata og klimaregnskaber i praksis - Aarhus

Efterspørges der en baseline på virksomhedens carbon udledninger, og har du behov for at blive bekendt med klimaregnskabets scope 3? Dette to-dages kursus vil ruste dig til at håndtere klimadata og klimaregnskaber effektivt.

Dato

19.06.2024

Tid

09:00

Sted

Comwell Aarhus, Værkmestergade 2 8000 Aarhus C