Overskudsvarme sendes fra Elis’ industrivaskeri til beboere i Kjellerup

Hos Elis’ (tidl. Berendsen) vaskeri i Kjellerup bliver overskudsvarmen ikke ledt ud til gråspurvene, men derimod spredt til lokalområdet via fjernvarmen. Dét er både en fordel for miljøet og vaskeriets økonomi.

Overskydende varme fra vaskeriets maskiner sælges videre til Kjellerup Fjernvarme, så nærområdet kan få gavn af den mere miljøvenlige varmekilde. Foto: Elis

I Elis’ industrivaskeri i Kjellerup er der en stor kedel med vand, som kan producere op til 8.000 kg damp i timen, der bl.a. bruges som energi til vaskeriets maskiner – f.eks. vaske- og rullemaskiner og ventilation. En del af maskinerne afgiver kondensat, som indfanges og bliver brugt til vaskeriets eget varmeanlæg – mens den overskydende varme sælges videre til Kjellerup Fjernvarme, så nærområdet kan få gavn af den mere miljøvenlige varmekilde. I 2023 blev der solgt 68 Megawatt videre, hvilket svarer til det årlige strømforbrug for ca. 15 husstande for familier på 4 personer. Dét er der ifølge Kim Zielke, der er Teknisk Chef i Kjellerup-vaskeriet, flere fordele ved:

”Vi har udviklet en løsning, så al overskudsvarmen kan bruges direkte i fjernvarmeanlægget. Miljømæssigt har det den fordel, at intet varme sendes ud til gråspurvene og spildes – og da fjernvarme er mere miljøvenligt end gas, har løsningen også bidraget til et lavere CO2-aftryk lokalt. Derudover har det for vores vaskeri været en økonomisk fordel – for siden opstarten af løsningen i 2012 har vi opnået en besparelse på omkring 600.000 kr. ved at sælge vores overskudsvarme videre til fjernvarmeanlægget.”

Med en ny CO2-beregner kan Elis’ kunder se CO2-tal for deres vasketøj og måtter – læs mere her

”Vi har udviklet en løsning, så al overskudsvarmen kan bruges direkte i fjernvarmeanlægget. Miljømæssigt har det den fordel, at intet varme sendes ud til gråspurvene og spildes"

Kim Zielke, Teknisk Chef i Kjellerup-vaskeriet

Forpligtet til klimaagendaen
Løsningen kører hele året rundt, og særligt i sommerhalvåret bliver en stor del af vaskeriets overskudsvarme sendt ud i fjernvarmeanlægget. Som Elis’ CSR-chef Christina Saxkjær fortæller, har den slags grønne initiativer stor betydning for virksomheden:

”I Elis-koncernen har vi forpligtet os til klimaagendaen ved at tilslutte os Science Based Targets initiative (SBTi) og stræbe efter at nedbringe CO2-udledningen i tråd med Paris-aftalen. Og i vores danske, svanemærkede vaskerier har vi i årevis haft et målrettet fokus på bl.a. at genindvinde, recirkulere og nedbringe forbruget af energi samt reducere CO2-udledningen fra vores egen produktion. Derfor sætter vi stor pris på lokale initiativer som disse, der kan fremme ansvarlig brug af energi.”                                                                                                                                                                                                              

Elis’ CO2-udledningsmål er nu godkendt af Science Based Targets initiative – læs mere her

* Kilde: Undersøgelse gennemført af Bloomberg Intelligence.

ESG-budgettet får mere plads

Hele 77 % af toplederne  svarer i en ny undersøgelse*, at de regner med at øge ESG-budgettet inden for de næste 2 år. Og i mange virksomheder har bl.a. miljøindsatsen været i gang så længe, at den nu giver et værdifuldt afkast i form af lavere forbrug og økonomiske besparelser. 

01.03.2024Elis Danmark A/S

Sponseret

Et mere miljøvenligt hotel med produkter fra Elis

01.03.2024Elis Danmark A/S

Sponseret

Få hjælp til klimaregnskabet med Elis’ CO2-beregner

15.02.2024Elis Danmark A/S

Sponseret

Overskudsvarme sendes fra Elis’ industrivaskeri til beboere i Kjellerup

14.02.2024Elis Danmark A/S

Sponseret

QA Manager med stort omsorgshjerte – både internt og eksternt i virksomheden

22.11.2023Elis Danmark A/S

Sponseret

Hos Elis finder mennesker med psykiske udfordringer fodfæste

21.11.2023Elis Danmark A/S

Sponseret

Elis lancerer nu deres mest miljøvenlige måtte til dato