Ordnede forhold med Global Compact

Overholdelse af principperne om arbejdsmarkedet i FN´s Global Compact er helt centralt for at opnå social bæredygtighed for Fødevareforbundet NNF. Det er en af de skarpe holdninger, der bringes til torvs på Responsible Food-konferencen d. 26. novembe

Global Compact - orden i hverdagens forhold.

21.10.2015

Lars Münter, CSR.dk

De fleste af os tænker lokalt, når vi handler fødevarer. Kødet skal helst stamme fra danske stalde, og danske småkager er nu en gang de bedste. Men med globaliseringen er de tider, hvor dansk var ensbetydende med ”dansk” væk. Varerne transporteres i dag ind og ud over grænser, og råvarerne hentes gerne i palmeolieplantager eller hos kemikalieproducenter på den anden side af kloden.
 
”Moderne fødevareproduktion er meget kompleks. Langt de fleste fødevarer indeholder elementer fra rigtig mange virksomheder. Når vi ser på, om det arbejde, der er udført i de virksomheder, der har bidraget til produktionsprocessen, er udført under ordnede forhold, for eksempel at det er udført af organiserede arbejdere, så er det noget, der i praksis er umuligt at få sikkerhed for,” påpeger forbundskonsulent i Fødevareforbundet NNF Mogens Eliasen og fortsætter: "Produktionskæderne er meget komplicerede, så det vil i praksis være umuligt at kontrollere dem i alle led. Men det må ikke være en sovepude eller en dårlig undskyldning for ikke at forsøge, og derfor synes vi, at det er helt rimeligt udgangspunkt, at virksomhederne skal have ansvar for forholdene hos deres leverandører”.
 
Fødevareforbundet NNF har 23.000 medlemmer, der kommer fra stort set alle grene af fødevaresektoren – slagteri, bageri, mølleri, sukkervare- og chokoladefremstilling og endda tobaksindustrien –, og det er fagforeningens vision, at danske fødevarer skal produceres på en måde, der er bæredygtig både miljømæssigt, klimamæssigt og socialt. Og det gælder hele varekæden, uanset hvor i verden de enkelte ingredienser eller emballagedele kommer fra.
 
 ”Det er jo ikke et gyldigt argument, at virksomhederne overholder lovene i det land, de opererer i," siger Mogens Eliasen og slår fast, at virksomhederne ganske enkelt ikke kan søge tilflugt i lovgivning, der er dårligere end den danske: “Hverken for forbrugerne eller hos os i NNF er det er en brugbar undskyldning for at optræde uansvarligt på et marked, at andre gør det samme. Hvis CSR skal være meningsfuldt, må ambitionen være at gå forrest med ansvarlig optræden.”
 
Hensyn til både miljø og sociale forhold

Som repræsentant for de ansatte, ligger det naturligt for Fødevareforbundet NNF at have fokus på den sociale side af bæredygtigheden. På den anden side hænger tingene sammen, og for forbundet er social bæredygtighed og miljømæssig bæredygtighed hinandens forudsætninger, siger Mogens Eliasen og forklarer, hvorfor det for forbundet hænger sådan sammen:
 
”Kun hvis der socialt og økonomisk er tilstrækkeligt ’overskud’, er der også overskud til at tænke langsigtet. Er man socialt og økonomisk presset, så vil man tænke kortsigtet, og de langsigtede interesser risikeres at blive sat til side, fordi det at ’overleve’ til i morgen altid vil have første prioritet. Ligesom vi ikke kan kalde en produktion bæredygtig, hvis den kaster mennesker ud i social nød, så er produktionen heller ikke ønskelig for os, hvis den har miljømæssige eller klimamæssige følger, der gør, at produktion, velfærd og velstand ikke kan opretholdes på længere sigt.”
 
Af den grund mener Fødevareforbundet NNF, det bør være et krav, at de virksomheder, der påberåber sig at overholde principperne for Global Compact, har et kædeansvar, og det er for forbundet oplagt, at de faglige organisationer kommer til at spille en aktiv rolle i kontrollen af, at de rent faktisk gør det:
 
”Vi har nationalt et godt og tillidsfuldt samarbejde med virksomhederne. Men vores erfaring er også, at virksomhederne ikke altid optræder lige så socialt ansvarligt, når de er på udebane, som de gør på hjemmebanen. Vores konklusion på dette er, at det kræver en stærk fagbevægelse for at presse virksomhederne til at optræde ansvarligt. Fagbevægelsen er allerede organiseret internationalt, og vi har et netværk, der udstrækker sig til de fleste lande. Samtidigt tilsiger al erfaring, at en stærk faglig organisering kan være med til at hjælpe de fattige, skabe mere lighed og dermed bidrage til, at der skabes det nødvendige sociale overskud, der skal være til stede for, at der kan tænkes langsigtet. Det er baggrunden for vores internationale engagement.”
 
Stærk debat
Mogens Eliasen mødes på Responsible Food med 3 andre skarpe holdninger til en paneldebat om, hvad der skal stå øverst på dagsordenen, når det gælder ansvarlighed inden for fødevaresektoren. De 3 andre panelister er Landbrug & Fødevarer, Danmarks Naturfredningsforening og Horesta. Debatten ledes af en af de mest indsigtsfulde på feltet: Jonas Giersing, direktør i Fairtrade Mærket.
 
Foruden paneldebatten byder Responsible Food på gæstetaler, seminarer, der går i dybden på centrale emner inden for ansvarlighed og fødevarer, markedsplads og masser af cases på, hvordan ansvarlighed udøves i fødevaresektoren i praksis. Konferencen finder sted d. 26. november i festauditoriet, Natur & Biovidenskabelig Fakultet, Frederiksberg. Læs mere og tilmeld på www.csr-link.dk.

Følg også gerne CSR LINK, der sammen med Fairtrade Mærket, Københavns Universitet og DTU Fødevarer står bag konferencen, på LinkedIn her

ista Danmark A/S

Sponseret

CO2- rapportering skaber overblik og styrker den grønne omstilling

CSR.dk

Jobopslag: Fagmedie eller jobportal – hvad virker bedst?

Relateret indhold

08.05.2025BSR

Sponseret

The EU AI Act: Where Do We Stand in 2025?

28.04.2025UN Global Compact Network Denmark

Sponseret

Sanda Ojiambo: Ansvarlig forretning er nøglen til fremtidens vækst

11.03.2025CSR.dk

Eksplosion i greenwashingsager: Ventetiden stiger

11.02.2025Compass Group Danmark A/S

Sponseret

Mavens Hule 2025 søger fremtidens fødevareiværksættere

04.02.2025SustainImpact ApS

Sponseret

Governance - nøglen til bæredygtig forretningsværdi.

17.01.2025Kinnarps A/S

Sponseret

Kinnarps testlaboratorie

14.01.2025SustainImpact ApS

Sponseret

Compliance? Skab engagement med DMA.

07.01.2025SustainImpact ApS

Sponseret

Rykker SMVbestyrelserne på ESG?

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Bureau Veritas
Kursus
ISO 9001:2015 Lead auditor Refresher

Opdater din viden om ISO 9001:2015

Dato

13.05.2025

Tid

08:30

Sted

Vejle

DNV Business Assurance Denmark
Kursus
NIS2 Foundation

Lær hvordan direktivets krav implementeres effektivt med afsæt i ledelsesstandarderne ISO 27001 og ISO 22301

Dato

14.05.2025

Sted

København

DNV Business Assurance Denmark
Kursus
Intern audit af ledelsessystemer baseret på ISO 14001 og ISO 45001

Formålet med kurset er at give dig viden om hele auditprocessen og masser af træning i at levere effektive interne audits, der skaber værdi i virksomheden.

Dato

14.05.2025

Sted

Odense

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Klimadata og klimaregnskaber i praksis - Forår 25 - Kolding

Efterspørges der en baseline på virksomhedens carbon udledninger, og har du behov for at blive bekendt med klimaregnskabets scope 3? Dette to-dages kursus vil ruste dig til at håndtere klimadata og klimaregnskaber effektivt.

Dato

14.05.2025

Tid

09:00

Sted

Kolding

Aros Business Academy
Kursus
Klimaregnskabet i praksis – få styr på jeres CO2-beregninger!

Få tal på jeres bæredygtighedsindsats og CO2-udslip – helt simpelt og uden forkundskaber inden for regnskab. Og brug klimaregnskabet til at se, hvor I nemt og effektivt kan sætte ind for at mindske jeres CO2-udledning.

Dato

14.05.2025

Tid

09:00

Sted

Kuglegårdsvej 2, 1. sal, 1434 København

Beierholm
Kursus
Klimadata og klimaregnskaber i praksis - Kolding maj 2025

Efterspørges der en baseline på virksomhedens carbon udledninger, og har du behov for at blive bekendt med klimaregnskabets scope 3? Dette to-dages kursus vil ruste dig til at håndtere klimadata og klimaregnskaber effektivt.

Dato

14.05.2025

Tid

09:00

Sted

Kolding