Nyt studie sætter fokus på konsekvenser af covid-19 for kvinder i den etiopiske beklædningsindustri

Ansatte i produktion af færdige tekstilprodukter repræsenterer en af de mest udsatte grupper på Etiopiens formelle arbejdsmarked. Ny undersøgelse har spurgt arbejderne til, hvordan covid-krisen har påvirket dem.

De foreløbige konklusioner i et nyt studie af den etiopiske beklædningsindustri viser, at 56 procent af de kvindelige arbejdere stadig har arbejde og knap halvdelen har samme timetal. 24 procent er på betalt orlov og kun 2 procent er blevet fyrede.

Af de 20 procent, som enten er på ubetalt orlov, har forladt fabrikken eller er blevet fyrede, har stort set alle dog store udfordringer med at finde nyt arbejde, og mange er bekymrede for at have råd til mad.

Studiet, som er udført af NGO’en IPA (Innovations for Poverty Action) og hold forskere, er i sin afsluttende fase og har fulgt knap 5000 tekstilarbejdere over seks måneder.

Ansatte i tekstilindustrien blandt de mest sårbare

Netop ansatte i produktion af færdige tekstilprodukter repræsenterer en af de mest udsatte grupper på Etiopiens formelle arbejdsmarked. De er ofte unge, uuddannede kvinder fra landdistrikterne, med ingen eller kun meget lidt arbejdserfaring. På baggrund af telefoninterviews hver anden uge, har forskerne derfor spurgt arbejderne til, hvordan covid-krisen har påvirket deres arbejdsvilkår, tiltro til regeringens håndtering af krisen, fysisk og mental sundhed, og tanker om at tage tilbage til deres landsbyer.

Dataene er stadig under bearbejdning, men man kan læse mere om undersøgelsen og de foreløbige resultater her

Fokus på hele værdikæden

Dansk Initiativ for Etisk Handel er partner i et treårigt projekt, som sætter fokus på netop arbejdsforhold i den spirende etiopiske tekstilindustri. Under overskriften Bottom UP! er formålet at bidrage til at styrke ansvarlig bomuld- og tekstilproduktion i Etiopien med fokus på hele værdikæden lige fra den etiopiske bomuldsmark til den europæiske forbruger. Læs mere om projektet her.

I den forbindelse satte vi i marts fokus på de store problemer kvinderne i tekstilindustrien kæmper med. Læs artiklen her.

15.02.2024Etisk Handel Danmark

Sponseret

Nomineret til Verdens Bedste Indkøber i 2023

16.11.2023Etisk Handel Danmark

Sponseret

Region Midtjylland kåret som ’Verdens Bedste Indkøber 2023’

29.09.2023Etisk Handel Danmark

Sponseret

Due diligence: Selv en lille virksomhed kan gøre en stor forskel

19.09.2023Etisk Handel Danmark

Sponseret

Hvem skal vinde prisen som Verdens Bedste Indkøber 2023?

13.09.2023Etisk Handel Danmark

Sponseret

Danske virksomheder går sammen om ansvarlig sojadyrkning i Brasilien

21.06.2023Etisk Handel Danmark

Sponseret

De største danske sojaaktører øger ambitionerne for klodens skove og naturområder