Ny tvivl om klimakreditter i SBTi-analyse

Måske er kreditter slet ikke så effektive? Ny rapport kan nedbryde tilliden til CO2-kreditter yderligere.

Foto: 123rf.com

21.08.2024

CSR.dk

Diskussionen af virksomheders brug af klimakompensation som en del af værktøjskassen til CO2-reduktion er langt fra ovre. 

Som en del af arbejdet hen mod en revideret standard for godkendelse af net-zeromål i Science Based Target initiative (SBTi), har organisationen i slutning af juli måned i år udgivet fire delrapporter. En af dem konkluderer, at det ikke er sikkert, at køb af CO2-kreditter er en effektiv metode til at bekæmpe klimakrisen. 

I en af delrapporterne konstaterer de, at der generelt kan være risici, når virksomheder bruger kreditter til at kompensere med, og at det desuden utilsigtet kan bremse omstillingen mod nettonul og mindske finansiering til klimaprojekter. Som ellers er de gængse argumenter for brug af klimakompensationsværktøjer.

Kan skabe problemer for gode projekter

Børsen Bærdygtig har interviewet Simon Bager, teknisk direktør i Klimate, som arbejder med klimaprojekter, der fanger og lagrer CO2 fra atmosfæren, og har fået hans bud på konsekvenserne af SBTi’s foreløbige resultater. For brugen af kreditter er udbredt i dansk erhvervsliv. 

“Det kan være med til at mindske tilliden til instrumentet. På kort sigt tror jeg, at det her vil betyde, at det traditionelle karbonmarked får det endnu sværere. Og det er til dels måske også, fordi mange af projekterne er dårlige,” siger han.

Historier om dårlige kreditter florerer da også i medier i ind- og udland. Om salg af ikke-eksisterende projekter eller salg af samme projekt flere gange, udført af alt fra Shell til kriminelle bander i Brasilien.  

Simon Bager fortæller til Børsen Bæredygtig, at han frygter at også de ”gode” klimakreditter kommer til at lide under den nuværende mangel på afklaring på det frivillige CO2-marked.  F.eks. Klimates 32 aktive projekter flere steder i verden, som bl.a. indfanger CO2 fra biogasanlæg og biokul og lagrer det i marker.

- EHS

Dansk Standard

Sponseret

DSB anvender ISO 14001 til at skabe struktur på deres arbejde med bæredygtighed

Rambøll A/S

Sponseret

Final Call: ESRS Deep-dive webinar

Relateret indhold

24.04.2025Mind Energy

Sponseret

Energi Danmark konsoliderer sig på tværs af Norden

23.04.2025CSR.dk

Fra mælkekarton til byggemateriale: Skånsk virksomheder fordobler kapaciteten

22.04.2025Klimakampen ApS

Sponseret

Kan du samle det stærkeste hold klimakæmpere?

22.04.2025Klimakampen ApS

Sponseret

Aktiv transport med 10 virksomheds initiativer

22.04.2025Schneider Electric

Sponseret

Schneider Electrics Go Green Competition vender tilbage i 2025 – danske grønne talenter skal i spil

10.04.2025Klimakampen ApS

Sponseret

Dit transportvalg har betydning for dit helbred og vores planet

09.04.2025CSR.dk

93,6 millioner sikrer CONCITOs fortsatte indsats

09.04.2025CSR.dk

Vognmænd får mulighed for at søge om støtte til grønne lastbiler

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle