Ny EU-aftale om bæredygtig emballage og mindre emballageaffald

Rådets formandskab og Europa-Parlamentets repræsentanter er nået frem til en foreløbig politisk aftale om et forslag til forordning om emballage og emballageaffald. Målet er at tackle den stigende mængde emballageaffald, der produceres i EU, og samtidig harmonisere det indre marked for emballage og fremme den cirkulære økonomi.

En ny aftale skal tackle den stigende mængde emballageaffald, der produceres i EU, og samtidig harmonisere det indre marked for emballage og fremme den cirkulære økonomi. Foto: 123rf.com

20.03.2024

CSR.dk

Forslaget tager hensyn til hele emballagens livscyklus og fastsætter krav om sikker og bæredygtig emballage ved at kræve, at al emballage skal kunne genanvendes og forekomsten af problematiske stoffer minimeres. Forslaget fastsætter også harmoniserede mærkningskrav for at forbedre forbrugeroplysningen. I overensstemmelse med affaldshierarkiet er formålet med forslaget at reducere produktionen af emballageaffald betydeligt ved at fastsætte bindende mål for genbrug, begrænse visse typer engangsemballage og kræve, at de erhvervsdrivende mindsker brugen af emballage. Aftalen, der er formelt vedtaget af begge institutioner, ser i hovedtræk sådan ud:

Bæredygtighedskrav og genanvendt indhold i emballage
Den foreløbige aftaletekst fastholder de fleste af bæredygtighedskravene for al emballage, der bringes i omsætning, og de overordnede mål, som Kommissionen har foreslået.

Den skærper kravene til stoffer i emballage ved at indføre en begrænsning for omsætning af emballage, som kommer i kontakt med fødevarer, og som indeholder per- og polyfluoralkylstoffer (PFAS'er) over visse tærskelværdier. For at undgå overlapning med andre retsakter pålagde medlovgiverne Kommissionen at vurdere behovet for at ændre denne begrænsning senest fire år efter datoen for forordningens anvendelse.

Den foreløbige aftale fastholder de overordnede mål for 2030 og 2040 for minimumsindhold af genanvendt materiale i plastemballage. Medlovgiverne blev enige om at undtage komposterbar plastemballage og emballage, hvis plastkomponent udgør mindre end 5 procent af emballagens samlede vægt, fra disse mål. Kommissionen skal gennemgå gennemførelsen af målene for 2030 og vurdere gennemførligheden af målene for 2040. I aftalen opfordres Kommissionen også til tre år efter forordningens ikrafttræden at vurdere det teknologiske udviklingsstadie for biobaseret plastemballage og til på grundlag af denne vurdering at fastsætte bæredygtighedskrav for biobaseret indhold i plastemballage.

De nye regler reducerer unødvendig emballage ved at fastsætte et maksimalt tomt rum på 50 procent for multipak-, transport- og e-handelsemballage og kræve, at producenter og importører sikrer, at emballagens vægt og volumen minimeres, bortset fra beskyttet emballagedesign (forudsat at denne beskyttelse allerede var i kraft på datoen for forordningens ikrafttræden).

Genbrugsmål og genpåfyldningsforpligtelser
Teksten fastsætter nye bindende genbrugsmål for 2030 og vejledende mål for 2040. Målene varierer afhængigt af, hvilken emballagetype der anvendes af de erhvervsdrivende: alkoholholdige og ikkealkoholholdige drikkevarer (undtagen vin og aromatiserede vinprodukter, mælk og andre fordærvelige drikkevarer), transport og salgsemballage (undtagen emballage til farligt gods eller stort udstyr og fleksibel emballage i direkte kontakt med fødevarer) og multipakemballage. Papemballage er også generelt undtaget fra disse krav.

Med aftalen indføres en generel undtagelse på fem år, der kan forlænges, fra opfyldelsen af genbrugsmålene på særlige betingelser, blandt andet når:

• Genanvendelsesmålene i den medlemsstat, der undtages, overstiger de genanvendelsesmål, der skal nås senest i 2025, med fem procentpoint og forventes at overstige genanvendelsesmålene for 2030 med fem procentpoint

• Den medlemsstat, der undtages, er godt på vej til at nå sine mål for forebyggelse af affald

• De erhvervsdrivende har vedtaget en plan for forebyggelse og genanvendelse af affald, der bidrager til at nå de mål for forebyggelse og genanvendelse af affald, der er fastsat i forordningen

De nye regler undtager også mikrovirksomheder fra opfyldelse af disse mål og giver de erhvervsdrivende mulighed for at danne puljer med op til fem endelige distributører for at opfylde genbrugsmålene for drikkevarer.

Medlovgiverne fastsatte en forpligtelse for takeawayvirksomheder til at give kunderne mulighed for at medbringe deres egne beholdere til påfyldning af kolde eller varme drikkevarer eller tilberedte fødevarer uden yderligere omkostninger. Desuden skal takeawaysektoren senest i 2030 bestræbe sig på at tilbyde 10 procent af produkterne i genbrugsvenlige emballageformater.

Pant- og retursystemer
Ifølge de nye regler skal medlemsstaterne senest i 2029 sikre særskilt indsamling af mindst 90 procent årligt af engangsplastflasker og drikkevarebeholdere af metal. For at nå dette mål skal de indføre pant- og retursystemer for disse emballageformater. Minimumskravene til pant- og returordningerne finder ikke anvendelse på ordninger, der allerede er indført inden forordningens ikrafttræden, hvis de pågældende ordninger opfylder målet om 90 procent inden 2029.

Medlovgiverne blev enige om at tilføje en undtagelse fra kravet om at indføre et pant- og retursystem for medlemsstater, hvis de når en særskilt indsamlingsprocent på over 80 procent i 2026, og hvis de forelægger en gennemførelsesplan med en strategi for at nå det overordnede mål om særskilt indsamling på 90 procent.

Begrænsninger af bestemte emballageformater
De nye regler indfører restriktioner for visse emballageformater, blandt andet engangsplastemballage til frugt og grøntsager, til føde- og drikkevarer, smagspræparater, saucer inden for HORECA-branchen og til kosmetik og små toiletartikler, der anvendes i overnatningssektoren (for eksempel shampooflasker eller flasker til bodylotion) og for meget lette plastbæreposer (for eksempel dem, der udbydes på markeder for dagligvarer i løs vægt).

Læs også: Robotter sikrer maskiner altid er i topform

Den foreløbige aftale vil nu blive forelagt medlemsstaternes repræsentanter i Rådet (Coreper) og Parlamentets Miljøudvalg med henblik på godkendelse. Hvis teksten godkendes, skal den vedtages formelt af begge institutioner efter jurist-lingvisternes gennemgang, før den kan offentliggøres i EU-Tidende og træde i kraft. Denne forordning finder anvendelse fra 18 måneder efter ikrafttrædelsesdatoen.

Kilde: Det Europæiske Råd

/ PiB

Miljømærkning Danmark

Sponseret

Gratis seminar: Bliv klogere på forbrugeradfærd og grøn kommunikation

Energi Danmark A/S

Sponseret

PPA-aftaler bidrager til udviklingen af ny solcelle-park

Relateret indhold

04.10.2024CSR.dk

Ved du, hvad vaskemaskiner kan betyde for klimaet?

04.10.2024CSR.dk

Sådan ser kønsfordelingerne ud i toppen af den offentlige sektor

10.09.2024CSR.dk

Sådan kan indkøbere bidrage til mere bære- og modstandsdygtige værdikæder – del 1

09.09.2024CSR.dk

Stort gennembrud for grøn langturskørsel

28.08.2024Forenede Service

Sponseret

Grøn overbygning i Storkøbenhavn: Stensdal Group udvider samarbejdet med Kokkenes Køkken

22.08.2024CSR.dk

Millioner til cirkulært værdikædesamarbejde

19.08.2024CSR.dk

Carl Ras udvider populær værktøjsindsamling

14.08.2024CSR.dk

Nyt partnerskab om genanvendelse af plast fra udtjente biler

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
FSR - danske revisorer
Uddannelse
Nye roller og ESG kontroller for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med vurdering af risici og kontroller inden for bæredygtighed - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og indsigt i den måde I kan gribe arbejdet an på ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser

Dato

01.10.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie

FSR - danske revisorer
Uddannelse
Bæredygtighed for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med bæredygtighed og ESG - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og ny indsigt i de krav CSRD stiller til store selskabers rapportering om bæredygtighed ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser.

Dato

01.10.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie

Aalborg Kommune
Event
Aalborg 2024 - Vores Byer. Vores ansvar

1. til 3. oktober 2024 er Aalborg Kommune vært for den 10. europæiske konference for bæredygtige byer og lokalsamfund. Konferencen er i Aalborg Kongres & Kultur Center, mens Kildeparken bliver fyldt med grønne aktiviteter for alle interesserede.

Dato

01.10.2024

Tid

10:00

Sted

Aalborg

Aros Business Academy
Kursus
Livscyklusvurdering (LCA)

Tag på kursus i livscyklusvurdering, og lær at styre LCA-processen med blik for din organisations behov – så I ikke ender med at kaste penge efter noget, der ikke kan bruges.

Dato

07.10.2024

Tid

09:00

Sted

Fredericiagade 15 1310 København K

Aros Business Academy
Kursus
Bæredygtighedskommunikation & brand management

Lær at kommunikere alle jeres fremragende bæredygtige tiltag og styrke jeres bæredygtige brand – og undgå samtidig at falde i fælderne ‘greenwashing’ og ‘greenhushing’!

Dato

07.10.2024

Tid

09:00

Sted

Fredericiagade 15 1310 København K

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Uddannelse
Q&A webinar 7. oktober: Sustainable Business Change Manager

Overvejer du at tage en uddannelse inden for ESG og bæredygtighed, kan Sustainable Business Change Manager være rigtig for dig. Er du interesseret, men har spørgsmål eller brug for fif til, hvordan du kan sælge uddannelsen ind internt? Deltag i et uforpligtende webinar om uddannelsen.

Dato

07.10.2024

Tid

12:15

Sted

Online