Nordea justerer regler efter lån til oliegigant
Nordens største bank skruede i al hast på sin fossilpolitik, efter at den i november 2024, stik imod de daværende retningslinjer, deltog i et lån på 32 mia. kr. til oliegiganten Equinor.
I november sidste år stod Nordea i spidsen for et bankkonsortium, der finansierede Equinor med 32 mia. kr. Lånet kolliderede direkte med Nordeas egne regler, som dengang forbød støtte til selskaber, der bruger fracking og andre miljøskadelige metoder.
Tre måneder senere offentliggjorde banken imidlertid en ny fossilpolitik, hvor netop disse begrænsninger var fjernet.
Ifølge Anja Hannerz, bæredygtighedschef i Nordea, var ændringen teknisk vedtaget, men ikke meldt ud, da pengene blev bevilget. Hun kalder tidsforskydelsen »virkelig uheldig« og henviser til interne procedurer, der først skulle på plads, før politikken kunne offentliggøres.
Banken fastholder samtidig sit mål om mindst 40 procent lavere udledninger i 2030 og net-zero i 2050.
Grøn backtracking
Reaktionen fra civilsamfund og forskere er skarp.
”Det er helt uhørt, at banken giver lån til et selskab, som strider mod bankens egen politik for så efterfølgende at justere politikken. Det gør det svært at stole på, hvad banken siger”, siger seniorrådgiver Katrine Ehnhuus fra Mellemfolkeligt Samvirk.
CBS-professor Andreas Rasche betegner kursændringen som et tilbageslag for den grønne omstilling, mens lektor Steen Valentin ser den som del af en bredere tendens til, at virksomheder “backtracker” på klimamål under pres fra energikrisen. Nordea afviser kritikken.
”Ja, det er virkelig uheldigt, at der er et tidsrum mellem beslutningen og udmeldingen, men vi har nogle bestemte processer for at opdatere vores politikker, og dem har vi også fulgt i denne sag”, siger Anja Hannerz.
Banken fremhæver, at energisikkerhed i Europa kræver fortsat dialog med norske olieselskaber, selv om de ikke lever op til Parisaftalens mål, og fastholder, at Nordea stadig vil “støtte omstillingen” gennem både grønne lån og engagement med fossilkunder.
- lhs