Non-compliance med CSRD kan give fængselsstraf i Frankrig

EU-landene er i gang med at implementere CSRD i national lovgivning. Frankrig kom i mål som de første, men mange lande har lang vej igen.

Foto: 123rf.com

24.01.2024

Eva Harpøth Skjoldborg, CSR.dk

Mens forberedelserne til at kunne rapportere i overensstemmelse med kravene i CSRD i fuld gang i virksomhederne, er hvert af medlemslandene i gang med at integrere direktivets krav i deres egen lovgivning. Det skal de være klar med senest 6. juli 2024. 

Frankrig var det første land i EU, som kom i mål med implementeringen af Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) i national lov, da de afsluttede processen og loven blev gældende i december 2023. 

Mens de forbliver stort på linje med direktivets tærskler for, hvilke virksomheder der vil være omfattet af loven, så er de franske lovgivere virkelig gået til den i bestemmelserne for sanktioner for non-compliance. Først og fremmest er det muligt for et ”interested party” at gå rettens vej og kræve at få adgang til informationerne, hvis en virksomhed ikke offentliggør den påkrævede information, og virksomheden kan desuden risikere at blive udelukket fra deltagelse i offentlige udbud. 

Den helt store klinge rammer Frankrig ved også at indføre strafferetlige sanktionsmuligheder. For ikke at offentliggøre eller at offentliggøre delvise eller falske oplysninger, kan man få en bøde på op til 3.750 euro og offentlig omtale af denne dom. Hvis man ikke får revideret sin rapportering, kan man få en både på op til 30.000 euro og op til to års fængsel, mens man kan blive idømt bøde på op til 75.000 euro og op til fem års fængsel, hvis man gør noget for at forhindre revisionsprocessen.

Justeringer af hvem er omfattet - både op og ned

Ved årsskiftet var det dog kun fire lande, som havde afsluttet processen, mens 10 andre lande var i gang med høringsprocesser for lovforslaget – heriblandt Danmark. Det viser en opgørelse fra advokatvirksomheden Ropes & Gray, som har etableret en tracker til at følge udviklingen

Foto: Ropes & Gray

Af den seneste oversigt kan man også se, om landene føjer til eller trækker fra i deres implementering, og det tyder på, at flere lande ændrer lidt i definitionerne af, hvilke virksomheder er dækket af lovgivningen. F.eks. har man i Finland føjet andelsejede virksomheder til, i Danmark har man også foretaget udvidelser for at omfatte særlige selskabsformer, mens man i Rumænien har sat tærsklerne lavere end dem, der er i direktivet. 

Der sker dog mere i Danmark, end det trackeren omfatter. Det kan man f.eks. se beskrevet på advokatvirksomheden Gorrissen Federspiels hjemmeside:

”Samtidig med implementering af CSRD, opjusteres grænserne for de små regnskabsklasser i årsregnskabsloven, som følge af de seneste års inflation. Dette medfører, at færre virksomheder vil være omfattet af de større regnskabsklasser, og at der dermed også er færre, der vil være omfattet – eller som først vil være omfattet senere – af de nye bæredygtighedsrapporteringskrav.”

Men måske er den mest foruroligende indsigt fra trackeren, hvor mange lande end ikke er nået til endog høringsrunden af implementering af de nye, omfattende rapporteringskrav. Noget, som forhåbentlig vil se anderledes ud i næste udgave af trackeren. 

Toyota Material Handling A/S

Sponseret

3 centrale trin til ESG i din materialehåndtering

Danmarks Medie- og Journalisthøjskole

Sponseret

Brainy Brunch: S’et i ESG: 3 stærke råd til at kommunikere om social ansvarlighed

Relateret indhold

23.07.2024CSR.dk

Regions nej til at bestille oksekød møder kritik

22.07.2024CSR.dk

Klimavenlige handlinger betaler kulturelle oplevelser i København

08.07.2024BDO Statsautoriseret revisionsaktieselskab

Sponseret

Er jeres virksomhed klar til at tackle årsregnskabslovens §99a og §99b om samfundsansvar?

05.07.2024Dansk Erhverv

Sponseret

Er din virksomhed omfattet af CSRD? Få svaret her

05.07.2024KNAUF A/S

Sponseret

Knauf udgiver CSR rapport 2023

02.07.2024Dansk Erhverv

Sponseret

Få hjælp til at strukturere og opbygge din ESG-rapportering

01.07.2024Foxway A/S

Sponseret

Foxway’s science-based targets validated by SBTi

01.07.2024BDO Statsautoriseret revisionsaktieselskab

Sponseret

Er din virksomhed klar til den nye EU-lov om miljøvenligt produkt design?

Jobmarked

Se alle

Visma e-conomic A/S

Sustainability Manager

Har du erfaring med ESG, og vil du gøre en forskel i en virksomhed i rivende udvikling? Så er det måske dig, vi leder efter.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Roblon A/S

ESG-koordinator

Brænder du for at arbejde med bæredygtighed? Få et spændende job som ESG-koordinator hos Roblon A/S og bliv fagligt ansvarlig for ESG-rapportering i en international virksomhed i vækst

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

29.08.2024

Beierholm

ESG-Seniorkonsulent til Beierholm Bæredygtighed

Til vores nyopstartede afdeling for Bæredygtighed søger vi erfarne konsulenter, der kan være med til at sætte deres præg på afdelingen fra dag ét!

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hofor

Seniorprojektleder og talsperson for regn- og spildevandsprojekter i Hovedstadsområdet

Vil du være med til at klimasikre hovedstadsområdet og kommunikere de udfordringer, vi oplever som spildevandsforsyning? Så har du mulighed for at blive en del af holdet i Spildevand Plan HOFOR.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

22.07.2024

Andel

Sustainability Supply Chain Specialist – Skab en bæredygtig fremtid i vores indkøbsafdeling!

Vil du være med til at prioritere grønne indkøb og arbejde med ansvarlig leverandørstyring? Vær med til at sætte dit præg på bæredygtighedsrejsen i vores indkøb og leverandørkæde. Vi er en ny funktion i indkøbsafdelingen, det betyder at dit ansvarsområde og dine opgaver løbende tilføres og tilpasses, i forhold til din og forretningens udvikling.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

14.07.2024

SUSTAINX ApS

Vil du være med på et stærkt ESG-Hold? 🌱

Som Senior ESG Advisor hos SustainX bliver du en aktiv del af den grønne omstilling, og sammen leverer vi ESG løsninger, der omfatter alt fra strategi til direkte projektudførelse.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Anlægsgartner Gottlieb A/S

Anlægsgartner Gottlieb A/S privathave afdelingen søger formand

Anlægsgartner Gottlieb Søger formand til udførsel af anlægsopgaver

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Beierholm

Senior Manager til erklæringsafgivelse på bæredygtighedsområdet

Til vores nystartede afdeling for erklæringsafgivelse på bæredygtighedsrapporteringer søger vi en Senior Manager, der kan være med til at sætte sit præg på afdelingen fra dag ét!

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Klimakampen ApS
Workshop
Klimakampen - Marts 2024

Er du kontorets klimahelt? Saml dit hold og dyst mod dine kollegaer i at udføre klimavenlige handlinger i 4 uger. Tilmeld jer Klimakampen nu!

Dato

04.03.2024

Sted

Online

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Klimadata og klimaregnskaber i praksis - København

Efterspørges der en baseline på virksomhedens carbon udledninger, og har du behov for at blive bekendt med klimaregnskabets scope 3? Dette to-dages kursus vil ruste dig til at håndtere klimadata og klimaregnskaber effektivt.

Dato

25.06.2024

Tid

09:00

Sted

IDA Conference, Kalvebod Brygge 31-33, 1530 København V

SUSTAINX ApS
Webinar
Webinar: Spørgetime om ESG

- Med CEO og Partner i SustainX, Line Amtorp

Dato

26.06.2024

Tid

11:00

Sted

Online

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Webinar
Åben tilmelding: ESG Sommerskole

Få viden og værktøjer til at forbedre din virksomheds bæredygtige forretningsindsats med sommersmagsprøver fra den praktiske Sustainable Business Change Manager uddannelse.

Dato

07.07.2024

Tid

09:00

Sted

Online

2030 Builders
Møde
Sustainability Engagement Consultative call

Participate in an open discussion hosted by Mia Negru, co-founder of 2030 Builders. Engage in a dynamic dialogue focusing on the unique challenges and best practices in sustainability engagement. This session aims to foster a collaborative environment where you can exchange insights with fellow professionals, explore innovative solutions, and learn how to leverage technology to enhance human interactions within your company.

Dato

02.08.2024

Tid

12:00

Sted

Google Meet

Sustainable Business Solutions ApS
Webinar
Gratis Webinar - CSRD: Hvad skal der rapporteres på?

Bliv fortrolig med de nye CSRD-krav og forstå, hvad der er obligatorisk, og hvad der afhænger af dobbeltvæsentlighedsanalysen. I dette gratis webinar fra Sustainable Business Solutions vil vores seniorrådgivere give dig et detaljeret indblik i implementeringstidslinjen, ESRS-hierarkiet, og hvordan en CSRD-rapport ser ud. Webinaret er en del af vores "ESG to the point" webinarserie.

Dato

06.08.2024

Tid

08:15

Sted

Live online (Zoom)