Nemmere at klare opgaven med producentsansvar

Det skal være lettere for virksomheder omfattet af flere forskellige producentansvar at løfte den administrative byrde. Derfor har Danmarks største kollektivordning for emballage, VANA, og nordens førende kollektivordning på elektronikområdet, Recipo, indledt et samarbejde.

Foto: 123rf.com

26.03.2025

CSR.dk

Det overordnede formål med et producentansvar er at motivere virksomhederne til grønnere løsninger. For når virksomhederne skal registrere, indberette og betale for specifikke varer og materialer, som de sætter på markedet, bliver det økonomisk fordelagtigt at vælge de mere bæredygtige tilgange. 

Mere end 2000 danske virksomheder er allerede omfattet af producentansvaret for elektronik og batterier. Fra 1. oktober 2025 vil ca. 7.000 virksomheder være omfattet af et producentansvar for emballage. Det nye producentansvar for emballage forventes at koste producenterne omkring 2,35 mia. kr. om året, som skal finansiere indsamling, sortering og genanvendelse af materialet. 

I Danmark er der syv forskellige producentansvar, og det er ikke unormalt, at virksomheder er omfattet af mere end et enkelt producentansvar. Derfor er de kollektive producentansvarsordninger VANA og Recipo nu gået sammen om at tilbyde en samlet løsning for emballage, elektronik og batterier. 

”Det er vores klare indtryk, at de danske virksomheder foretrækker en nem og sikker løsning, hvor de kan få løst deres forskellige producentansvar samlet – af kollektivordninger som hver især er eksperter indenfor deres område. Det tilbyder vi dem nu,” siger VANAs adm. direktør Marianne Roed Jakobsen. 

Fakta om VANA og Recipo

Den kollektive ordning VANA er stiftet af Dansk Industri, Dansk Erhverv, Landbrug & Fødevarer og DagSam. VANA har mange af landets største virksomheder blandt sine medlemmer, og er den største kollektivordning for emballage i Danmark. 

Recipo er Nordens førende partner for producentansvar for elektronik og batterier og har lignende samarbejder i Sverige og Finland for at gøre det lettere for elektroniksælgende virksomheder at leve op til lovkravene på hele det nordiske marked og tage ansvar for funktionel genanvendelse. 

Rapporteringen tynger mange virksomheder 

Når det udvidede producentansvar for emballage træder i kraft i Danmark den 1. oktober, bliver ca. 7000 virksomheder omfattet af det. Så får alle virksomheder, som sætter emballage på det danske marked, ansvaret for emballagen i hele dens livscyklus - også efter at emballagen er tom og ligger affaldssorteret hos slutbrugeren. 

I forvejen er der - foruden batterier og elektronik - også producentansvar for biler, filtre til tobaksvarer og engangsplastprodukter. En kollektiv producentansvarsordning - som f.eks. VANA og Recipo - tilbyder i den forbindelse at varetage et eller flere producentansvar for ordningens medlemsvirksomheder. Så medlemmerne i stedet kan koncentrere sig om deres kerneforretning. VANA er således Danmarks største kollektive ordning på emballage, mens Recipo er Nordens førende partner for producentansvar for elektronik og batterier.    

"Mange virksomheder fremhæver, at papirarbejdet omkring bæredygtighed er blevet så omfattende, at det lægger hindringer i vejen for det daglige arbejde. Vores samarbejde med VANA betyder, at virksomheder kan indberette deres salg af batterier, elektronik og emballage ét sted," siger Per Runchel, som er landechef for Recipo i Danmark.

Kun ét rapporteringssystem 

Virksomheder, der er omfattet af producentansvar i Danmark – uanset om det drejer sig om elektronik, emballage eller begge dele – skal betale for indsamling, sortering og genanvendelse af de mængder, de markedsfører. Derudover skal de registrere sig hos Dansk Producentansvar og løbende rapportere salgs- og affaldsmængder korrekt.

VANAs og Recipos nyetablerede samarbejde betyder, at virksomheder, der er omfattet af flere producentansvar, fremadrettet kun behøver én aftale for at indberette deres salg af batterier, elektronik og emballage. Dette forenkler og skaber en mere effektiv håndtering af producentansvaret. 

Dansk Standard

Sponseret

DSB anvender ISO 14001 til at skabe struktur på deres arbejde med bæredygtighed

Rambøll A/S

Sponseret

Final Call: ESRS Deep-dive webinar

Relateret indhold

24.04.2025Mind Energy

Sponseret

Energi Danmark konsoliderer sig på tværs af Norden

23.04.2025CSR.dk

Fra mælkekarton til byggemateriale: Skånsk virksomheder fordobler kapaciteten

22.04.2025Klimakampen ApS

Sponseret

Kan du samle det stærkeste hold klimakæmpere?

22.04.2025Klimakampen ApS

Sponseret

Aktiv transport med 10 virksomheds initiativer

22.04.2025Schneider Electric

Sponseret

Schneider Electrics Go Green Competition vender tilbage i 2025 – danske grønne talenter skal i spil

10.04.2025Klimakampen ApS

Sponseret

Dit transportvalg har betydning for dit helbred og vores planet

09.04.2025CSR.dk

93,6 millioner sikrer CONCITOs fortsatte indsats

09.04.2025CSR.dk

Vognmænd får mulighed for at søge om støtte til grønne lastbiler

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle