Mod bedre madvaner med Arla Fonden
Er de unges madvaner dårligere end i tidligere tider? De kan i hvert fald altid blive bedre. Målet for Arla Fonden er at gøre den næste generation til ambassadører for det gode og sunde måltid. Hør mere på CSR Master Class konferencen d. 3/3
Arla Fonden har sat sig for at give børn og unge bedre madvaner.
”Man skal starte i helikopteren og give sig god tid til at danne sig et overblik,” siger Sanne Vinther, direktør i Arla Fonden, da hun kommer ind på, hvordan de unges maddannelse og madspild skal tackles. I hendes øjne hører de to udfordringer til blandt de største på fødevareområdet og for at løfte dem, er det nødvendigt at samarbejde på tværs af skoler, NGO’er, myndigheder og private virksomheder. Arla Fonden er allerede i tæt samarbejde med skolerne og inviterer gerne flere til at være med.
”Virksomhederne i fødevaresektoren har naturligvis et ansvar i forhold til madudfordringerne, og det er vigtigt, at den enkelte virksomhed grundigt overvejer, hvad den kan bidrage med: hvor kan den være med til at begrænse de negative påvirkninger, og hvor kan den supplere den indsats, der er i gang? Vi har ikke råd til at spilde gode kræfter i indsatsen, og det er derfor vigtigt, at fødevarevirksomhederne ser sig som medspillere og indgår aktivt i arbejdet.”
Glæden ved mad
Arla Fonden så dagens lys i slutningen af 2012 med den klare mission at påvirke den næste generation til sundere madvaner. Med det i bagagen skal Arla Fonden inspirere børn og unge til at forandre deres daglige vaner, så de får en sundere livsstil og større trivsel og bliver ambassadører for livskvalitet, socialt fællesskab og energi gennem mad. Målgruppen er de 10 – 14 årige, og kernen i arbejdet er en madlejrskole, MADlejr, hvor børnene får unikke oplevelser gennem sunde fødevarer, madlavning, fysisk aktivitet og læring. Fonden har udvalgt tre fokusområder - Mad og måltider, Sundhed og trivsel og Bæredygtighed -, og for hvert område er der udviklet detaljerede og præcise læringsmål, fortæller Sanne Vinther:
”Det er vigtigt for os, at det er klart og tydeligt, hvad eleverne skal lære. Vores indsats sker i tæt samarbejde med skolerne, og med tydelige måle kan skolerne slå op og se, hvad deres elever lærer i MADlejr-forløbet, så det kan indgå i deres årsplaner.”
Arla Fonden vil gerne have maddannelse prioriteret højere i skoleplanerne, for sunde kostvaner og glæden ved at lave mad øger børn og unges sundhed og trivsel. Desværre har det vist sig, at det kniber med at få børnene med og inspirere dem til madlavning, siger Sanne Vinther med henvisning til en undersøgelse, der viser, at kun sølle 4 % af børnene er med til at lave aftensmaden på en hverdagsaften:
”Der er behov for bredere at definere, hvad maddannelse er, så det mere retter sig mod børnenes evne til at lave mad – det er sandsynligvis ikke kun viden, børnene mangler. Når de kun kender få råvarer, og de ikke er vant til at være med i køkkenet, vil de senere i livet få svært ved at tage ansvar for deres egen sundhed. Børnene skal selv opleve – uden en løftet pegefinger – madvarerne og glæden ved at lave mad. For eksempel at en gulerod er nem at tilberede og god at spise, og at den er sød uden at være sødet med hverken sukker eller sødemidler. Når de er med til at lave maden, begynder de at forholde sig til madspild og ser, at meget mere af maden kan bruges i stedet for at blive smidt ud. Børnene skal have overleveret lyst til selv at lave mad og nysgerrighed og mod til at smage og prøve.”
Succes i køkkenet
Mod, lyst og nysgerrighed er nøgleordene på fondens MADlejr på Helnæs i det sydfynske øhav. Lejrskolen tilbydes til 6. – 7. klassetrin, og det er et tredelt forløb opdelt i ”før-under-efter”. Det tredelte forløb giver eleverne optimal læring, som huskes i lang tid efter forløbet er slut, mener Sanne Vinther:
”På Helnæs har vi mulighed for at give børnene en involverende oplevelse omkring mad og madlavning, en oplevelse de vil kunne have glæde af hele livet. Der er en meget smuk og varieret natur til at gå ture i, og sammen med vores naturvejledere er de ude og samle spiseligt grønt til aftensmaden. Vi indretter et aktivitetsområde, hvor eleverne slet ikke kan lade være med at være fysisk aktive, selvom – eller netop fordi – der ikke er tale om klassiske sportsgrene. Omkring maden og madlavningen sætter vi kreativiteten i centrum, og inspirerer børnene til at bruge deres sanser. Størstedelen af madlavningen sker uden opskrifter, så børnene skal bruge deres egne erfaringer og får bredere madkompetencer. Hvad kan jeg lave af æg og akaciehonning og andre ingredienser? – det skal være sjovt at lave mad!”
Som nyuddannede ambassadører er de unge rustede til tænderne til at bringe duften af succes i køkkenet videre ud til familien og venner. Det er også samfundsansvar, og det er en indsats, der sætter varige spor.
CSR Master Class afholdes i år d. 3. marts og har gæstetalere ved generalsekretær i Dansk Flygtningehjælp Andreas Kamm og professor ved Aalborg Universitet Steen Hildebrandt, mens kernen i konferencen er ni toneangivende virksomheder i dansk erhvervsliv: Skandia, L’Oreal, ISS Facility Services, Microsoft, Danske Bank, Arla Fonden, SGS og NCC. Hver især byder de på unikke cases på CSR indsatser og tilsammen giver det et billede af state-of-the-art for CSR i Danmark. Skandia lægger som vært lokaler til arrangementet og er desuden vært for et miniseminar om sociale investeringer i forebyggelse. Bag konferencen står CSR LINK.
Konferencen finder sted på Kay Fiskers Plads 9, Ørestaden. Læs mere om programmet og tilmeld på www.csr-link.dk.