Minister utilfreds med dansk CO2-udvikling

Det stigende CO2-udslip fra den danske energisektor i 2018 er ”ikke tilfredsstillende”, lyder det fra klimaminister Lars Christian Lilleholt i Information. ”Decideret pinlig”, lyder skudsmålet fra Socialdemokratiets klimaordfører, Jens Joel.

Fynsværket bruger stadig kul, men de seneste planer går på, at det skal være slut i 2025, fem år før regeringens målsætning for Danmark som helhed. Foto: Fjernvarme Fyn/Peter Kiaerbye.

09.04.2019

Anders Kampmann, CSR.dk

Lars Chr. Lilleholt er ikke tilfreds med det øgede CO2-udslip fra den danske energisektor i 2018, men peger på, at den grønne omstilling ”… ikke skal vurderes ved at se på et enkelt år, men ud fra den overordnede politiske kurs, der er sat”. Foto: Energi-, forsynings- og klimaministeriet.

I Information kalder energi-, forsynings- og klimaminister Lars Christian Lilleholt (V) udviklingen ”ikke tilfredsstillende”, og videre giver han udtryk for, at han vil fremrykke planen for, hvornår kullene skal være fortid i det danske energimix.

”Kullene kan ikke udfases hurtigt nok. Vi har sat en slutdato i 2030, men jeg ser det meget gerne før. Det arbejder jeg benhårdt for at finde en løsning på”, siger Lars Christian Lilleholt til Information, uden dog at sætte et årstal på det skærpede mål.

Derudover peger han på, at ”der vil være udsving fra år til år, når vi i stigende grad baserer energipolitikken på naturlige ressourcer som vind og sol”, som han siger og fortsætter:

”Den grønne omstilling kan ikke vurderes ved at se på et enkelt år. Den skal vurderes ud fra den overordnede politiske kurs, der er sat. Man skal se på det lange seje træk, hvor vi arbejder mod klimaneutralitet i 2050”, siger Lars Christian Lilleholt til Information.

”Det brænder virkelig på”
Den forklaring køber Socialdemokratiets klimaordfører, Jens Joel, imidlertid ikke. Han mener derimod, at den danske klimaindsats ”gået fra at være uambitiøs til at være decideret pinlig”.

”Det står jo sort på hvidt. Og når opgaven er at lave en markant omstilling, så er man jo dumpet, når man kommer tilbage med så ringe resultater. Det går faktisk tilbage på Lars Løkkes vagt”, siger Jens Joel til Information.

Nogenlunde samme toner lyder fra klimarådgiver John Nordbo fra organisationen CARE, der overfor avisen kalder de nye tal for ”et wake up call af dimensioner” til det politiske Danmark.

”Det brænder virkelig på. Vi er alvorligt på vej i den forkerte retning. Og det handler ikke bare om, hvad der skal gøres i 2030, 2045 eller 2050. Vi kan ikke som land lade os lulle i søvn af, at vi i nogle år har gjort en indsats, hvor det er lykkedes at reducere udslippet”, siger John Nordbo til Information.

Ifølge CARE’s beregninger skal CO2-reduktionstempoet syvdobles efter 2030, hvis det merudslip, som regeringens nuværende kurs vil medføre i 2020’erne, skal indhentes.

DTU: Partierne er på vej, men vigtige spørgsmål venter
Men hvor gode er regeringens og Folketingets andre partiers klimastrategier egentlig i det store billede? Det spørgsmål har DTU sat sig for at besvare, og derfor har universitet designet en beregningsmodel, som man har brugt til at give ’regeringens og seks partiers energi- og klimapolitiske målsætninger et realitetstjek’, som det hedder.

Mere specifikt har forskere fra DTU Management udviklet en teknisk/økonomisk model, som kan beregne, hvordan energisystemer og teknologier spiller sammen i forhold til at nå et bestemt mål for CO2-udledning, med de berømte 1,5 grader fra Parisaftalen som det naturlige fikspunkt.

Gennem sin energimodel har DTU vurderet de forskellige partier og regeringens klimaudspil og skitseret dem i forhold til hinanden og 1,5-graders målsætningen fra Parisaftalen. Frozen policy repræsenterer et scenarie, hvor der ikke bliver taget yderligere initiativer og beslutninger på området end de hidtidige efter 2030, jf. regeringens basisfremskrivning. Regeringen ligger i øvrigt i en klump sammen med Socialdemokratiet og Radikale. Grafik: DTU.

En af hovedkonklusionerne er, skriver DTU, at de seks partier og regeringen ikke ligger så langt fra hinanden frem til 2030, som man måske skulle tro, og at mange af dem generelt er ’godt på vej’. Men der er nogle spørgsmål, som partierne skal tage stilling til, for at Danmark kan nå klimamålene i Parisaftalen.

”Nogle af de udfordringer, politikerne skal tage stilling til ifølge modellen, er, om vi kan tillade os at importere biomasse i stor stil i fremtiden, hvordan vi sikrer plads til udbygning af sol og vind, hvor hurtigt vi kan få fossile brændsler ud af den tunge transport, og hvordan vi sikrer den nødvendige systemintegration, så ressourcerne udnyttes bedst muligt”, siger Kenneth Karlsson, der er gruppeleder på DTU Management og en af hovedkræfterne bag modellen.

På den baggrund peger DTU på, at det især er lovgivning og politiske beslutningsprocesser, der kan give udfordringer i forhold til at nå 1,5 graders-målet. Derfor opfordrer Kenneth Karlsson alle politikere til at anvende modellen og løbende give deres politiske målsætninger et realitetstjek.

”Det er komplekst at sætte realistiske klimamål, fordi der er så mange ting, der påvirker hinanden. Vi hjælper derfor gerne med at regne på specifikke scenarier, hvis politikere, NGO’er eller journalister har brug for hjælp til det. Skal vi regne et politisk partis energipolitik efter, vil det ikke tage mere end en halv dags tid”, forklarer han.

Læs også: Klimarådet: Problematisk at regeringen sænker tempoet i den grønne omstilling

Om modellen understreger DTU desuden, at de resultater, den præsenterer, ikke er en statisk størrelse, men at de udvikler sig som følge af opdateringer i antagelser, viden og fortolkning af de politiske virkemidler. ’Derfor kan det også ændre sig, hvilket parti, der ser mest klimavenligt ud. Jo mere konkrete handlingsplaner partierne har for deres klimapolitik, desto mere nøjagtigt kan modellen beregne scenarierne’ lyder det.

Dansk Standard

Sponseret

Psykisk arbejdsmiljø - introduktion til standarden DS/ISO 45003:2021

Bureau Veritas

Sponseret

Online forum om food waste & loss

Relateret indhold

17.05.2024CSR.dk

Vigtige nyheder fra sidste uge

17.05.2024CSR.dk

Flere kommuner arbejder med CO2-reduktion i indkøb

16.05.2024CSR.dk

Forskere kan nu nedbryde og omdanne dårlig plastik

15.05.2024CSR.dk

Danmarks transportinfrastruktur mangler plan og bæredygtighed

15.05.2024Bureau Veritas

Sponseret

Vil du Wake Up ⏰ med os?

15.05.2024Klimakampen ApS

Sponseret

Tilmelding er nu åben til Klimakampen – September 2024

14.05.2024Lemvigh-Müller

Sponseret

Stål- og teknikgrossist får godkendt forpligtende klimamål

14.05.2024Lübech Living ApS

Sponseret

Bæredygtige valg kan betyde at man må være tålmodig

Jobmarked

Se alle

NRGreen ApS

Energisk møde booker til spændende produkt

NRGreen søger en frisk og udadvendt medarbejder

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

13.06.2024

SUSTAINX ApS

Vil du være med på et stærkt ESG-Hold? 🌱

Som Senior ESG Advisor hos SustainX bliver du en aktiv del af den grønne omstilling, og sammen leverer vi ESG løsninger, der omfatter alt fra strategi til direkte projektudførelse.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Lemvigh-Müller

ESG Specialist (barselsvikariat) - Herlev

Det ligger dybt i Lemvigh-Müllers DNA at tage samfundsansvar, og vi har mange aktiviteter i gang inden for hele ESG-agendaen. For nylig har vi fået godkendt vores Science Based Targets klimamålsætninger.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Anlægsgartner Gottlieb A/S

Anlægsgartner Gottlieb A/S privathave afdelingen søger formand

Anlægsgartner Gottlieb Søger formand til udførsel af anlægsopgaver

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Semler Gruppen A/S

Sustainability Specialist til Danmarks største bilkoncern

Semler Gruppen er Danmarks største bilkoncern. Vi arbejder målrettet med den elektriske omstilling af bilmodellerne fra Volkswagen, Audi, ŠKODA, SEAT, Cupra og Porsche. Vi udvikler digitale mobilitetsløsninger, og vi er repræsenteret i både Norden og de baltiske lande. I Semler Agro, vores landbrugsdivision, formidler vi traktorer og jordbrugsmaskiner fra John Deere.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

19.05.2024

UN Global Compact Network Denmark

Head of Human Rights & Social Sustainability til UN Global Compact Network Denmarks sekretariat

Danmarks største netværk og læringsmiljø for ESG og bæredygtighed i den private sektor søger en engageret og faglig stærk Head of Human Rights & Social Sustainability til at lede vores aktiviteter for danske virksomheder inden for menneskerettigheder og det sociale område. Vores nye kollega vil få ansvaret for vores arbejde med menneskerettigheder, arbejdstagerrettigheder, mangfoldighed og inklusion.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

09.05.2024

Beierholm

Senior Manager til erklæringsafgivelse på bæredygtighedsområdet

Til vores nystartede afdeling for erklæringsafgivelse på bæredygtighedsrapporteringer søger vi en Senior Manager, der kan være med til at sætte sit præg på afdelingen fra dag ét!

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

DSV

Sustainability strategy and reporting professional

Then look no further. In this role, you can build on your knowledge within this field and gain a thorough understanding of working strategically with sustainability in a large, international company.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

DSV

Responsible Sourcing Manager - drive a responsible sourcing framework

If you are a current DSV employee and interested in a position in another country, please contact your Human Resource representative to discuss the process and requirements of applying.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Deloitte

Bliv en del af vores ESG Advisory Team

Deloitte tilbyder globale, integrerede rådgivningsydelser, der omfatter Audit & Assurance, Consulting, Financial Advisory, Risk Advisory og Tax Consulting. Vi hjælper vores kunder med at udmærke sig overalt i verden gennem vores rådgivning, som er baseret på dyb industriekspertise og faglig indsigt.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Valified
Webinar
GRATIS Valified Kickstart - Værdi á 1.499 kr. | OPSTART 14. MAJ

Skræddersyet til dig der skal udarbejde din virksomheds første CO2-beregning og bæredygtighedsrapport og vil gøre kommunikation med dine interessenter let!

Dato

14.05.2024

Tid

09:00

Sted

Online

Sustainable Business Solutions ApS
Webinar
Introduktion til klimadata og klimaregnskaber i praksis

Er du ny i arbejdet med klimaregnskaber, og mangler du en grundlæggende forståelse for, hvad arbejdet med klimadata og udarbejdelse af klimaregnskaber indebærer? Så er dette kursus for dig.

Dato

17.05.2024

Tid

09:00

Sted

Live online (Zoom)

Rockwool Danmark A/S
Gå-hjem-møde
Gå-hjem-møde: Bliv klogere på energieffektivitet og CO2 reduktion i større bygninger

Gør flere energirenoveringstiltag til ét samlet projekt med ROCKWOOL og LivingBetter

Dato

21.05.2024

Tid

14:00

Sted

ROCKWOOL Danmark A/S, Hovedgaden 501, Hedehusene, Capital Region, DK, 2640

Erhvervsakademi Aarhus
Efteruddannelse
Kursus: Virksomhedens sociale ansvarlighed i hele værdikæden

Hvordan dokumenterer og kommunikerer du din sociale ansvarlighed – uden at ende i greenwashing og greenhushing? Det får du styr på med kurset ’virksomhedens sociale ansvarlighed’. 4 kursusdage i Aarhus på statsgodkendt efteruddannelse med ECTS-point

Dato

21.05.2024

Tid

09:00

Sted

Erhvervsakademi Aarhus, Ringvej Syd 104, 8260 Viby J

Etisk Handel Danmark
Webinar
Introduktion til medlemskab hos Etisk Handel Danmark (Online)

Er du nysgerrig på, hvordan du kan arbejde med etisk handel og bæredygtige værdikæder? Og hvordan et medlemskab hos Etisk Handel Danmark kan understøtte arbejdet med at håndtere omverdenens stigende krav og forventninger til menneske- og arbejdstagerrettigheder, miljø og klima i værdikæden?

Dato

22.05.2024

Tid

09:00

Sted

Online

Aros Business Academy
Kursus
Bæredygtig transformation i praksis

Kom godt i gang med jeres bæredygtige transformation! På dette lynkursus lærer du, hvad bæredygtig omstilling betyder for din branche og organisation, og hvordan I kan tænke bæredygtighed ind i jeres strategier og mål – og samtidig styrke forretningen!

Dato

22.05.2024

Tid

09:00

Sted

Radisson Blu Scandinavia Hotel, Aarhus