Milliardforretningen madspild

Kampen mod madspild er på få år nået højt op på den globale agenda, og årsagerne er både mange og indlysende. Men hvordan er status egentlig herhjemme, hvad sker der på området, hvem rykker? Det vil CSR.dk kaste lidt lys over i dette tema, hvor vi har snakket med et par af de største aktører i det måske lidt oversete produktionsled.

Mad for millioner af kroner ryger i skraldespanden årligt alene i Danmark, men flere virksomheder gør en indsats, som CSR.dks tema illustrerer..

21.04.2017

Anders Kampmann, CSR.dk

Tallene om det globale madspild er store. På verdensplan ender omkring en tredjedel af al produceret mad, ca. 1,3 mia. ton, i skraldespanden hvert år. Hvis madspild var et land, ville det være klodens tredjestørste udleder af CO2. Spildet koster verdensøkonomien tusinder af milliarder dollars årligt, mens hvert niende menneske i verden stadig ikke får nok at spise til at leve et sundt og aktivt liv – og de 1,3 mia. ton kunne uden de store problemer brødføde dem alle sammen.

I Danmark er vi foran, når det gælder fødevareinnovation og kampen imod madspild. Lad os eksportere vores viden og metoder til resten af verden

Michiel Kernkamp, Nestlé

Så det er ikke så mærkeligt, at madspild er et fokusområde, såvel globalt som i Danmark. I dette tema vil CSR.dk derfor tage fat i nogle af de centrale problemstillinger på området, og søge at gøre status over feltet herhjemme. For hvordan ser billedet ud pt, hvor bevæger udviklingen sig hen? Hvilke konkrete indsatser bliver gjort og hvad virker – hos forbrugerne, i detailhandlen og ikke mindst i de dele af forsyningskæden, som ligger før: i produktionen, landbruget, industrikøkkenerne?

Til det formål har vi talt med et udvalg af de største aktører på det danske marked for fødevareproduktion i storskala; ISS, Unilever og Meyers Contract Catering, der alle tre driver et stort antal kantiner og bespiser titusindvis af mennesker hver eneste dag. Derudover har vi talt med fødevareBanken, der som non-profit organisation arbejder for at bekæmpe madspild og madfattigdom i Danmark.

Endelig har vi også inddraget den politiske scene. Specielt Meyers Merete Holst efterlyser bedre opbakning fra lovgivningen, når det kommer til at kunne udnytte madaffald bedre. Repræsentanter fra både regeringen og oppositionen giver derfor deres besyv med.

Mange aktører på banen
Kronologisk startede den danske kamp mod madspild i store træk i 2008, da aktivisten Selina Juul startede sin kampagne, Stop Spild af Mad, som hurtigt bredte sig i offentligheden. Med hendes egne ord blev hun ”forfærdet” over at se kombinationen af overflod i supermarkederne og mængden af mad, der blev smidt ud fra specielt forbrugernes side, og startede derfor det initiativ, som både den offentlige og private sektor siden da har taget til sig i stor stil.

Siden da er der uden tvivl sket fremskridt. Selina Juul og flere andre har brugt et tal, der siger, at Danmark har reduceret sit madspild med 25 procent på fem år, og selvom det har vist sig nok ikke at holde helt stik, så er det evident, at begrebet fylder mere hos forbrugerne, der bliver lanceret apps og dedikerede supermarkeder, vi har fået et Videncenter, og i andre lande lovgiver man endda direkte på området.

Også myndighederne herhjemme er begyndt at sætte ind med bl.a. definitioner, og medierne rådgiver med guides i stor stil, gerne op til højtiderne. I udlandet bliver der desuden udgivet undersøgelser om business casen forbundet med at bekæmpe madspild, FN starter protokoller, og kendte samfundskritiske komikere tager emnet op i onlineshows.

Om madspild i Danmark

  • Hvert år spildes omkring 700.000 ton spiselig mad i Danmark
  • Det koster det danske samfund op mod 12 mia. kr. om året
  • 31.000 ton madspild kommer fra institutioner og kantiner
  • Gennemsnitsdanskerens fødevareforbrug udleder ca. tre ton CO2 årligt.

Kilde: ISS og Concito

”Danmark bør eksportere viden”
Og ligesom tallene i starten af denne artikel illustrerer, så er der enorme potentielle gevinster, både finansielt og menneskeligt, i at få greb om udfordringen på verdensplan. Her bør den udvikling, der er sket her i landet, være en rettesnor for den internationale indsats, mener en central aktør.

”Når verdens befolkningstal stiger så kraftigt, som den vil gøre i de kommende årtier, er det en af de vigtigste udfordringer at bruge verdens ressourcer så effektivt som muligt. Hvis vi kan reducere madspild, kan vi med den nuværende produktion mætte tre milliarder flere munde. I Danmark er vi foran, når det gælder fødevareinnovation og kampen imod madspild. Lad os eksportere vores viden og metoder til resten af verden.”

Sådan sagde chef for Nestlé i Norden, Michiel Kernkamp, midt i marts, da han talte på en konference i Århus arrangeret af Danish Food Cluster. Dermed kridter han på fornem vis banen op for dette tema – for hvad er det egentlig, vores virksomheder kan på det her område? CSR.dk lader dem selv svare.

Toyota Material Handling A/S

Sponseret

3 centrale trin til ESG i din materialehåndtering

Danmarks Medie- og Journalisthøjskole

Sponseret

Brainy Brunch: S’et i ESG: 3 stærke råd til at kommunikere om social ansvarlighed

Denne artikel er del af et tema:

I fokus: madspild

Relateret indhold

22.07.2024CSR.dk

Klimavenlige handlinger betaler kulturelle oplevelser i København

18.07.2024CSR.dk

EU's Taksonomi kan skubbe branchen i en mere bæredygtig retning

15.07.2024Schneider Electric

Sponseret

Alliance mellem Schneider Electric og Eltel skal løse kapacitetsproblemer på elnettet

10.07.2024Anlægsgartner Gottlieb A/S

Sponseret

Bæredygtighed på byggepladsen

Flere mikrobryggerier forvandler CO₂ til øl-skum

10.07.2024CSR.dk

09.07.2024CSR.dk

Danske Bank giver rådgivning om klimasikring til boliger

09.07.2024CSR.dk

Eksperter: Lejebaseret model kan accelerere grøn it-håndtering i alle virksomheder

08.07.2024BSR

Sponseret

Climate Scenario Analysis: It’s about More than CSRD Compliance

Jobmarked

Se alle

Visma e-conomic A/S

Sustainability Manager

Har du erfaring med ESG, og vil du gøre en forskel i en virksomhed i rivende udvikling? Så er det måske dig, vi leder efter.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Roblon A/S

ESG-koordinator

Brænder du for at arbejde med bæredygtighed? Få et spændende job som ESG-koordinator hos Roblon A/S og bliv fagligt ansvarlig for ESG-rapportering i en international virksomhed i vækst

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

29.08.2024

Beierholm

ESG-Seniorkonsulent til Beierholm Bæredygtighed

Til vores nyopstartede afdeling for Bæredygtighed søger vi erfarne konsulenter, der kan være med til at sætte deres præg på afdelingen fra dag ét!

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hofor

Seniorprojektleder og talsperson for regn- og spildevandsprojekter i Hovedstadsområdet

Vil du være med til at klimasikre hovedstadsområdet og kommunikere de udfordringer, vi oplever som spildevandsforsyning? Så har du mulighed for at blive en del af holdet i Spildevand Plan HOFOR.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

22.07.2024

Andel

Sustainability Supply Chain Specialist – Skab en bæredygtig fremtid i vores indkøbsafdeling!

Vil du være med til at prioritere grønne indkøb og arbejde med ansvarlig leverandørstyring? Vær med til at sætte dit præg på bæredygtighedsrejsen i vores indkøb og leverandørkæde. Vi er en ny funktion i indkøbsafdelingen, det betyder at dit ansvarsområde og dine opgaver løbende tilføres og tilpasses, i forhold til din og forretningens udvikling.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

14.07.2024

SUSTAINX ApS

Vil du være med på et stærkt ESG-Hold? 🌱

Som Senior ESG Advisor hos SustainX bliver du en aktiv del af den grønne omstilling, og sammen leverer vi ESG løsninger, der omfatter alt fra strategi til direkte projektudførelse.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Anlægsgartner Gottlieb A/S

Anlægsgartner Gottlieb A/S privathave afdelingen søger formand

Anlægsgartner Gottlieb Søger formand til udførsel af anlægsopgaver

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Beierholm

Senior Manager til erklæringsafgivelse på bæredygtighedsområdet

Til vores nystartede afdeling for erklæringsafgivelse på bæredygtighedsrapporteringer søger vi en Senior Manager, der kan være med til at sætte sit præg på afdelingen fra dag ét!

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Klimakampen ApS
Workshop
Klimakampen - Marts 2024

Er du kontorets klimahelt? Saml dit hold og dyst mod dine kollegaer i at udføre klimavenlige handlinger i 4 uger. Tilmeld jer Klimakampen nu!

Dato

04.03.2024

Sted

Online

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Klimadata og klimaregnskaber i praksis - København

Efterspørges der en baseline på virksomhedens carbon udledninger, og har du behov for at blive bekendt med klimaregnskabets scope 3? Dette to-dages kursus vil ruste dig til at håndtere klimadata og klimaregnskaber effektivt.

Dato

25.06.2024

Tid

09:00

Sted

IDA Conference, Kalvebod Brygge 31-33, 1530 København V

SUSTAINX ApS
Webinar
Webinar: Spørgetime om ESG

- Med CEO og Partner i SustainX, Line Amtorp

Dato

26.06.2024

Tid

11:00

Sted

Online

Sustainable Business Solutions ApS
Webinar
Gratis webinar - Scope 3: Downstream-udledninger

Bliv klogere på de 7 downstream-udledninger i klimaregnskabets scope 3, når vi gennemgår dem én efter én med konkrete eksempler og gode råd. Webinaret er en del af Sustainable Business Solutions gratis webinarrække "ESG to the point".

Dato

02.07.2024

Tid

08:15

Sted

Live online (Zoom)

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Webinar
Åben tilmelding: ESG Sommerskole

Få viden og værktøjer til at forbedre din virksomheds bæredygtige forretningsindsats med sommersmagsprøver fra den praktiske Sustainable Business Change Manager uddannelse.

Dato

07.07.2024

Tid

09:00

Sted

Online

2030 Builders
Møde
Sustainability Engagement Consultative call

Participate in an open discussion hosted by Mia Negru, co-founder of 2030 Builders. Engage in a dynamic dialogue focusing on the unique challenges and best practices in sustainability engagement. This session aims to foster a collaborative environment where you can exchange insights with fellow professionals, explore innovative solutions, and learn how to leverage technology to enhance human interactions within your company.

Dato

02.08.2024

Tid

12:00

Sted

Google Meet