Milliardforretningen madspild

Kampen mod madspild er på få år nået højt op på den globale agenda, og årsagerne er både mange og indlysende. Men hvordan er status egentlig herhjemme, hvad sker der på området, hvem rykker? Det vil CSR.dk kaste lidt lys over i dette tema, hvor vi har snakket med et par af de største aktører i det måske lidt oversete produktionsled.

Mad for millioner af kroner ryger i skraldespanden årligt alene i Danmark, men flere virksomheder gør en indsats, som CSR.dks tema illustrerer..

21.04.2017

Anders Kampmann, CSR.dk

Tallene om det globale madspild er store. På verdensplan ender omkring en tredjedel af al produceret mad, ca. 1,3 mia. ton, i skraldespanden hvert år. Hvis madspild var et land, ville det være klodens tredjestørste udleder af CO2. Spildet koster verdensøkonomien tusinder af milliarder dollars årligt, mens hvert niende menneske i verden stadig ikke får nok at spise til at leve et sundt og aktivt liv – og de 1,3 mia. ton kunne uden de store problemer brødføde dem alle sammen.

I Danmark er vi foran, når det gælder fødevareinnovation og kampen imod madspild. Lad os eksportere vores viden og metoder til resten af verden

Michiel Kernkamp, Nestlé

Så det er ikke så mærkeligt, at madspild er et fokusområde, såvel globalt som i Danmark. I dette tema vil CSR.dk derfor tage fat i nogle af de centrale problemstillinger på området, og søge at gøre status over feltet herhjemme. For hvordan ser billedet ud pt, hvor bevæger udviklingen sig hen? Hvilke konkrete indsatser bliver gjort og hvad virker – hos forbrugerne, i detailhandlen og ikke mindst i de dele af forsyningskæden, som ligger før: i produktionen, landbruget, industrikøkkenerne?

Til det formål har vi talt med et udvalg af de største aktører på det danske marked for fødevareproduktion i storskala; ISS, Unilever og Meyers Contract Catering, der alle tre driver et stort antal kantiner og bespiser titusindvis af mennesker hver eneste dag. Derudover har vi talt med fødevareBanken, der som non-profit organisation arbejder for at bekæmpe madspild og madfattigdom i Danmark.

Endelig har vi også inddraget den politiske scene. Specielt Meyers Merete Holst efterlyser bedre opbakning fra lovgivningen, når det kommer til at kunne udnytte madaffald bedre. Repræsentanter fra både regeringen og oppositionen giver derfor deres besyv med.

Mange aktører på banen
Kronologisk startede den danske kamp mod madspild i store træk i 2008, da aktivisten Selina Juul startede sin kampagne, Stop Spild af Mad, som hurtigt bredte sig i offentligheden. Med hendes egne ord blev hun ”forfærdet” over at se kombinationen af overflod i supermarkederne og mængden af mad, der blev smidt ud fra specielt forbrugernes side, og startede derfor det initiativ, som både den offentlige og private sektor siden da har taget til sig i stor stil.

Siden da er der uden tvivl sket fremskridt. Selina Juul og flere andre har brugt et tal, der siger, at Danmark har reduceret sit madspild med 25 procent på fem år, og selvom det har vist sig nok ikke at holde helt stik, så er det evident, at begrebet fylder mere hos forbrugerne, der bliver lanceret apps og dedikerede supermarkeder, vi har fået et Videncenter, og i andre lande lovgiver man endda direkte på området.

Også myndighederne herhjemme er begyndt at sætte ind med bl.a. definitioner, og medierne rådgiver med guides i stor stil, gerne op til højtiderne. I udlandet bliver der desuden udgivet undersøgelser om business casen forbundet med at bekæmpe madspild, FN starter protokoller, og kendte samfundskritiske komikere tager emnet op i onlineshows.

Om madspild i Danmark

  • Hvert år spildes omkring 700.000 ton spiselig mad i Danmark
  • Det koster det danske samfund op mod 12 mia. kr. om året
  • 31.000 ton madspild kommer fra institutioner og kantiner
  • Gennemsnitsdanskerens fødevareforbrug udleder ca. tre ton CO2 årligt.

Kilde: ISS og Concito

”Danmark bør eksportere viden”
Og ligesom tallene i starten af denne artikel illustrerer, så er der enorme potentielle gevinster, både finansielt og menneskeligt, i at få greb om udfordringen på verdensplan. Her bør den udvikling, der er sket her i landet, være en rettesnor for den internationale indsats, mener en central aktør.

”Når verdens befolkningstal stiger så kraftigt, som den vil gøre i de kommende årtier, er det en af de vigtigste udfordringer at bruge verdens ressourcer så effektivt som muligt. Hvis vi kan reducere madspild, kan vi med den nuværende produktion mætte tre milliarder flere munde. I Danmark er vi foran, når det gælder fødevareinnovation og kampen imod madspild. Lad os eksportere vores viden og metoder til resten af verden.”

Sådan sagde chef for Nestlé i Norden, Michiel Kernkamp, midt i marts, da han talte på en konference i Århus arrangeret af Danish Food Cluster. Dermed kridter han på fornem vis banen op for dette tema – for hvad er det egentlig, vores virksomheder kan på det her område? CSR.dk lader dem selv svare.

ista Danmark A/S

Sponseret

CO2- rapportering skaber overblik og styrker den grønne omstilling

CSR.dk

Jobopslag: Fagmedie eller jobportal – hvad virker bedst?

Denne artikel er del af et tema:

I fokus: madspild

Relateret indhold

09.06.2025Klimakampen ApS

Sponseret

Middelfart Erhverv inviterede til digital Klimakamp

06.06.2025Brdr. Dahl A/S

Sponseret

Brødrene Dahl sætter CO2-tal på 70.000 varer

05.06.2025CSR.dk

Regningen stiger: Klimaskader har allerede kostet samfundet milliarder

04.06.2025CSR.dk

Klimarådet i nyt notat om klimafremskrivningen: Regeringen skal følge implementeringen tæt

03.06.2025CSR.dk

Nyt partnerskab vil bygge grønne mikronet og øge elektrificeringen

03.06.2025NRGreen ApS

Sponseret

NRGreen bygger 11 MW solcellepark med 5 MW batteri i Sorø

02.06.2025CSR.dk

Frode Laursen skruer op for den grønne omstillingsfart

01.06.2025Vestforbrænding

Sponseret

Vi går i dybden med CO2

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
SustainImpact ApS
Kursus
Business Cases 2.0 - Aarhus

SustainImpact tilbyder Business Case 2.0 kursus gennem vores langvarige samarbejdspartner Faarup & Partners. Traditionelt har man besluttet om projekter ud fra et snævert fokus på økonomi og tid. Fremadrettet er der brug for i langt højere grad at indtænke værdi i et bredere perspektiv, så man sikrer, at de bedste løsninger bliver valgt. Vi kalder denne tilgang for Business Cases 2.0.

Dato

03.06.2025

Tid

09:00

Sted

Aarhus

Bureau Veritas
Webinar
Webinar: Alt du skal vide om ISO 27001

Lær om krav og fordele ved en ISO 27001 certificering. Er der krav til, at din virksomhed skal have en ISO 27001 certificering, eller er du blot nysgerrig på at vide mere om standarden? Deltag i vores webinar den 4. juni og få indsigt i, hvordan certificeringen kan hjælpe din virksomhed med informationssikkerhed og compliance. Falk Lange, som er Head of Information Security Management System hos TDC Erhverv, er med på webinaret og vil fortælle om deres erfaringer med ISO 27001 og NIS2.

Dato

04.06.2025

Tid

13:00

Sted

Online

DNV Business Assurance Denmark
Kursus
Risikobaseret intern audit af ledelsessystemer

ISO ledelsessystemstandarderne stiller krav om, at virksomhedens ledelsessystem tager udgangspunkt i risici og muligheder.

Dato

11.06.2025

Sted

Odense

DTU
Event
Executive MBA Breakfast Club

Discover how you can elevate your leadership career and bring significant value to your company with an Executive MBA from DTU.

Dato

11.06.2025

Tid

08:30

Sted

DTU bygning 421 Kollegiebakken 2800 Kgs. Lyngby

Bureau Veritas
Kursus
Root Cause Analysis (RCA)

Årsagsanalyse bruges til at forbedre produktkvalitet, minimere sikkerhedsrisici og opfylde regulative krav. Det hjælper virksomheder til at identificere de underliggende årsager til afvigelser, så de kan implementere nødvendige ændringer for at forhindre gentagelse. Dette kan omfatte alt fra kvalitetsproblemer i et produkt til fødevaresikkerhedsproblemer som kemiske-, mikrobiologiske- og fremmedlegemerisici. Desuden anvendes årsagsanalyser ofte til dokumentationen af løsninger på eventuelle problemer eller hændelser, som er nødvendige ifølge regler, regulativer og ledelsesstandarder. Her er forståelsen for forskellen mellem korrigerende – og forebyggende handlinger nøglestenen.

Dato

11.06.2025

Tid

08:30

Sted

Fredericia

Aros Business Academy
Kursus
Fra CSRD til VSME – Skab overblik og struktur i din rapportering

Tag på kursus i EU’s nye rapporteringsdirektiv om bæredygtighed! Og kom godt i gang med CSRD-arbejdet allerede nu.

Dato

11.06.2025

Tid

09:00

Sted

Kuglegårdsvej 2, 1. sal, 1434 København