Milliardforretningen madspild

Kampen mod madspild er på få år nået højt op på den globale agenda, og årsagerne er både mange og indlysende. Men hvordan er status egentlig herhjemme, hvad sker der på området, hvem rykker? Det vil CSR.dk kaste lidt lys over i dette tema, hvor vi har snakket med et par af de største aktører i det måske lidt oversete produktionsled.

Mad for millioner af kroner ryger i skraldespanden årligt alene i Danmark, men flere virksomheder gør en indsats, som CSR.dks tema illustrerer..

21.04.2017

Anders Kampmann, CSR.dk

Tallene om det globale madspild er store. På verdensplan ender omkring en tredjedel af al produceret mad, ca. 1,3 mia. ton, i skraldespanden hvert år. Hvis madspild var et land, ville det være klodens tredjestørste udleder af CO2. Spildet koster verdensøkonomien tusinder af milliarder dollars årligt, mens hvert niende menneske i verden stadig ikke får nok at spise til at leve et sundt og aktivt liv – og de 1,3 mia. ton kunne uden de store problemer brødføde dem alle sammen.

I Danmark er vi foran, når det gælder fødevareinnovation og kampen imod madspild. Lad os eksportere vores viden og metoder til resten af verden

Michiel Kernkamp, Nestlé

Så det er ikke så mærkeligt, at madspild er et fokusområde, såvel globalt som i Danmark. I dette tema vil CSR.dk derfor tage fat i nogle af de centrale problemstillinger på området, og søge at gøre status over feltet herhjemme. For hvordan ser billedet ud pt, hvor bevæger udviklingen sig hen? Hvilke konkrete indsatser bliver gjort og hvad virker – hos forbrugerne, i detailhandlen og ikke mindst i de dele af forsyningskæden, som ligger før: i produktionen, landbruget, industrikøkkenerne?

Til det formål har vi talt med et udvalg af de største aktører på det danske marked for fødevareproduktion i storskala; ISS, Unilever og Meyers Contract Catering, der alle tre driver et stort antal kantiner og bespiser titusindvis af mennesker hver eneste dag. Derudover har vi talt med fødevareBanken, der som non-profit organisation arbejder for at bekæmpe madspild og madfattigdom i Danmark.

Endelig har vi også inddraget den politiske scene. Specielt Meyers Merete Holst efterlyser bedre opbakning fra lovgivningen, når det kommer til at kunne udnytte madaffald bedre. Repræsentanter fra både regeringen og oppositionen giver derfor deres besyv med.

Mange aktører på banen
Kronologisk startede den danske kamp mod madspild i store træk i 2008, da aktivisten Selina Juul startede sin kampagne, Stop Spild af Mad, som hurtigt bredte sig i offentligheden. Med hendes egne ord blev hun ”forfærdet” over at se kombinationen af overflod i supermarkederne og mængden af mad, der blev smidt ud fra specielt forbrugernes side, og startede derfor det initiativ, som både den offentlige og private sektor siden da har taget til sig i stor stil.

Siden da er der uden tvivl sket fremskridt. Selina Juul og flere andre har brugt et tal, der siger, at Danmark har reduceret sit madspild med 25 procent på fem år, og selvom det har vist sig nok ikke at holde helt stik, så er det evident, at begrebet fylder mere hos forbrugerne, der bliver lanceret apps og dedikerede supermarkeder, vi har fået et Videncenter, og i andre lande lovgiver man endda direkte på området.

Også myndighederne herhjemme er begyndt at sætte ind med bl.a. definitioner, og medierne rådgiver med guides i stor stil, gerne op til højtiderne. I udlandet bliver der desuden udgivet undersøgelser om business casen forbundet med at bekæmpe madspild, FN starter protokoller, og kendte samfundskritiske komikere tager emnet op i onlineshows.

Om madspild i Danmark

  • Hvert år spildes omkring 700.000 ton spiselig mad i Danmark
  • Det koster det danske samfund op mod 12 mia. kr. om året
  • 31.000 ton madspild kommer fra institutioner og kantiner
  • Gennemsnitsdanskerens fødevareforbrug udleder ca. tre ton CO2 årligt.

Kilde: ISS og Concito

”Danmark bør eksportere viden”
Og ligesom tallene i starten af denne artikel illustrerer, så er der enorme potentielle gevinster, både finansielt og menneskeligt, i at få greb om udfordringen på verdensplan. Her bør den udvikling, der er sket her i landet, være en rettesnor for den internationale indsats, mener en central aktør.

”Når verdens befolkningstal stiger så kraftigt, som den vil gøre i de kommende årtier, er det en af de vigtigste udfordringer at bruge verdens ressourcer så effektivt som muligt. Hvis vi kan reducere madspild, kan vi med den nuværende produktion mætte tre milliarder flere munde. I Danmark er vi foran, når det gælder fødevareinnovation og kampen imod madspild. Lad os eksportere vores viden og metoder til resten af verden.”

Sådan sagde chef for Nestlé i Norden, Michiel Kernkamp, midt i marts, da han talte på en konference i Århus arrangeret af Danish Food Cluster. Dermed kridter han på fornem vis banen op for dette tema – for hvad er det egentlig, vores virksomheder kan på det her område? CSR.dk lader dem selv svare.

Miljømærkning Danmark

Sponseret

Gratis seminar: Er din grønne kommunikation så effektfuld som du tror?

Energi Danmark A/S

Sponseret

PPA-aftaler bidrager til udviklingen af ny solcelle-park

Denne artikel er del af et tema:

I fokus: madspild

Relateret indhold

21.10.2024CSR.dk

Nyt udspil: Den grønne omstilling skal være socialt retfærdig

18.10.2024CSR.dk

Nyt samarbejde styrker både cirkularitet og compliance

22.10.2024Lübech Living ApS

Sponseret

Miljøbevidste juledekorationer i papirsbakker

22.10.2024Bureau Veritas

Sponseret

Webinar: PCN indberetning af farlige (CLP) kemiske produkter markedsført i EU!

18.10.2024CSR.dk

Nyt samarbejde styrker både cirkularitet og compliance

18.10.2024DELL A/S

Sponseret

Bæredygtig it er en af vejene til en grønnere fremtid

15.10.2024CSR.dk

VELUX Gruppen underskriver langsigtet aftale med ArcelorMittal om levering af metal med lavt CO2-aftryk

15.10.2024CSR.dk

Danske arealer skal bruges på ny bæredygtig måde

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
FSR - danske revisorer
Uddannelse
Nye roller og ESG kontroller for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med vurdering af risici og kontroller inden for bæredygtighed - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og indsigt i den måde I kan gribe arbejdet an på ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser

Dato

01.10.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie

FSR - danske revisorer
Uddannelse
Bæredygtighed for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med bæredygtighed og ESG - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og ny indsigt i de krav CSRD stiller til store selskabers rapportering om bæredygtighed ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser.

Dato

01.10.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Klimadata og klimaregnskaber i praksis - Efterår 24 - Aarhus

Efterspørges der en baseline på virksomhedens carbon udledninger, og har du behov for at blive bekendt med klimaregnskabets scope 3? Dette to-dages kursus vil ruste dig til at håndtere klimadata og klimaregnskaber effektivt.

Dato

22.10.2024

Tid

09:00

Sted

Comwell Aarhus, Værkmestergade 2, 8000 Aarhus C

Erhvervsakademi Aarhus
Kursus
Kursus: Bæredygtig forretningsudvikling

Lær hvordan forretningen udvikler bæredygtige forretningsområder og sit værditilbud med udgangspunkt i de udfordringer planeten og vores globale samfund står overfor. 7 kursusdage i Aarhus på statsgodkendt efteruddannelse med ECTS-point.

Dato

23.10.2024

Tid

09:00

Sted

Erhvervsakademi Aarhus, Ringvej Syd 104, 8260 Viby J

Dansk Standard
Kursus
Introduktion til ISO 20121 - bæredygtighed i oplevelses-, møde- og eventbranchen

Deltag i kurset "Introduktion til bæredygtighed i oplevelses-, møde- og eventbranchen" og få en grundlæggende forståelse af ISO 20121. Vi dykker ned i udvalgte kapitler af standarden og diskuterer betydningen af de enkelte krav.

Dato

24.10.2024

Sted

København

CABI
Webinar
Webinar | Kort og godt om sygedagpenge

Vi tilbyder dig "kort og godt" viden og fakta med gennemgang af de væsentligste pointer om regler for sygedagpenge.

Dato

24.10.2024

Tid

08:15

Sted

Online