Miljøfolk fejrer Statoil-fiasko

Efter tre år med boringer i Barentshavet nord for Norge må Statoil konstatere, at man ikke fandt den olie, man ledte efter. Det er noget, der glæder miljøorganisationen Greenpeace Norge, der kalder det gode nyheder for det globale klima.

Statoils prøveboringer i Barentshavet har ikke kastet oliefund af sig, hvilket fremkalder jubel hos Greenpeace i Norge. Arkivfoto.

12.10.2017

CSR.dk

Forud for sommerens fem prøveboringer i Barentshavet, der ligger nord for Norge, havde det norske olie- og energiselskab Statoil et mål om at gøre store opdagelser, der kunne give grundlag for selvstændige udbygninger. Men det blev der imidlertid intet af, skriver Dagens Næringsliv.

Læs også: 37 virksomheder sagsøgt for klimaforandringer

Således kunne Oljedirektoratet i mandags meddele, at den seneste boring viste sig at være knastør. Kun Statoils første boring, Kayak, indeholdt interessante oliemængder, men resultatet var minimalt i forhold til det forventede.

Den skuffende melding er imidlertid noget, man er ganske tilfredse med hos Greenpeace Norge:

Leder af den norske afdeling af Greenpeace, Truls Gulowsen, er godt tilfreds med Statoils fejlslagne prøveboringer i Barentshavet. Foto: Greenpeace Norge.

”Vi fejrer det virkelig. Det er i hvert fald gode nyheder for verdens klima og havfuglene på Bjørnøya”, siger Truls Gulowsen, der er leder for organisationen, til Dagens Næringsliv.

Organisationer stævner staten
Sammen med Natur og Ungdom har Greenpeace Norge officielt stævnet staten for at få underkendt tildelingen af et udforskningsområde sydøst for Barentshavet.

Det skyldes, ifølge begge organisationer, at grænseregionerne mod Rusland var for dårligt undersøgt, hvorfor man vil have, at den såkaldte 23. licensrunde skal trækkes tilbage. Her blev nogle af Statoils prøveboringer tildelt.

”Det bør ikke gøre det vanskeligt for dommeren at annullere licenser, når der ikke er gjort nogle fund i området”, siger Truls Gulowsen.

Han mener samtidig, at Barentshavet bliver mindre og mindre tillokkende for hver boring. Samtidig påpeger han, at Statoils store søgerunde i Hoop-området i 2014 ligeledes var en skuffelse set med olieselskabets øjne.

Statoil løber om kap med tiden
Ifølge aktieanalytiker John Olaisen fra ABG Sundal Collier er prøveboringer i uudforskede områder en 'risikosport'. Samtidig henviser han til rapporter fra blandt andet kortlægningsfirmaet EMGS, som han mener på forhånd pegede på, at Statoil var på vej mod en fiasko i forbindelse med den mest omtalte af sommerens boringer, Kopfjell, der ligger længst mod øst.

Derfor mener han, at Statoil må bore noget dybere, hvis de skal gøre sig forhåbninger om at finde noget, hvilket selskabet da også har tænkt sig at gøre i løbet af 2018.

Må opkøbe selskaber i Norge eller internationalt
Bliver boringerne også en skuffelse til næste år, er alternativet at opkøbe selskaber i Norge eller internationalt, mener John Olaisen, der samtidig anbefaler kunder med Statoil-aktier til at forholde sig i ro.

”Vi har ikke fået det udbytte, vi havde håbet på. Vores mål var, at vi kunne gøre et fund, der kunne give selvstændige udbygninger”, siger Morten Eek fra Statoil.

Læs også: Energigiganter vil have fjernet tilskud til stærkt forurenende kraftværker

Han mener dog, at deres boringer har givet nyttig information. Desuden er boringerne foregået efter planen, både hvad angår miljø, omkostninger og tid:

”At udforske Barentshavet er hverken dyrere eller mere risikabelt end andre steder”, siger han til Dagens Næringsliv.

- EL

Miljømærkning Danmark

Sponseret

Gratis seminar: Er din grønne kommunikation så effektfuld som du tror?

Energi Danmark A/S

Sponseret

PPA-aftaler bidrager til udviklingen af ny solcelle-park

Relateret indhold

21.10.2024CSR.dk

Nyt udspil: Den grønne omstilling skal være socialt retfærdig

18.10.2024CSR.dk

Nyt samarbejde styrker både cirkularitet og compliance

22.10.2024Lübech Living ApS

Sponseret

Miljøbevidste juledekorationer i papirsbakker

22.10.2024Bureau Veritas

Sponseret

Webinar: PCN indberetning af farlige (CLP) kemiske produkter markedsført i EU!

18.10.2024CSR.dk

Nyt samarbejde styrker både cirkularitet og compliance

18.10.2024DELL A/S

Sponseret

Bæredygtig it er en af vejene til en grønnere fremtid

15.10.2024CSR.dk

VELUX Gruppen underskriver langsigtet aftale med ArcelorMittal om levering af metal med lavt CO2-aftryk

15.10.2024CSR.dk

Danske arealer skal bruges på ny bæredygtig måde

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
FSR - danske revisorer
Uddannelse
Nye roller og ESG kontroller for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med vurdering af risici og kontroller inden for bæredygtighed - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og indsigt i den måde I kan gribe arbejdet an på ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser

Dato

01.10.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie

FSR - danske revisorer
Uddannelse
Bæredygtighed for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med bæredygtighed og ESG - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og ny indsigt i de krav CSRD stiller til store selskabers rapportering om bæredygtighed ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser.

Dato

01.10.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Klimadata og klimaregnskaber i praksis - Efterår 24 - Aarhus

Efterspørges der en baseline på virksomhedens carbon udledninger, og har du behov for at blive bekendt med klimaregnskabets scope 3? Dette to-dages kursus vil ruste dig til at håndtere klimadata og klimaregnskaber effektivt.

Dato

22.10.2024

Tid

09:00

Sted

Comwell Aarhus, Værkmestergade 2, 8000 Aarhus C

Erhvervsakademi Aarhus
Kursus
Kursus: Bæredygtig forretningsudvikling

Lær hvordan forretningen udvikler bæredygtige forretningsområder og sit værditilbud med udgangspunkt i de udfordringer planeten og vores globale samfund står overfor. 7 kursusdage i Aarhus på statsgodkendt efteruddannelse med ECTS-point.

Dato

23.10.2024

Tid

09:00

Sted

Erhvervsakademi Aarhus, Ringvej Syd 104, 8260 Viby J

Dansk Standard
Kursus
Introduktion til ISO 20121 - bæredygtighed i oplevelses-, møde- og eventbranchen

Deltag i kurset "Introduktion til bæredygtighed i oplevelses-, møde- og eventbranchen" og få en grundlæggende forståelse af ISO 20121. Vi dykker ned i udvalgte kapitler af standarden og diskuterer betydningen af de enkelte krav.

Dato

24.10.2024

Sted

København

CABI
Webinar
Webinar | Kort og godt om sygedagpenge

Vi tilbyder dig "kort og godt" viden og fakta med gennemgang af de væsentligste pointer om regler for sygedagpenge.

Dato

24.10.2024

Tid

08:15

Sted

Online