Miljøfolk fejrer Statoil-fiasko

Efter tre år med boringer i Barentshavet nord for Norge må Statoil konstatere, at man ikke fandt den olie, man ledte efter. Det er noget, der glæder miljøorganisationen Greenpeace Norge, der kalder det gode nyheder for det globale klima.

Statoils prøveboringer i Barentshavet har ikke kastet oliefund af sig, hvilket fremkalder jubel hos Greenpeace i Norge. Arkivfoto.

12.10.2017

CSR.dk

Forud for sommerens fem prøveboringer i Barentshavet, der ligger nord for Norge, havde det norske olie- og energiselskab Statoil et mål om at gøre store opdagelser, der kunne give grundlag for selvstændige udbygninger. Men det blev der imidlertid intet af, skriver Dagens Næringsliv.

Læs også: 37 virksomheder sagsøgt for klimaforandringer

Således kunne Oljedirektoratet i mandags meddele, at den seneste boring viste sig at være knastør. Kun Statoils første boring, Kayak, indeholdt interessante oliemængder, men resultatet var minimalt i forhold til det forventede.

Den skuffende melding er imidlertid noget, man er ganske tilfredse med hos Greenpeace Norge:

Leder af den norske afdeling af Greenpeace, Truls Gulowsen, er godt tilfreds med Statoils fejlslagne prøveboringer i Barentshavet. Foto: Greenpeace Norge.

”Vi fejrer det virkelig. Det er i hvert fald gode nyheder for verdens klima og havfuglene på Bjørnøya”, siger Truls Gulowsen, der er leder for organisationen, til Dagens Næringsliv.

Organisationer stævner staten
Sammen med Natur og Ungdom har Greenpeace Norge officielt stævnet staten for at få underkendt tildelingen af et udforskningsområde sydøst for Barentshavet.

Det skyldes, ifølge begge organisationer, at grænseregionerne mod Rusland var for dårligt undersøgt, hvorfor man vil have, at den såkaldte 23. licensrunde skal trækkes tilbage. Her blev nogle af Statoils prøveboringer tildelt.

”Det bør ikke gøre det vanskeligt for dommeren at annullere licenser, når der ikke er gjort nogle fund i området”, siger Truls Gulowsen.

Han mener samtidig, at Barentshavet bliver mindre og mindre tillokkende for hver boring. Samtidig påpeger han, at Statoils store søgerunde i Hoop-området i 2014 ligeledes var en skuffelse set med olieselskabets øjne.

Statoil løber om kap med tiden
Ifølge aktieanalytiker John Olaisen fra ABG Sundal Collier er prøveboringer i uudforskede områder en 'risikosport'. Samtidig henviser han til rapporter fra blandt andet kortlægningsfirmaet EMGS, som han mener på forhånd pegede på, at Statoil var på vej mod en fiasko i forbindelse med den mest omtalte af sommerens boringer, Kopfjell, der ligger længst mod øst.

Derfor mener han, at Statoil må bore noget dybere, hvis de skal gøre sig forhåbninger om at finde noget, hvilket selskabet da også har tænkt sig at gøre i løbet af 2018.

Må opkøbe selskaber i Norge eller internationalt
Bliver boringerne også en skuffelse til næste år, er alternativet at opkøbe selskaber i Norge eller internationalt, mener John Olaisen, der samtidig anbefaler kunder med Statoil-aktier til at forholde sig i ro.

”Vi har ikke fået det udbytte, vi havde håbet på. Vores mål var, at vi kunne gøre et fund, der kunne give selvstændige udbygninger”, siger Morten Eek fra Statoil.

Læs også: Energigiganter vil have fjernet tilskud til stærkt forurenende kraftværker

Han mener dog, at deres boringer har givet nyttig information. Desuden er boringerne foregået efter planen, både hvad angår miljø, omkostninger og tid:

”At udforske Barentshavet er hverken dyrere eller mere risikabelt end andre steder”, siger han til Dagens Næringsliv.

- EL

Toyota Material Handling A/S

Sponseret

3 centrale trin til ESG i din materialehåndtering

Danmarks Medie- og Journalisthøjskole

Sponseret

Brainy Brunch: S’et i ESG: 3 stærke råd til at kommunikere om social ansvarlighed

Relateret indhold

22.07.2024CSR.dk

Klimavenlige handlinger betaler kulturelle oplevelser i København

18.07.2024CSR.dk

EU's Taksonomi kan skubbe branchen i en mere bæredygtig retning

15.07.2024Schneider Electric

Sponseret

Alliance mellem Schneider Electric og Eltel skal løse kapacitetsproblemer på elnettet

10.07.2024Anlægsgartner Gottlieb A/S

Sponseret

Bæredygtighed på byggepladsen

Flere mikrobryggerier forvandler CO₂ til øl-skum

10.07.2024CSR.dk

09.07.2024CSR.dk

Danske Bank giver rådgivning om klimasikring til boliger

09.07.2024CSR.dk

Eksperter: Lejebaseret model kan accelerere grøn it-håndtering i alle virksomheder

08.07.2024BSR

Sponseret

Climate Scenario Analysis: It’s about More than CSRD Compliance

Jobmarked

Se alle

Visma e-conomic A/S

Sustainability Manager

Har du erfaring med ESG, og vil du gøre en forskel i en virksomhed i rivende udvikling? Så er det måske dig, vi leder efter.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Roblon A/S

ESG-koordinator

Brænder du for at arbejde med bæredygtighed? Få et spændende job som ESG-koordinator hos Roblon A/S og bliv fagligt ansvarlig for ESG-rapportering i en international virksomhed i vækst

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

29.08.2024

Beierholm

ESG-Seniorkonsulent til Beierholm Bæredygtighed

Til vores nyopstartede afdeling for Bæredygtighed søger vi erfarne konsulenter, der kan være med til at sætte deres præg på afdelingen fra dag ét!

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hofor

Seniorprojektleder og talsperson for regn- og spildevandsprojekter i Hovedstadsområdet

Vil du være med til at klimasikre hovedstadsområdet og kommunikere de udfordringer, vi oplever som spildevandsforsyning? Så har du mulighed for at blive en del af holdet i Spildevand Plan HOFOR.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

22.07.2024

Andel

Sustainability Supply Chain Specialist – Skab en bæredygtig fremtid i vores indkøbsafdeling!

Vil du være med til at prioritere grønne indkøb og arbejde med ansvarlig leverandørstyring? Vær med til at sætte dit præg på bæredygtighedsrejsen i vores indkøb og leverandørkæde. Vi er en ny funktion i indkøbsafdelingen, det betyder at dit ansvarsområde og dine opgaver løbende tilføres og tilpasses, i forhold til din og forretningens udvikling.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

14.07.2024

SUSTAINX ApS

Vil du være med på et stærkt ESG-Hold? 🌱

Som Senior ESG Advisor hos SustainX bliver du en aktiv del af den grønne omstilling, og sammen leverer vi ESG løsninger, der omfatter alt fra strategi til direkte projektudførelse.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Anlægsgartner Gottlieb A/S

Anlægsgartner Gottlieb A/S privathave afdelingen søger formand

Anlægsgartner Gottlieb Søger formand til udførsel af anlægsopgaver

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Beierholm

Senior Manager til erklæringsafgivelse på bæredygtighedsområdet

Til vores nystartede afdeling for erklæringsafgivelse på bæredygtighedsrapporteringer søger vi en Senior Manager, der kan være med til at sætte sit præg på afdelingen fra dag ét!

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Klimakampen ApS
Workshop
Klimakampen - Marts 2024

Er du kontorets klimahelt? Saml dit hold og dyst mod dine kollegaer i at udføre klimavenlige handlinger i 4 uger. Tilmeld jer Klimakampen nu!

Dato

04.03.2024

Sted

Online

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Klimadata og klimaregnskaber i praksis - København

Efterspørges der en baseline på virksomhedens carbon udledninger, og har du behov for at blive bekendt med klimaregnskabets scope 3? Dette to-dages kursus vil ruste dig til at håndtere klimadata og klimaregnskaber effektivt.

Dato

25.06.2024

Tid

09:00

Sted

IDA Conference, Kalvebod Brygge 31-33, 1530 København V

SUSTAINX ApS
Webinar
Webinar: Spørgetime om ESG

- Med CEO og Partner i SustainX, Line Amtorp

Dato

26.06.2024

Tid

11:00

Sted

Online

Sustainable Business Solutions ApS
Webinar
Gratis webinar - Scope 3: Downstream-udledninger

Bliv klogere på de 7 downstream-udledninger i klimaregnskabets scope 3, når vi gennemgår dem én efter én med konkrete eksempler og gode råd. Webinaret er en del af Sustainable Business Solutions gratis webinarrække "ESG to the point".

Dato

02.07.2024

Tid

08:15

Sted

Live online (Zoom)

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Webinar
Åben tilmelding: ESG Sommerskole

Få viden og værktøjer til at forbedre din virksomheds bæredygtige forretningsindsats med sommersmagsprøver fra den praktiske Sustainable Business Change Manager uddannelse.

Dato

07.07.2024

Tid

09:00

Sted

Online

2030 Builders
Møde
Sustainability Engagement Consultative call

Participate in an open discussion hosted by Mia Negru, co-founder of 2030 Builders. Engage in a dynamic dialogue focusing on the unique challenges and best practices in sustainability engagement. This session aims to foster a collaborative environment where you can exchange insights with fellow professionals, explore innovative solutions, and learn how to leverage technology to enhance human interactions within your company.

Dato

02.08.2024

Tid

12:00

Sted

Google Meet