Microsoft vil være vandpositive i 2030

Microsoft har netop annonceret det næste trin i virksomhedens bæredygtighedsstrategi med en forpligtelse til at være ”vandpositiv” for virksomhedens direkte drift inden 2030 ved at reducere vandforbruget og fylde op med rent vand i de regioner, hvor virksomheden opererer.

Uden vand, intet liv. Det er baggrunden for lanceringen af Microsofts tredje bæredygtighedsben, hvor målet er at blive "vandpositiv" inden 2030..

24.09.2020

CSR.dk

Man skulle tro, at der er rigeligt med vand, da det dækker 70% af jordens overflade – men 97% af jordens vand er saltvand og er derfor ikke egnet til at drikke eller vande afgrøder med. Og det vand, vi rent faktisk kan bruge, er ikke ligeligt fordelt eller lige tilgængeligt. Og i takt med, at vi er blevet flere mennesker og flere virksomheder, er vores vandforbrug steget kraftigt. Vi bruger nu så meget vand, at vi nedbryder den globale ferskvandsforsyning med 4,3 billion kubikmeter om året. FN estimerer, at inden 2050 vil en ud af fire mennesker bo i et land, der er ramt af kronisk mangel på ferskvand.

Læs også: Microsoft sætter gang i global indsats for biodiversitet 

I betragtning af omfanget og accelerationen af ​​verdens vandkrise mener Microsoft, at dem der kan, skal gøre mere. Og sådan en mener virksomheden, den er, og derfor forpligter Microsoft sig nu til at deres direkte drift skal være ”vandpositiv” inden 2030. 

"Vand vil snart blive en knap ressource, og over hele verden graves der dybere for at lokalisere nye vandkilder. Derfor går vi nu forrest i kampen for at sikre vores mest værdifulde ressource. Det sker ved, at vi tilfører mere vand til belastede vandbassiner, end vi selv bruger på globalt plan. Den præcise mængde af vand, det løber op i, vil afhænge af, hvor meget vand vi bruger, og hvor stort behovet er i det pågældende udsatte område," skriver Microsofts CEO, Brad Smith, i en blogpost

AI og partnerskaber for vand
Virksomheden sætter ind i egne rækker, og det vender vi tilbage til. Men af størst global betydning er, at Microsoft stiller sine digitale kompetencer til rådighed for at forstå og kortlægge udfordringen og udviklingen. 

"Vi vil bruge vores teknologi til bedre at forstå, hvor der opstår vandudfordringer, mens vi samtidig optimerer vores investeringer i opfyldning af vand," skriver Brad Smith og forklarer at Microsoft med deres ’AI for Earth’-program vil støtte projekter, f.eks.: 

  • Vector Center – en virksomhed, der arbejder med regeringer og virksomheder over hele verden for bedre at forstå virkningen af ​​vandtilgængelighed
  • BasinScout Platform – en platform, der har til formål at bevare og beskytte vandbassiner. Det er udviklet af Freshwater Trust, en nonprofit organisation, og Upstream Tech, et techfirma
  • Leadership Counsel for Justice and Accountability – en nonprofitorganisation, der har fokus på arealanvendelse og transport i underforsynede samfund
  • Investeringer gennem Microsofts Klimainnovationsfond, som blev oprettet tidligere i 2020, som vil undersøge aktuelle udfordringer, som f.eks. bevarelse af vandressourcer, forbedring af vandeffektiviteten og kvalitet ved at undgå kulstofemissioner i vandbehandling. 

Microsoft har også øje på både udfordringer og muligheder i verdenshavene. De henviser til, at OECD vurderer, at værdien af ​​havøkonomien i 2030 kan overstige 3 billioner USD og mere end 40 millioner job, men at det kræver, at den private sektor, den offentlige sektor og civilsamfundet arbejde sammen om at vende den faldende biodiversitet i havene, der stammer fra klimaforandringer, forurening og overudnyttelse. Det kræver data, politisk handling og teknologiske innovationer, som fx smarte sensorer, robotter, dataanalyser og AI, der kan overvåge og styre udviklingen i verdens have.

Derfor slutter virksomheden sig til World Economic Forum’s "Center for the Fourth Industrial Revolution Network for Ocean Innovation and Technology" (C4IR Ocean), der er placeret i Norge, og bruger data, teknologi og regulering til at beskytte verdens have og samtidig øge bæredygtigheden af ​​havbaserede industrier, ligsom Microsoft vil fortsætte sit bidrag til at kortlægge have og oceaner, så der kan træffes bedre informerede beslutninger, gennem et partnerskab med C4IR Ocean på deres Ocean Data Platform. Denne globale open source-platform giver dataforskere, app-udviklere og maritime planlæggere adgang til data for at udvikle løsninger til forbedring af havets sundhed.

To strenge at spille på
 Som sagt sætter virksomheden også ind i egne rækker. Her fremhæver de to måder, de vil benytte for at nå målet om at blive vandpositive: 

  • At reducere intensiteten af deres vandforbrug – altså det vand de bruger pr. megawatt energi. Eksempler på steder, hvor Microsoft aktivt arbejder på at reducere vandforbruget er: Ombygning af hovedkvarteret, hvor alle nye kontorbygninger fremadrettet vil genbruge regnvand i toiletter og lavstrømsanlæg. Det forventer vi vil spare os med ca. 22 millioner liter vand årligt. Et nyt Silicon Valley-campus, der åbner senere i år, hvor der bliver lavet et system til opsamling af regnvand og affaldsbehandling. Systemet er med til at sikre, at 100% af områdets ikke-drikkevand kommer fra genanvendte kilder. Campussen har også et integreret vandhåndteringssystem, der genbruger regnvand og spildevand. Ved at genbruge vandet vil det nye campus spare i omegnen af 4,3 millioner liter drikkevand hvert år.
     
  • At tilføre vand i regioner, som oplever vandunderskud, og hvor Microsoft er tilstede. Virksomhedens genopfyldningsstrategi vil omfatte investeringer i projekter som vådområderestaurering og at fjerne overflader som asfalt, hvor vand ikke kan trænge igennem. Indsatsen afspejler en videnskabelig vurdering af verdens 16.396 vandbassiner, hvor størstedelen af verdens ferskvand findes. De har hver har fået en “baseline water stress”-score, der er udarbejdet af World Resources Institute (WRI). Når et bassin betragtes som ”stærkt vandstresset”, er det fordi, at den vandmængde, der bruges, overstiger 40% af den vedvarende forsyning. Globalt er der 4.717 bassiner, der er ”stærkt vandstressede”, og Microsoft fokuserer på 40 af disse bassiner.

    Desuden vil virksomheden støtte op om at sørge for større tilgængelighed af rent drikkevand og sanitet, og de har derfor indgået partnerskab med globale interessereorganisationer for at sikre, at mere end 1,5 millioner mennesker har adgang til rent drikkevand og sanitetsvand. Det arbejde fokuserer på syv lande, og i samarbejde med den globale NGO Water.org begynder man i Brasilien, Indien, Indonesien og Mexico, og vil senere udvide med partnere i Kina, Malaysia og Sydafrika.

Læs også: Grundfos sikrer rent drikkevand i udviklingslande med "vandhæveautomater"

Strategien er - som alle moonshot-ambitioner - på nuværende tidspunkt mere aspiration end plan, men det lyder bestemt som om, virksomheden er klar til at "put their money, where their mouth is". 

"Vi vil investerer så meget, som der er brug for, for at nå vores mål," siger Lucas Joppa, Microsoft’s chief environmental officer til verge.com.

Dansk Standard

Sponseret

Psykisk arbejdsmiljø - introduktion til standarden DS/ISO 45003:2021

Bureau Veritas

Sponseret

Online forum om food waste & loss

Relateret indhold

19.04.2024CSR.dk

Fædre i finanssektoren tager mere barsel

19.04.2024CSR.dk

Efter investordialog: Shell vil oplyse om lobbyaktiviteter i vækstlande

16.04.2024Topsoe A/S

Sponseret

Navigating the routes to decarbonized shipping

16.04.2024SUSTAINX ApS

Sponseret

CO2-kreditter: Måske en del af løsningen

16.04.2024Bureau Veritas

Sponseret

Vil du Wake Up ⏰ med os?

15.04.2024CSR.dk

To miljømilliarder til bedre vandmiljø, mere skov og rent drikkevand

15.04.2024Etisk Handel Danmark

Sponseret

Key insights: The OECD – OCDE Forum on due diligence in the garment and footwear industry

15.04.2024CSR.dk

85 procent ønsker globalt forbud mod engangsplastik

Jobmarked

Se alle

Daka Denmark A/S

Studiejob i en af Danmarks største genanvendelsesvirksomheder

Studerer du kommunikation eller markedsføring, og har lyst til at udfordre dine kompetencer i et studierelevant job. Så tilbyder vi et studejob på 15 timer om ugen, med mulighed for at arbejde med hele værktøjskassen inden for markedsføring og kommunikation.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

05.05.2024

Andel

Biodiversitetsspecialist til investeringer i vedvarende energi

Vil du være med til at fremme biodiversitet i udbygningen af vedvarende energiproduktion? Har du et solidt fagligt grundlag og indsigt i den jura, som knytter sig til naturforvaltning?

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

05.05.2024

Andel

Due diligence manager, menneskerettigheder og sociale forhold til investeringer i vedvarende energi

Vil du være med til at sikre menneskerettigheds-due diligence i udbygningen af vedvarende energiproduktion? Har du blik for den forretningsstrategiske værdiskabelse, som due diligence kan bibringe?

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

05.05.2024

Andel

Due diligence manager, miljømæssige forhold til investeringer i vedvarende energi

Vil du være med til at sikre miljømæssig due diligence i udbygningen af vedvarende energiproduktion? Har du blik for den forretningsstrategiske værdiskabelse, som due diligence kan bibringe?

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

05.05.2024

Etisk Handel Danmark

Rådgiver i bæredygtig udvikling og handel

Vi søger en erfaren rådgiver i bæredygtig udvikling og handel til sekretariatet i Etisk Handel Danmark.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

04.05.2024

BESTSELLER

SENIOR ENVIRONMENTAL IMPACT SPECIALIST

Are you passionate about making a difference in the apparel and textiles industry by measuring and communicating environmental impacts? At BESTSELLER, we are committed to accelerating our journey towards a more sustainable future for our industry. Join us on this exciting journey!

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

01.05.2024

Etisk Handel Danmark

Rådgiver i bæredygtig udvikling og handel

Vi søger en erfaren rådgiver i bæredygtig udvikling og handel til sekretariatet i Etisk Handel Danmark.

Ansøgningsfrist

04.05.2024

Compass Group Danmark A/S

Forretningsanalytiker til nyoprettet stilling i ESG

Brænder du for bæredygtighed, springer nye muligheder i komplekse data frem i dine øjne og vil du have ansvaret for at implementere strategiske nøgleinitiativer på ESG-området? Så er det måske dig vi søger.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

21.04.2024

Fortum Waste Solutions A/S

Apprentice Warehouse

Vil du være lagerelev hos os? Er der en indkøber gemt i dig med flair for god kundeservice, så læs videre her om en spændende mulighed for dig!

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

30.04.2024

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Sustainable Business Solutions ApS
Efteruddannelse
Sustainability Management i praksis - Forår 24 i Aarhus

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

16.04.2024

Tid

08:30

Sted

Comwell Aarhus, Værkmestergade 2 8000 Aarhus C

Klimakurser
Kursus
Klimahandling og klimaregnskab i praksis - onlineforløb i april

Klimakurser er effektiv uddannelse, der giver ledere og medarbejdere de vigtigste kompetencer til at tage ansvar og arbejde med klimahandlinger og klimaregnskab i praksis – så virksomheden lykkes med at honorere klimakravene nu og i fremtiden.

Dato

17.04.2024

Tid

09:00

Sted

Live online (Zoom)

Dansk Standard
Kursus
Psykisk arbejdsmiljø – introduktion til standarden DS/ISO 45003:2021

ISO 45003 er en systematisk ramme for hvordan organisationer kan arbejde proaktivt med trivsel og psykisk arbejdsmiljø.

Dato

22.04.2024

Sted

København, Nordhavn

Dansk Standard
Kursus
Psykisk arbejdsmiljø – introduktion til standarden ISO 45003

På dette kursus får du en indsigt i konkrete metoder og værktøjer til at identificere, håndtere og forebygge psykosociale risici og dermed løbende forbedre det psykiske arbejdsmiljø.

Dato

22.04.2024

Tid

09:00

Sted

Göteborg Plads 1 2150 Nordhavn

UN Global Compact Network Denmark
Konference
Årskonference 2024: Fremtidens bæredygtighed og ESG

Hvordan bliver fremtidens bæredygtighed og ESG påvirket af eksterne stakeholdere? Og hvilke forventninger skal virksomheder imødekomme, hvis de ønsker at være konkurrencedygtige og gøre noget bedre for samfundet og planeten?

Dato

22.04.2024

Tid

12:30

Sted

Industriens Hus, H.C. Andersens Blvd. 18, 1553 København

Aros Business Academy
Kursus
Klimaregnskabet i praksis – få styr på jeres CO2-beregninger!

Få tal på jeres bæredygtighedsindsats og CO2-udslip – helt simpelt og uden forkundskaber inden for regnskab. Og brug klimaregnskabet til at se, hvor I nemt og effektivt kan sætte ind for at mindske jeres CO2-udledning.

Dato

22.04.2024

Sted

Radisson Blu Scandinavia Hotel, Aarhus