Interview: Arbejdet med menneskerettigheder skaber værdi i sig selv

Rådgivende ingeniører og andre eksperters arbejde kan også påvirke menneskerettigheder. CSR.dk har spurgt Hanne Bay, CSR-chef i Rambøll, hvordan de arbejder med at integrere FN’s retningslinjer for menneskerettigheder og erhverv.

Hanne Bay er chef for compliance i Rambøll, som blandt meget andet dækker CSR. .

06.12.2016

Eva Harpøth Skjoldborg, CSR.dk

Hvad drev jer til at gå i gang med jeres menneskerettighedsarbejde?

Rambøll er en værdidrevet organisation, og har vægtet samfundsansvar højt siden vores to grundlæggere, Rambøll og Hannemann, startede virksomheden i 1945. Med FN’s retningslinjer for menneskerettigheder og erhverv fra 2011 fik vi en global minimumsstandard for menneskerettigheder, og dermed socialt ansvarlig virksomhedsadfærd.

Med global opbakning fra stater, virksomheder og vigtige kunder kunne vi se en fordel i at gå i spidsen og tilegne os standarden. Det er klart, at det tager tid og kræver læring at sætte sig ind i alle 48 menneskerettigheder, men vi mener også at det har stor værdi for virksomheden, vores medarbejdere, kunder og det samfund, vi interagerer med.

Hvordan greb I arbejdet an?

Vi søgte i første omgang ekspertviden om menneskerettigheder og erhverv, og valgte at indlede et samarbejde med konsulentvirksomheden GLOBAL CSR.

Først handlede det om at opbygge viden om standarden og menneskerettighederne blandt vores CSR-ansvarlige. Herefter at få den viden formidlet videre til Rambølls øverste ledelse, for at sikre tæt sammenhæng mellem virksomhedens generelle udvikling og arbejdet med menneskerettigheder.

Ledelsen har konsekvent bakket op om, at implementeringen af FN’s retningslinjer skal prioriteres højt. Rambøll værdsætter og er klar over, at ansvarlig virksomhedsadfærd ikke alene er en nødvendig faktor for fremtidens virksomheder, men at viden og rådgivning herom kan udgøre en forretningsfordel i sig selv.

Derefter gik vi i gang med at udarbejde et udkast til en ’policy commitment’, som er første krav til virksomheder i FN’s retningslinjer, og vores blev til i samarbejde med GLOBAL CSR. Det er i dag Rambølls ”Global Commitment”, og den er siden blevet indarbejdet i alle vores politikker og procedurer, herunder vores Code of Conduct. Da vi arbejder som en global virksomhed, valgte vi at genenmføring en Code of Conduct-e-learning af alle 13.000 medarbejdere i 2015.

Nu er vi i færd med at implementere vores due diligence-proces for menneskerettigheder, herunder vores første human rights impact assessment, og vi fortsætter løbende med at opbygge mere viden om FN’s retningslinjer og menneskerettighederne.

Hvad er næste skridt?

Rambøll er i gang med at gennemføre sin første impact assessment, dvs. vurdering af vores aktiviteters påvirkning af menneskerettigheder, på hovedkontoret i København.

Vi vil bruge resultatet til at opfylde to specifikke formål: For det første vil analysen danne basis for ledelsens beslutning af yderligere konkrete handlingspunkter til at sikre, at Rambøll forebygger eller afbøder de mulige negative påvirkninger, der identificeres.

For det andet vil analysen kunne bruges som praktisk eksempel for vores andre kontorer.

Hvad har I lært af arbejdet?

Vi må anerkende, at det ikke tilstrækkeligt at vurdere indvirkninger på de klassiske 6-7 arbejdstagerrettigheder; når først man sætter sig ned og gennemgår alle 48 menneskerettigheder er det en øjenåbner. Denne viden giver også masser af muligheder for at arbejde strategisk med menneskerettighederne.

Derudover er det også en vigtig læring, at implementeringen kan lade sig gøre, at den skaber værdi i sig selv og at det at få skabt ejerskab for processerne er absolut nødvendigt.

Hvordan kommunikerer i om menneskerettigheder internt i Rambøll?

Først og fremmest er vi begyndt mere aktivt at bruge de definerede termer fra FN’s retningslinjer i vores daglige arbejde med CSR. Derudover er vi på nuværende tidspunkt i gang med at tale rettighederne ind i flere af vores eksisterende aktiviteter, fx i vores arbejde med ligestilling, hvor retten til ikke at blive diskrimineret er udgangspunkt for vores arbejde med diversitet og lige karriere- og udviklingsmuligheder uanset køn.

Som tidligere nævnt blev vores globale politikker opdateret i forbindelse med implementeringen af FN’s retningslinjer, og det var også en måde for os at få formuleret menneskerettighederne ind i vores sprogbrug, da politikkerne bruges og refereres af relevante medarbejdere dagligt. Men det er selvfølgelig en proces, som stadig er i gang, og her kommer vores impact assessment til at spille en stor rolle, når den er færdig.

Hvad har overrasket jer?

Vi har opdaget, at ved at bruge Global CSR’s Human Rights Due Diligence tool har det faktisk været ret ligetil at gå i gang med en impact assessment. Men selvfølgelig under forudsætning af, at man har sat sig ind i FN’s retningslinjer og menneskerettighederne på forhånd.

Hvad er den største udfordring?

Både menneskelige og økonomiske ressourcer udgør en udfordring. Rambøll har mange indsatsområder, og derfor kræver det selvfølgelig prioritering. Derfor har vi også sikret en implementeringsproces med hensigtsmæssige prioriteter samt kapacitetsopbygning undervejs.

Hvilke gode råd ville I give andre, som gerne vil i gang?

Det er rigtig vigtigt, at man lader være med at gabe over for meget på én gang. Og så skal man være tålmodig og give tid til implementering og vidensopbygning. 

Toyota Material Handling A/S

Sponseret

3 centrale trin til ESG i din materialehåndtering

Danmarks Medie- og Journalisthøjskole

Sponseret

Brainy Brunch: S’et i ESG: 3 stærke råd til at kommunikere om social ansvarlighed

Relateret indhold

16.06.2024CSR.dk

Grønne organisationer: Danske pensionsselskaber bør droppe nye investeringer i intensiv animalsk fødevareproduktion

14.06.2024CSR.dk

AI-metode afslører millioner af døde træer, skjult blandt de levende, før Californiens historiske skovbrande i 2020

17.05.2024Verdo

Sponseret

Verdo indgår samarbejde med Folkekirkens Nødhjælp: Vil støtte træplanting i Uganda

16.05.2024Blind Coffee

Sponseret

SAMLET OM KAFFEN

09.05.2024BSR

Sponseret

Driving Forward Human Rights in Transport & Logistics

08.05.2024Semler Gruppen A/S

Sponseret

Semler Gruppen certificeret som læse- og skrivevenlig arbejdsplads

08.05.2024CSR.dk

Supermarkedsgigant får ny pensionsaftale med fokus på klima og sundhed

02.05.2024BSR

Sponseret

Building an Effective Supply Chain Data Ecosystem to Prevent Forced Labor

Jobmarked

Se alle

ista Danmark A/S

Salgsassistent til kampagnesalg

Drømmer du om en karriere inden for salg og rådgivning? Så har ista brug for dig.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

27.06.2024

ista Danmark A/S

Kontorassistent til Team Aflæsning og Service

ista Danmark søger en kontorassistent til vores Team Aflæsning og Service i Ballerup

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

27.06.2024

Energi Danmark A/S

Junior ESG Analyst

Do you want to work in a leading Nordic energy trading company and be a part of a newly established ESG team? Do you thrive in an international environment and want to contribute to the green transition? Then you could be our Junior ESG Analyst.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

29.06.2024

Rambøll A/S

Commercial Lead, Incept Sustainability

We're looking for a passionate sustainability professional to help us take our offering, Incept Sustainability, to the next level.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

KØBENHAVNS KOMMUNE

Konsulent til Bæredygtige Indkøb (barselsvikariat)

Vil du arbejde med menneske- og arbejdstagerrettigheder i globale værdikæder? Vil du være til at med at omsætte politiske ambitioner om bæredygtighed i Københavns Kommunes værdikæde til praksis? Vil du arbejde med at stille ambitiøse krav til beskyttelse af bl.a. af menneskerettigheder, arbejdstagerrettigheder, klima og miljø i kommunens kontrakter, og sikre at disse overholdes?

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

16.06.2024

Dagrofa aps

Brænder du for grøn omstilling i Dagligvarehandlen?

I Dagrofa- koncernen intensiverer vi i disse dage vores fokus på bæredygtighed og samfundsansvar, herunder kommende lovgivning på CSRD, samt udvikling af en ny klimaplan. Vi arbejder intensivt med at indfri vores målsætninger på området og søger derfor en ESG- analytiker til vores CSR-team.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

24.06.2024

Forsvarsministeriets Materiel- og Indkøbsstyrelse

To konsulenter til forsvarets arbejde med ESG og CSR

Vi kan tilbyde et arbejde der giver mening og en spændende og udviklende stilling som konsulent, hvor du vil blive central i arbejdet med CSR og ESG i Forsvarets anskaffelser.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

15.06.2024

SUSTAINX ApS

Vil du være med på et stærkt ESG-Hold? 🌱

Som Senior ESG Advisor hos SustainX bliver du en aktiv del af den grønne omstilling, og sammen leverer vi ESG løsninger, der omfatter alt fra strategi til direkte projektudførelse.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Anlægsgartner Gottlieb A/S

Anlægsgartner Gottlieb A/S privathave afdelingen søger formand

Anlægsgartner Gottlieb Søger formand til udførsel af anlægsopgaver

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Beierholm

Senior Manager til erklæringsafgivelse på bæredygtighedsområdet

Til vores nystartede afdeling for erklæringsafgivelse på bæredygtighedsrapporteringer søger vi en Senior Manager, der kan være med til at sætte sit præg på afdelingen fra dag ét!

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
access2innovation
Morgenmøde
Combining aid, trade, and development finance into the Ugandan agriculture sector

In this Virtual A2i Talk, Ole Dahl Rasmussen from the Danish Embassy in Uganda and Moses Nyabila, CEO of aBi Development, will talk about current initiatives and programs that support the development and financing of the Ugandan agriculture sector. This includes, lessons learned, from the recent Danish business delegation to Uganda, co-organised by Access2innovation, the Danish Agriculture & Food Council and the Embassy.

Dato

14.06.2024

Tid

09:30

Sted

Virtuelt

Sustainable Business Solutions ApS
Webinar
Introduktion til klimadata og klimaregnskaber i praksis - Juni

Er du ny i arbejdet med klimaregnskaber, og mangler du en grundlæggende forståelse for, hvad arbejdet med klimadata og udarbejdelse af klimaregnskaber indebærer? Så er dette kursus for dig.

Dato

17.06.2024

Tid

09:00

Sted

Live online (Zoom)

Sustainable Business Solutions ApS
Webinar
Gratis webinar - Scope 3: Upstream-udledninger

Bliv klogere på de 8 upstream-kategorier i klimaregnskabets scope 3, når vi gennemgår dem én eller én med konkrete eksempler og gode råd. Webinaret er gratis og en del af Sustainable Business Solutions webinarserie, "ESG to the point".

Dato

18.06.2024

Tid

08:15

Sted

Live online (Zoom)

PwC Danmark
Webinar
Corporate ESG Reporting 2024 - Learn From the Best

PwC's annual conference, 'the CFO's agenda', celebrates the best annual reports among the C25 listed companies and the 10 largest non-listed and large cap companies in Denmark.

Dato

18.06.2024

Tid

09:00

Sted

Online

Etisk Handel Danmark
Kursus
Ansvarlig Indkøbspraksis: En nøgle til vellykket due diligence

Du vil blive opmærksom på de bæredygtighedsrisici, der er forbundet med blandt andet prispres og sidste-øjebliks-ændringer i produktionsplanlægningen, når vi d. 18. juni 2024 stiller skarpt på ansvarlig indkøbspraksis.

Dato

18.06.2024

Tid

12:00

Sted

Overgaden Oven Vandet 101415 København

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Klimadata og klimaregnskaber i praksis - Aarhus

Efterspørges der en baseline på virksomhedens carbon udledninger, og har du behov for at blive bekendt med klimaregnskabets scope 3? Dette to-dages kursus vil ruste dig til at håndtere klimadata og klimaregnskaber effektivt.

Dato

19.06.2024

Tid

09:00

Sted

Comwell Aarhus, Værkmestergade 2 8000 Aarhus C