Megaprojekt bag test af CO2-fangst hos Aalborg Portland

DTU og cementfabrikanten er sammen om at teste ny teknologi til fangst af CO2. Projektet kommer til at flytte både Aalborg Portland og Danmark op i øverste liga.

07.09.2022

CSR.dk

Et mobilt anlæg til fangst af CO2, udviklet af forskere på DTU, er nu installeret hos Aalborg Portland. Anlægget er tidligere blevet testet hos blandt andre forbrændingsanlægget Amager Bakke i København, men nu er det tid til at gøre sig de første erfaringer fra cementproduktion. Det har store perspektiver, forklarer lektor ved DTU Kemiteknik Philip Loldrup Fosbøl, der er leder af projektet:

”Vi kommer til at skabe utroligt meget ny viden i forbindelse med dette projekt, og det er samtidig en unik og afgørende mulighed, at vi kan teste pilotanlægget hos Aalborg Portland. Her har vi at gøre med en virksomhed og industri, der fylder meget i klimadagsordenen, og vi ved allerede nu, at vi med dette projekt kommer til at flytte både Aalborg Portland og Danmark op i øverste liga inden for CO2-fangst og produktion af mere klimarigtig cement. Med den teknologi, vi tester her, kan vi samtidig opnå de klimamål, som regeringen har opsat,” lyder det fra Philip Loldrup Fosbøl.

Læs også: Folkemødets vigtigste nyhed eller overdreven teknologitro?

Projektet, der er navngivet CORT, er en del af det missionsdrevne partnerskab INNO-CCUS, hvor 54 samarbejdspartnere skal implementere køreplanen for Danmarks fremtidige fangst, opbevaring og brug af CO2.  

For Aalborg Portland er projektet et første skridt på vejen frem mod et fuldskala-anlæg til fangst af CO2. For hvis virksomheden skal leve op til egne målsætninger om maksimalt at udlede 600.000 tons CO2 i 2030, så kommer CO2-fangst til at spille en vigtig rolle. Ud af de 1,6 millioner tons om året, cementproducenten skal reducere med inden 2030, skal CO2-fangst stå for omkring 400.000 tons om året i 2030.

”Størstedelen af vores CO2-udledning kommer fra råstoffet kridt, der fra naturens side har store mængder CO2 indlejret i sig. Denne CO2 frigøres, når kridtet opvarmes, og det kan den grønne omstilling ikke ændre på. Derfor er vi afhængige af CO2-fangst, hvis vi for alvor skal reducere vores udledning, og her tager vi nu et vigtigt skridt med henblik på at nå vores ambitiøse 2030-mål. Vi glæder os meget til at gøre os erfaringer med CO2-fangst. Projektet har været længe undervejs, og vi har store forventninger til resultaterne. CO2-fangst er dog investeringsmæssigt i en liga helt for sig. Vi har investeret et trecifret millionbeløb i grøn omstilling de seneste år og har afsat yderligere en milliard kroner frem mod 2025," siger CEO Søren Holm Christensen fra Aalborg Portland A/S.

- EHS

Genan A/S

Sponseret

Livscyklusanalyser: et afgørende værktøj i miljøpåvirkningsvurdering

The 0-Mission ApS

Sponseret

Bæredygtighed i Fokus: Esmark Feriehuse har fundet melodien

Mere fra...

29.11.2023CSR.dk

Hvad vil COP28 handle om?

29.11.2023CSR.dk

Klimakompasset udvides

29.11.2023CSR.dk

Analyse: Omstilling af arbejdsmaskiner fra diesel til el kan spare CO2 og menneskeliv

28.11.2023CSR.dk

Regeringen sender trecifret millionbeløb til landets erhvervsuddannelser

27.11.2023CSR.dk

Forskningsprojekt skal gøre modeindustrien mere bæredygtig

24.11.2023CSR.dk

Polestar har fokus på misinformation om klimaet før COP28

24.11.2023CSR.dk

Investorer advarer kemigiganter om drøndyre PFAS-retssager

23.11.2023CSR.dk

Debat hos IKEA satte forbrug og bæredygtighed på agendaen

Jobmarked

Se alle

Miljømærkning Danmark

Kommunikationskonsulent med fokus på forbrugere og presse til Miljømærkning Danmark

Synes du, der er brug for at sætte tempoet op på den grønne omstilling, og vil du gerne bidrage? Kan du komme ud over rampen med at tilpasse sprog og budskaber til de mange forskellige forbrugermålgrupper og -kanaler? Og er du klar til at opsøge og servere gode historier til medierne? Så er det måske dig, vi søger.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

07.12.2023

Etisk Handel Danmark

Praktikant

Vil du være med til at sætte fart på den grønne og ansvarlige omstilling? Så er det nu vi søger praktikanter til forårssemesteret 2024.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

31.12.2023

Viegand Maagøe

Studentermedhjælper med interesse og kompetencer inden for livscyklusanalyser

Interesserer du dig for livscyklusanalyser (LCA) og andre miljøanalyser, og vil du gerne udbygge din viden om, hvordan de bruges i praksis? Så er det dig, vi leder efter! Viegand Maagøe søger en studerende, der er i gang med en relevant videregående uddannelse inden for Miljøteknologi eller lign., og som brænder for at arbejde med grøn omstilling, cirkulær økonomi, livscyklusanalyser og bæredygtighed.

Område

Hele landet

Ansøgningsfrist

30.12.2023

Viegand Maagøe

Konsulent til livscyklusvurderinger, cirkulær økonomi og bæredygtighed for virksomheder

Er du skarp på LCA’er og EPD’er, og vil du være med til at løfte den grønne omstilling? Så er det dig, vi leder efter. Viegand Maagøe søger nemlig en civilingeniør, cand.scient. eller lignende, som brænder for at arbejde med livscyklusvurderinger (LCA), cirkulær økonomi og bæredygtighed for virksomheder i Danmark og udlandet.

Område

Hele landet

Ansøgningsfrist

29.11.2023

Sustainable Business Solutions ApS

Student Sustainability Advisor

Brænder du for klima, ESG og bæredygtighed? Har du kompetencer indenfor kommunikation og digitale platforme? Så har du nu muligheden for at blive en del af holdet som Student Sustainability Advisor.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

SUSTAINX ApS

Sæt et stort aftryk på den grønne omstilling som Senior ESG Advisor i SustainX

Som Senior ESG Advisor hos SustainX bliver du en aktiv del af den grønne omstilling, og sammen leverer vi ESG løsninger, der omfatter alt fra strategi til direkte projektudførelse.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

TotalEnergies Upstream Danmark A/S

Communications Advisor (maternity cover)

Do you want to play a part in the Energy transition? We are looking for a new colleague to help drive our communication, CSR, and employer branding activities in Denmark.

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

SustainBusiness

Praktikant med fokus på EU Lovgivning herunder CSRD og ESG søges til konsulenthuset SustainBusiness

Vi søger en praktikant som har lyst til at få hands-on erfaring og understøtte vores konsulenter med diverse projekter og analyser i relation til bæredygtighed og EU-lovgivning herunder udvikling i CSRD, ESRS og ESG.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Events

Se alle
Etisk Handel Danmark
Seminar
The Landscape Approach

Achieving sustainable supply chains and regulatory compliance through the landscape approach

Dato

29.11.2023

Tid

09:00

Sted

Online

Global Compact Network Denmark
Webinar
Informationswebinar om UN Global Compact og det danske netværk

Vil du høre mere om Global Compact, de Ti Principper og verdensmålene? Har du endnu ikke tilsluttet dig Global Compact og har du interesse for, hvordan man kan komme i gang med at arbejde med ansvarlig virksomhedsledelse?

Dato

29.11.2023

Tid

10:00

Sted

Online via Zoom

Danmarks Medie- og Journalisthøjskole
Kursus
Forandringskommunikation

God kommunikation fra ledelsen er guld værd under organisationsforandringer i forhold til de involverede og implementeringen.

Dato

30.11.2023

Tid

10:00

Sted

Emdrupvej 72, 2400 København, Danmark

Dansk Standard
Webinar
Sådan gør du din virksomhed mere modstandsdygtig

Verden forandrer sig i dag hurtigere og mere uforudsigeligt end nogensinde før, hvilket skaber øgede krav til virksomheders modstandsdygtighed.

Dato

05.12.2023

Tid

13:00

Sted

Webinar

Valified
Webinar
Webinar: Greenwashing - hvordan kommunikerer du om bæredygtighed

Kom til Valifieds gratis webinar med fokus på hvad du skal forholde dig til når du kommunikerer om bæredygtighed

Dato

06.12.2023

Tid

09:00

Sted

Online

Aros Business Academy
Kursus
Bæredygtighedskommunikation & brand management

Lær at kommunikere alle jeres fremragende bæredygtige tiltag og styrke jeres bæredygtige brand – og undgå samtidig at falde i fælderne ‘greenwashing’ og ‘greenhushing’!

Dato

06.12.2023

Tid

09:00

Sted

Fredericiagade 15 1310 København K