Masse-eksperiment afslører danskernes plastikvaner

57.000 børn og unge har bidraget til banebrydende dansk forskning, der skal kortlægge danskernes plastikforurening. Resultaterne viser, at vi er for lemfældige med cigaretskodder, og at danske grøftekanter flyder med plastik.

Særlig de danske grøftekanter flyder over med plastikaffald. Arkivfoto..

29.01.2020

CSR.dk

Eksperimentet gik ud på at kortlægge danskernes plastikforurening.

Børnenes bidrag foregik over tre uger, mens det samlede forskningsprojekt tager længere tid, da det kræver forskning både før, under og efter projektet.

Folkeskole- og gymnasieeleverne fik i alt indsamlet 374.082 stykker plastik – det vil sige 1.054 stykker plastik per kilometer. På kun 66 ud af 3.500 indsamlingssteder fandt de ingenting.

”Man kan diskutere, om det er meget eller lidt. I Danmark ligger der mellem 120 og 200 stykker plastik per kvadratkilometer. Det er mindre end i mange andre lande, hvor det virkelig flyder med plastik. Vi har dog områder, hvor der er flere tusinde stykker plastik per kvadratkilometer, og det gælder især i enkelte parker”, siger Kristian Syberg, lektor i miljørisiko ved Roskilde Universitet og talsmand for MarinePlastic, til videnskab dk.

Resultater, der batter
Resultaterne viser yderligere, at det, danskerne oftest smider i naturen er cigaretskodder, chips- og slikindpakning og små plastikposer.

Desuden er det de danske grøftekanter, der oftest flyder over med forskellige former for plastik.

Hvis et forskerhold skulle have indsamlet samme mængde plastik som de mange børn og unge, ville det have taget dem flere år, og Julie Sheard, forskningsassistent, er begejstret for forskningsmetoden:

”Resultaterne er noget, som virkelig batter. Forestil dig, hvor lang tid det ville tage et par forskere at indsamle plastikaffald i forskellige naturtyper i hele Danmark, og skolebørnene gjorde det på blot to uger” siger hun til videnskab.dk.

Læs også: Flying Tiger afgiver grønt plastikløfte

Masseeksperimentet er arrangeret af naturfagscenteret Astra i samarbejde med MarinePlastic og har til formål at inddrage børn og unge i forskningsprojekter. I 2020 kommer Masseeksperimentet til at handle om indeklimaet i danske undervisningsmiljøer.

- SMP

Merkur Andelskasse

Sponseret

Merkur deler ud af indtjeningen gennem andelskassens Værdipulje: Her er modtagerne

Rambøll A/S

Sponseret

Final Call: ESRS Deep-dive webinar

Relateret indhold

12.12.2024Atea Danmark A/S

Sponseret

Atea modtager platin af EcoVadis for sin bæredygtighedsindsats for femte år i træk

12.12.2024BSR

Sponseret

Integrating Climate and Nature: A Dual Approach to Business Resilience

11.12.2024Bureau Veritas

Sponseret

Jorden under pres: “De Planetære Grænser”

10.12.2024Plastic Change

Sponseret

EU vil gøre op med engangsemballage, men ny lov er fyldt med huller

10.12.2024Lübech Living ApS

Sponseret

6 gourmet stjerner i samspil med bæredygtighed

Bæredygtighed og digital transformation går hånd i hånd

10.12.2024Schneider Electric

Sponseret

09.12.2024KLS Grafisk Hus A/S

Sponseret

Biodiversitet: Sådan kan I gøre en forskel

09.12.2024CSR.dk

Milliarderne fosser ind i skovbruget

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
FSR - danske revisorer
Uddannelse
Nye roller og ESG kontroller for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med vurdering af risici og kontroller inden for bæredygtighed - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og indsigt i den måde I kan gribe arbejdet an på ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser

Dato

01.11.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie

FSR - danske revisorer
Uddannelse
Bæredygtighed for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med bæredygtighed og ESG - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og ny indsigt i de krav CSRD stiller til store selskabers rapportering om bæredygtighed ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser.

Dato

01.11.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie

MäRK
Kursus
Impact Manager

Join the Impact Manager program in Copenhagen to lead your company towards a sustainable future. Become an expert in B Corp tools and connect with a community of change-makers dedicated to helping businesses measure what matters and improve their impact.

Dato

05.11.2024

Tid

09:00

Sted

Copenhagen

Bureau Veritas
Kursus
Intro til CSRD-rapportering

EU’s Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) er en game changer for bæredygtighedsrapportering, da det blandt andet fastsætter ensartede metoder og måleenheder for virksomheders rapportering af miljømæssige, sociale og ledelsesmæssige aspekter (ESG).

Dato

07.11.2024

Sted

Bureau Veritas Business Academy, Oldenborggade 25-31, 7000 Fredericia

CBS Executive Fonden
Kursus
SERVICE EXCELLENCE LEADERSHIP ACADEMY

Tidligere SECA-uddannelse! En executive diplomuddannelse med fokus på dit personlige lederskab, forretningsudvikling og kundedreven innovation. Service Excellence Leadership Academy har til formål at udvikle ledere og servicevirksomheder ved at udvide den enkelte deltagers ledelses- og forretningsmæssige kompetence samt ved at udvikle netværk og styrke konkurrence- og innovationsevnen.

Dato

04.12.2024

Sted

Porcelænshaven 22, 2000 Frederiksberg

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Webinar
Webinar: Sustainable Value Chain Alliances

How can you turn ESG and due diligence requirements into new business and innovation opportunities? And how can you value-creating alliances with suppliers and customers? This webinar gives you an overview of key change drivers and trends within supply chain management and customer engagement.

Dato

12.12.2024

Tid

15:00

Sted

Zoom